ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Σέρχιο Αραούχο στο SPORT24: "Ζητώ συγγνώμη στους γονείς του Άλκη, είμαι εδώ για ό,τι χρειαστούν"

Ο Σέρχιο Αραούχο στο SPORT24: "Ζητώ συγγνώμη στους γονείς του Άλκη, είμαι εδώ για ό,τι χρειαστούν"
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Σέρχιο Αραούχο σε μία συγκλονιστική εξομολόγηση στο SPORT24 για τον αδικοχαμένο Άλκη Καμπανό. Ο αρχηγός της ΑΕΚ μιλάει για την ημέρα της δολοφονίας, την αφιέρωση στον 19χρονο φίλο του Άρη, αναφέρεται στην ξεχωριστή σχέση που έχει αναπτύξει με την οικογένεια του Άλκη, ενώ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας.

Η 1η Φεβρουαρίου του 2022 θα αποτελεί μία από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο 19χρονος Άλκης Καμπανός, μαζί με δύο φίλος του, δέχθηκαν άγρια επίθεση από 12 άτομα στην οδό Γαζή της περιοχής Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Ο Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε επειδή απλά υποστήριζε μία ομάδα. Επειδή απλά αγαπούσε τον Άρη. Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του, ο Σέρχιο Αραούχο προσέφερε μία αχτίδα φωτός στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, στέλνοντας μήνυμα κατά της βίας. Ο Αργεντινός επιθετικός της ΑΕΚ σκόραρε ένα υπέροχο γκολ κόντρα στον Άρη και στη συνέχεια το αφιέρωσε στον Άλκη, σχηματίζοντας το γράμμα "Α" με τα δάκτυλά του.

Ο Σέρχιο Αραούχο σχηματίζει το γράμμα "Α" προς τιμήν του Άλκη Καμπανού
Ο Σέρχιο Αραούχο σχηματίζει το γράμμα "Α" προς τιμήν του Άλκη Καμπανού EUROKINISSI SPORTS

Ο Αραούχο κατάφερε, με μία μόνο κίνησή του, να γίνει σύμβολο κατά της οπαδικής βίας και υπέρ ενός καλύτερου ποδοσφαίρου. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, παρέλαβε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με αποκορύφωμα το βραβείο "Fair Play" από τον ΠΣΑΠΠ, το οποίο και επέστρεψε στην οικογένεια του Άλκη που τον βράβευσε. Μία κίνηση σεβασμού προς τους γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου φίλου του Άρη.

Το SPORT24 μίλησε με τον αρχηγό της ΑΕΚ ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Άλκη, με τον Αραούχο να προχωρά σε μία συγκινητική εξομολόγηση για την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με την οικογένεια του αδικοχαμένου φιλάθλου, ενώ παράλληλα θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας.

Πολύ σκληρό να χάσεις τη ζωή σου γιατί είσαι φίλαθλος του Άρη

- Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι ένα 19χρονο παιδί έχασε τη ζωή του επειδή απλά υποστήριζε μία ομάδα;

"Θεωρώ πως είναι κάτι πολύ σκληρό. Να χάσεις τη ζωή σου γιατί είσαι φίλαθλος του Άρη. Ελπίζω να είναι κάτι που δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Γιατί είναι λυπηρό για τους οπαδούς του Άρη και για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο".

- Στο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας, τι σκέφτηκες, πώς αντέδρασες;

"Αρχικά νόμιζα πως ο αγώνας δεν θα διεξαχθεί σε ένδειξη σεβασμού προς τον Άλκη. Κι όμως μετά αποφασίστηκε να παίξουμε κανονικά και είχα την τύχη να πετύχω ένα γκολ και μου βγήκε αυθόρμητα να του το αφιέρωσω".

- Το είχες συζητήσεις με τους συμπαίκτες σου; Οτι, δηλαδή, σε περίπτωση που σκοράρεις, θα το αφιερώσεις στον Άλκη;

"Όχι, στον μοναδικό που το είπα είναι στον μεταφραστή της ομάδας, Πάνο Αναστασόπουλο. Ότι, δηλαδή, αν έβαζα γκολ, θα το έκανα. Κι είχα την τύχη να σκοράρω και να του αφιερώσω".

Ο Σέρχιο Αραούχο με τον δημοσιογράφο του SPORT24, Ηλία Καλλονά
Ο Σέρχιο Αραούχο με τον δημοσιογράφο του SPORT24, Ηλία Καλλονά 24MEDIA


- Ο πανηγυρισμός σου κόντρα στον Άρη έγινε κι ένα σύμβολο κατά της οπαδικής βίας. Το έχεις καταλάβει;

"Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να πάρει τόση έκταση. Ήταν απλά ένας συμβολισμός που έκανα προς ένδειξη σεβασμού σε έναν άνθρωπο. Θα το έκανα για οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ομάδας. Μου βγήκε έτσι. Αν εσείς λέτε ότι έχει γίνει σύμβολο, είναι καλοδεχούμενο, αλλά ελπίζω να μην ξανασυμβεί ποτέ".

- Έχεις στο μυαλό σου κάποια άλλη πρωτοβουλία προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος και να παταχθεί το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα;

"Τι να σας πω. Αυτό πρέπει να το καταπολεμήσουμε όλοι μαζί. Πρέπει να ενωθούν όλες οι ομάδες για να μην ξανασυμβεί. Κάθε σύλλογος πρέπει να έχει σεβασμό στους αντιπάλους του, ανεξάρτητα αν είναι ένα ντέρμπι ή ένα απλό παιχνίδι. Πρώτα πρέπει να σεβόμαστε τον αντίπαλο, να αγωνιζόμαστε για 90 λεπτά με στόχο να παρουσιάσουμε ένα όμορφο θέαμα. Κι ο καθένας μετά να μπορεί να χαρεί τα 90 λεπτά μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

Ο καθένας μας θα πρέπει να χαίρεται τη ζωή διότι δεν γνωρίζει πόσο θα ζήσει

- Επειδή έχεις αγωνιστεί και σε προηγμένα πρωταθλήματα, όπως είναι για παράδειγμα το ισπανικό, σε ενοχλεί που στους αγώνες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων;

"Σίγουρα μας ενοχλεί όλους. Γιατί θεωρώ πως ο κόσμος θέλει να πάει σε όλα τα γήπεδα. Οι φίλαθλοι έχουν μία Κυριακή να περάσουν όμορφα και να το χαρούν πηγαίνοντας στο γήπεδο. Είναι κι ένας τρόπος χαλάρωσης οι 2-3 ώρες της Κυριακής για να δουν ένα ωραίο παιχνίδι. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να βελτιωθεί και να μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι για να μεγαλώσει το ποδόσφαιρο και την κοινωνία της".

- Αν είχες μπροστά σου τους δολοφόνους του Άλκη ή κάποιους επίδοξους μιμητές τους, που θα θεωρούν ως "νίκη" το γεγονός ότι σκοτώνουν έναν άνθρωπο επειδή αγαπάει μία ομάδα, τι θα τους έλεγες;

"Θα τους έλεγα να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά. Να βάλουν τον εαυτό τους σε αυτή τη θέση. Πώς θα ένιωθαν, δηλαδή, οι οικογένειές του αν πάθαιναν κάτι αντίστοιχο οι ίδιοι. Μπορεί τα πράγματα να ήταν στην ίδια ή σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο καθένας μας θα πρέπει να χαίρεται τη ζωή, είτε είναι ένα δευτερόλεπτο, είτε ένα λεπτό, είτε μία ώρα. Διότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα ζήσει".

Ο Σέρχιο Αραούχο στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Σέρχιο Αραούχο στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

- Πριν λίγο διάστημα, στα βραβεία του ΠΣΑΠΠ, είχαμε άλλη μία ξεχωριστή στιγμή, όταν επέστρεψες το βραβείο Fair Play στους γονείς του Άλκη. Τι σκέφτηκες εκείνη την ώρα;

"Δεν σκέφτηκα κάτι. Το μόνο που σκέφτηκα είναι να συζητήσω με τον διερμηνέα, τον Πάνο και να του ζητήσω να ρωτήσει αν θα μπορούσε να δώσω το βραβείο του Fair Play στην οικογένεια του Άλκη. Λάβαμε θετική απάντηση και θεωρώ πως η οικογένεια του Άλκη το άξιζε πολύ περισσότερο λόγω του πόνου που έζησε όλη αυτή την περίοδο".

Θα μου άρεσε να ήξερα ελληνικά για να επικοινωνώ με τους γονείς του Άλκη

- Η μητέρα του Άλκη δήλωσε πως στα μάτια σου βλέπει έναν δεύτερο γιο. Πόσο τιμητικό και ξεχωριστό είναι αυτό για εσένα;

"Ήταν κάτι που με εξέπληξε. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε με γέμισαν με χαρά. Είμαι σίγουρος πως ο πόνος αυτής της μητέρας δεν έχει φύγει ακόμα. Είναι ο ίδιος πόνος από την πρώτη στιγμή. Κι επαναλαμβάνω πως με εξέπληξαν και με χαροποίησαν τα λόγια της. Και θέλω να τις μεταφέρω πως οτιδήποτε χρειαστεί είμαστε εδώ. Μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία".

- Με τους γονείς του Άλκη έχεις επαφή ή επικοινωνία, πέραν των όσων έγιναν στην πρόσφατη βράβευση του ΠΣΑΠΠ;

"Όχι, γιατί δεν ξέρω ελληνικά και δεν μπορώ να συνεννοηθώ. Αν θυμάμαι καλά, όταν μου παρέδωσαν το βραβείο, τους ζήτησα συγγνώμη που δεν μιλάω τη γλώσσα. Και τους ξαναζητάω συγγνώμη. Θα μου άρεσε να ήξερα ελληνικά για να μπορώ να έχω μεγαλύτερη επικοινωνία μαζί τους".

- Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους Έλληνες φιλάθλους για το θέμα της βίας;

"Δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο απ' όσα είπα νωρίτερα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το διασκεδάζουμε. Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι άνθρωποι. Είμαστε αντίπαλοι για 90 λεπτά και τίποτα περισσότερο. Ελπίζω να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να γίνει καλύτερο".

*Ευχαριστούμε πολύ τον Assistant Team Manager και μεταφραστή της ΠΑΕ ΑΕΚ, Πάνο Αναστασόπουλο για τη βοήθεια στην πραγματοποίηση της συνέντευξης.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛΚΗ ΑΛΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΟΣ ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ