ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ο Μπακασέτας τρελαίνει την Τουρκία και θέλει να κάνει πρωταθλήτρια την Τράμπζονσπορ 38 χρόνια μετά

Ο Τάσος Μπακασέτας με τη φανέλα της Τράμπζονσπορ
Ο Τάσος Μπακασέτας με τη φανέλα της Τράμπζονσπορ HAKAN BURAK ALTUNOZ/ANADOLU/AFP

Ο Τάσος Μπακασέτας των πέντε γκολ και των τριών ασίστ θέλει να οδηγήσει την Τράμπζονσπορ στον τίτλο της Super Lig για πρώτη φορά έπειτα από 38 χρόνια, έχοντας εξελιχθεί στον απόλυτο ηγέτη των Τούρκων.

Το 1984 ήταν η τελευταία φορά που η Τράμπζονσπορ πανηγύρισε την κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος. Η ομάδα της Τραπεζούντας έχει μείνει για 38 ολόκληρα χρόνια μακριά απ' την κορυφή της Super Lig, όμως δεν σκοπεύει να περιμένει περισσότερο.

Έπειτα από οκτώ αγωνιστικές, η Τράμπζονσπορ βρίσκεται στην 2η θέση του πρωταθλήματος έχοντας συγκεντρώσει 18 πόντους, με πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες, ενώ ακόμη δεν έχει γνωρίσει τη γεύση της ήττας. Ηγέτης της "καταιγίδας της Μαύρης Θάλασσας", όπως είναι το προσωνύμιο της ομάδας, είναι ο δικός μας Τάσος Μπακασέτας.

Η Τράμπζονσπορ απέκτησε τον Μπακασέτα τον περασμένο Ιανουάριο απ' την Αλάνιασπορ για το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο 28χρονος επιθετικός μέσος μετακόμισε στην Τραπεζούντα στη μέση της σεζόν έδειξε από νωρίς για το τι είναι ικανός σκοράροντας έξι γκολ σε 19 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Η Τράμπζονσπορ είχε μείνει αφενός μακριά απ' το πρωτάθλημα, όμως τερμάτισε στην 4η θέση και κέρδισε εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League.

Πρώτος σκόρερ και συμμετοχή σε καθοριστικά γκολ

Η μεταβατική περίοδος για τον Μπακασέτα στην Τράμπζονσπορ πέρασε και στη νέα σεζόν μπήκε με άγριες διαθέσεις. Στόχος του; Φυσικά να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή της Τουρκίας 38 χρόνια μετά και να σπάσει φυσικά την παντοκρατορία των ομάδων της Κωνσταντινούπολης. Μέχρι στιγμής ο Μπακασέτας είναι καθοριστικός στο κυνήγι για την κορυφή.

Ο 28χρονος επιθετικός μέσος βρίσκεται στην κορυφή των σκόρερ της τουρκικής λίγκας. Έχει πετύχει πέντε γκολ και βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με τους Αντρέα Μπερτολάτσι και Αλεξάνταρ Πέσιτς της Καραγκιουμρούκ. Ο Μπακασέτας δεν σκοράρει μόνο, αλλά και... σερβίρει. Έχει μοιράσει τρεις ασίστ στα οκτώ αυτά παιχνίδια και είναι τρίτος στη σχετική κατηγορία πίσω απ' τον Λομπανίτζε (4) και τον Βίσκα (5).

Η παρουσία του Μπακασέτα είναι κομβική στο κυνήγι του τίτλου, γεγονός που αποδεικνύεται απ' τους αριθμούς. Συγκεκριμένα σε επτά απ' το οκτώ παιχνίδια του πρωταθλήματος ο Έλληνας επιθετικός μέσος έχει συμμετοχή έστω σ' ένα γκολ. Πολλά μάλιστα απ' αυτά είναι καθοριστικά στην έκβαση του αγώνα.

Παράδειγμα το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Καϊσερίσπορ, όπου η Τράμπζονσπορ πήρε τη νίκη με 2-1. Ο Μπακασέτας σκόραρε και τα δύο γκολ με ένα υπέροχο μακρινό σουτ στο 12ο γκολ και με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 60'. Με την Κασίμπασα για την 5η αγωνιστική πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης δίνοντας ένα πολύτιμο διπλό στην ομάδα του, ενώ στην 3η αγωνιστική μοίρασε την ασίστ γι' ακόμη ένα διπλό απέναντι στην Γκιρεσούνσπορ.

Στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος άνοιξε τον χορό των γκολ στο 5-1 επί της Μαλάτιασπορ, ενώ στη νίκη με 2-1 απέναντι στη Σίβασπορ έδωσε το έναυσμα ανοίγοντας το σκορ στο 15'. Επιπλέον, με τις ασίστ του έσωσε την ομάδα του απ' την ήττα σε δύο περιπτώσεις. Στο μεγάλο παιχνίδι με τη Γαλατάσαραϊ, ενώ η Τράμπζονσπορ ήταν πίσω με δύο γκολ, έδωσε την ασίστ στο 1-2, με την ομάδα της Τραπεζούντας να επιστρέφει τελικά παίρνοντας την ισοπαλία (2-2). Στο παιχνίδι κόντρα στην Αλάνιασπορ, πάλι η Τράμπζονσπορ βρέθηκε πίσω στο σκορ, όμως ξανά ο Μπακασέτας φώναξε παρών δίνοντας την ασίστ στον Κορνέλιους για το τελικό 1-1.

Η επιτυχία του στην ΑΕΚ οδηγός του στην Τράμπζονσπορ

Είναι πιθανό λοιπόν έπειτα από 38 χρόνια η Τράμπζονσπορ να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τουλάχιστον αυτό δείχνει η αήττητη πορεία της στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές. Ο Μπακασέτας έχει το know how για κάτι τέτοιο απ' την εμπειρία του στην ΑΕΚ. Γνωρίζει δηλαδή πώς να βοηθάει ομάδες να φτάνουν στον τίτλο, έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο Μπακασέτας ήταν απ' τους πιο καθοριστικούς παίκτες της Ένωσης τη σεζόν 2017/2018. Σε 27 παιχνίδια στη Super League είχε σκοράρει έξι φορές, ενώ είχε μοιράσει άλλες έξι ασίστ. Έτσι, συνεισέφερε σε μία απ' τις πιο ιστορικές στιγμές της ΑΕΚ, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια.

Ο Μπακασέτας με το τρόπαιο της Super League τη σεζόν 2017/2018
Ο Μπακασέτας με το τρόπαιο της Super League τη σεζόν 2017/2018 INTIME SPORTS

Η εμπειρία του λοιπόν στην ΑΕΚ μπορεί να βοηθήσει και την τουρκική ομάδα να κάνει κάτι παρόμοιο. Πάντως, ο Μπακασέτας μόλις σε οκτώ παιχνίδια έχει φτάσει σχεδόν τα γκολ και έχει μοιράσει τις μισές ασίστ απ' τη σεζόν του πρωταθλήματος με την Ένωση. Φυσικά, ο 28χρονος μέσος βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του, έχει ωριμάσει αγωνιστικά και είναι έτοιμος να κάνει το βήμα παραπάνω του (αν δεν το έχει κάνει ήδη).

Η μετακίνησή του απ' την ΑΕΚ στην Αλάνιασπορ το 2019 τον βοήθησε να εξελιχθεί. Σε μία μικρομεσαία ομάδα έφτιαξε το όνομά του στην Τουρκία και πλέον σε ένα απ' τα μεγάλα κλαμπ της Super Lig είναι έτοιμος γι' ακόμη μία κούπα, με αυτόν πρωταγωνιστή.

Η ηγετική του στάση στην εισβολή του οπαδού

Ο ηγετικός ρόλος του Μπακασέτα δεν φαίνεται μόνο μέσα απ' τις εμφανίσεις του, αλλά και απ' τη συμπεριφορά του μέσα στο γήπεδο. Το πρόσφατο περιστατικό στο παιχνίδι με την Καϊσερίσπορ το αποδεικνύει περίτρανα. Ένας οπαδός των γηπεδούχων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκε φραστικά στον Έλληνα επιθετικό μέσο.

Εκείνος όμως παρά την πρόκληση έμεινε ακίνητος και δεν αντέδρασε. Η δήλωσή του αργότερα είναι άξια χειροκροτήματος: "Ως ποδοσφαιριστές πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Αυτό είναι το σημαντικότερο.

Αν το συγκεκριμένο άτομο ερχόταν προς το μέρος μου και τον χτυπούσα, δεν θα ήμουν το σωστό παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Πρέπει να είμαστε το σωστό παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Ό,τι κι αν συμβαίνει στο γήπεδο, δεν πρέπει να αντιδράς με άσχημο τρόπο".

Ηγέτης στην Τράμπζονσπορ, ηγέτης και στην Εθνική

Ο Μπακασέτας δεν έχει εξελιχθεί μόνο ως τον ηγέτη της Τράμπζονσπορ, αλλά και ως τον ηγέτη της Εθνικής Ελλάδας. Η εξέλιξή του στην Τουρκία είναι ευεργετική και για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, εφόσον έχει αποκτήσει έναν παίκτη που είναι ικανός να αποτελέσει ορόσημο στην όλη προσπάθεια που γίνεται, ενώ είναι και ό,τι καλύτερο διαθέτουμε στη θέση "10".

Η μεγάλη νίκη της Εθνικής Ελλάδας απέναντι στη Σουηδία στις 8 Σεπτεμβρίου, χάρη στην οποία έμεινε ουσιαστιακά στο κυνήγι της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, είχε τη συμβολή του. Ο Μπακασέτας ήταν εκείνος που σκόραρε το πρώτο γκολ ανοίγοντας τον δρόμο προς το σημαντικό τρίποντο. Λίγες μέρες νωρίτερα στο παιχνίδι με το Κόσοβο είχε δώσει την ασίστ στον Δουβίκα πριν να ισοφαριστεί τελικά η Εθνική λίγο πριν απ' το φινάλε.

Ο ηγετικός του χαρακτήρας του φάνηκε γι' ακόμη μία φορά και στο δεύτερο γκολ απέναντι στους Σουηδούς ζητώντας απ' τους συμπαίκτες του να πανηγυρίσουν ενωμένοι στον πάγκο δείχνοντας το κλίμα σύμπνοιας που πρέπει να υπάρχει. Ο Μπακασέτας, λοιπόν, βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, γεγονός που είναι ευεργετικό όχι μόνο για την ομάδα του, αλλά και για την Εθνική.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ SUPER LIG ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ