ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Νταμίρ Κάναντι στο SPORT24: "Πρόβλημα για τα αποδυτήρια ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, νόμιζε πως είναι ο Θεός"

Ο Νταμίρ Κάναντι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Νταμίρ Κάναντι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η απογοήτευση μετά την αποχώρηση από τον Ατρόμητο, η κόντρα με τον Λάζαρο που "χάλασε" τα αποδυτήρια, η διοίκηση Σπανού, η υπερηφάνεια για τους Γιαννούλη και Κουλούρη, ο σεβασμός για τον Ουάρντα, ο σπουδαίος Πέδρο Μαρτίνς, η ποδοσφαιρική Ιθάκη στην Άλταχ, το όνειρο του Champions League και η επιθυμία για επιστροφή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Νταμίρ Κάναντι μιλά για όλα στη συνέντευξη της ζωής του στο SPORT24.

Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με το αγωνιστικό στιλ που προτιμά, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να αμφισβητήσει πως ο Νταμίρ Κάναντι είναι ένας προπονητής που στην -σχεδόν- τριετή παρουσία του στην Ελλάδα και τον Ατρόμητο πέτυχε σπουδαία πράγματα και άφησε έντονο το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κατά την παρουσία του οι Περιστεριώτες σε σύνολο 98 αναμετρήσεων πανηγύρισαν 44 νίκες, αριθμός που αγγίζει σχεδόν το 50%. Ποσοστό μεγάλο που παραπέμπει σε ομάδες πρωταθλητισμού.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Ξενικάκη

Οι δύο θητείες του στο πάγκο των Περιστεριωτών μπορούν να παρομοιαστούν ως οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Η μία λαμπερή, γεμάτη μεγάλες νίκες και επιτυχίες. Η δεύτερη συντομότερη και με κάποια προβλήματα. Προβλήματα επικοινωνίας.

Προβλήματα με ποδοσφαιριστές, όπως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος για τον οποίο δήλωσε πως φερόταν σαν να είναι ο Θεός και δημιουργούσε πρόβλημα στα αποδυτήρια. Για όλα αυτά αλλά και για άλλα πολλά ο Νταμίρ Κάναντι μίλησε στο SPORT24 δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Ο Νταμίρ Κάναντι με τον συντάκτη του SPORT24, Αλέξανδρο Ξενικάκη
Ο Νταμίρ Κάναντι με τον συντάκτη του SPORT24, Αλέξανδρο Ξενικάκη PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και αποχώρησε από τον Ατρόμητο, βρίσκεται ξανά στην δική του Ιθάκη, την Αυστριακή Άλταχ την οποία και κατάφερε να σώσει από έναν διαφαινόμενο υποβιβασμό

"Για μένα η φετινή ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά. Η ομάδα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Την πρώτη φορά που ανέλαβα την Άλταχ βρισκόταν στην δεύτερη κατηγορία. Όταν επέστρεψα φέτος ήταν κοντά στο να υποβιβαστεί ξανά. Στο τέλος πετύχαμε την παραμονή και αυτό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία. Είναι σαν να κερδίσαμε το πρωτάθλημα".

Η πορεία αυτή φυσικά ικανοποίησε απόλυτα τους διοικούντες τον αυστριακό σύλλογο που έκαναν τα πάντα για να πείσουν τον Κάναντι να παραμείνει και την επόμενη σεζόν:

"Το συμβόλαιο μου έχει ακόμα έναν χρόνο διάρκεια, συν έναν ακόμα ως οψιόν. Με την διοίκηση του συλλόγου μπορώ και μιλάω ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Το σπίτι μου και η οικογένεια μου είναι εκεί. Ο σύλλογος συνεχώς μεγαλώνει. Οι συνθήκες τώρα διαφέρουν πολύ από εκείνες στην πρώτη θητεία μου. Πλέον έχουμε ένα πολύ καλό προπονητικό κέντρο, ένα πολύ καλό γήπεδο. Κάτι που οφείλεται στις πωλήσεις που έγιναν μετά την αποχώρηση μου. Με τα χρήματα αυτά ο σύλλογος κατάφερε και μεγάλωσε πολύ".

Πιστεύω πως θα βρω κάποιους παίκτες από την Ελλάδα που θα μπορούν να παίξουν στην Άλταχ και να μας βοηθήσουν

Χρήματα τα οποία ο Αυστριακός τεχνικός αποκάλυψε πως ενόψει της νέας σεζόν για την ενίσχυση της Άλταχ δεν αποκλείεται να επενδυθούν στην ελληνική αγορά.

"Έχω πολύ καλό δίκτυο στην Ελλάδα σε συνεργασία φυσικά με κάποιους ατζέντηδες. Γνωρίζω παίκτες ακόμα και από τις μεγάλες ομάδες. Τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ. Έχω παρακολουθήσει πολλά παιχνίδια της Κ19 του Ατρομήτου και ο Γιώργος Κορακάκης με έχει ενημερώσει για πολλούς ποδοσφαιριστές. Γνωρίζω πως οι ποδοσφαιριστές που βγαίνουν από τις ομάδες υποδομής δυσκολεύονται για τα επόμενα 2-3 χρόνια να βρουν μια ομάδα να παίξουν.

Για το λόγο αυτό πιστεύω πως θα βρω κάποιους παίκτες από την Ελλάδα που θα μπορούν να παίξουν στην Άλταχ και να μας βοηθήσουν. Ο Χατζήγιοβάνης είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης. Ο Χαρίσης επίσης μου αρέσει πολύ. Είναι πολύ κρίμα για αυτόν που τραυματίστηκε και τον σκέφτομαι συνεχώς. Ο Γούτας γνώριζα πως έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ΑΕΚ κάτι που δεν φαίνεται τελικά να προχωρά. Αν είναι ελεύθερος αυτό είναι καλή πληροφορία που με βοηθά αρκετά".

H κουβέντα φυσικά δεν άργησε να πάει και στο κεφάλαιο "Ατρόμητος". Εκεί όπου ο Κάναντι επέστεψε έναν χρόνο μετά την φυγή του από την Ελλάδα, για να αποχωρήσει εκ νέου μετά από μόλις πέντε μήνες παρουσίας εξ αιτίας των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων.

"Στην πρώτη θητεία μου η ομάδα έμοιαζε πεινασμένη για επιτυχίες. Επιδιώξαμε να φέρουμε νεαρούς παίκτες όπως ο Γιαννούλης, ο Ουάρντα, ο Κουλούρης. Ακόμα και οι παλιοί παίκτες στην ομάδα όπως ο Κυβρακίδης είχαν δίψα για επιτυχίες. Ήταν διατεθειμένοι να μάθουν πράγματα και να βελτιωθούν. Φυσικά ο Παναθηναϊκός, την περίοδο εκείνη, αντιμετώπιζε προβλήματα, ενώ και ο Άρης βρισκόταν στην δεύτερη κατηγορία. Υπήρχαν τρεις μεγάλες ομάδες, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.

Την φετινή σεζόν ήταν αλλιώς. Πρέπει να σεβόμαστε αυτές τις πέντε ομάδες. Δεν είμαι σίγουρος αν η έβδομη θέση στην οποία βρεθήκαμε φέτος -όσο ήμουν στον πάγκο- αποτελεί αποτυχία. Γιατί και ο Άρης αλλά και ο Παναθηναϊκός έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από τον Ατρόμητο. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναλύσουμε την δική μας ομάδα και να βελτιωθούμε. Να καταλάβουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες. Αν νομίζουμε πως η ομάδα μας είναι πιο δυνατή από τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, ή ακόμα από τον Ολυμπιακό τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, αυτό σημαίνει πως κάτι κάνουμε λάθος".

Η αντικατάσταση των Λάζαρου - Μανούσου και το κλίμα ανανέωσης

"Φέτος ο Αστέρας Τρίπολης είναι μια ομάδα που αξίζει το σεβασμό. Απέδιδε καλύτερα επιθετικά από εμάς. Δυστυχώς εμείς φέτος στην επίθεση δεν είχαμε τους παίκτες που είχαμε παλαιότερα. Αυτές οι λεπτομέρειες έκαναν τη διαφορά. Όταν έφυγα η ομάδα βρισκόταν στην έβδομη θέση κι αν δεν κάνω λάθος μετά την αποχώρηση μου δεν κέρδισε για δώδεκα συνεχόμενα παιχνίδια.

Ο σύλλογος αποφάσισε να αλλάξει προπονητή και αυτό είναι κάτι το σέβομαι. Δε νομίζω όμως πως αυτό έγινε με το σωστό τρόπο. Βρισκόμασταν επτά βαθμούς μακριά από τον Αστέρα τον οποίο και θα υποδεχόμασταν στην έδρα μας, άρα είχαμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε σημαντικά. Η διοίκηση αποφάσισε πως πρέπει να αποχωρήσω και αυτό μου προκάλεσε απογοήτευση. Επίσης πρέπει να πω πως στην δεύτερη θητεία μου η ομάδα ήταν αρκετά μεγάλη ηλικιακά.

Κάναμε σημαντικές αλλαγές στο αρχικό σχήμα και η ομάδα άρχισε να αποδίδει. Αποφάσισα να μην παίζει ο Λάζαρος και ο Μανούσος

Χρειάστηκα ένα διάστημα ως τα Χριστούγεννα για να βρω ποια είναι η καλύτερη χημεία. Κάναμε σημαντικές αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Βάλαμε παίκτες από την ακαδημία, και πανηγυρίσαμε κάποιες σημαντικές νίκες όπως αυτή η κόντρα στον ΠΑΟΚ. Όμως νομίζω πως κάποιος στον σύλλογο δεν σεβάστηκε αυτή την σκληρή δουλειά. Νόμιζε πως θα κερδίσουμε περισσότερα πράγματα εφόσον αγωνιζόταν κάποιοι πιο έμπειροι παίκτες. Το σέβομαι, αλλά η πορεία της ομάδας μετά την αποχώρηση μου έδειξε πως αυτό που ήθελαν δεν μπορούσε να γίνει".

Ο Αυστριακός τεχνικός αναφέρθηκε και στις διαφορετικές συνθήκες που κλήθηκε να διαχειριστεί στην δεύτερη θητεία του αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση που είχε από τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, Γιώργο Σπανό δίχως να κρύψει την πικρία του για αυτό.

"Καταλαβαίνω πως πρέπει να υπάρχει πίεση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Όμως θυμάμαι πως και στην πρώτη θητεία μου το ξεκίνημα δεν ήταν καλό. Είχαμε τέσσερις διαδοχικές ισοπαλίες ωστόσο τότε είχα μία πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο. Με ρώτησε τι χρειαζόμουν για να πετύχω στον Ατρόμητο και βρήκαμε μία λύση. Στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου ήρθε ο Γιαννιώτης. O Ουάρντα. Παίκτες που μας βοήθησαν. Στην δεύτερη θητεία μου υπήρχε η εντύπωση πως ο Κάναντι επέστρεψε και δεδομένα θα πετύχει. Κάτι που δεν είναι λογικό.

Η φωτογράφιση του Νταμίρ Κάναντι για τη συνέντευξη στο SPORT24
Η φωτογράφιση του Νταμίρ Κάναντι για τη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Και ο Μάρτινς στον Ολυμπιακό τον πρώτο χρόνο δεν κέρδισε κάτι, ωστόσο δημιούργησε μια πάρα πολύ καλή ομάδα για τα επόμενα χρόνια. Η επιτυχία δεν αγοράζεται και πρέπει να δουλέψεις για να την αποκτήσεις. Αυτή είναι η δική μου οπτική για το ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, όμως κάναμε σημαντικές νίκες κόντρα στην ΑΕΚ, στον Παναθηναϊκό, στον ΠΑΟΚ. Μπορεί να ηττηθήκαμε από το Βόλο αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως παράλογο, καθώς είχαμε στην ομάδα αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάλογη σταθερότητα. Χρειάζεται πάντα υπομονή".

Παρά την αποχώρηση του Νταμίρ Κάναντι, η εικόνα του Ατρομήτου δεν βελτιώθηκε με τους Περιστεριώτες να μένουν μακριά από τα νικηφόρα αποτελέσματα για δώδεκα διαδοχικές αναμετρήσεις και να κινδυνεύουν ακόμα και για υποβιβασμό.

"Στο τέλος, ο Ατρόμητος έφτασε να παλεύει για την παραμονή και αυτό δε μου άρεσε. Γιατί ο Ατρόμητος είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για εμένα. Οι φίλαθλοι, οι άνθρωποι εντός του συλλόγου. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η πανδημία, η οποία είναι μία δύσκολη περίοδος όχι μόνο για τον Ατρόμητο αλλά για όλες τις ομάδες. Ως προπονητής όφειλα να διαχειριστώ την κατάσταση. Όμως στο τέλος τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν, και αυτό είναι κάτι που οφείλω να σεβαστώ.

Αν παρέμενα ήμουν σίγουρος πως θα βρίσκαμε τον τρόπο να κάνουμε δική μας την έκτη θέση στο μέλλον, γιατί καλώς ή κακώς οι πέντε αυτές ομάδες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από τον Ατρόμητο. Στόχος μας πρέπει να είναι να βελτιώνουμε ποδοσφαιριστές από την ακαδημία. Μόνο έτσι θα μεγαλώσει ο σύλλογος. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε παίκτες όπως κάνουν οι μεγάλες ομάδες γι’ αυτό και πρέπει να βελτιώσουμε αυτούς που έχουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και το τι μπορούμε να κάνουμε".

Παρά την απογοήτευσή του, ο 51χρονος τεχνικός ωστόσο παραδέχεται πως ο τρόπος αποχώρησής του τον πλήγωσε αλλά δεν είναι ικανός να επηρεάσει τα συναισθήματα του για το σύλλογο των Δυτικών Προαστίων.

"Ο Ατρόμητος είναι ο Ατρόμητος. Θα βρίσκεται πάντα στην καρδιά μου. Και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πάντα θα είναι έτσι. Όλοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο αλλά καλώς ή κακώς ο επαγγελματικός χώρος τα έχει αυτά. Αντιλαμβάνομαι πως ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να φέρει επιτυχίες στο σύλλογο και αυτό είναι το μοναδικό που σκέφτεται. Θέλει μόνο να βοηθήσει. Κάποιες φορές παίρνει τις σωστές και κάποιες τις λάθος αποφάσεις. Όπως όλοι μας. Και αυτό είναι κάτι που το σέβομαι".

Η επιθυμία για επιστροφή και το όνειρο του Champions League

Στο μυαλό του Νταμίρ Κάναντι η Ελλάδα αποτελεί το ιδανικό μέρος για έναν προπονητή, για αυτό και η προοπτική ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας μίας εκ των μεγάλων ομάδων της χώρας δεν τον αφήνει σε καμία περίπτωση αδιάφορο.

"Φυσικά αυτό είναι κάτι που το σκέφτομαι. Στις ομάδες αυτές υπάρχουν άλλες δυνατότητες, άλλες επιλογές, άλλες εγκαταστάσεις. Το ρόστερ είναι μεγαλύτερο. Σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι πιο ευέλικτος προπονητής. Ως παίκτης τραυματίστηκα και σύντομα έγινα προπονητής . Και κατάφερα μέσα σε λίγα χρόνια να εξελιχθώ. Τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκομαι στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μετά την Άλταχ πήγα στην Ραπίντ. Και εκεί φυσικά οι απαιτήσεις μεγάλωσαν. Έμαθα από αυτό και πλέον στα 51 μου χρόνια νιώθω έτοιμος. Άλλαξα το προπονητικό μου επιτελείο ώστε όταν έρθει η ώρα να πάω σε κάποιο μεγάλο σύλλογο να μπορώ να σκέφτομαι όχι μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά και έξω από αυτόν. Όνειρο μου είναι να προπονήσω μία ομάδα που αγωνίζεται στο Champions League. Ως τώρα όλες οι ομάδες που έχω αναλάβει δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρωταθλήματα τους. Τα τελευταία επτά χρόνια τέσσερις φορές οι ομάδες μου έχουν προκριθεί στο Europa league".

Ερωτώμενος ωστόσο για το αν ποτέ έχει μπει σε συζητήσεις με κάποια εκ των ομάδων αυτών η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη, "δεν έχω μιλήσει ποτέ με κανένα".

Ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκε αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο

Το στοιχείο εκείνο που έκανε ιδιαίτερα επιτυχημένη την θητεία του Νταμίρ Κάναντι στην Ελλάδα πέραν των θετικών αποτελεσμάτων, ήταν πως κατάφερνε να βελτιώνει ατομικά τους ποδοσφαιριστές του. Παίκτες όπως ο Γιαννούλης, ο Κουλούρης, ο Χατζηισαΐας κατάφεραν να εξελιχθούν και έφτασαν να αγωνίζονται σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

"Αυτό ήταν κάτι που με συνοδεύει σε όλη μου την καριέρα. Το ίδιο συνέβαινε και στην Αυστρία με την Άλταχ όπου οι παίκτες της ομάδας έφτασαν να αγωνίζονται στην εθνική. Μου αρέσει πολύ να βελτιώνω και να εξελίσσω παίκτες. Είναι κάτι που μου δίνει κίνητρο. Όταν ήμουν ακόμη ποδοσφαιριστής είχα ταλέντο, αλλά δεν είχα κάποιον να με βοηθήσει να εξελιχθώ.

Όλοι ενδιαφέρονταν για τη νίκη και μόνο, και όταν αυτή ερχόταν όλοι τους ήταν χαρούμενοι. Όμως αυτό δε σε βελτιώνει. Παραμένω σε επαφή με αυτούς παίκτες όπως ο Γιαννούλης, ο Κουλούρης και είμαι ευγνώμων που συνεργάστηκα μαζί τους και τους βοήθησα. Και φυσικά αυτή εκτιμούν την δουλειά μου. Εκτιμούν ότι τους βοήθησα και καταλήγουμε να έχουμε μία πολύ καλή φιλιά. Δεν τους βοήθησα μόνο εγώ αλλά με βοήθησαν και εκείνοι. Αυτό είναι ένα δείγμα σεβασμού".

Ο Λάζαρος δεν έδειξε σεβασμό ξεπέρασε τα όρια και μας δημιούργησε πρόβλημα στα αποδυτήρια

Από τα λεγόμενα του αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Ατρόμητος την σεζόν 2018-19 ήταν μια ομάδα με εξαιρετικές σχέσεις και κλίμα στα αποδυτήρια κάτι που δεν συνέβαινε την φετινή σεζόν.

"Και τότε υπήρχαν δύσκολοι χαρακτήρες όπως ο Ουάρντα. Για μένα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο αν κάποιος είναι καλός ή κακός χαρακτήρας αλλά αν στο τέλος της ημέρας υπάρχει μία σχέση σεβασμού. Αν κάποιος περάσει τα όρια όπως συνέβη στον Ατρόμητο φέτος με δύο παίκτες αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το ανεχτώ. Γιατί έχω αξίες. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί μου γνωρίζουν πως έχω μεγάλο σεβασμό για τους ποδοσφαιριστές μου. Έχω σεβασμό για όλους. Από τον ιδιοκτήτη έως την υπεύθυνη για τον καθαρισμό των αποδυτηρίων της ομάδας.

Αν κάποιος δεν έχει σεβασμό και νομίζει πως είναι ο θεός τότε χάνει και το δικό μου σεβασμό με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται προβληματική. Όπως συνέβη φέτος ανάμεσα σε εμένα και τον Λάζαρο (σ.σ. Χριστοδουλόπουλο). Ξεπέρασε τα όρια και μας δημιούργησε πρόβλημα στα αποδυτήρια. Αυτός είναι δικός μου τρόπος σκέψης και δεν θα αλλάξει. Ακόμα κι αν αυτό μπορεί να μου κοστίσει την δουλειά μου".

Η φωτογράφιση του Νταμίρ Κάναντι για τη συνέντευξη στο SPORT24
Η φωτογράφιση του Νταμίρ Κάναντι για τη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ο Αμρ Ουάρντα είναι ένας ποδοσφαιριστής που με τον Νταμίρ Κάναντι πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Σε 23 συμμετοχές με τους Περιστεριώτες την σεζόν 2017-18 είχε 8 γκολ ενώ μοίρασε και 7 ασίστ. Έφτασε να αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Αιγύπτου. Επιτυχία ωστόσο που δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει στην μετέπειτα καριέρα του.

"Για εμένα μπορούσε ο Ουάρντα να συγκαταλέγεται μέσα στους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Είναι ένας σπουδαίος παίκτης, ο οποίος όμως δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς. Το γνωρίζουν όλοι αυτό, το γνωρίζει και ο ίδιος. Στόχος του ήταν να αγωνιστεί στο Μουντιάλ. Όταν ήρθε στον Ατρόμητο δεν αγωνιζόταν στην εθνική ομάδα και του υποσχέθηκα πως θα τον βοηθήσω να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο έχασε τον προσανατολισμό του. Πίστεψε πως μπορεί να αγωνιστεί στην Αγγλία, σε άλλες χώρες. Συμφωνώ με αυτό αλλά πιστεύω πως δεν ήταν ακόμα έτοιμος για να το κάνει. Γι’ αυτό και έχασε δύο τρία χρόνια από την καριέρα του".

Ο Ουάρντα μου έστελνε φωτογραφία πως πετάει για το Ντουμπάι ενώ μόλις πριν από τρεις ώρες είχαμε μαζί προπόνηση

Ο Αυστριακός τεχνικός μάλιστα αποκάλυψε πως το προηγούμενο καλοκαίρι ο Ουάρντα βρέθηκε ξανά κοντά στο να αγωνιστεί στον Ατρόμητο. Κάτι τελικά που δεν συνέβη με απόφαση του ιδιοκτήτη, Γιώργου Σπανού.

"Το καλοκαίρι ήθελα να τον φέρω πίσω στον Ατρόμητο. Μιλήσαμε. Ήθελε και εκείνος να γυρίσει. Δεν ήθελε να πάει στον Βόλο και ήθελε να έρθει στον Ατρόμητο. Τελικά για διάφορους λόγους αυτό δεν έγινε. Για μένα έχει το ταλέντο να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Όμως το ταλέντο δεν είναι αρκετό στο ποδόσφαιρο. Μεταξύ μας πάντα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

Κατάλαβε πως ήθελα να τον βοηθήσω και πίστεψε εμένα. Φυσικά υπήρχαν στιγμές που έκανε πράγματα ιδιαίτερα. Για παράδειγμα μου έστελνε φωτογραφία πως πετάει για το Ντουμπάι ενώ μόλις πριν από τρεις ώρες είχαμε μαζί προπόνηση (σ.σ. γέλια). Δεν με ενοχλεί όμως αυτό. Για εμένα προσωπικά η συνεργασία μαζί του δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Είναι ποδοσφαιριστής που όλες οι ομάδες θα ήθελαν να έχουν στο ρόστερ τους".

Στην αρχή είπα στην διοίκηση πως με το Γιαννούλη δεν μπορώ να παίξω. Δεν ήταν ακόμα έτοιμος

Ερωτηθείς για τους ποδοσφαιριστές εκείνους με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί εκ νέου στο μέλλον ο Νταμίρ Κάναντι εκτός του Ουάρντα, έσταζε μέλι και για τους Κουλούρη και Γιαννούλη. Για τον τελευταίο μάλιστα αποκάλυψε πως στο ξεκίνημα της συνεργασίας τους δεν τον θεωρούσε ικανό να ανταποκριθεί στα πλάνα του.

"Ο Κουλούρης έκανε εξαιρετική χρονιά στον Ατρόμητο. Πέτυχε 20 τέρματα. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιαννούλη. Για το Γιαννούλη θέλω να πω κάτι παραπάνω. Θυμάμαι την πρώτη χρονιά όταν ανέλαβα και πήγα στο Πήλιο όπου έκανα προετοιμασία ο Ατρόμητος. Ο Γιαννούλης ήταν εκεί μαζί με τον Γιάννη Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που τον έφερε τον Ατρόμητο. Μέσα σε μία νύχτα, πουλήσαμε τον Κατράνη και είχαμε μείνει μόνο με το Γιαννούλη.

Είπα στην διοίκηση πως με το Γιαννούλη δεν μπορώ να παίξω. Δεν ήταν ακόμα έτοιμος. Έπρεπε να βρούμε ένα αριστερό μπακ. Βρήκαμε έναν, δε θυμάμαι το όνομα του στην Ισπανία (σ.σ. Χοάν Οριόλ). Όμως ο Γιαννούλης λόγω του τεράστιου ταλέντο του, βελτιώθηκε τόσο πολύ μέσα σε ένα μήνα. Τόσο πολύ που έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες σε όλο το πρωτάθλημα. Με το Ουάρντα και τον Γιαννούλη είχαμε μία εξαιρετική αριστερή πλευρά κανείς δεν μπορούσε να με σταματήσει. Είμαι πολύ περήφανος για όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα".

Η φωτογράφιση του Νταμίρ Κάναντι για τη συνέντευξη στο SPORT24
Η φωτογράφιση του Νταμίρ Κάναντι για τη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ο τρόπος με τον οποίο ο Νταμίρ Κάναντι εκφράζεται για τον ελληνικό ποδόσφαιρο, δείχνει πως ενδιαφέρεται για αυτό και επιθυμία του είναι να συμβάλει στην βελτίωσή του.

"Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει θετικά και αρνητικά. Εγώ βλέπω πολλά θετικά. Οι ελληνικές ομάδες έχουν την δυνατότητα και την ισχύ να αποκτούν παίκτες από το εξωτερικό. Οι ελληνικές ομάδες όχι μόνο αγωνίζονται στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αλλά μπορούν και προκρίνονται και στους επόμενους γύρους. Υπάρχει ποιότητα και αυτό είναι κάτι που αναζητά ένας προπονητής τη δουλειά του.

Πιστεύω όμως πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Πρέπει να βελτιωθούν οι ακαδημίες. Πρέπει να βρεθεί λύση για τους ποδοσφαιριστές που βγαίνουν από την ακαδημία στα 19 τους χρόνια. Ακούω όπως οι μεγάλοι σύλλογοι θα δημιουργήσουν δεύτερες ομάδες που θα αγωνίζονται στην δεύτερη κατηγορία. Αυτό είναι ένα βήμα.

Δεν θέλω να κάνω κριτική όμως το πιο σημαντικό νομίζω είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε το ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει επιτυχημένο. Αντιλαμβάνομαι πως πλέον το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε χρηματιστήριο. Όμως πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να βελτιώνονται οι ποδοσφαιριστές και κάθε σύλλογος να μπορεί να εκτιμήσει το ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες του. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει δυνατότητες αλλά κάθε χρόνο φθίνει όλο και περισσότερο. Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό και στην εθνική ομάδα.

Όμως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απέχει από τις μεγάλες διοργανώσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρέπει να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως μπορούμε να πετύχουμε. Να κάνουμε στην άκρη θέματα εγωισμού και πολιτικής. Όλοι το θέλουν αλλά κανείς δεν προσπαθεί γι’ αυτό. Σε αυτό καθοριστικός είναι ο ρόλος της ομοσπονδίας που θα πρέπει να θέσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Πολύ σημαντικά είναι επίσης και τα τηλεοπτικά δικαιώματα προκειμένου να στηριχθούν οι μικρότερες ομάδες. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είμαι εδώ για να κάνω κριτική θέλω μόνο να βοηθήσω".

Για να επιστρέψω στην Ελλάδα θα πρέπει κάποια μεγάλη ομάδα να μου χτυπήσει την πόρτα

Η εξέλιξη της κουβέντας δείχνει έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται και παρακολουθεί στενά το ελληνικό ποδόσφαιρο κάτι που και ο Αυστριακός δεν αρνείται…

"Δε νομίζω ότι αποτελεί είδηση το γεγονός ότι θέλω να επιστρέψω στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μου αρέσει να βρίσκομαι εδώ, μου αρέσει το πρωτάθλημα. Θέλω να συμμετάσχω στο Champions League και αν μια ομάδα με αυτούς τους στόχους με θέλει για προπονητή της φυσικά και θα επιστρέψω στην Ελλάδα.

Με ρώτησαν ομάδες μικρότερου βεληνεκούς αν ήθελα να επιστρέψω, όμως έχω ένα συμβόλαιο και δεν θέλω να φύγω από την Άλταχ. Θέλω να σεβαστώ τον σύλλογο και το συμβόλαιο που έχω εκεί. Για να επιστρέψω στην Ελλάδα θα πρέπει κάποια μεγάλη ομάδα να μου χτυπήσει την πόρτα".

Στους μελλοντικούς στόχους του Νταμίρ Κάναντι βρίσκεται και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας ενός αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, την ώρα που αρκετοί τον εντάσσουν στην κουβέντα ακόμα και για την Εθνική Ελλάδος.

"Το να είσαι προπονητής σε μία Εθνική Ομάδα αποτελεί ότι καλύτερο μπορεί να πετύχει ένας προπονητής. Αν κάποιος από την ομοσπονδία με θέλει και μου γίνει κάποια πρόταση τότε φυσικά και θα το συζητήσω. Η εθνική Ελλάδος είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική".

Η φωτογράφιση του Νταμίρ Κάναντι για τη συνέντευξη στο SPORT24
Η φωτογράφιση του Νταμίρ Κάναντι για τη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ο Πέδρο Μαρτίνς πανηγύρισε φέτος το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Ο Πορτογάλος με το έργο του έχει κερδίσει τον σεβασμό συμπαικτών αλλά και αντιπάλων κάτι φυσικά που φαίνεται και στα λεγόμενα του Αυστριακού τεχνικού.

"Ο Μάρτινς είναι ένας σπουδαίος προπονητής. Κάθε φορά που συναντάμε ο ένας τον άλλον υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Είναι ένας σπουδαίος χαρακτήρας. Και στο τέλος της ημέρας οι σπουδαίοι προπονητές έχουν αυτόν τον χαρακτήρα. Δεν πρέπει να υπάρχει ζήλεια ανάμεσα τους προπονητές. Στην Ελλάδα υπάρχουν σπουδαίοι προπονητές με εξαιρετικούς χαρακτήρες, όμως υπάρχουν κι άλλοι όπως ο εκείνος (σ.σ. Σάββας Παντελίδης) που ήρθε ομάδα μετά από μένα. Έλεγε άσχημα πράγματα για εμένα. Χωρίς λόγο. Αυτό εννοώ δεν υπάρχει σεβασμός".

Η παραμονή του Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού είναι και το στοιχείο που καθιστά τους ερυθρόλευκους για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

"Εκτός του Ολυμπιακούς όλες οι άλλες ομάδες προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή. Φυσικά ο Λουτσέσκου γνωρίζει τον ΠΑΟΚ αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά από την αποχώρηση του. Οι προπονητές του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ πρέπει να δημιουργήσουν μία ομάδα και να εισάγουν σε αυτή τη φιλοσοφία τους. Γι’ αυτό πιστεύω πως ο Μάρτινς έχει ένα προβάδισμα.

Οι παίκτες του τον γνωρίζουν. Ξέρουν τον τρόπο που θέλει να παίζει την φιλοσοφία του. Πλέον η φιλοσοφία του Μάρτινς έχει γίνει ένα με το DNA του Ολυμπιακού. Γι’ αυτό και Ολυμπιακός για εμένα είναι το φαβορί για τον τίτλο. Ο ΠΑΟΚ πιθανότητα έχει μια απόσταση από τις υπόλοιπες ομάδες για την δεύτερη θέση και στη συνέχεια ακολουθούν η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Άρης".

Η κουβέντα ολοκληρώνεται με την άποψη του 51χρονου τεχνικού αναφορικά με την εθνική ομάδα που θα κατακτήσει το Euro 2020.

"Νομίζω η Γαλλία επειδή έχει τους καλύτερους παίκτες επιθετικά. Και η Γερμανία αλλα και η Ισπανία είναι πάντοτε αξιόμαχες δυνάμεις. Και η Αγγλία μπορεί να πάει μακριά. Όμως η Γαλλία πιστεύω πως είναι το μεγάλο φαβορί".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ