FOOTBALL ANALYSIS

Κώστας Φορτούνης: Η εικόνα στη zone14 και ο χώρος που κάνει πάρτι

SUPERLEAGUE 2020-2021 / ÏÓÖÐ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  KLODIA LATO / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2020-2021 / ÏÓÖÐ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KLODIA LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Φορτούνης επέστρεψε στη δράση με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το κενό που δημιούργησε η απουσία του στην επίθεση των πρωταθλητών.

Ο Ολυμπιακός έμεινε στο 1-1 απέναντι στην ΑΕΚ στο Φάληρο στην 3η αγωνιστική των play-offs της Super League Interwetten. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν πολλές ευκαιρίες για 2ο γκολ, αλλά η αστοχία και ο Στάνκοβιτς κράτησαν το ματς στην ισοπαλία και έδωσαν τον πόντο στην Ένωση.

Η σημαντικότερη είδηση του ντέρμπι βέβαια ήταν η επιστροφή του Κώστα Φορτούνη. Ο άσος του Ολυμπιακού πάτησε χορτάρι μετά από 316 μέρες, αφού η τελευταία φορά που είχε αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι με την πρώτη ομάδα των πρωταθλητών ήταν στον περσινό χαμένο τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο "Σπύρος Λούης" στις 22 Μαΐου 2021.

Η επιστροφή του Φορτούνη στη δράση είναι η καλύτερη αφορμή για να δούμε τι έχασαν οι ερυθρόλευκοι στο διάστημα που δεν τον είχαν στη διάθεσή τους.

Όπως έχουμε σημειώσει αρκετές φορές, ο Ολυμπιακός είναι φέτος πεσμένος στους επιθετικούς δείκτες του. Οι πρωταθλητές ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με μέσο όρο 1.29 xGoals υπέρ ανά παιχνίδι, πολύ κάτω από το 1.71 της περσινής σεζόν.

Παρόμοια είναι κι η πτώση στις μεγάλες ευκαιρίες: Ο Ολυμπιακός πέρυσι είχε 71 μεγάλες ευκαιρίες στην κανονική διάρκεια, μια πολύ μεγάλη επίδοση, και φέτος τελείωσε τις 26 αγωνιστικές με 47 μεγάλες ευκαιρίες.

Οι λόγοι; Ένας εξ αυτών είναι σίγουρα η πτώση της έντασης. Πτώση που έχει αποτυπωθεί και στα νούμερα, καθρεφτίζεται στα κλεψίματα ψηλά. Ο Ολυμπιακός έκανε 7.2 τέτοια κλεψίματα πέρυσι και φέτος έπεσε στα 6.3.

Η pandemic season, το πρωτοφανές καλοκαίρι του 2020, αλλά και τα προβλήματα στην προετοιμασία το 2021 δεν γινόταν να μην αφήσουν το αποτύπωμά τους στον Ολυμπιακό.

Η ένταση και τα τρεξίματα ήταν εμφανώς λιγότερα φέτος, όπως ορατή ήταν κι η πτώση στην ατομική κατάσταση παικτών, όπως πχ του Μαντί Καμαρά.

Η εικόνα στη zone14, στον χώρο του δεκαριού

Όμως, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως κομμάτι της πτώσης της επιθετικότητας του Ολυμπιακού οφείλεται στην απουσία του Φορτούνη. Ο 28χρονος επιτελικός μέσος είναι ένα αυθεντικό δεκάρι, που εγγυάται τη δημιουργία ευκαιριών.

Και όχι απλών ευκαιριών, αλλά εκείνων με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για γκολ. Τις ευκαιρίες που προέρχονται από τον χώρο γύρο από το ημικύκλιο της περιοχής. Ο χώρος αυτός ονομάζεται Zone14 και καθ'υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι είναι η γη της επαγγελίας για τις ομάδες που παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Εκεί θέλουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες, πολύ απλά γιατί αυτές οι ευκαιρίες θα είναι οι μεγαλύτερες, εκείνες με τις περισσότερες πιθανότητες να γίνουν γκολ. Είναι ο πιο δύσκολος χώρος να πατήσεις, αλλά και ο πιο αποδοτικός.

Η τεράστια διαφορά σε σχέση με πέρυσι

Με αυτά στο μυαλό, πάμε να δούμε τη Zone14 για τον Ολυμπιακό. Το γράφημα μας δείχνει από που έχουν προέρθει οι φετινές ευκαιρίες των ερυθρόλευκων στο open play, όπως τις κατέγραψε η Opta/Stats Perform.

Όσο πιο σκούρο είναι το μπλε, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ευκαιριών που έχουν προέλθει από τον συγκεκριμένο χώρο. Αρχίζουμε με τη φετινή σεζόν.

Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών για τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος
Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών για τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος


Ο Ολυμπιακός φέτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος μόνο το 10.68% των ευκαιριών του από τη Zone14, τον χώρο κεντρικά έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Γιατί γράφουμε "μόνο το 10.68%"; Η απάντηση στο επόμενο γράφημα, που έχει την εικόνα του Ολυμπιακού στην περσινή σεζόν.

Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών για τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια της σεζόν 2020-21
Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών για τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια της σεζόν 2020-21


Ο περσινός Ολυμπιακός πήρε τον μεγαλύτερο όγκο των ευκαιριών του στο "10", στη Zone14. Το πολύ μεγάλο 23.15% των ευκαιριών της ομάδας του Μαρτίνς ήρθαν από τον πιο δύσκολο και ταυτόχρονα πιο αποδοτικό χώρο του γηπέδου.

Ο κορυφαίος δημιουργός του περσινού πρωταθλήματος

Γιατί συνέβη αυτό πέρυσι και δεν συμβαίνει φέτος; Γιατί Φορτούνης. Τόσο απλά, με μια λέξη, με ένα επίθετο. Ίσως κάποιοι να αμφιβάλουν, αλλά υπάρχει ο τρόπος να πειστούν.

Ο Φορτούνης πέρυσι ήταν ο κορυφαίος δημιουργός του πρωταθλήματος. Έφτιαχνε 3.2 ευκαιρίες ανά αγώνα, τις περισσότερες από κάθε παίκτη, με 1.8 ευκαιρίες στο open play και 1.4 στις στημένες φάσεις.

Ο άσος του Ολυμπιακού ήταν μακράν πρώτος και στις xAssists με 0.33 ανά 90'. Και όλα τα παραπάνω, τα έκανε αγωνιζόμενος ως καθαρό δεκάρι.

Ο χώρος που κάνει πάρτι ο Φορτούνης

Ιδού οι χώροι από τους οποίους προήλθαν πέρυσι οι ευκαιρίες από τα πόδια του Φορτούνη.

Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών από τον Φορτούνη στην κανονική διάρκεια της σεζόν 2020-21
Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών από τον Φορτούνη στην κανονική διάρκεια της σεζόν 2020-21

Αυτό είναι το γράφημα ενός δεκαριού, που έχει την έφεση και την ικανότητα να πατάει στον πιο δύσκολο χώρο. Το 33%, μία στις τρεις ευκαιρίες που έφτιαξε πέρυσι ο Φορτούνης ήρθε στη Zone14.

Κι αξίζει να αναφέρουμε πως πολύ υψηλό είναι και 11% που έφτιαξε ο Φορτούνης μέσα στη μεγάλη περιοχή και κεντρικά, δείγμα κι αυτό της ικανότητάς του για "μπούκες", για πατήματα μέσα στο "κουτί", εκεί που αν βγει η πάσα είναι "μισό γκολ".

Ο άσος του Ολυμπιακού μπορούσε πέρυσι να φτιάχνει τις περισσότερες ευκαιρίες από όλους στο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα να δίνει το μεγαλύτερο όγκο εξ αυτών από τον πιο "επικίνδυνο" χώρο, τη Zone14.

Αυτός ο συνδυασμός ποσότητας και ποιότητας ευκαιριών καθρεφτίζει δύο πράγματα. Την αξία του Φορτούνη και μία βασική αιτίας της φετινής επιθετικής πτώσης του Ολυμπιακού.

Ο Φορτούνης δεν έχει παίξει φέτος, παίκτης στη θέση του δεν αποκτήθηκε, τα κλεψίματα ψηλά μειώθηκαν. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το κενό στη Zone14, εκεί που από το περσινό 23% ο Ολυμπιακός έπεσε φέτος στο 11%.

Ο Βαλμπουενά των άκρων

"Κι ο Βαλμπουενά;" θα αναρωτηθούν κάποιοι. Και γι'αυτόν έχουμε απαντήσεις.

Πρώτον, ο Γάλλος φέτος έπαιξε μόνο 633 λεπτά. στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Με τόσο μικρό χρόνο συμμετοχής, θα ήταν δύσκολο να βελτιώσει αισθητά την παραγωγή του Ολυμπιακού στη Zone14.

Δεύτερον και σημαντικότερον, ο Βαλμπουενά δεν πατάει εκεί. Ο Γάλλος μπορεί να έχει χτυπήματα μπάλας που ξεχειλίζουν από ποιότητα, μπορεί κάποιες σέντρες του προς τον Ελ Αραμπί να έμοιαζαν πως γίνονται με το χέρι, αλλά συμπεριφορά δεκαριού δεν είχε ποτέ.

Δεν το έκανε ούτε την πρώτη του χρονιά στο λιμάνι. Θυμάστε, σεζόν 2019-20, ο Φορτούνης παθαίνει τον πρώτο του μεγάλο τραυματισμό και ο Βαλμπουενά επωμίζεται όλο το βάρος της δημιουργίας. Αυτός ήταν ο Γάλλος εκείνη τη σεζόν.

Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών από τον Βαλμπουενά στην κανονική διάρκεια της σεζόν 2019-20
Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών από τον Βαλμπουενά στην κανονική διάρκεια της σεζόν 2019-20

Η Zone14 είναι ναρκοπέδιο για τον Βαλμπουενά. Ακόμα κι όταν ήταν δύο χρόνια μικρότερος, ακόμα κι όταν έπαιξε 1.700 λεπτά, ακόμα κι όταν είχε 12 ασίστ και έφτιαχνε 3.3 ευκαιρίες ανά ματς, ο Γάλλος δεν αγωνιζόταν ποτέ σε δεκάρι.

Ο Βαλμπουενά έδωσε το 2019-20 μόνο το 2.94% των ευκαιριών του από τη Zone14. Οι χώροι του είναι στα άκρα, εκεί που του αρέσει να βγαίνει και να κοιτάζει την περιοχή σαν ελεύθερος σκοπευτής.

Η καλή σέντρα είναι το φόρτε του, όχι τα μέτρα με την μπάλα, η κάθετη και το πάτημα στην περιοχή, αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζουν τον Φορτούνη.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ