FOOTBALL ANALYSIS

Ο Τομάς Μουργκ εκτοξεύτηκε και έγινε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος

Ο Τομάς Μουργκ εκτοξεύτηκε και έγινε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος
Ο Τόμας Μουργκ πανηγυρίζει ένα από τα γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ατρόμητο INTIME SPORTS

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μέσα στις επιτυχίες που πρέπει να του πιστωθούν είναι και η αγωνιστική ανάσταση του Τόμας Μουργκ, ο οποίος φέτος είναι κυριολεκτικά άλλος ποδοσφαιριστής και είναι δικαιολογημένα ένας από τους πρωταγωνιστές του Δικεφάλου στη Stoiximan Super League. Οι απίθανες επιδόσεις του Αυστριακού και η αδιανόητη ευστοχία του σε γκολ.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε από μια δύσκολη έδρα και μάλιστα με τεσσάρα. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πήγε στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης χωρίς τους Τάισον και Άντριγια Ζίβκοβιτς, ωστόσο η απουσία τους δεν έγινε αισθητή και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε ο Τόμας Μουργκ, ο οποίος έκανε την καλύτερή του εμφάνιση φέτος κόντρα στον Αστέρα.

Ο Αυστριακός μεσοεπιθετικός είναι με διαφορά ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Stoiximan Super League, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι όλη τη χρονιά έπαιξε τέσσερα παιχνίδια στο πρωτάθλημα σε όλη τη σεζόν, ενώ φέτος σε 11 συμμετοχές έχει πετύχει έξι γκολ και είναι ο πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου μαζί με τον Άντριγια Ζίβκοβιτς στο πρωτάθλημα.

Η αγωνιστική επάνοδός του είναι δεδομένα κάτι που πρέπει να πιστωθεί και στον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος κατάφερε να αποκομίσει πράγματα και από αυτόν και να τον προσθέσει στο ευρύ φετινό ροτέισον.

Η ραψωδία του Μουργκ κόντρα στον Αστέρα

Ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε τον Μουργκ πίσω από τον Σαμάτα σε θέση "10", δηλαδή εκεί που παίζει κατά κύριο λόγο ο Αυστριακός τη φετινή σεζόν. Οι δυο τους κινήθηκαν αρκετά κοντά (10) και (33), καθώς ο Μουργκ κινήθηκε αρκετά προς την περιοχή και ο Σαμάτα λίγο πιο περιφερειακά, κάτι που αποτυπώνεται στο γράφημα της Opta Stats / Perform, ενώ ο Κίριλ Ντεσπόντοφ (77) ήταν αρκετά πιο μπροστά στη δεξιά πτέρυγα.

Ο Τομάς Μουργκ εκτοξεύτηκε και έγινε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος
Το δίκτυο μεταβιβάσεων του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αστέρα

Ο 29χρονος Αυστριακός έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση κόντρα στον Αστέρα και μια από τις καλύτερες που έχουμε δει από παίκτη στη φετινή Stoiximan Super League. Δεν πέτυχε απλώς δύο γκολ για την ομάδα του Λουτσέσκου, αλλά ήταν ο καλύτερος δημιουργός της, ενώ πέρασε στα... ψιλά λόγω του εύρους της νίκης μια σημαντική αμυντική του ενέγεια.

Πριν ανοίξει το σκορ στο 34', ο Μουργκ έσωσε βέβαιο γκολ του Ζουγλή μέσα από την περιοχή στο 27', καθώς ήταν αυτός που πρόλαβε την μπάλα πριν περάσει την τελική γραμμή και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση.

Ο Λουτσέσκου τον κράτησε στο γήπεδο καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα και ο Μουργκ έκλεισε το παιχνίδι με 64 ενέργειες, εκ των οποίων οι 7 έγιναν στην περιοχή του Παπαδόπουλου. Άλλωστε μέσα από το "κουτί" πέτυχε τα δύο γκολ, αλλά είχε και μια άστοχη τελική προσπάθεια. Όπως βλέπουμε στο γράφημα με τις ενέργειες του, κινήθηκε αρκετά και στα δεξιά και στα αριστερά, όχι μόνο στον άξονα που ήταν η θέση του.

Ο Τομάς Μουργκ εκτοξεύτηκε και έγινε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος
Οι ενέργειες του Μουργκ κόντρα στον Αστέρα

Ο Μουργκ είχε τις περισσότερες τελικές από κάθε παίκτη του ΠΑΟΚ (4), ενώ είχε συνολικά 4 key passes, συνδράμοντας έτσι στις 8 από τις 13 τελικές που είχε συνολικά ο Δικέφαλος κόντρα στον Αστέρα. Πριν από το παιχνίδι στην Τρίπολη είχε συνολικά στο πρωτάθλημα οκτώ τελικές προσπάθειες.

Στο κομμάτι των μεταβιβάσεων ήταν από τους καλύτερους με 39/45 εύστοχες πάσες, ενώ ήταν ο πρώτος σε πάσες παίκτης του ΠΑΟΚ στην επίθεση έχοντας στο σύνολο 29. Την εξαιρετική του εμφάνιση "συνόδευσε" με 3/4 πετυχημένες ντρίμπλες, αλλά και 5/8 κερδισμένες μονομαχίες.

Η φετινή εξαιρετική παρουσία του Τόμας Μουργκ στο πρωτάθλημα

Με την εμφάνιση στην Τρίπολη που αποτελεί κερασάκι στην τούρτα ο Μουργκ έδωσε συνέχεια στην εξαιρετική σεζόν που έχει έως τώρα με τα ασπρόμαυρα.

Ο Αυστριακός έφτασε τα έξι γκολ στο πρωτάθλημα, παρότι έχει συνολικά μόλις 12 τελικές, μια πραγματικά αδιανόητη επίθεση. Παράλληλα με τα δύο γκολ που πέτυχε στην Τρίπολη έγινε ο παίκτης του ΠΑΟΚ με τα περισσότερα Expected Goals στο πρωτάθλημα.

Ο Τομάς Μουργκ εκτοξεύτηκε και έγινε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος
Όλες οι τελικές του Μουργκ στο πρωτάθλημα και η συνολική απειλή του

Ο Μουργκ έφτασε συνολικά τα 3.57 Expected Goals στο πρωτάθλημα, έχοντας στο σύνολο 12 τελικές. Το νούμερο αυτό εκτοξεύτηκε κυρίως λόγω του πρώτου γκολ που σημείωσε με τον Αστέρα, καθώς ο Αυστριακός σκόραρε σε κενή εστία μέσα από τη μικρή περιοχή, αφού πρώτα απέφυγε τον Παπαδόπουλο, με την "αξία" της συγκεκριμένης τελικής να είναι 0.97 xGoals, με τη συνολική του απειλεί να 'γράφει" 1.31 xGoals.

Με το "3.57" ο Μουργκ είναι ο έκτος πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος, αλλά ο δεύτερος πιο απειλητικός ανά 90λεπτο με 0.45 xGoals, όντας πίσω μόνο από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί που έχει 0.55. Η δεύτερη θέση οφείλεται στο ότι έχει εκτελέσει μόλις 12 φορές, αρκετές λιγότερες από τους ανταγωνιστές του.

Δίχως αμφιβολία ο Μουργκ έχει αποτελέσει φέτος ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, με τα επτά γκολ που έχει πετύχει (έχει σκοράρει και ένα γκολ στο Conference League). Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής την περσινή σεζόν ήταν εξαφανισμένος και ουσιαστικά δεν υπολογιζόταν, όμως φέτος κατάφερε να αναγεννηθεί. Το συμβόλαιο του εκπνέει στο τέλος της σεζόν, όμως με αυτές τις εμφανίσεις δείχνει ότι μπορεί να υπολογίζεται κανονικά για τα επόμενα χρόνια.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ