FOOTBALL ANALYSIS

ΟΦΗ: Ο Φελίπε έδειξε τι χρειάζονται οι Κρητικοί στην επίθεση

Ο Φελίπε πανηγυρίζει γκολ του στο ΟΦΗ - Ιωνικός
Ο Φελίπε πανηγυρίζει γκολ του στο ΟΦΗ - Ιωνικός EUROKINISSI SPORTS

Ο Λουίζ Φελίπε, ο οποίος σκόραρε το 8ο γκολ κόντρα στον Αστέρα, είναι ο bomber του ΟΦΗ μετά την απόκτηση του τον Ιανουάριο και έδειξε στους Κρητικούς τι χρειάζεται στην επίθεση.

Ο ΟΦΗ επέστρεψε στις νίκες στα playouts επικρατώντας 1-0 του Αστέρα στο Γεντί Κουλέ. Έτσι, η κρητική ομάδα κατάφερε να βρεθεί ξανά στην κορυφή της ειδικής βαθμολογίας, θέση την οποία σκοπεύει να κρατήσει και την τελευταία αγωνιστική, ώστε να ολοκληρωθεί η σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σκόρερ για τους Κρητικούς ήταν ο συνήθεις ύποπτος, ο Λουίζ Φελίπε. Στο 73ο λεπτό με διπλή προσπάθεια ο 28χρονος Βραζιλιάνος στράικερ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Παπαδόπουλου. Έτσι, ο Βραζιλιάνος έφτασε τα οκτώ γκολ με τη φανέλα του ΟΦΗ στις 12 εμφανίσεις του στη Super League Interwetten. Μάλιστα, έχει σκοράρει στα πέντε από τα έξι ματς των Κρητικών στα playouts.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είναι ένας δεινός σκόρερ. Μετά την άφιξή του τον Ιανουάριο έδωσε λύσεις στο πρόβλημα του γκολ. Ο απολογισμός; Ο Φελίπε έχει 3.56 xG φέτος χωρίς να υπολογίζουμε τα πέναλτι, ενώ έχει σκοράρει έξι τέρματα, εάν αφαιρέσουμε τα δύο γκολ που έχει πετύχει από την άσπρη βούλα. Με λίγα λόγια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, έχοντας πετύχει 2.5 περισσότερα γκολ απ' ότι θα "έπρεπε".

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παραπάνω γράφημα της Opta, ο Φελίπε έχει τις περισσότερες τελικές μέσα από την περιοχή, απ' όπου έχει πετύχει όλα τα του γκολ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διστάζει να σουτάρει και έξω από αυτήν. Επιπλέον, είναι από τους πιο απειλητικούς παίκτες του ΟΦΗ, με 0.38 xG ανά 90λεπτο. Να σημειώσουμε επίσης πως είναι πρώτος σε μέσο όρο ενεργειών στην αντίπαλο περιοχή, με 3.92 ανά 90λεπτο.

Όσον αφορά στις τελικές έχει σε όλες τις κατηγορίες την πρωτιά μεταξύ των παικτών της κρητικής ομάδας. Έχει 3.92 τελικές ανά 90λεπτο, 3.54 τελικές ανά ματς μέσα από την περιοχή, ενώ είναι και στην κορυφή των τελικών με κατεύθυνση προς τα δίχτυα με 2.12 ανά 90λεπτο. Πρόκειται για έναν παίκτη με εκπληκτική επαφή με τα δίχτυα, ικανότατο να σκοράρει με κάθε τρόπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τον Δεκέμβριο του 2019 η χρηματιστηριακή αξία του δανεικού στράικερ από την Σπόρτινγκ είχε φτάσει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Είχε να δει τέτοιον στράικερ από τον Φιγκεϊρέδο

Ένας από τους λόγους της βασικής επιτυχίας της σεζόν 2019/2020 που οδήγησε τον ΟΦΗ στα προκριματικά του Europa League ήταν ο Ζοάο Φιγκεϊρέδο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός ήταν το μόνιμο κανόνι των Κρητικών εκείνη τη σεζόν. Χωρίς να υπολογίζουμε τα πέναλτι είχε 9.52 xG σκοράροντας δέκα γκολ (πάλι χωρίς τα πέναλτι). Με λίγα λόγια ήταν σταθερός, απειλητικός και μετέτρεπε σε γκολ τις φάσεις που δημιουργούσε ή του παρουσιάζονταν.

Μετά την πώληση του Φιγκεϊρέδο τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σκοράρισμα. Η έλλειψη του "εύκολου" γκολ δημιούργησε προβλήματα στους Κρητικούς, τέτοια μάλιστα που απειλήθηκαν με υποβιβασμό. Πιο απειλητικός παίκτης του ΟΦΗ πέρσι ήταν ο Άντριαν Σαρδινέρο με 4.92 xGoals, ο οποίος σκόραρε έξι φορές (δίχως τα πέναλτι). O Ισπανός έκανε την υπέρβαση, αλλά δεν έφτασε τους αριθμούς του Φιγκεϊρέδο. Άλλωστε δεν ήταν ένας καθαρόαιμος κεντρικός επιθετικός, καθώς αρχικά είχε αποκτηθεί ως εξτρέμ. Ο Απόστολος Γιάννου και ο Λουκ Καστάνιος δεν κατάφεραν να μπουν στην εξίσωση.

Ακόμη και φέτος πιο απειλητικοί παίκτες πλην του Φελίπε ήταν ο Λάζαρος Λάμπρου (3.75 xG - 4 γκολ χωρίς τα πέναλτι) και ο Άνχελ Νέιρα (3.48 xG - 4 γκολ χωρίς τα πέναλτι). Δηλαδή ένας εξτρέμ και ένα δεκάρι. Στεγνοί έμειναν οι επιθετικοί Καστάνιος και Γιάννου (έφυγε τον Ιανουάριο) και χαμηλά ο Ντουρμισάι (τρία γκολ). Ο Λουίζ Φελίπε ήρθε στον ΟΦΗ τον Ιανουάριο ως δανεικός από την Σπόρτινγκ και θύμισε με τους αριθμούς και τα πεπραγμένα του τον Ζοάο Φιγκεϊρέδο.

Ο Φελίπε έδειξε τον δρόμο

Το ματς απέναντι στον Βόλο ενδεχομένως να είναι το τελευταίο του Λουίζ Φελίπε με τη φανέλα του ΟΦΗ. Η παραμονή του στην Κρήτη είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς πρόκειται για παίκτη με ένα μεγάλο συμβόλαιο, εκτός αν βρεθεί κάποια είδους "φόρμουλα" με την Σπόρτινγκ.

Ο ίδιος πριν από λίγες μέρες με δηλώσεις του στο ESPN Βραζιλίας δήλωσε: "Το συμβόλαιό μου εδώ στον ΟΦΗ λήγει στο τέλος της σεζόν και είμαι ακόμα παίκτης της Σπόρτινγκ για τα επόμενα ακόμη χρόνια. Πρέπει να ξαναπαρουσιαστώ εκεί, αλλά δεν ξέρω αν θα μείνω στη Σπόρτινγκ ή αν θα φύγω ξανά δανεικός. Θα εξαρτηθεί από τη θέλησή τους".

Πάντως, όποια κι αν είναι η κατάληξη με τον Φελίπε, ο Βραζιλιάνος έδειξε τον... δρόμο στον ΟΦΗ. Τι επιθετικό χρειάζεται, ώστε να βρει μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα του γκολ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΦΗ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ