ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι Έλληνες της Γερμανίας

Ο Ντίνος Μαυροπάνος κόντρα στον Ρόις σε αγώνα Στουτγάρδη - Ντόρτμουντ για την Bundesliga /10-4-2021
Ο Ντίνος Μαυροπάνος κόντρα στον Ρόις σε αγώνα Στουτγάρδη - Ντόρτμουντ για την Bundesliga /10-4-2021 AP 2021 TOM WELLER /ASSOCIATED PRESS

Το SPORT 24 καταγράφει τα πεπραγμένα της διαχρονικά σημαντικής παροικίας Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις δύο κορυφαίες κατηγορίες της Γερμανίας, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο, αξιολογώντας το στάτους και εκτιμώντας το (άμεσο και όχι μόνο) μέλλον τους.

Για δεκαετίες η Γερμανία αποτελούσε (και αποτελεί) προτιμώμενο μεταναστευτικό προορισμό από τη χώρα μας. Ειδικά σε αυτές του 21ου αιώνα το πλαίσιο προσφοράς εργασίας διευρύνθηκε και ποδοσφαιρικά, με σταθερή και αδιάλειπτη παρουσία Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Επτά συνολικά αγωνίστηκαν σε Bundesliga και Bundesliga 2 στη σεζόν που το περασμένο σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε (οι δύο, Λημνιός και Γκέλιος, εμπλέκονται στα τελευταία ματς της χρονιάς, στα μπαράζ Κολωνίας – Χόλσταϊν δηλαδή, με έπαθλο μια θέση στην Bundesliga) και το SPORT 24 παρουσιάζει τον έλεγχο προόδου τους.

Ντίνος Μαυροπάνος: Limit up στην Στουτγάρδη

Διαπιστευτήρια ο Ντίνος Μαυροπάνος επί γερμανικού εδάφους κατέθεσε πέρυσι, αγωνιζόμενος δανεικός στη Νυρεμβέργη, στο δεύτερο μισό της σεζόν της 2ης κατηγορίας.Τη μοίρα του στην Αρσεναλ και στην αξιολόγηση του Μικέλ Αρτέτα δεν την άλλαξαν, έδωσαν όμως το κατάλληλο πάτημα στον άνθρωπο που τον πήρε στο Λονδίνο και που πλέον λειτουργεί ως το απόλυτο αφεντικό της Στουτγάρδης, τον Σβεν Μίσλιντατ, να τον διεκδικήσει δίνοντας του την ευκαιρία στους Σουηβούς και στην Bundesliga.

Δεν δυσκολεύτηκε να πάρει το ok των :κανονιέρηδων", option αγοράς όμως όσο και αν προσπάθησε δεν μπόρεσε να τους πείσει να συμπεριλάβουν στο deal του δανεισμού του 24χρονου κεντρικού αμυντικού, ο οποίος από τη στιγμή που ξεπέρασε έναν τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης ως τα τέλη Νοεμβρίου, "κούμπωσε" ιδανικά στο 3-5-2 του Πελεγκρίνο Ματαράτσο, αγωνιζόμενος ως δεξιός στόπερ. Έτσι, ολοκλήρωσε την πιο γεμάτη – σε χρόνο συμμετοχής – σεζόν της καριέρας του και "υποχρέωσε" τον Μίσλιντατ να έχει ξεκινήσει – καιρό τώρα – επαφές με την Άρσεναλ προκειμένου να επιμηκύνει την παραμονή του διεθνή στόπερ στην Στουτγάρδη.

Με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε (με το προτιμότερο για το γερμανικό club) με νέο δανεισμό αλλά πρόβλεψη υποχρεωτικής option αγοράς του το επόμενο καλοκαίρι, είτε με αγορά του έναντι… λελογισμένου ποσού (5-7 εκατ. ευρώ). Ο Μαυροπάνος έχει δύο χρόνια ακόμη συμβόλαιο με την Άρσεναλ, στην οποία μετά και τον αποκλεισμό της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τα πάντα είναι… ρευστά. Τόσο ως προς τη σύνθεση του ρόστερ όσο και ως προς το ποιος θα βρίσκεται στον πάγκο.

Συνεπώς, η Στουτγάρδη (και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, αφού με τη σεζόν που έκανε ο διεθνής αμυντικός τους αύξησε…) θα πρέπει να περιμένει, έχοντας όμως – ως και τώρα – τον πρώτο λόγο σε περίπτωση που η Άρσεναλ αποφασίσει πως ακόμη και σε φάση αναδόμησης ο Μαυροπάνος δεν χωράει στα πλάνα για την επόμενη σεζόν.

Δημήτρης Λημνιός: Τα πάντα στο τραπέζι

Η κακή μέρα, από το πρωί φαίνεται. Και στην περίπτωση του Δημήτρη Λημνιού φάνηκε πριν καν χαράξει. Η μεταγραφή του στην Κολωνία οριστικοποιημένη, έτοιμος για να πετάξει στη Γερμανία προκειμένου να υπογράψει πριν όμως μπει στο αεροπλάνο, διαγνώστηκε θετικός στον covid. Οιωνός…

Πήγε μεν σε μια ομάδα που τον ήθελε πολύ (κατέβαλλε άλλωστε συνολικά 3,3 εκατ. ευρώ), πήγε όμως χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία και βρίσκοντας την με τη σεζόν να έχει ξεκινήσει. Ο ίδιος ξεκίνησε βλέποντας τον χρόνο του σταδιακά να αυξάνει, έπαιξε βασικός κόντρα σε Μπάγερν (31/10) και Βέρντερ (6/11), ωστόσο αυτές έμελλε να είναι και οι μόνες του παρουσίες στο αρχικό σχήμα των "τράγων".

Η αλλαγή συστήματος και η εφαρμογή του 3-5-2 του έκλεισε περισσότερο τον δρόμο προς ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής, χάνοντας συνεχώς θέσεις στην ιεραρχία των ακραίων του ρόστερ. Εύλογα οι αναμενόμενες δυσκολίες προσαρμογής διογκώθηκαν, η κάκιστη πορεία της Κολωνίας δεν έδωσε περιθώρια, ενώ και η αλλαγή προπονητή (απολύθηκε ο Μάρκους Γκίσντολ) στις 6 τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν, μπορεί να αποδείχτηκε σωτήρια για την ομάδα, αλλά δεν άλλαξε το στάτους του διεθνή εξτρέμ.

Είναι ενδεικτικό πως σε αυτά τα παιχνίδια με τον (υπηρεσιακό κόουτς) Φρίντχελ Φούνκελ στα ηνία, ο Λημνιός αγωνίστηκε μόλις 6 λεπτά (και αυτά πριν ένα μήνα, στα μέσα Απριλίου κόντρα στη Λεβερκούζεν), φτάνοντας έτσι στα μόλις 53 συνολικά στο 2021. Η Κολωνία με το ντεμαράζ στο φινάλε κατάφερε να αποφύγει τον απ’ ευθείας υποβιβασμό και θα διεκδικήσει την παραμονή της στην Bundesiga σε μπαράζ με την Χόλσταϊν.

Προφανώς,η έκβαση του μπαράζ θα είναι καθοριστική για το μέλλον του 23χρονου εξτρέμ, αφού σαφώς και επηρεάζεται η δική του παραμονή στην ομάδα – αλλά και το πλαίσιο σε περίπτωση αποχώρησής του – από την κατηγορία στην οποία θα αγωνίζονται οι "τράγοι" του χρόνου. Παράλληλα, ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί –κυρίως ως προς το timing των όποιων αποφάσεων - είναι πως η Κολωνία έχει ανακοινώσει τη συμφωνία της με τον Στέφαν Μπάουμγκαρτ, ο οποίος και από 1η Ιουλίου αναλαμβάνει τα ηνία.

Βασίλης Λαμπρόπουλος: Έτοιμος για Bundesliga

Όταν ο Βασίλης Λαμπρόπουλος μετακόμισε, ως δανεικός, στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της περυσινής σεζόν στην Βεστφαλία, άφησε θέση βασικού στην ουραγό της Segunda, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για μια θέση, πάλι βασικού, στην Μπόχουμ, την οποία και την βρήκε να μάχεται για την παραμονή της.

Αυτή, τελικά, εξασφαλίστηκε άνετα όπως και η αναγνώριση της συμβολής του 31χρονου στόπερ, ο οποίος αφού πρώτα αποδεσμεύτηκε από τους Γαλιθιάνους, επέστρεψε για…μόνιμη εγκατάσταση στο Μπόχουμ, υπογράφοντας συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2022.

Σε ομάδα όμως διαφορετικής στόχευσης. Ξεκίνησε βασικός την χρονιά, οι τραυματισμοί όμως τον άφησαν τέσσερις γεμάτους μήνες (από μέσα Δεκεμβρίου ως τέλη Απριλίου)εκτός δράσης. Η απουσία του δεν επηρέασε τους Βεστφαλούς, οι οποίοι ύστερα από το 2010 πανηγύρισαν την επιστροφή τους στην Bundesliga, κατακτώντας μάλιστα και τον τίτλο του πρωταθλητή στην 2η κατηγορία ύστερα από το κυριακάτικο 3-1 επί της Σαντχάουζεν.

Διπλός ο λόγος των πανηγυρισμών για τον Λαμπρόπουλο αφού παίρνοντας χρόνο συμμετοχής στις καθυστερήσεις, αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά από τις 15 Δεκεμβρίου (σ.σ. είχε επιστρέψει, υγιής, στις αποστολές από τις 9/5) και πλέον – στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του - προετοιμάζεται να προστεθεί στη λίστα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που… πάτησαν τα σαλόνια της Bundesliga.

Γιάννης Γκέλιος: Κερδισμένος ό,τι και να γίνει

Ναι, γέννημα-θρέμμα "Γερμανός", αλλά πιο Έλληνας δεν γίνεται. Ο Σερραίος στην καταγωγή – και με 5 συμμετοχές στην Εθνική Ελπίδων – τερματοφύλακας είναι την τελευταία διετία ο βασικός τερματοφύλακας της Χόλσταϊν Κίελ. Το αποκορύφωμα της φετινής σεζόν (και ενδεχομένως καριέρας) ήταν η ανάδειξη του σε MVP στον αποκλεισμό της πρωταθλήτριας Γερμανίας Μπάγερν στον 2ογύρο του Κυπέλλου, με τον ίδιο να αποκρούει το τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι στην σχετική διαδικασία, που χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση.

Λόγω covid απουσίασε τον τελευταίο μήνα από τα παιχνίδια της Χόλσταϊν, παρακολουθώντας από τον πάγκο την… αυτοχειρία της στο φινάλε της 2ης κατηγορίας, αφού με την εντός έδρας ήττα από την αδιάφορη βαθμολογικά Ντάρμσταντ επέτρεψε στο νήμα στην Γκρόιτερ Φιρτ να την προσπεράσει κερδίζοντας την απ’ ευθείας άνοδο στέλνοντας έτσι τη Χόλσταϊν σε μπαράζ με την Κολωνία για να διεκδικήσει την άνοδο της στην Bundesliga.

Μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, σε ηλικία εξαιρετική για τερματοφύλακα (29) και πλέον έχοντας για τα καλά ξεπεράσει την αφάνεια των πρώτων χρόνων της καριέρας του, είναι σαφές πως ο ίδιος χαμένος δεν θα βγει ανεξαρτήτως έκβασης της προσπάθειας της ομάδας του για άνοδο στα "σαλόνια".

Λεονάρντο Κούτρης: Βρήκε την υγειά του

Σανίδα σωτηρίας. Αυτό ήταν για τον Λεονάρντο Κούτρη η καλοκαιριάτικη πρόταση δανεισμού της Φορτούνα Ντίσελντορφ. Μέλλον στον Ολυμπιακό – καιρό πριν – δεν διαφαίνονταν. Η ατυχία επαναλαμβανόμενα του είχε χτυπήσει, με τον πρότερο δανεισμό του στη Μαγιόρκα να διακόπτεται λόγω ενός σοβαρότατου τραυματισμού (ρήξη συνδέσμων).

Παράλληλα όμως, ακριβώς εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η προοπτική της Φορτούνα ήταν και ενδεικτική εμπιστοσύνης. Τραυματίας μετακόμισε στο Ντίσελντορφ, με την αποθεραπεία του – όταν καλοκαιριάτικα συμφώνησε – να είναι γνωστό πως θα τραβούσε για τα καλά στην χρονιά. Δεν επηρέασε τους ανθρώπους του γερμανικού συλλόγου, οι οποίοι φρόντισαν να καλύψουν κάθε ενδεχόμενο εξασφαλίζοντας δανεισμό ως το τέλος και της σεζόν 2021-22.

Επέστρεψε,για τα καλά, στα γήπεδα, μετά την αλλαγή της χρονιάς. Σταδιακά πήρε χρόνο συμμετοχής, μπήκε στην ενδεκάδα και δεν βγήκε (ουσιαστικά) ποτέ. Συνέβαλλε καταλυτικά στο ντεμαράζ της Φορτούνα (σε μισή ουσιαστικά σεζόν έπαιξε όσο στην τελευταία του πλήρη, 2018-19, "γράφοντας" και 2 ασίστ στο ενεργητικό του), το οποίο όμως για λίγο δεν συνοδεύτηκε με θέση στην πρώτη τριάδα και έτσι –τουλάχιστον – διεκδίκηση επιστροφής στην Bundesliga.

Αν το πετύχαινε, τότε εκτός θεαματικού απροόπτου θα προχωρούσε στην χρήση του buy out των 4 εκατ. ευρώ που έχει στη συμφωνία της με τον Ολυμπιακό για τον 26χρονο αριστερό μπακ. Θα το κάνει – εφόσον όλα πάνε καλά – του χρόνου, όπως άλλωστε και έχει δικαίωμα (ως τη λήξη του χρόνου δανεισμού του), διατηρώντας έτσι κι αλλιώς τον ανακουφισμένο και αναγεννημένο Κούτρη στο ρόστερ της, αφού επιστροφή στον Ολυμπιακό (και βάσει όρων δανεισμού δεν προβλέπεται) δεν την επιθυμούν τουλάχιστον τα δύο από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη.

Σεμπάστιαν Βασιλειάδης: Επιστροφή στα "σαλόνια"

Το περασμένο καλοκαίρι έφτασε μια ανάσα από το να εξαργυρώσει την εντυπωσιακή του παρουσία στην Bundesliga με… παραμονή σε αυτήν, ανεξαρτήτως από τον υποβιβασμό της (απογοητευτικής) Πάντερμπορν. Η συμφωνία όμως που περίμενε ο Σέμπαστιαν Βασιλειάδης με την Μπίλεφελντ δεν επιτεύχθηκε και έτσι "αναγκάστηκε" να περάσει από την… στενωπό της επιστροφής στην 2η κατηγορία.

Κάτι οι τραυματισμοί, κάτι η απόφασή του να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του, ουσιαστικά περιόρισαν σημαντικά τον χρόνο συμμετοχής του. Χαρακτηριστική η σύγκριση, αφού πέρυσι, ξεκίνησε στα 32 από τα 34 παιχνίδια της Πάντερμπορν στην Bundesliga (παίζοντας σε συνολικά 4 διαφορετικές θέσεις…), φέτος, σε ένα σκαλί πιο κάτω, έπαιξε μόλις 19 παιχνίδια, με τα 12 μόνο εξ αυτών να είναι βασικός.

Προφανώς και έπαιξε ρόλο το ότι από τα μέσα Ιανουαρίου είχε ανακοινώσει τη συμφωνία του με την Μπίλεφελντ, στην οποία υπέγραψε από τότε αφού το συμβόλαιο του με την Πάντερμπορν ολοκληρώνονταν τον προσεχή Ιούνιο. Επιλογή που του βγήκε, αφού οι Βεστφαλοί παρέμειναν τελικά στην Bundesliga, με τον διεθνή πολυσύνθετο μέσο πάντως να καλείται να ξεπεράσει έναν σοβαρό τραυματισμό (ρήξη συνδέσμων στον αστράγαλο) που θα τον αφήσει εκτός δράσης ως τα τέλη Ιουνίου.

Στέφανος Καπίνο: Αναβαθμισμένος

Στην Βρέμη, με μόλις δύο παιχνίδια πρωταθλήματος (ένα βασικός, ένα αλλαγή) σε 2,5 χρόνια, αυτονόητο πως φως δεν υπήρχε για τον Στέφανο Καπίνο. Επιβεβλημένη η αλλαγή παραστάσεων για τον 27χρονο τερματοφύλακα, ο οποίος από τότε που έφυγε από τον Παναθηναϊκό (καλοκαίρι ’14), μόνο σε μια σεζόν κατάφερε να κάνει αριθμό συμμετοχών μεγαλύτερο από τα δάχτυλα του ενός χεριού (σεζόν 2016-17 στον Ολυμπιακό).

Ο δανεισμός στη Σαντχάουζεν κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, ήταν μια κάποια λύση. Εξελίχτηκε σε… τζακ-ποτ, αφού ο Καπίνο δεν έχασε λεπτό, κράτησε 5 φορές ανέπαφη την εστία του, ενώ με αυτόν αναντικατάστατο η ομάδα του μάζεψε 20 βαθμούς σε 18 αγωνιστικές, που τελικά της έφτασαν για να εξασφαλίσει την παραμονή της.

Και παράλληλα να τον προετοιμάσουν ιδανικά για τα όσα τον περιμένουν στην Βέρντερ την επόμενη σεζόν, αφού επιστέφει στους "πράσινους", οι οποίοι μετά από τέσσερις δεκαετίες υποβιβάστηκαν στην 2η κατηγορία, με τον διεθνή τερματοφύλακα πλέον… μπαρουτοκαπνισμένο σε αυτήν και λογικά αν όχι βασική τους επιλογή, σίγουρα με αναβαθμισμένο ρόλο (σε σχέση με τον πρότερο, ανύπαρκτο) στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.

PHOTO CREDITS: AP 2021 Tom Weller /Associated Press

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑ BUNDESLIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ