GREXIT

Ο σκληρός Κοντονής και ο αμετάπειστος Γκιρτζίκης

Ο σκληρός Κοντονής και ο αμετάπειστος Γκιρτζίκης
Κοντονής, Γκιρτζίκης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο κίνδυνος του Grexit είναι πιο ορατός από ποτέ. Ο Σταύρος Κοντονής θεωρεί πως έχει το "πάνω χέρι" στην υπόθεση, ποιοι οι λόγοι που δεν παραιτείται ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Η αποκωδικοποίηση βασικών σημείων της επιστολής της FIFA.

Ώρα μηδέν για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο και αν φαντάζει κλισέ ως έκφραση και είναι χιλιοφορεμένη, εντούτοις απηχεί την πραγματικότητα που βιώνει τούτες τις ημέρες, με τον κίνδυνο της απομόνωσης να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Στην δισέλιδη επιστολή της προς την ΕΠΟ και το υπουργείο Αθλητισμού, η FIFA ξεκαθάρισε την θέση της και δεν θα διστάσει να αποβάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τους κόλπους της, αν δεν αρθεί η απόφαση ματαίωσης του Κυπέλλου Ελλάδας (μέχρι τις 15/4) και δεν γίνουν όσα αναφέρονται. Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία εκφράζουν αντιρρήσεις και για την κείμενη νομοθεσία σχετικά με τον αθλητισμό και τις δυνατότητες παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου από τη μεριά της Πολιτείας.

Πλέον, σημασία έχει το τι μέλλει γενέσθαι από 'δω και πέρα, αφού το... μπαλάκι έχει περάσει στην Πολιτεία και την Ομοσπονδία. Αν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δεν βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης, τότε το Grexit θα έρθει και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχει διάθεση υποχώρησης είτε από τη μεριά του Σταύρου Κοντονή είτε απ' αυτή του Γιώργου Γκιρτζίκη, τουλάχιστον αυτή την στιγμή.

Γιατί δεν υποχωρεί ο Κοντονής, ασκεί πίεση στην ΕΠΟ

Το υπουργείο Αθλητισμού τις επόμενες ημέρες θα στείλει απαντητική επιστολή στην FIFA και εκεί θα εκφράζονται οι θέσεις του. Φρόντισε όμως άμεσα να τοποθετηθεί σχετικά με όσα αναφέρονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και ξεκαθάρισε ότι η κάθαρση και οι αλλαγές στην ΕΠΟ προηγούνται της επανέναρξης του Κυπέλλου. Πρώτα θα γίνει βήμα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και μετά η ίδια θα ξεκινήσει εκ νέου την διοργάνωση, ώστε να αποφευχθεί το Grexit.

"Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση του Κυπέλλου, τα πάντα εξαρτώνται από τις κινήσεις της ΕΠΟ", αναφέρουν από το υπουργείο Αθλητισμού , πετώντας το "μπαλάκι" στην Ομοσπονδία που απειλείται με διεθνή αποκλεισμό και αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό πίεση. Εκεί ποντάρουν, στο γεγονός ότι στα χέρια της νυν διοίκησης της ΕΠΟ θα "σκάσει" το Grexit και θα είναι υπόλογη. Στο Υπουργείο θεωρούν ότι έχουν αυτή την στιγμή το πάνω χέρι και η πίεση είναι στον Γιώργο Γκιρτζίκη, ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος που θα... στιγματιστεί με την απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην δική του θητεία.

Επίσης, αναφορικά με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που η FIFA ζητά να επανεξεταστούν, τονίζουν πως "δεν συζητάμε νόμους που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή" και υπενθυμίζουν ότι ο περσινός (4326/2015) είχε την έγκριση της FIFA. Βέβαια, την δεδομένη χρονική στιγμή το πρωτεύον είναι να ξεκινήσει και πάλι το Κύπελλο έστω και κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που έχει προτείνει η μεριά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ο Σταύρος Κοντονής όμως, ο οποίος ως τώρα έχει την στήριξη και του πρωθυπουργού, θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι, γι' αυτό και δεν κάνει πίσω, φτάνοντας την κατάσταση στα άκρα και περιμένοντας την υποχώρηση από τη μεριά της ΕΠΟ.

Μένει βέβαια να δούμε και αν ο Αλέξης Τσίπρας θα εξακολουθήσει να ζητά από τον υφυπουργό Αθλητισμού να μην κάνει πίσω, αν δει ότι το Grexit είναι προ των πυλών και ότι το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο. Η στάση που θα κρατήσει θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι είναι δεδομένο πως η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης είναι εναντίον του στο θέμα ενός επικείμενου Grexit, ενώ ούτε οι παράγοντες των ομάδων το θέλουν, ακόμα και αυτές που συμπλέουν με τον Σταύρο Κοντονή στο θέμα της αλλαγής στην ηγεσία της Ομοσπονδίας.

Δεν κάνει πίσω ο Γκιρτζίκης, ποιες οι επόμενες κινήσεις της ΕΠΟ

Από την άλλη, στην ΕΠΟ αναφέρουν ότι η σημερινή (5/4) επιστολή της FIFA προς την Κυβέρνηση δικαιώνει όσα η ίδια λέει όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα, τονίζουν ότι σκέφτηκαν να βγάλουν μια ανακοίνωση, όμως όσα θέλουν να εκφράσουν, αποτυπώνονται πλήρως σε αυτά που λέει η Παγκόσμια Ομοσπονδία. "Εμείς μιλήσαμε σήμερα", λένε χαρακτηριστικά, φανερώνοντας και την στάση που προτίθεται να κρατήσουν.

Τις επόμενες ημέρες θα πάνε στα Κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας στήριξη και τοποθέτηση επί του θέματος που έχει προκύψει, θα πάνε στον ΠΣΑΠ, στους προπονητές, σε άλλες Ομοσπονδίες, ακόμα και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Θέλουν να τοποθετηθούν όλοι απέναντι στον κίνδυνο του Grexit και πάνω απ' όλα να ενημερωθούν, διότι δεν βλέπουν διάθεση να το πράξει αυτό η πλευρά της Πολιτείας.

"Όλο αυτό που γίνεται, για το Υπουργείο είναι παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Δεν το θεωρούμε σοβαρό", τονίζουν χαρακτηριστικά και σχετικά με το αν υπάρχει πίεση στον Γιώργο Γκιρτζίκη για να παραιτηθεί, απαντούν: "Δεν του λέει κανείς 'παραιτήσου', παρά μόνο μέσω των Media. Δεν έχει πάρει κανείς τον πρόεδρο και να του πει να παραιτηθεί, προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση.

Επίσης, αν η FIFA ήθελε όντως να παραιτηθεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας για να διευκολυνθεί η κατάσταση, είχε την δύναμη να το κάνει. Το γεγονός ότι έδωσε παράταση δέκα ημερών, φανερώνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να μας εγκαταλείψει.

Αυτό που ζητούν ως προαπαιτούμενο, είναι να ξεκινήσει το Κύπελλο. Γι' αυτούς η συνέχιση του Κυπέλλου είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του ποδοσφαίρου. Αν γίνει αυτό, τότε είναι πρόθυμοι οι άνθρωποι της FIFA να καθίσουν με την Πολιτεία και να συζητήσουν όλα τα επιμέρους ζητήματα".

Μάλιστα, το Sport24.gr κατέγραψε τι ισχύει σε περίπτωση παραίτησης του Γιώργου Γκιρτζίκη, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο -βάσει του καταστατικού της ΕΠΟ- αναλαμβάνει μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος, Βαγγέλης Τοπολιάτης, ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο πολύ στενό περιβάλλον του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας, επομένως ούτε αυτό μπορεί να... ικανοποιεί τις επιθυμίες του Σταύρου Κοντονή αναφορικά με το ζήτημα της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ηγεσίας της ΕΠΟ.

Στο άρθρο 38 παράγραφος 8, αναφέρεται το εξής: "Εάν η θέση του Προέδρου χηρέψει, θα αναλαμβάνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος μέχρι την ημερομηνία της επόμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, κατά την οποία συγκαλείται και ειδική Εκλογική Γενική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου. Αυτή η Γενική Συνέλευση θα εκλέγει ένα νέο Πρόεδρο για την υπόλοιπη διάρκεια της θητείας, εκτός εάν η θέση χηρέψει στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου της θητείας".

Η αποκωδικοποίηση της επιστολής της FIFA

Πάμε τώρα και στην... αποκωδικοποίηση βασικών σημείων της δισέλιδης επιστολής της FIFA. "Ενώ οι αρμοδιότητες των αρχών δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, οποιοσδήποτε νόμος και η ερμηνεία τούτου θα πρέπει να εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΠΟ όπως ορίζεται από το καταστατικό της FIFA", αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία δεν θέτει μόνο θέμα Κυπέλλου, αλλά θέλει να αλλάξει όλη την αθλητική νομοθεσία από το 1999 και μετά. Αυτό που ζητά η FIFA, είναι να εξαλειφθούν όλες οι διατάξεις που αφήνουν "παράθυρα" νομοθετικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Εν ολίγοις, αυτό που λένε, είναι πως "ως κυβέρνηση έχεις κάθε δικαίωμα να νομοθετείς, αλλά κάθε απόπειρα νομοθεσίας για το ποδόσφαιρο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πάντα τη ρήτρα ανεξαρτησίας της FIFA για όλο τον πλανήτη. Οτιδήποτε είναι κόντρα στη ρήτρα ανεξαρτησίας, παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο δηλαδή, δεν ισχύει, ανεξάρτητα με το αν το έχεις νομοθετήσει", προσθέτοντας παράλληλα ότι θέματα που αφορούν την διάλυση και την εκκαθάριση των ΠΑΕ αλλά και τη βία, δεν παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και εκεί το Κράτος πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο.

Επίσης, στην επιστολή γίνεται λόγος για τους νόμους 2725/1999, 4326/2015 και για τον πρόσφατο νόμο για το ντόπινγκ που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, ο δεύτερος μάλιστα με την έγκριση της FIFA. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αντιδρά στο δικαίωμα του εκάστοτε υφυπουργού να μπορεί να διακόπτει διοργανώσεις όπως συνέβη τώρα με το Κύπελλο Ελλάδας, στο γεγονός ότι οι υποθέσεις ντόπινγκ δεν θα εκδικάζονται πλέον από τις πειθαρχικές επιτροπές της Ομοσπονδίας και για τον έλεγχο στα οικονομικά της ΕΠΟ.

Από την ΕΠΟ χαρακτήριζαν τη στάση της FIFA σκληρότερη και από το άρθρο 29, παράγραφος 12 του νόμου Ορφανού το 2006, που εξαιρούσε την Ομοσπονδία από το νόμο που αφορούσε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών Ενώσεων.

TAGS GREXIT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ