ΑΕΚ

Οικονομόπουλος: "Σύντομα θα ολοκληρωθεί η εκχώρηση και η εκκαθάριση"

Οικονομόπουλος: "Σύντομα θα ολοκληρωθεί η εκχώρηση και η εκκαθάριση"
Χάρης Οικονομόπουλος, ΑΕΚ, δικηγόρος INTIME SPORTS

Σύμφωνα με τον Χάρη Οικονομόπουλο, δικηγόρο και εκπρόσωπο της ΠΑΕ ΑΕΚ στην υπόθεση Ψωμιάδη, θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η εκχώρηση των απαιτήσεων της ΑΕΚ προς το Δημόσιο από τον Μάκη Ψωμιάδη, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι βρέθηκε τρόπος για να ξεπεραστεί το θέμα που προέκυψε με το χαρτόσημο.(Ηχητικό απόσπασμα)

Ο κ. Οικονομόπουλος μιλώντας στον «Alpha 98,9» και την εκπομπή του Σταύρου Γεωργακόπουλου για τη δικαστική νίκη της Ένωσης απέναντι στον Μάκη Ψωμιάδη αναφέρθηκε στο ζήτημα της εκχώρησης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το θέμα θα λήξει τόσο της εκχώρησης όσο και της εκκαθάρισης θα λυθεί άμεσα, χωρίς όμως να αποκαλύψει τον τρόπο.

Διαβάστε απόσπασμα από τις δηλώσεις και στο τέλος του κειμένου ακούστε την συνέντευξη:

- Να καλησπερίσουμε τον Χάρη Οικονομόπουλο, τον δικηγόρο που κέρδισε σε πρώτο βαθμό την δίκη της ΑΕΚ κόντρα στον Μάκη Ψωμιάδη.

«Δεν είναι ακριβές αυτό. Η αστική δίκη έχει κερδηθεί τελεσίδικα. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι η πρώτη ποινική καταδίκη του Μάκη Ψωμιάδη και των συνεργών του για τις υπεξαιρέσεις και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος της ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο 2001-2002. Ακολουθούν κι άλλες. Η επόμενη είναι τον Νοέμβριο, ελπίζω αυτή τη φορά με πολιτική αγωγή το Δημόσιο, όταν θα έχει τελειώσει ελπίζω άμεσα η εκχώρηση των απαιτήσεων της ΑΕΚ στο Δημόσιο, και ακολουθούν κι άλλα».

- Αναφερθήκατε στο θέμα της εκχώρησης ένα θέμα που το ακούμε δέκα δεκαπέντε μέρες και εξέλιξη συγκεκριμένη δεν υπάρχει.

«Το θέμα της εκχώρησης του ακούτε από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Τότε η αίτηση για την εκχώρηση έγινε από τον εκκαθαριστή της ΠΑΕ με την συνεργασία ανθρώπων της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Πέρασαν τρεις μήνες χωρίς να έχει γίνει τίποτα και στις 18 Μαρτίου, θυμάμαι πολύ καλά την ημερομηνία γιατί ήταν τρεις μέρες από τότε που με διάφορους τραμπουκισμούς με αναζητούσαν κάποιοι στην Ελευθεροτυπία τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, κάλεσα εδώ όσους ασχολούνταν με το θέμα και τους είπα ότι αναλαμβάνω εγώ πλέον την πρωτοβουλία για να ολοκληρωθεί η εκχώρηση. 18 Μαρτίου ξεκίνησε αυτό, 27 Μαρτίου αποφασίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η αποδοχή της. Το ΦΕΚ το δημοσίευσε αυτό στις 28 Μαρτίου. Μέσα σε 11 μέρες λοιπόν εκδόθηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Η εκκρεμότητα στην οποία αναφέρεστε, είναι το χαρτόσημο το οποίο οι φορολογικές υπηρεσίες του Δημοσίου ζητούν αυτή τη στιγμή από την ΑΕΚ να πληρώσει, το οποίο εκτός από παράλογο, τρελό βλακώδες και μη νόμιμο κατ' εμέ, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ξεπεραστεί, ο οποίος είναι κι αυτός σε εξέλιξη. Αυτόν όμως ούτε μπορώ να σας τον πω, ούτε θα το συζητήσουμε.

Με βάσει τη νομοθεσία περί χαρτοσήμου του 1931, αν δεν πληρωθεί το χαρτόσημο, οι συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται δεν μπορούν να τύχουν δικαστικής χρήσης. Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο ήταν σαφής: ΠΑΕ οι οποίες εκκαθαρίζονται υποχρεωτικά και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως προκύπτει από εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών, μπορούν να εκχωρήσουν τελεσίδικα αναγνωρισμένες απαιτήσεις τους από τρίτους προς το Δημόσιο, ως πρόσθετη εξασφάλιση του Δημοσίου. Υπάρχει μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορά τη ρητή απαλλαγή πλήθους συναλλαγών του Δημοσίου με τρίτους, όταν για παράδειγμα δώσετε ένα σπίτι για να εξασφαλίσετε μια υποχρέωσή σας προς το Δημόσιο, υπάρχει απαλλαγή από το χαρτόσημο και κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά. Είναι πάγια η αρχή, όταν το Δημόσιο δέχεται κάτι ως δωρεά για εξασφάλισή του δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση. Οι φορολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, στην εγκύκλιο την οποία συνέταξε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρης, θεώρησαν απαραίτητο να πουν ότι πρέπει να καταβληθεί χαρτόσημο. Αν δεν καταβληθεί αυτό το χαρτόσημο ή αν δεν απαλλαγεί ρητά η ΑΕΚ από την υποχρέωση αυτή, ακόμη και αν υπογραφεί η εκχώρηση αυτή, είναι μια τρύπα στο νερό. Έπρεπε να έχει ήδη απαλλαγεί κι εγώ πιστεύω ότι εφόσον επικρατήσει η λογική, μέχρι στιγμής αυτή έχει επικρατήσει. Από τις 19 Μαρτίου που κάναμε τη συνάντηση στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων με τον συνεργάτη του κ. Θεοχάρη και τα στελέχη της Υπηρεσίας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Υπ. Οικονομικών, χρειάστηκαν εννέα μέρες και ό,τι είπαν, έγινε. Το γεγονός ότι η Εφορία θεωρεί απαραίτητη την καταβολή χαρτοσήμου, κάτι που όπως καταλαβαίνεται δεσμεύσει σε έναν σημαντικό βαθμό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, είναι κάτι το οποίο επίσης ξέρω ότι το αντιλαμβάνεται και η Εφορία και η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και η Κυβέρνηση και περιμένω να λυθεί σύντομα. Γιατί μην ξεχνάτε ότι 28 του μηνός υπεγράφη η απόφαση του Γ.Γ. για την αποδοχή της εκχώρησης, κάτι που του επιχειρούσαμε με τον Ντέμη Νικολαϊδη και την ομάδα των μετόχων πριν το άρθρο 44, και μέχρι σε τριάντα μέρες πρέπει να έχει υπογραφεί από τον Έφορο και την ΑΕΚ η εκχώρηση, ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο για την διαγραφή της ΠΑΕ από το μητρώο των Ανωνύμων Εταιριών. Γιατί αν διαγραφεί η ΠΑΕ ΑΕΚ, εκχώρηση δεν μπορεί να γίνει. Αν είχε διαγραφεί η ΠΑΕ ΑΕΚ όλο αυτόν τον καιρό, δεν θα υπήρχε παράσταση πολιτικής αγωγής στην δίκη Ψωμιάδη».

- Αυτός ήταν και ο λόγος που μπλοκάρατε την εκκαθάριση;

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να επισπευστεί τόσο η ανακοίνωση της εκκαθάρισης, όταν όπως αυτή τη στιγμή από την Ερασιτεχνική και άλλες πηγές καταγράφεται, δεν υπήρχε κανένας τυπικός λόγος να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση πριν τον Ιούνιο. Κι αυτό θα μπορούσε να έχει ειπωθεί από πέρσι τον Ιούνιο και αν αυτό είχε ειπωθεί, αν οι Ψωμιάδηδες είχαν απέναντί τους μια ΑΕΚ στοιχισμένη, αποφασισμένη, ίσως, λέω ίσως, να είχαν μπει και χρήματα στα ταμεία της, έστω για να πληρώσει το Δημόσιο και να διαλυθεί ήσυχα».

- Να θέσουμε δύο ερωτήματα: Το ένα αφορά την ατμόσφαιρα που υπήρχε στο δικαστήριο με τις βολές από την πλευρά των δικηγόρων του Μάκη Ψωμιάδη ότι δεν ενδιαφερόταν η ΑΕΚ για τη δίκη αλλά μόνο εσείς για τις αποδοχές σας και το άλλο τι γίνεται τώρα με τα χρήματα και πώς μπορεί να τα εισπράξει η ΑΕΚ…

«Η απάντηση στο πρώτο θέμα που θέτεται νομίζω δόθηκε από όλα τα δημοσιεύματα μετά την καταδικαστική απόφαση του Ψωμιάδη. Κανένας δεν είπε ότι κέρδισε ο Οικονομόπουλος. Πώς θα μπορούσα άλλωστε… Αν μπορούσε να κερδίσει κανείς άλλος εκτός από την ΑΕΚ είναι το κράτος δικαίου, είναι ο νόμος. Η ΑΕΚ είπαν όλοι ότι κέρδισε. Η ΑΕΚ δεν παρίστατο στο δικαστήριο με άλλους εκτός από εμένα. Εγώ ήμουν η ΑΕΚ στο δικαστήριο. Ο δε εκκαθαριστής και τελευταίος πρόεδρός της, ο κ. Δημητρέλος, εμφανίστηκε την τελευταία ημέρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, όταν ήταν να ανακοινωθεί η απόφαση, όπου το πλήθος των παρευρισκομένων ήταν φιλικά προσκείμενο προς την οικογένεια Ψωμιάδη. Μέχρι και δύο μοναχοί, πολύ κοτσονάτοι, με πανάκριβα ρολόγια και πανάκριβα κινητά, I Phone 5S… Πάμε όμως στο θέμα των κατηγοριών που λέτε. Για θυμηθείτε ότι αυτή η υπόθεση είχε αναβληθεί 13 φορές. Είχαμε μια φυγοδικία για περίπου 18 μήνες. Είχαν επιχειρήσει στις 18 Σεπτεμβρίου που εισήχθη για συζήτηση, ακόμη και με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου τον οποίο έφεραν, να αναβάλουν την υπόθεση γιατί προφανώς δεν τους άρεσε η έδρα. Έκαναν αγωγές κατά της έδρας για να εξαιρεθεί. Έκαναν αιτήματα αποχής κατά της έδρας. Γιατί; Γιατί απορρίφθηκε ένα αίτημα ενός δικηγόρου με την νομική βάση που απορρίπτεται το 95% των αιτημάτων κάθε δικηγόρου και αυτό θεωρήθηκε από την έδρα καταχρηστικό. Και ο δικηγόρος αυτός έκανε αγωγή κατά των δικαστών για να δηλώσουν αποχή και όταν αυτή η αποχή δεν έγινε δεκτή από το συμβούλιο, να ζητήσει την εξαίρεσή τους.

Φάγαμε τρεις μήνες για να ξεκινήσει αυτή η δίκη. Και η δίκη αυτή ξεκίνησε την ημέρα που αποφάσιζε η ΑΕΚ την επικύρωση της λύσης της. 14.45 έγινε δεκτή η παράσταση της πολιτικής αγωγής από το δικαστήριο, 14.55 πληροφορήθηκα ότι η ΓΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ δεν δέχθηκε το αίτημά μου να αναβάλει την απόφαση για το πέρας της εκκαθάρισης, γιατί ήξερα ότι ερχόταν η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα της εκχώρησης. Άρα το πλαίσιο είναι 13 αναβολές, μια συνεχής προσπάθεια του Ψωμιάδη να αναβάλει τη συζήτηση, πέρασαν 10 χρόνια για να ξεκινήσει αυτή η υπόθεση και 36 συνεδριάσεις ενός δικαστηρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, όταν δεν καταφέρανε να κρατήσουν την υπόθεση για να εκδικαστεί αφού θα έχει λυθεί η ΑΕΚ, γιατί αν είχε λυθεί η ΑΕΚ δεν θα υπήρχε στο δικαστήριο, άρα κανείς δεν θα υπήρχε να ρίξει φως σε μια υπόθεση που προσπαθούσαν να την κάνουν λογιστική χωρίς παραστατικά… Δεν κατάφεραν λοιπόν η δίκη να ξεκινήσει αφού θα έχει λυθεί η ΑΕΚ, αφού την κράτησα εγώ στη ζωή, δεν κατάφεραν να αποβάλουν την ΑΕΚ από πολιτική αγωγή, τέσσερις φορές το προσπάθησαν, τι τους έμενε; Αντί να απολογηθούν, να κατηγορήσουν. Και ποιον θα μπορούσαν να κατηγορήσουν; Εμένα. Αν θυμάστε τότε, αντιπαρήλθα όλες τις συκοφαντικές αναφορές, ενός κατηγορουμένου που τώρα πια είναι καταδικασμένος για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις. Το αποτέλεσμα λοιπόν δείχνει ότι δεν αξίζει να ασχοληθώ και με τις δηλώσεις των δικηγόρων που ενεργούσαν ως υπερασπιστές, αν μου επιτρέπετε, άθλιων συμφερόντων καταδίκων.

Και μιλάω για συγκεκριμένους δικηγόρους, οι οποίοι σκεφτείτε ότι έφτασαν στο σημείο να αναφέρονται σε δήθεν εκβιαστική δική μου διεξαγωγή της δίκης, όταν από αυτή τη δίκη δεν μπορούσε να επιδικαστεί σε εμένα καμία αμοιβή, 30 ευρώ ήταν το αίτημα, αναφερόμενοι σε μια σύμβαση η οποία ήταν διάφανη, είχε δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, αφορούσε μια αμοιβή επιτυχίας για μια υπόθεση που θα μπορούσε να κρατήσει 20 χρόνια και ήταν πολύ μικρότερη από τις μαύρες αμοιβές που οι ίδιοι δικηγόροι τόσο φυσιολογικά υποστήριζαν σε αυτό το δικαστήριο ότι δινόντουσαν χωρίς παραστατικά, για να μην επιβαρύνεται η ΑΕΚ. Δηλαδή, είναι εύλογο να υπάρχουν αμοιβές εκατομμυρίων για πιτσιρίκια που πιάνουν μια μπάλα στα πόδια τους, σε μια κατάσταση τέτοια μόνο και μόνο γιατί αυτή είναι η αγορά, με ζημιογόνες ΠΑΕ και δεν είναι εύλογο μια αμοιβή επιτυχίας μια δικηγορικής εταιρείας με πλήθος συνεργατών και πολύ μεγάλα έξοδα για δέκα χρόνια να κατατίθεται στην Εφορία και να γνωστοποιείται. Αυτό ήταν λοιπόν το επιχείρημα αυτών που είπαν ότι εγώ εκβίαζα ποιόν; Εγώ τον Ψωμιάδη; Μα καλά, πλάκα μας κάνουν;»

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα ΕΔΩ

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ