ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός, Conference League: Η ερυθρόλευκη παράδοση κόντρα σε τουρκικές ομάδες κι οι ευχάριστες αναμνήσεις από τη Φενέρμπαχτσε

EUROPA LEAGUE 2023-2024 /  -   (  / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός μετά την επική ανατροπή και την ιστορική πρόκριση επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ βρίσκεται πλέον τέσσερα βήματα μακριά από την "OPAP Arena" και τον τελικό της 29ης Μαΐου, με το πρώτο εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά του να είναι αυτό της Φενέρμπαχτσε. Το "ερυθρόλευκο" παρελθόν κόντρα σε τουρκικές ομάδες και οι ευχάριστες αναμνήσεις από τις δύο μονομαχίες με την προσεχή του αντίπαλο.

Η κληρωτίδα του Conference League φέρθηκε σκληρά στον Ολυμπιακό, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται πλέον, σε αντίθεση με τη φάση των playoffs και των "16", να μπουν στις μάχες με τη Φενέρμπαχτσε από τη θέση του αουτσάιντερ.

Ωστόσο, οι Πειραιώτες εκτός από την ανεβασμένη τους ψυχολογία μετά την ανατροπή του 1-4 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και το 1-6 στη Σερβία κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ το οποίο θα μνημονεύεται για χρόνια, θα έχουν να αντιπαρατάξουν και τον πρότερο επιτυχημένο αγωνιστικό τους βίο.

Ένα παρελθόν που θέλει τον Ολυμπιακό να μετράει έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες σε 11 αναμετρήσεις κόντρα σε τουρκικές ομάδες, με τις προκρίσεις σε νοκ-άουτ γύρους να είναι επίσης με το μέρος του, τρεις έναντι ενός μόλις αποκλεισμού.

Γαλατασαράι - Ολυμπιακός (Champions League)

Η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός βρήκε στον διάβα του τουρκική ομάδα για διοργάνωση της UEFA ήταν τη σεζόν 2003/04, εκεί που η Γαλατασαράι ήταν ο ένας από τους τρεις συλλόγους, Γιουβέντους και Ρεάλ Σοσιεδάδ οι άλλοι δύο, που αντιμετώπισαν οι Πειραιώτες για τον τέταρτο όμιλο του Champions League.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λέει ο θυμόσοφος λαός, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του Ολυμπιακού στις μάχες του με τις τουρκικές ομάδες.

Στο πρώτο του ταξίδι στη γειτονική χώρα γύρισε με άδειες βαλίτσες και την ήττα με 1-0 στη 2η αγωνιστική των ομίλων. Το τελικό 1-0 διαμόρφωσε μόλις στο 9' ο Τζιχάν Χασπολάτλι.

Το "ερυθρόλευκο" κοντέρ των θετικών αποτελεσμάτων κόντρα σε συλλόγους της γειτονικής χώρας ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου του 2003. Ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τη Γαλατασαράι στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για την 4η στροφή και τη φιλοδώρησε με τρία γκολ.

Σκόρερ της μεγάλης βραδιάς ήταν οι Δημήτρης Μαυρογενίδης, Νέρι Καστίλιο και Τζιοβάνι, με τον Βραζιλιάνο να πετυχαίνει ένα ιστορικό και σπάνιας ομορφιάς γκολ, που μνημονεύεται μέχρι σήμερα.

Ένα αποτέλεσμα, ωστόσο, που δεν ήταν αρκετό για να του δώσει την πρόκριση την επόμενη φάση, καθώς τερμάτισε τέταρτος με τέσσερις βαθμούς.

Γαλατασαράι - Ολυμπιακός (Κύπελλο UEFA)

Πέντε χρόνια μετά και ξανά σε ομίλους, αυτή τη φορά για το Κύπελλο UEFA, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Γαλατασαράι, με τους "ερυθρόλευκους" να φεύγουν πάλι με κατεβασμένο κεφάλι από το "Αλί Σαμί Γεν" με το ίδιο σκορ (1-0).

Ο Χάρι Κιούελ με δυνατή κεφαλιά υπέγραψε τη νίκη της Γαλατά στο 25', μια ήττα που στο διακύβευμα της πρόκρισης δεν έπαιξε ρόλο, καθώς ο Ολυμπιακός με τις δύο επιβλητικές εντός έδρας νίκες κόντρα σε Μπενφίκα (5-1) και Χέρτα Βερολίνου (4-0) τερμάτισε ξανά πίσω από τους Τούρκους, παίρνοντας παρόλα αυτά την πρόκριση.

Ολυμπιακός - Οσμανλίσπορ (Europa League)

Η σεζόν 2016/17 άφησε γλυκόπικρη γεύση στον Ολυμπιακό όσον αφορά τις αναμετρήσεις του με τουρκικές ομάδες. Για τη φάση των "32" του Europa League οι "ερυθρόλευκοι" έφυγαν από τον κρυπτονίτη Γαλατασαράι και πέρασαν στην Οσμανλίσπορ (πλεόν χρησιμοποιεί το όνομα Ανκαρασπόρ), την οποία απέκλεισαν, αν και χρειάστηκαν τη ρεβάνς στη γειτονική χώρα.

Το ισόπαλο δίχως τέρματα αποτέλεσμα στην Ελλάδα άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς στον επαναληπτικό, με τον Ολυμπιακό να επιβεβαιώνει εν τέλει τον τίτλο του φαβορί που είχε στο ζευγάρι και να παίρνει την πρόκριση στην Άγκυρα με 3-0.

Καρίμ Ανσαριφάρντ δις και Ταρίκ Ελιουνούσι ήταν οι "χρυσοί" σκόρερ των Πειραιωτών, με τα τρία τέρματα να έρχονται στο δεύτερο ημίχρονο. Αυτό ήταν το γλυκό της χρονιάς, με το πικρό να έρχεται μόλις έναν γύρο μετά.

Ολυμπιακός - Μπεσίκτας (Europa League)

Η κληρωτίδα για τους "16" του Europa League έβγαλε τη Μπεσίκτας, τρίτη διαφορετική ομάδα από την Τουρκία και τρίτη διαφορετική κατάληξη.

Ο έμμεσος αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη Γαλατασαράι, μετατράπηκε σε "ερυθρόλευκη" πρόκριση με την Οσμανλίσπορ και πλέον είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για απευθείας αποκλεισμό.

Αυτός ήρθε από τους "μαύρους αετούς" με συνολικό σκορ 5-2, με τα τέσσερα να φιλοδωρούνται στον Ολυμπιακό στην Τουρκία.

Το ματς του Φαλήρου έληξε 1-1, με τον Εστεμπάν Καμπιάσο να δίνει προβάδισμα στους Πειραιώτες στο 36' και τον Βινσέντ Αμπουμπακάρ να απαντάει 17 λεπτά αργότερα.

Στη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης ο Ολυμπιακός βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ με 2-0, χάρις στα γκολ των Βινσέντ Αμπουμπακάρ και Ράιν Μπάμπελ στο 10' και στο 22' αντίστοιχα.

Ο Ταρίκ Ελιουνοόυσι μείωσε προσωρινά στο 31' δίνοντας ελπίδες πρόκρισης στην ομάδα του, πριν ο Μπάμπελ με το δεύτερο προσωπικό του γκολ κλειδώσει τη νίκη για τη Μπεσίκτας, με τον Τζεν Τοσούν να δίνει αέρα θριάμβου στους Τούρκους στο 84'.

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός (Europa League)

Κι ερχόμαστε στην αγωνιστικό περίοδο 2021/22 και τον τέταρτο όμιλο του Europa League. Eκεί ο Ολυμπιακός βρήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του τη Φενέρμπαχτσε και η αλήθεια είναι ότι όπως και τώρα, έτσι και τότε, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν την ταμπέλα του αουτσάιντερ κόντρα στους γείτονες.

Εν τέλει τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με την εικόνα των Πειραιωτών στο χορτάρι απέδειξαν ότι μία ομάδα είναι φαβορί μόνο στα χαρτιά, αφού όλα αποδεικνύονται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και εκεί ο Ολυμπιακός υπερίσχυσε σε Ελλάδα και Τουρκία, πανηγυρίζοντας και στις δύο περιπτώσεις.

Στο "Σουκρού Σαράτσογλου" οι "ερυθρόλευκοι" τιμώρησαν κάθε ανασταλτική αδυναμία της Φενέρ, χτύπησαν στο επιθετικό τρανζίσιον και έφυγαν με το διπλό από την Τουρκία για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Σκόρερ χρίστηκαν οι Τικίνιο Σοάρες και Γιώργος Μασούρας δις, ο οποίος πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του μέχρι σήμερα με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Για την 5η αγωνιστική του ομίλου και με τις δύο ομάδες να βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός πόντου, η Φενέρμπαχτσε έπαιζε την ευρωπαϊκή της παρουσία στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Ο Τικίνιο Σοάρες "χτύπησε" στο 90' της αναμέτρησης με πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση του Europa League και τους Τούρκους στον υποβιβασμό τους στο Conference League.

Εν κατακλείδι, οι Πειραιώτες έχουν χτίσει μία παράδοση κόντρα στις τουρκικές ομάδες, ειδικά την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μπεντίλιμπαρ δεν πρέπει να σταθούν στο παρελθόν, καθώς μπροστά τους έχουν μία από τις ποιοτικότερες Φενέρμπαχτσε στην ιστορία του συλλόγου.

Εξάλλου, καθρέφτης της αγωνιστικής υπεροχής μιας ομάδας είναι το χορτάρι και εκεί ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αποκλείσει μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, η οποία παρεμπιπτόντως σε 46 παιχνίδια μέσα στη σεζόν μετράει 121 γκολ υπέρ και μόλις 40 κατά.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ