EURO 2020

Ο Πάτρικ Σικ θα κουβαλά πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό

Ο Πάτρικ Σικ πανηγυρίζει το ένα από τα δύο γκολ της Τσεχίας στη νίκη επί της Σκωτίας για τον όμιλο του Euro 2020
Ο Πάτρικ Σικ πανηγυρίζει το ένα από τα δύο γκολ της Τσεχίας στη νίκη επί της Σκωτίας για τον όμιλο του Euro 2020 AP PHOTO/ANDY BUCHANAN, POOL

Το απίθανο γκολ του Πάτρικ Σικ ήταν η αφορμή για να θυμηθεί η ποδοσφαιρική Ευρώπη ότι η απόρριψή του από τη Γιουβέντους παραμένει μια παράξενη ιστορία. Όπως και η συμφωνία για τη μεταγραφή του στη Ρόμα.

Ο Πάτρικ Σικ έχει (ξανά) τον κόσμο στα πόδια του. Για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα συντομότερο των τεσσάρων χρόνων. Άνευ ενστάσεων ή ερωτηματικών. Με σφραγίδα γνησιότητας για την αξία που συντροφεύει τη σύντομη, μέχρι εδώ, διαδρομή του 25χρονου επιθετικού στα γήπεδα. Ενδοιασμός κανένας πια. Η λόμπα για το δεύτερο από τα δύο γκολ που πέτυχε, προκειμένου η Τσεχία να νικήσει τη Σκωτία στην πρεμιέρα του Euro 2020, ξεπήδησε το δίχως άλλο από τα εγκεφαλικά κύτταρα ενός ατόφιου ποδοσφαιρικού μυαλού. Ενός νου που δρα παρορμητικά. Έξω από τα ασφαλή (προπονητικά) στερεότυπα που δεν επικροτούν ανάλογη τόλμη, αποτρέπουν το ρίσκο, επιζητούν τη σιγουριά.

Η έμπνευση του Σικ ήταν προϊόν μιας καρδιάς που εκείνη τη στιγμή χτυπούσε δυνατά και -ενόσω αναπαυόταν στα δίχτυα του Μάρσαλ ύστερα από τη διαδρομή των 45-50 μέτρων- 'αιμάτωνε' τις φλέβες ενός έθνους που δεν είχε πανηγυρίσει νίκη από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012. Τότε που η Τσεχία νικούσε 2-1 την Ελλάδα με δύο γκολ στο πρώτο 6λεπτο. Ο Σικ ήταν 16 ετών, μάθαινε ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της Σπάρτα Πράγας και φανταζόταν ότι θα είναι η εξελιγμένη μορφή του Μίλαν Μπάρος, ένας γκολτζής της δικής του γενιάς και εποχής. Πριν από τέσσερα καλοκαίρια ήταν η ίδια αυτή καρδιά του Τσέχου φορ που (υποτίθεται ότι) όρθωσε ένα τείχος εμποδίζοντας τη μετακίνησή του από τη Σαμπντόρια στη Γιουβέντους έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντί για το Τορίνο βρέθηκε στη Ρώμη

Αν και επρόκειτο για ποδοσφαιριστή 21 ετών, ο οποίος στους 'μπλουτσερκιάτι' έμενε λιγότερα από 50 λεπτά σε καθεμιά από τις 35 συμμετοχές της 2016-17, τα 13 γκολ και οι 4 ασίστ -η πλειονότητα των οποίων στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος- είχαν ιντριγκάρει τους 'μπιανκονέρι' που έτρεξαν να προλάβουν άλλους υποψήφιους μνηστήρες (Μίλαν, Τσέλσι) με γερά πορτοφόλια. Ήταν, άλλωστε, ο πρώτος παίκτης από τη χώρα του που σε βάθος 20ετίας κατάφερνε να βρει δίχτυα περισσότερες από δέκα φορές στη Serie A.

Με τον Πάβελ Νέντβεντ, τον προηγούμενο κάτοχο της ίδιας επίδοσης, να τον παρομοιάζει με τον (ίνδαλμα του μικρού) Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς την εποχή που εντασσόταν στη 'βέκια σινιόρα', διότι το μυϊκό σύστημά του δεν ήταν πλήρως ανεπτυγμένο όπως ακριβώς ίσχυε με τον ψηλόλιγνο Σουηδό το 2004, και τον Πάτρικ Μπέργκερ να υπογραμμίζει πως "είναι ο καλύτερος παίκτης που έχουμε στη χώρα", ο Σικ ταξίδευε στο Τορίνο με τις προσδοκίες για μια λαμπρή καριέρα σ' έναν ποδοσφαιρικό κολοσσό.

Μοιραίο ήταν η διαρροή της πληροφορίας ότι η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί επειδή ο νεαρός απέτυχε στα ιατρικά τεστ, να προκαλέσει έκπληξη. Μέχρι τότε δεν είχε κάποια καταγεγραμμένη οργανική ανωμαλία στον ιατρικό φάκελό του, ούτε είχε παρουσιάσει ανάλογης φύσης πρόβλημα . Είχε, ούτως ή άλλως, προηγηθεί η μεταγραφή του από τη Σπάρτα στη Σαμπντόρια, έναντι 4 εκατομμυρίων, που αν μη τον άλλο είχε λάβει την έγκριση των γιατρών. Ήταν τότε που έλεγε ότι "λυπάμαι που αφήνω πίσω τους φίλους μου, αλλά πηγαίνω να παίξω στο εξωτερικό που ήταν το όνειρό μου".

Πώς και γιατί η ιστορία δεν εμφάνισε happy end παραμένει μυστήριο. Ενώ στις 22/6 του 2017 η Γιουβέντους ανακοίνωνε ότι "ο Πάτρικ Σικ τελείωσε ένα μεγάλο μέρος των ιατρικών εξετάσεων" και ότι "θα ολοκληρώσει τις υπόλοιπες διαδικασίες όταν απελευθερωθεί από τις διεθνείς υποχρεώσεις του", έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Μόνο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η μεταγραφή. Είχε μεσολαβήσει η διάγνωση μυοκαρδίτιδας. Ή αλλιώς μια φλεγμονή στην κύριο όργανο ζωής που οφείλεται κυρίως σε λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, τοξίνες ή φάρμακα. Οι 'μπιανκονέρι' είχαν ζητήσει δεύτερη γνώμη και είχαν ακούσει ακριβώς τα ίδια, κρίνοντας πως ήταν προτιμότερο να μην μπουν σε μια διαδικασία διαρκούς αμφισβήτησης της καρτέλας υγείας του ποδοσφαιριστή, έχοντας μάλιστα ξοδέψει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Θεώρησαν ότι θα ήταν άδικο για όλους. Οι άνθρωποι της 'Ντόρια' εξοργίστηκαν κι έκοψαν κάθε δίαυλο επικοινωνίας ενημερώνοντας πως θα βρουν αλλού όσα ζητούν.

Η περήφανη αγορά του Μόντσι με τους περίπλοκους όρους

Ο Μόντσι, κατέχων το ρόλο του αθλητικού διευθυντή τη Ρόμα, φρόντισε να κάνει την κίνησή του. Έψαχνε τον αντικαταστάτη του Μο Σαλάχ, είχε βρει αντίσταση στην απόπειρα απόκτησης του Μαχρέζ και μαθαίνοντας τα νέα άδραξε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Μίλησε με τους ανθρώπους της Σαμπντόρια και έκλεισε την "ίσως πιο περήφανη και ικανοποιητική συμφωνία" της πορείας του, όπως σημείωνε, διότι θεωρούσε τον νεαρό ως "ένα από τα λαμπρότερα prospects στο διεθνές στερέωμα". Οι 'τζιαλορόσι' απέκτησαν τον Σικ δανεικό για ένα χρόνο έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ και υποχρεωτική οψιόν αγοράς άλλων 9 το καλοκαίρι του 2018. Σε βάθος τριετίας θα έπρεπε να καταβάλουν άλλα 20 εκατομμύρια (και επιπλέον 8 σε περίπτωση επίτευξης στόχων), αν ο παίκτης δεν είχε πωληθεί ως τον Φλεβάρη του 2020. Αν στο μεσοδιάστημα είχε πάρει μεταγραφή, η Σαμπντόρια θα λάμβανε το 50% της τιμής, εφόσον υπερέβαινε το 'χρέος'. Μια περίπλοκη συμφωνία που δεν γνώριζες ποιος ήταν ο ευνοημένος.

Προφανώς ο Σικ πέρασε από ενδελεχείς ελέγχους προτού υπογράψει. Μάλιστα ο τρόπος που οι πρωτευουσιάνοι επέλεξαν να επισημοποιήσουν την απόκτησή του ήταν τουλάχιστον βιτριολικός με εμφανείς υπαινιγμούς για τη Γιουβέντους.

Ο ίδιος προτίμησε να δηλώσει ότι "οι διακοπές με ωφέλησαν γιατί ξεκουράστηκα", αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά. Του αρκούσε που έπαιρνε μεταγραφή σ' ένα κλαμπ ανώτερου επιπέδου. Την "τέλεια ομάδα για εμένα". Δεν σκόπευε να κλείσει καμία άλλη πόρτα, γιατί λάθη γίνονται απ’ όλους.

Πάρα πολύ, βέβαια, στη Ρόμα δεν αγωνίστηκε (3.026 λεπτά σε 58 ματς). Ούτε ιδιαίτερη επίδραση είχε στο παιχνίδι της όταν ήταν στο γήπεδο (8 γκολ, 3 ασίστ), παίζοντας πολύ από δεξιά και χάνοντας σε κάθε σύγκριση με τον Βόσνιος Τζέκο. Μολαταύτα το ποσό καταβλήθηκε υποχρεωτικά και ο Τσέχος έφτασε να γίνει η πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία των Ρωμαίων.

Ο ταύρος που ήθελε... ασπιρίνη

Τουλάχιστον ο δανεισμός που ακολούθησε στη Λειψία (2019-20) ήταν το 'διαβατήριο' του Σικ για ένα διαφορετικό μέλλον. Και ωφέλησε οικονομικά τη Ρόμα. Καθυστέρησε λίγο να προσαρμοστεί στη Γερμανία, αφού πάντα ήθελε το χρόνο του σ' ένα καινούριο περιβάλλον. Αντίστοιχα είχε δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στη Γένοβα. Κουβαλούσε κι ένα πρόβλημα στον αχίλλειο που τον άφησε λίγο πίσω. Όταν βρήκε τις ισορροπίες του, έγινε το κέρατο των 'ταύρων' προσφέροντας με συνέπεια. Πρόλαβε να βρει διψήφιο αριθμό γκολ (10) και να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του χάρη σε ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις του.

Η Λειψία, που είχε ξοδέψει 3.5 εκατομμύρια ως δάνειο, επιχείρησε να ρίξει την τιμή αγοράς, σε αντίθεση με τη Λεβερκούζεν, η οποία διάλεξε να επενδύσει στην περίπτωσή του και κέρδισε γρήγορα τη μάχη. Τον Σεπτέμβριο του 2020 τον αγόρασε για περισσότερα από 26 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρόμα κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης της και μαζί κρατούσε ένα 10% από τα δικαιώματα μεταπώλησης. Στην Μπάγερ ο Σικ χάρισε συνολικά 13 γκολ. Το ένα στην εστία που φυλούσε ο Μάνουελ Νόιερ.

Μέχρι τη Δευτέρα μετρούσε 11 τέρματα σε 26 συμμετοχές με το εθνόσημο. Είχε πρωτοπαίξει σε ηλικία 20 ετών. Εκ των προτέρων ο Γιαν Κόλερ θεωρούσε ότι είναι ο μοναδικός με τις απαιτούμενες ικανότητες να καταρρίψει το ρεκόρ των 55 γκολ που ο ίδιος κρατά, μακριά από τον ανταγωνισμό. Ο Σικ προσέθεσε άλλα δύο στη συγκομιδή του, καθώς είχε ανοίξει το δρόμο για το 2-0 στο Χάμπντεν Παρκ. Έχει πάρα πολύ δρόμο να διαβεί έως ότου καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τις ασύλληπεσ επιδόσεις των προκατόχων του. Ακόμη και του Μπάρος. Αν παραμείνει υγιής, θα βρει ευκαιρίες. Ειδάλλως θα 'χει να διηγείται για το απίθανο κατόρθωμά του στο Euro 2020.

TAGS EURO 2020 ΕΘΝΙΚΗ ΤΣΕΧΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΛΕΙΨΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ