FOOTBALL ANALYSIS

Έτσι πήρε το "Χ" ο Άρης με τους Fantastic 4

Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν το γκολ του Μήτρογλου κόντρα στον Ολυμπιακό
Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν το γκολ του Μήτρογλου κόντρα στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης έφυγε με την ισοπαλία (1-1) από το "Γ. Καραϊσκάκης" και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει πως οι "κίτρινοι" οδήγησαν σε αρνητικά ρεκόρ τον Ολυμπιακό με μπροστάρηδες τους... Fantastic 4.

Ο Άρης κατάφερε να φύγει με την ισοπαλία (1-1) από το "Γ. Καραϊσκάκης", οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην πρώτη απώλεια βαθμών εντός έδρας για φέτος. Η ομάδα του Άκη Μάντζιου, μένοντας πιστή στο πλάνο και τις αρχές που τη χαρακτηρίζουν από την αρχή της σεζόν, πήρε άλλο ένα σημαντικό αποτέλεσμα κόντρα σε ομάδα της πρώτης πεντάδας, μακριά από το "Κλ. Βικελίδης", ύστερα από τις νίκες επί του Παναθηναϊκού (0-1) και της ΑΕΚ (0-2).

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Για να μπορέσει, ωστόσο, ο Άρης να φύγει αήττητος από το "Γ. Καραϊσκάκης" χρειάστηκε ο Ολυμπιακός να κάνει μία σειρά από αρνητικά ρεκόρ. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς, λοιπόν, ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 12 τελικές προσπάθειες, οι οποίες έδωσαν ως "αξία" 0.9 xGoals, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση των "ερυθρολεύκων" εντός έδρας, ύστερα από τα 0.69 απέναντι στον Παναθηναϊκό την 9η αγωνιστική.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται τα xGoals στο Ολυμπιακός - Άρης:

Τα Expected Goals από την Opta σας δείχνουν τη συνολική απειλή κάθε ομάδας, τα γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει με βάση τις τελικές της. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επίθεσης και να δείτε ξεχωριστά τις τελικές κάθε ομάδας στην κανονική ροή, από στημένες φάσεις, κτλ.

Από τις 12 τελικές, οι επτά έγιναν εντός περιοχής, αλλά τρεις εξ αυτών προήλθαν από κεφαλιές. Αυτό σημαίνει πως ο Ολυμπιακός έκανε μόλις τέσσερα σουτ εντός περιοχής, με τα δύο να γίνονται στη φάση του 1-0, από τους Γιώργο Μασούρα και Κώστα Φορτούνη. Τα άλλα δύο έγιναν στα όρια της μεγάλης περιοχής, από τον Φορτούνη ξανά και τον Μαντί Καμαρά.

Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί και τη χειρότερη για τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν στο γήπεδό του, ενώ η τελευταία φορά που είχε μόλις τέσσερα σουτ εντός περιοχής ήταν στην περσινή ήττα από τον ΠΑΟΚ στη διαδικασία των playoffs, στις 12 Ιουλίου. Επιπλέον, μόνο τρεις απ' τις 12 τελικές βρήκαν εστία, όπως συνέβη και με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στα φετινά ντέρμπι στο Φάληρο.

Η απουσία του Γιουσέφ Ελ Αραμπί ήταν φανερή, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς, σκεπτόμενος και τη ρεβάνς με την Αϊντχόφεν, προτίμησε να τον κρατήσει στον πάγκο για να μην ρισκάρει κάποιο τραυματισμό.

ΤΟ "ΚΙΤΡΙΝΟ" ΤΕΙΧΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

Βέβαια, για να έρθουν τα συγκεκριμένα αρνητικά ρεκόρ έβαλαν το... χεράκι τους και οι "Fantastic 4" του Άρη. Αναλύσαμε πρόσφατα, με τη βοήθεια της Opta, την σπουδαία δουλειά των Τζέιμς Τζέγκο και Λούκας Σάσα, οι οποίοι και εξολόθρευσαν τους παίκτες της ΑΕΚ στον αγώνα της 7ης Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, απέναντι στον Ολυμπιακό, οι δύο... exterminators, είχαν για συμπαραστάτες τους Ντάνιελ Σούντγκρεν και Εμάνουελ Σάκιτς. Οι τέσσερις παίκτες, όπως φαίνεται κι από το γράφημα της Opta με τις αμυντικές ζώνες, "σκέπασαν" το χώρο μπροστά από την εστία του Χούλιαν Κουέστα και δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να απειλήσουν ουσιαστικά τα καρέ του Ισπανού τερματοφύλακα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ολυμπιακός αναζήτησε λύσεις ατομικών προσπαθειών, αλλά ολοκλήρωσε το ματς με μόλις 3/13 επιτυχημένες ντρίμπλες που αποτελεί (και αυτό) αρνητικό ρεκόρ για φέτος, απόρροια και της αμυντικής προσήλωσης των "κιτρίνων".

Τα πολύγωνα δείχνουν το χώρο που έκανε τις δράσεις του κάθε ποδοσφαιριστή. Δράσεις είναι τα φάουλ, τα κλεψίματα, τα μπλοκαρισμένα σουτ, τα τάκλιν και οι απομακρύνσεις. Με κόκκινο χρώμα είναι οι 10+ δράσεις ενός παίκτη, με μπλε οι 5 έως 10 δράσεις και με κίτρινο οι 1 έως 5.

Μπροστάρης για τον Άρη στο αμυντικό κομμάτι ήταν ο Σούντγκρεν, που ήταν πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες στον αγώνα με 10, μαζί με τον Θανάση Ανδρούτσο. Επίσης, ήταν πρώτος σε ενέργειες με την μπάλα (74) για την ομάδα του, αλλά και δεύτερος στον αγώνα, πίσω μόνο από τον Ρούμπεν Σεμέδο (93). Κορυφαία επίδοση ήταν και τα 4/4 επιτυχημένα τάκλιν, ενώ είχε και τρία κερδισμένα φάουλ.

Από την άλλη πλευρά, οι Σάσα και Τζέγκο ήταν οι... σκούπες στη μεσαία γραμμή, με πέντε και τρία κλεψίματα αντίστοιχα, ενώ ο Σάκιτς τα πήγε εξαιρετικά απέναντι στους μεσοεπιθετικούς του Ολυμπιακού, περιορίζοντάς τους σημαντικά και ολοκληρώνοντας το ματς με έξι απομακρύνσεις, που αποτέλεσαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση πίσω από τις οχτώ του Γιώργου Δεληζήση.

Ο Άρης, λοιπόν, διατηρήθηκε σε τροχιά τετράδας, με τη γνωστή συνταγή που τον έχει φέρει ως εδώ, διεκδικητική του καλού εισιτήριου για το Europa Conference League. Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, η ομάδα του Μάντζιου δείχνει πως έχει τον τρόπο να παίρνει αποτελέσματα σε αγώνες που έχει το ρόλο του αουτσάιντερ. Κι είναι δεδομένο πως, ενόψει playoffs, οι αντίπαλοί της καλούνται να βρουν λύσεις, αν θέλουν να έχουν καλύτερη τύχη.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ