ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ο "magician" της τρελής συμμορίας

Ο "magician" της τρελής συμμορίας

Μέλος της crazy gang της Γουίμπλεντον, ο νέος τεχνικός του Απόλλωνα Σμύρνης, Λόρι Σάντσες έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ στον τελικό Κυπέλλου επί της Λίβερπουλ (1988). Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που αποβλήθηκε για χέρι, ενώ ως τεχνικός της Β.Ιρλανδίας νίκησε Αγγλία και Ισπανία. Τα κατορθώματα του μεταφέρθηκαν σε βιβλίο.

Με πατέρα από τον Ισημερινό και μητέρα από την Βόρεια Ιρλανδία, ο 54χρονος Λόρι Σάντσες ως ποδοσφαιριστής κατάφερε να γράψει ιστορία με την Γουίμπλεντον.

Στους "Ντονς" αγωνίστηκε για μία δεκαετία 1984-1994 κερδίζοντας πανάξια θέση στην τρελή συμμορία (Crazy gang) του λονδρέζικου συλλόγου.

Έχοντας στο πλευρό του, τους Ντένις Γουάιζ, Τζον Φάσανου και Βίνι Τζόουνς, ο Λόρι Σάντσες εξελίχθηκε στον απόλυτο ήρωα της Γουίμπλεντον γράφοντας το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας.

Με δική του κεφαλιά, η Γουίμπλεντον επικράτησε της Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (1987/88) με 1-0 σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της διοργάνωσης.

Ο "magician" της τρελής συμμορίας
© GETTY IMAGES

Έξι χρόνια νωρίτερα, άθελα του έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη κάρτα επειδή ανέκοψε την πορεία της μπάλας σε αναμέτρησης της Ρέντινγκ (στην οποία αγωνιζόταν τότε) κόντρα στην Όξφορντ Σίτι για το Λιγκ Τρόφι.

Μέχρι τότε δεν είχε αποσαφηνιστεί ο κανονισμός και η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε μεγάλη συζήτηση.

Ο Λόρι Σάντσες ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Σλίγκο Ρόβερς (1994/95). Με την εθνική Βορείου Ιρλανδίας έμελλε να γνωρίσει την απόλυτη καταξίωση μετά την πρόσληψη του, τον Ιανουάριο του 2004.

Ο "magician" της τρελής συμμορίας

Εκείνη την εποχή το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, βρισκόταν στην 124η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA.

Μάλιστα, η Βόρειος Ιρλανδία δεν είχε καταφέρει να σκοράρει για 1298 λεπτά, ενώ αγνοούσε την χαρά της νίκης για τρία χρόνια!

Με τον θαυματοποιό (σ.σ. magician) όπως τον αποκαλούσαν Σάντσες, οι Βορειοϊρλανδοί έφτασαν στο σημείο να αναρριχηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας για τα προκριματικά του Euro 2008, αγγίζοντας την 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA.

Υπό την καθοδήγηση του, η "Norn Iron" πανηγύρισε ανέλπιστες επιτυχίες σε σημείο που οι συμπατριώτες του έκαναν λόγο για τον δικό τους... Ρεχάγκελ.

Η Βόρειος Ιρλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2005 επιβλήθηκε 1-0 της Αγγλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, ενώ για την ίδια διοργάνωση έφερε ισοπαλία 1-1 απέναντι στην Πορτογαλία, η οποία ένα χρόνο αργότερα έφτασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Ο "magician" της τρελής συμμορίας

Επίσης, νίκησε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανίας με 3-2 για τα προκριματικά του Euro 2008 αλλά και την Σουηδία με 2-1. Είναι χαρακτηριστικό πως εκδόθηκε σχετικό βιβλίο τον Νοέμβριο του 2007 όπου γίνεται αναφορά στα κατορθώματα του Λόρι Σάντσες.

Εκείνη την χρονιά αποχώρησε από τον πάγκο της Βορείου Ιρλανδίας και σε διάστημα 32 ημερών έσωσε την Φούλαμ από σχεδόν βέβαιο υποβιβασμό.

NORTHERN IRELAND V ENGLAND, WORLD CUP QLY. WINDSOR PARK. PIC ANDY HOOPER
sanchez at the end
NORTHERN IRELAND V ENGLAND, WORLD CUP QLY. WINDSOR PARK. PIC ANDY HOOPER sanchez at the end NORTHERN IRELAND V ENGLAND, WORLD CUP QLY. WINDSOR PARK. PIC ANDY HOOPER SANCHEZ AT THE END

Εκτός από τους "κότατζερς" κατάφερε να αποτρέψει τον υποβιβασμό και σε άλλους συλλόγους στους οποίους εργάστηκε όπως ήταν η Γουίκομπ και η Μπαρνέτ.

Ο νεοφερμένος τεχνικός του Απόλλωνα φημίζεται για τις αγαθοεργίες του αλλά και την δράση του αναφορικά με την καταπολέμηση του καρκίνου, μετά τον χαμό της συζύγου του Χέδερ το 1998.

Δείτε video με στιγμιότυπα αλλά και συνέντευξη από την καριέρα του Λόρι Σάντσες

TAGS ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ