CHAMPIONS LEAGUE

Οι ανατροπές που έγραψαν ιστορία

Οι ανατροπές που έγραψαν ιστορία

Με αφορμή τη νίκη της Ντόρτμουντ επί της Μάλαγα διαβάστε το αφιέρωμα του Sport24.gr με τις σημαντικότερες ανατροπές στο Τσάμπιονς Λιγκ και όχι μόνο.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν χωράνε προγνωστικά. Αυτό δείχνει η προϊστορία της διοργάνωσης. Ανεπανάληπτα και εντυπωσιακά ματς που έγραψαν ιστορία στον θεσμό.

Ποιος δεν θυμάται τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 με τη νίκη της Μάντσεστερ επί της Μπάγερν με δύο γκολ στις καθυστερήσεις. Εξίσου εντυπωσιακό το αποτέλεσμα του αγώνα Λα Κορούνια - Παρί Σεν Ζερμέν για του ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2001. Η γαλλική ομάδα παρότι προηγήθηκε 3-0 ηττήθηκε 4-3.

Χαρακτηριστική στιγμή των τελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που συμπεριελάμβανε ένα από τα ομορφότερα γκολ ήταν αυτό του Ματζέρ στον τελικό Πόρτο - Μπάγερν 2-1, επίσης με ανατροπή.

Επική υπήρξε και η ανατροπή της Μάντσεστερ Σίτι επί της ΚΠΡ το 2012 καθώς οι "πολίτες" στο τελευταίο ματς της σεζόν κατέκτησαν την Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια στην ιστορία τους.

Το Sport24.gr σας θυμίζει ορισμένες από τις εντυπωσιακότερες ανατροπές στο Τσάμπιονς Λιγκ και όχι μόνο. Αγώνες που κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά και πέρασαν στην ιστορία.

Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ (1999)

Μπάγερν - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2

(6' Μπάσλερ - 90' Σέρινγχαμ, 92' Σόλτσκιερ)

Ο επικός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 βρήκε νικήτρια την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μπάγερν. Ο αγώνας κρίθηκε σε διάστημα 134 δευτερολέπτων! Από την κόλαση στον παράδεισο για τους Άγγλους. Ο τελικός ήταν δραματικός καθ' όλη την διάρκεια. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν με τον Μπάσλερ και δημιούργησαν ευκαιρίες για περισσότερα γκολ. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη του.

Οι παίκτες του Άλεξ Φέργκιουσον ανέτρεψαν τα προγνωστικά και με δύο γκολ των Σέρινγχαμ και Σόλτσκιερ στις καθυστερήσεις πέτυχαν μία ανέλπιστη ανατροπή και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο. Αθάνατοι έγραψε ο Τύπος της Αγγλίας την επόμενη ημέρα του τελικού. Η Μάντσεστερ ολοκλήρωσε μία φανταστική χρονιά γι' αυτήν πετυχαίνοντας το τρεμπλ.

Φάση των "16" (Τσάμπιονς Λιγκ 2001)

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Παρί Σεν Ζερμέν 4-3

(57', 76', 85' Παντιάνι, 60' Τριστάν - 29' Οκότσα, 43', 55' Λιρόι)

Τον Μάρτιο του 2001 η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ως πρωταθλήτρια Ισπανίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν στο "Ριαθόρ". Οι δύο ομάδες είχαν περάσει την πρώτη φάση των ομίλων και συνέχιζαν στην διοργάνωση στους "16". Εκείνη την σεζόν οι 16 καλύτερες ομάδες χωρίζονταν σε τέσσερις ομίλους και όχι όπως ισχύει τώρα σε νοκ άουτ αγώνες.

Προγνωστικά ήταν δύσκολο να γίνουν πριν τον αγώνα ωστόσο, κατά την διάρκεια η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν ξεκάθαρα το φαβορί. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν 3-0 δέκα λεπτά μετά την έναρξη του 2ου ημιχρόνου. Σε διάστημα 27 λεπτών έγινε το ανεπανάληπτο. Με τρία γκολ του Παντιάνι και ένα του Τριστάν, η Ντεπόρ νίκησε 4-3 πετυχαίνοντας μία ανέλπιστη νίκη μοναδική στην ιστορία της διοργάνωσης!

Όμιλος Τσάμπιονς Λιγκ (2003)

Βέρντερ - Άντερλεχτ 5-3

(16' 'Αλμπερτ, 18', 33' Μποφέν - 66', 89' Ρούφερ, 72' Μπράτσεθ, 80' Χομπσχ, 83' Μπόντε)

Ένα τυπικό παιχνίδι ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ εξελίχθηκε σε ποδοσφαιρική πανδαισία. Η Βέρντερ των μεγάλων σκορ υποδέχθηκε την Άντερλεχτ. Ο φωτεινός πίνακας του γηπέδου έδειχνε 3-0 υπέρ των φιλοξενούμενων στο 66'. Ο Ότο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως είχε συμβεί.

Οι Γερμανοί που φημίζονται για την επιμονή δεν τα παράτησαν και σε διάστημα 23 λεπτών σημείωσαν πέντε γκολ!

Φάση των "16" (Τσάμπιονς Λιγκ 2003)

Γιουβέντους - Λα Κορούνια 3-2

(12' Φεράρα, 63' Τρεζεγκέ, 93' Τούντορ - 34' Τριστάν, 52' Μακάι)

Κλασικός αγώνας στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί η αναμέτρηση Γιουβέντους - Λα Κορούνια. Η Γιούβε χρειαζόταν νίκη για να προκριθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η Ισπανική ομάδα προηγήθηκε στο "Ντέλε Άλπι" με 2-1.

Ο Τρεζεγκέ ισοφάρισε στο 63' και απέμειναν 30 λεπτά για την Γιουβέντους να φθάσει στη νίκη. Ο χρόνος κυλούσε αδυσώπητα υπέρ των Ισπανών μέχρι την στιγμή που ο Τούντορ σημείωσε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις πανηγυρίζοντας έξαλα το γκολ του.

Φάση των "16" (Τσάμπιονς Λιγκ 2006)

Βέρντερ Βρέμης - Γιουβέντους 3-2

(39' Σουλτς, 88' Μπορόφσκι, 92' Μικούντ - 73' Νέτβεντ, 82' Τρεζεγκέ)

Δραματική νίκη για την Βέρντερ Βρέμης επί της Γιουβέντους το 2006 στην φάση των "16" με γκολ στις καθυστερήσεις. Ο Μικούντ ήταν ο παίκτης που έδωσε τη νίκη στους Γερμανούς. Η Βέρντερ επικράτησε μετά από ένα συναρπαστικό ματς 3-2 της "Μεγάλης Κυρίας".

Ανάλογη εξέλιξη είχε και ο επαναληπτικός με τελική νικήτρια την Γιουβέντους με 2-1 και τους Ιταλούς να προκρίνονται στην επόμενη φάση χάρις στα δύο εκτός έδρας γκολ. Ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα η Γιουβέντους ήταν εκτός διοργάνωσης.

Οι Γερμανοί προηγήθηκαν 1-0 με τον Μικούντ στο 13' για να ισοφαρίσει ο Τρεζεγκέ στο 65'. Το γκολ της πρόκρισης σημείωσε στο 89' ο Βραζιλιάνος Έμερσον μετά από λάθος του τερματοφύλακα Βίζε.

Προημιτελικά (Τσάμπιονς Λιγκ 2010)

Μπάγερν - Μάντσεστερ Γ. 2-1

(77' Ριμπερί, 92' Όλιτς - 1' Ρούνεϊ)

Πολλοί μίλησαν για ρεβάνς της Μπάγερν επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με αφορμή τον χαμένο τελικό του 1999. Ο τρόπος που ήρθε για τους Γερμανούς είχε εξέλιξη ανάλογη με εκείνη του αλησμόνητου τελικού. Η Μάντσεστερ προηγήθηκε μόλις στο 1' με γκολ του Ρούνεϊ.

Η σιγουριά των Άγγλων ότι θα φύγουν νικητές από την έδρα της Μπάγερν είχε αντίθετα αποτελέσματα και το πλήρωσαν, όπως αποδείχτηκε, ακριβά. Ο Ριμπερί τους προειδοποίησε στο 77' για να δώσει την χαριστική βολή στους Άγγλους ο Όλιτς στις καθυστερήσεις μετά από λάθος της άμυνας της Μάντσεστερ.

Στον επαναληπτικό η Μπάγερν ηττήθηκε 3-2 προκρίθηκε ωστόσο, εκμεταλλευόμενη την διαφορά των γκολ και την αβλεψία των παικτών της Γιουνάιτεντ, οι οποίοι αν και προηγήθηκαν 3-0 δεν διατήρησαν το υπέρ τους σκορ.

Φάση των "16" (Τσάμπιονς Λιγκ 2011)

Μπάγερν - Ίντερ 2-3

(21' Γκόμεθ, 31' Μίλερ - 4' Έτο, 63' Σνάιντερ, 89' Πάντεφ)

Η Μπάγερν υπέστη μία ανέλπιστη ήττα στο Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2010-11. Αποκλείστηκε στην φάση των "16" από την Ίντερ. Οι "Βαυαροί" απέκτησαν προβάδισμα πρόκρισης με την εκτός έδρας νίκη 1-0 και υποδέχονταν τους Ιταλούς στον επαναληπτικό στην "Αλιάνζ Αρίνα".

Ο Έτο πάγωσε τους Γερμανούς με γκολ στο 4' ωστόσο, οι γηπεδούχοι αντέδρασαν με δύο γκολ στο μισάωρο. Η Μπάγερν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες ώστε να σημειώσει περισσότερα γκολ αλλά οι παίκτες του Λουίς Φαν Γκαλ δεν τις εκμεταλλεύτηκαν.

Ο Σνάιντερ στο 63' ανησύχησε τους Γερμανούς και ο Πάντεφ στο 89' πραγματοποίησε την ανατροπή που κανείς μέχρι εκείνη την στιγμή, βάση της εικόνας του αγώνα, δεν μπορούσε να φανταστεί. Στον επόμενο γύρο η Ίντερ αποκλείστηκε από την Σάλκε διασύροντας την με 5-2 στο Μιλάνο.

Πρέμιερ Λιγκ (2012)

Μάντσεστερ Σίτι - ΚΠΡ 3-2

(39' Σαμπαλέτα, 92' Ντζέκο, 94' Αγκουέρο - 48' Τζιμπρίλ Σισέ, 66' Μάκι)

Σαράντα τέσσερα χρόνια περίμενε η Μάντσεστερ Σίτι για να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία και το πέτυχε με τον πιο ψυχοφθόρο τρόπο.

Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις απέναντι στην ΚΠΡ στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος, οι "μπλε" κατέκτησαν τον τίτλο ξεπερνώντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην διαφορά των γκολ.

Οι φίλαθλοι της Σίτι που είχαν αρχίσει να αποχωρούν από το "Etihad" απογοητευμένοι. Μέσα σε ελάχιστη ώρα τα συναισθήματα αντιστράφηκαν και η έδρα της Σίτι έγινε τόπος χαράς και ανακούφισης.

Τελικός Κύπελλο πρωταθλητριών (1987)

Πόρτο - Μπάγερν 2-1

(77' Ματζέρ, 81' Ζουάρι - 25' Κογκλ)

Η Πόρτο άφησε άφωνη την Ευρώπη το 1987 κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών επικρατώντας της Μπάγερν με 2-1 στην Βιέννη. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν με τον Κογκλ στο 25' και δέχτηκαν δύο τέρματα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών. Η Πόρτο είχε στο ρόστερ της τον Πορτογάλο Πάουλο Φούτρε και τον Ματζέρ. Το γκολ του Αλγερινού με τακουνάκι χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουν σημειωθεί σε τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης και σφράγισε μία από τις σημαντικότερες ανατροπές στην ιστορία του θεσμού.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ