ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους

Το Sport24.gr παρουσιάζει την πορεία του Λουίς Γκαρθία μέσα σε 24 παραγράφους. Δείτε το photostory με τις κυριότερες στιγμές από την ποδοσφαιρική του καριέρα (vids)

Από τη σχολή του Σαν Γκαμπριέλ, στη Μασία και την Barcelona B. Από τους αλλεπάλληλους δανεισμούς και το «αγροτικό» στη Σεγούντα Ντιβισιόν, στην Ατλέτικο και την καθιέρωση στην Πριμέρα. Από τους «μπαλουγκράνα» και το «Καμπ Νόου», στο «Άνφιλντ» του μέντορα Μπενίτεθ. Από τον θρίαμβο της Κωνσταντινούπολης και το τραγούδι της «Kop», στον εφιάλτη του τραυματισμού και την επιστροφή στην Ισπανία. Από το «Βιθέντε Καλντερόν» στο Σανταντέρ και από την Καντάμπρια στην Παιανία, κυνηγώντας την ποθητή ποδοσφαιρική αναγέννηση.

Ο Λουίς Γκαρθία υπέγραψε τη Δευτέρα το δεύτερο εκτός Ισπανίας επαγγελματικό του συμβόλαιο. Μετά το μεγάλο πέρασμα από τη Λίβερπουλ και την κορύφωση της καριέρας του με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ στον αξέχαστο τελικό του 2005, ο Καταλανός χαφ κάνει μια (τελευταία;) προσπάθεια για να αναγεννηθεί ποδοσφαιρικά και να αποδείξει ότι στα 32 του μπορεί ακόμα να προσφέρει σε υψηλό επίπεδο, βοηθώντας τον Παναθηναϊκό να πετύχει τους στόχους του σε μια φορτωμένη από υποχρεώσεις χρονιά.

Η τελευταία σεζόν του Γκαρθία δεν ήταν ότι καλύτερο για τον παίκτη, αφού το πέρασμα από την Ράθινγκ του Σανταντέρ τελείωσε άδοξα πριν λίγες εβδομάδες. Με μόνο 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (μόλις 4 από αυτές στην αρχική ενδεκάδα) και μηδέν γκολ στο ενεργητικό του, ο χαρισματικός χαφ δεν μπόρεσε να πείσει τον προπονητή του, Μιγκέλ Άνχελ Πορτουγάλ, με άμεσο επακόλουθο την κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του, το οποίο προέβλεπε έναν ακόμα χρόνο συνεργασίας με τους «βερδιμπλάνκος».

Ο Λουίς Γκαρθία δεν θα αλλάξει χρώματα, αφού και στον Παναθηναϊκό θα φορέσει τα πράσινα, ελπίζει όμως να δείξει ένα τελείως διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι στην Παιανία του προσφέρεται μια μεγάλη – και ίσως τελευταία – ευκαιρία για να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στην καριέρα του. Ταλέντο και αξία δεν του λείπουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε μέσα στο γήπεδο. Το Sport24.gr επιχειρεί μια μικρή αναδρομή της πορείας του Λουίς Γκαρθία μέσα από ένα κείμενο 24 παραγράφων και ένα photostory με στιγμές από την μέχρι σήμερα καριέρα του.

Για το photostory πατήστε εδώ.

1. Ο Luis Javier Garcia Sanz γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1978 στην Μπανταλόνα της Καταλονίας και από μικρός γράφτηκε στην πολύ γνωστή ποδοσφαιρική ακαδημία του «San Gabriel», που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Βαρκελώνης, δίπλα σχεδόν στο προπονητικό κέντρο της Εσπανιόλ, στο Sant Adria de Besos. Εκεί έμαθε τα πρώτα μυστικά της μπάλας και έδειξε τις οργανωτικές και εκτελεστικές του ικανότητες, διακρινόμενος τόσο για την ταχύτητα όσο και για το ταλέντο του.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ, η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Λουίς Γκαρθία (2005) INTIME SPORTS

2. Το 1993 έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα, επιλέγοντας τα εφηβικά τμήματα της Μπαρτσελόνα και την περίφημη «Μασία» για να βάλει ακόμα πιο σωστές βάσεις στην ποδοσφαιρική του ανάπτυξη. Εκεί παρέμεινε 3 χρόνια, ανεβαίνοντας όλες τις βαθμίδες, μέχρι το 1996, όταν υπέγραψε το πρώτο ημιεπαγγελματικό του συμβόλαιο με την Barcelona C, την τρίτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, η οποία τότε αγωνιζόταν στην τέταρτη Εθνική Κατηγορία της Ισπανίας. Εκεί ο Γκαρθία πήρε τις πρώτες του ευκαιρίες και στο τέλος της σεζόν, το καλοκαίρι του ’97, ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι, υπογράφοντας – επαγγελματικό αυτή τη φορά – συμβόλαιο με την Barcelona B.

3. Την πρώτη του χρονιά στην Barcelona B, ο Γκαρθία έδωσε δείγματα της αξίας του, καθιερώθηκε στην αρχική ενδεκάδα, έπαιξε σε 36 ματς, πέτυχε 15 γκολ και βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του να τερματίσει στη δεύτερη θέση της Segunda B (τρίτη Κατηγορία της Ισπανίας) και να κερδίσει την άνοδο στη Segunda Division. Στη δεύτερη σεζόν με την Barcelona B (1998-99), ο Γκαρθία ήταν και πάλι βασικός (37 συμμετοχές και 10 γκολ) και παρά το γεγονός ότι η ομάδα του τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε επιστρέφοντας και πάλι στην Segunda B, ο ίδιος ξεχώρισε με την απόδοσή του, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1999 να δοθεί δανεικός στη Βαγιαδολίδ, που τότε αγωνιζόταν στην Πριμέρα.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Η ενδεκάδα της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League του 2005 (ο Λουίς Γκαρθία καθιστός, δεύτερος από αριστερά) INTIME SPORTS

4. Ο Λουίς Γκαρθία έκανε το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική στις 22 Αυγούστου του 1999, στην ήττα της Βαγιαδολίδ με 1-0 από τη Νουμάνθια. Στην «Πουθέλα» ο Γκαρθία έπαιξε μόλις σε 6 ματς πρωταθλήματος και 2 Κυπέλλου και στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έφυγε για να συνεχίσει στην CD Toledo, που τότε αγωνιζόταν στη Segunda Division.

5. Ο Φαν Χάαλ, προπονητής της Μπαρτσελόνα, δεν υπολόγιζε τον νεαρό Λουίς, όμως ο Josep Maria Gonzalvo (τεχνικός της Barcelona B) ήθελε να δώσει ευκαιρίες στον μικρό να «ψηθεί», αφού τον θεωρούσε επένδυση για το μέλλον. Στο Τολέδο ο Γκαρθία είχε 17 συμμετοχές με 4 γκολ, αλλά στο τέλος της χρονιάς η ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στην Segunda B.

6. Ο διάδοχος του Φαν Χάαλ στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, Λορένθο Σέρα Φερέρ, έδωσε το καλοκαίρι του 2000 το «οκ» για τη μετακίνηση του Γκαρθία στην CD Tenerife, την οποία είχε αναλάβει μετά από απουσία ενός χρόνου από τους πάγκους, ο Ράφα Μπενίτεθ. Αυτή η σεζόν ήταν καθοριστική για την καριέρα του Γκαρθία, αφού ο αριστεροπόδαρος χαφ ξεδίπλωσε όλες τις αρετές του και με 16 γκολ σε 40 συμμετοχές ήταν από τους πρωταγωνιστές της ανόδου της Τενερίφης στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Οι «νησιώτες» τερμάτισαν στην τρίτη θέση της Segunda και επέστρεψαν πανηγυρικά στην Α’ Εθνική μαζί με τις δυο ομάδες της Σεβίλλης, Sevilla FC και Real Betis.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Σκοράρει εναντίον της Τσέλσι (Τσάμπιονς Λιγκ, 2004-05) INTIME SPORTS

7. Ένας τέταρτος δανεισμός περίμενε τον Γκαρθία, αφού η Μπαρτσελόνα τον έστειλε το καλοκαίρι του 2001 και πάλι στη Βαγιαδολίδ. Η επιστροφή του Λουίς στην Πριμέρα Ντιβισιόν συνοδεύτηκε και με το πρώτο του γκολ στην ισπανική Λίγκα. Στις 21 Οκτωβρίου του 2001 σκόραρε εναντίον της Αλαβές, σημειώνοντας μέσα στη σεζόν 10 συνολικά τέρματα (7 στο πρωτάθλημα και 3 στο Κύπελλο). Με συνολικά 29 συμμετοχές (25 & 4 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο αντίστοιχα) έδειξε ότι πλέον ήταν έτοιμος για το κάτι παραπάνω.

8. Την ευκαιρία αυτή του την έδωσε η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2002 από την Μπαρτσελόνα έναντι 3.6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Καταλανοί – που συνέχιζαν να πιστεύουν στο ταλέντο του Γκαρθία – φρόντισαν να προσθέσουν έναν όρο στη συμφωνία, σύμφωνα με τον οποίο, μπορούσαν – αν ήθελαν – να τον κάνουν και πάλι δικό τους στο τέλος της σεζόν, πληρώνοντας τα 3.6 συν 1.4 επιπλέον, συνολικά δηλαδή 5 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ατλέτικο ο Γκαρθία έπαιξε σε 30 ματς πρωταθλήματος, σκόραρε 9 φορές και ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας του σε μια πολύ μέτρια χρονιά για τους «ροχιμπλάνκος». Οι εμφανίσεις του ενθουσίασαν το κοινό του «Βιθέντε Καλντερόν» και ανάγκασαν τον καινούργιο προπονητή της Μπαρτσελόνα, Φρανκ Ράικαρντ, να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας ώστε να ξαναφέρει τον παίκτη στη Βαρκελώνη.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Ουκρανίας (Μουντιάλ 2006) INTIME SPORTS

9. Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 2003, ο Λουίς Γκαρθία επέστρεψε στην Καταλονία έπειτα από περιπλάνηση 4 χρόνων, στη διάρκεια των οποίων αγωνίστηκε με 4 διαφορετικές ομάδες. Τώρα όμως μπροστά του ανοιγόταν η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Ακριβώς 10 χρόνια μετά τον ερχομό του στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, μπορούσε πια να κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε πιτσιρικά που περνάει την πόρτα της «Μασία»: να φορέσει την «μπλαουγκράνα» φανέλα της πρώτης ομάδας. Ο Ράικαρντ έδωσε πολλές ευκαιρίες στον 25χρονο χαφ και ο Γκαρθία ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη στον προπονητή του, παίζοντας συνολικά 38 ματς (25 στο πρωτάθλημα με 4 γκολ, 6 στο Κύπελλο με 1 γκολ και 7 στο ΟΥΕΦΑ με 3 γκολ).

10. Η απόδοσή του κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και ο Ράικαρντ μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον χαφ που κάλυπτε άριστα την αριστερή πλευρά του γηπέδου, δημιουργώντας φάσεις και αξιοποιώντας τους συμπαίκτες του. Η Μπαρτσελόνα τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Λίγκας (πίσω από την πρωταθλήτρια Βαλένθια), πήρε το απευθείας εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ολλανδός είχε στα σχέδιά του τον Γκαρθία για την επόμενη χρονιά. Όμως η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια για τον Λουίς, που ήδη είχε μπει στο στόχαστρο ενός παλιού του γνώριμου, του Ράφα Μπενίτεθ.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Με αντίπαλο τον Σιμάο (Ατλέτικο - Παναθηναϊκός, ΟΥΕΦΑ 2007) INTIME SPORTS

11. Έχοντας κερδίσει στη σεζόν 2003-04 το ισπανικό πρωτάθλημα – για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία – αλλά και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Βαλένθια, ο Μπενίτεθ είχε αποδεχτεί το καλοκαίρι του 2004 την πρόταση της Λίβερπουλ να αναλάβει τον πάγκο της, διαδεχόμενος τον Ζεράρ Ουγιέ. Αναλαμβάνοντας να χτίσει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε και πάλι σε Αγγλία και Ευρώπη, ο Μπενίτεθ ζήτησε από τη διοίκηση να του φέρει τον Λουίς Γκαρθία, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην Τενερίφε (2000-01) και την εξέλιξη του οποίου παρακολουθούσε από κοντά. Έτσι λοιπό, οι «reds» πλήρωσαν τα 9 εκατομμύρια της ρήτρας του Γκαρθία και τον Αύγουστο του 2004 ο παίκτης άφησε το «Καμπ Νόου» για το «Άνφιλντ».

12. Η πρώτη χρονιά του Γκαρθία στη Λίβερπουλ εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό όνειρο. Ο Μπενίτεθ του έδωσε τη φανέλα με το «10» και ο Λουίς έγινε ένα από τα βασικότερα εργαλεία της ομάδας στο δρόμο προς τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη σεζόν 2004-05 ο Γκαρθία αγωνίστηκε σε 29 ματς της Πρέμιερ Λιγκ σκοράροντας 8 φορές. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 29 Αυγούστου 2004 εναντίον της Μπόλτον και σκόραρε, όμως το γκολ του ακυρώθηκε – λανθασμένα – ως οφσάιντ. Λίγες μέρες αργότερα, άνοιξε τον λογαριασμό του στην Αγγλία πετυχαίνοντας το πρώτο του τέρμα με τη φανέλα της Λίβερπουλ μέσα στο «Άνφιλντ» επί της West Bromwich Albion. Στις 20 Μαρτίου του 2005 σκόραρε το νικητήριο γκολ της ομάδας του στο τοπικό ντέρμπι με την Έβερτον μέσα σε αποθέωση.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Πανηγυρικό στιγμιότυπο μαζί με τους Μανίτσε και Αγκουέρο (Τσάμπιονς Λιγκ 2008-09)

13. Πολύ σύντομα έγινε ένα από τα είδωλα της περίφημης «Kop», ενώ η δημοφιλία του ξεπέρασε τα ποδοσφαιρικά όρια, δίνοντάς του την ευκαιρία να γίνει το κεντρικό πρόσωπο σε διαφημιστικές καμπάνιες γνωστών οίκων ένδυσης όπως η H&M και η Umbro. Παράλληλα με το αγγλικό πρωτάθλημα, η Λίβερπουλ είχε ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από μια δύσκολη πρόκριση στον γ’ προκριματικό γύρο επί της αυστριακής Grazer AK με συνολικό σκορ 2-1, οι «reds» πέρασαν στον Α’ όμιλο, μαζί με την Μονακό, τον Ολυμπιακό και την Ντεπορτίβο.

14. Στο τελευταίο ματς η Λίβερπουλ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο «Άνφιλντ» και χρειαζόταν νίκη με διαφορά δυο γκολ για να περάσει στους «16». Ήταν ο Τζέραρντ αυτός που στα τελευταία λεπτά ξεκλείδωσε την «ερυθρόλευκη» άμυνα και άνοιξε τον δρόμο για τη συνέχεια. Στη φάση των «16» και με αντίπαλο την Λεβερκούζεν, ο Γκαρθία καθάρισε την υπόθεση πρόκριση με 3 συνολικά γκολ στους δυο αγώνες (ισάριθμες νίκες της Λίβερπουλ με σκορ 3-1). Στα προημιτελικά οι «reds» βρήκαν απέναντί τους τη Γιουβέντους, όμως ο Γκαρθία είχε πάρει το όπλο του και σκόραρε ξανά στο 2-1 του «Άνφιλντ». Το 0-0 της ρεβάνς στο Τορίνο σφράγισε το εισιτήριο για την βρετανική μονομαχία στον ημιτελικό, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Τσέλσι.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Πανηγυρίζει μαζί με τους Περνία και Φορλάν (Πριμέρα Ντιβισιόν 2008-09)

15. Το μοναδικό γκολ που σημειώθηκε στα 180 λεπτά έφερε για μια ακόμα φορά τη σφραγίδα του Λουίς Γκαρθία, ένα τέρμα που πολλοί υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να μετρήσει, επειδή η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή του τέρματος. Το «γκολ φάντασμα», όπως το αποκάλεσε ο Μουρίνιο – άδικα, αφού ερασιτεχνικό βίντεο δικαίωσε την απόφαση του διαιτητή – έφερε τη Λίβερπουλ για πρώτη φορά σε έναν τελικό Πρωταθλητριών μετά το 1985 και την τραγική κατάληξη στο «Χέιζελ». Τόπος διεξαγωγής του τελικού ήταν το στάδιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη και αντίπαλος η Μίλαν των 6 – τότε – τροπαίων απέναντι στα 4 της Λίβερπουλ.

16. Ο Λουίς Γκαρθία ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα των «reds», ενώ δυο ακόμα παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού βρίσκονταν στην 18άδα: ο Ιγκόρ Μπίσκαν που τελικά δεν αγωνίστηκε και ο Τζιμπρίλ Σισέ που μπήκε αλλαγή στο 85’ και εκτέλεσε επιτυχημένα πέναλτι στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας». Η ιστορία του ματς είναι βέβαια γνωστή. Η Μίλαν παρουσιάστηκε ισοπεδωτική στο α’ ημίχρονο και προηγήθηκε 3-0, όμως ένα ονειρικό εξάλεπτο στην επανάληψη (54’ – 60’) έφερε τρία γκολ για τους Βρετανούς και το σκορ στο 3-3. Μετά από την 30λεπτη παράταση και χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου ο Ντούντεκ ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη εμφάνιση της καριέρας του και τη δραματικότερη ανατροπή όλων των εποχών στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Μαζί με τον Νασίφ Μόρις σε προπόνηση της Ράθινγκ Σανταντέρ (2009-10)

17. Περίπου δυο μήνες πριν τον τελικό της Κωνσταντινούπολης, ο Λουίς είχε λάβει μια πολύ ευχάριστη είδηση από έναν συνονόματό του. Ο εκλέκτορας της Ισπανίας, Λουίς Αραγονές, είχε καλέσει τον Γκαρθία για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα. Στις 26 Μαρτίου του 2005 ο παίκτης της Λίβερπουλ έκανε το ντεμπούτο του με τη «furia roja» σε ένα φιλικό ματς στη Σαλαμάνκα με αντίπαλο την Κίνα. Ο Αραγονές συνέχισε να τον καλεί σε όλα τα παιχνίδια για την προκριματική φάση του Μουντιάλ της Γερμανίας και σιγά σιγά ο Γκαρθία καθιερώθηκε στην Εθνική, κάνοντας μάλιστα μια φοβερή εμφάνιση στα μπαράζ, όπου η Ισπανία αντιμετώπιζε τη Σλοβακία, παίζοντας την πρόκρισή της στο Μουντιάλ σε δυο ματς. Στις 12 Νοεμβρίου του 2005, ο Λουίς Γκαρθία πήρε από το χέρι την ομάδα του Αραγονές και την οδήγησε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πετυχαίνοντας χατ τρικ στο τελικό 5-1 επί των Σλοβάκων μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν».

18. Ο Λουίς Γκαρθία πανηγύρισε λοιπόν στην πρώτη του χρονιά στο «Άνφιλντ» το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως οι τίτλοι είχαν και συνέχεια. Στις 26 Αυγούστου του 2005, στο στάδιο «Louis II» του Μονακό, η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την κάτοχο του ΟΥΕΦΑ της προηγούμενης σεζόν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Οι Ρώσοι προηγήθηκαν στο 28’ με τον Καρβάλιο, όμως ο Σισέ ισοφάρισε στο 82’ και το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί «καθάρισαν» οι δυο άσοι του Παναθηναϊκού με τον Τζιμπρίλ να κάνει το 2-1 στο 103’ και τον Γκαρθία να κλείνει το σκορ (3-1) στο 109’. Στο τέλος του 2005 ήρθε και η μεγαλύτερη ατομική επιβράβευση, αφού συμπεριλήφθηκε στην «UEFA Team of the year», μαζί με τους Τσεχ, Καφού, Τέρι, Πουγιόλ, Μαλντίνι, Τζέραρντ, Ροναλντίνο, Νέντβεντ, Ετό και Σεφτσένκο.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Σάλκε (Τσάμπιονς Λιγκ 2008-09)

19. Στη δεύτερη σεζόν του στο Λίβερπουλ, ο Γκαρθία συνέχισε τις καλές εμφανίσεις, έχοντας συνολικά 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (31 στην Πρέμιερ με 7 γκολ, 3 στο Κύπελλο με 1 γκολ και 12 στο Τσάμπιονς Λιγκ με 2 γκολ). Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας του 2006 απέναντι στη Γουέστ Χαμ, όμως ο Γκαρθία δεν έπαιξε στον τελικό, επειδή είχε αποβληθεί λίγες μέρες πριν σε αγώνα της Πρέμιερ. Είχε φροντίσει πάντως να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του στον ημιτελικό με την Τσέλσι, σημειώνοντας ένα εκπληκτικό γκολ μέσα στο ουδέτερο «Ολντ Τράφορντ» στη νίκη με 2-1 επί των Λονδρέζων.

20. Η σεζόν 2005-06 ολοκληρώθηκε για τον Λουίς Γκαρθία με τον καλύτερο τρόπο, αφού ο Λουίς Αραγονές τον συμπεριέλαβε στην αποστολή της Εθνικής Ισπανίας για το Μουντιάλ της Γερμανίας. Εκεί ο Γκαρθία ξεκίνησε ως βασικός στα πρώτα δυο ματς του ομίλου, πρώτα με την Ουκρανία (4-0, με τον ίδιο να ανοίγει το σκορ) και μετά με την Τυνησία (3-1). Η Ισπανία πέρασε στους «16» με 3 νίκες και εκεί αντιμετώπισε τη Γαλλία του Ζιντάν. Η «furia roja» προηγήθηκε με πέναλτι του Βίγια, αλλά ο Ριμπερί ισοφάρισε στο 41’. Στο 54’ ο Λουίς Γκαρθία πέρασε στο ματς ως αλλαγή στη θέση του Ραούλ, όμως οι Γάλλοι με δυο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο πήραν τη νίκη και την πρόκριση στα προημιτελικά, βάζοντας πρόωρο τέλος στα όνειρα των Ισπανών.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Η Λίβερπουλ ολοκληρώνει τη μεγάλη ανατροπή με τη Μίλαν (3-3) και ο Γκαρθία πανηγυρίζει (2005) INTIME SPORTS

21. Η σεζόν 2006-07 ξεκίνησε με την κατάκτηση του FA Community Shield (αγγλικού Σούπερ Καπ). Η κυπελλούχος Λίβερπουλ κέρδισε 2-1 την πρωταθλήτρια Τσέλσι στο «Millennium» του Κάρντιφ και ο Λουίς Γκαρθία που ξεκίνησε βασικός, πρόσθεσε έναν ακόμα τίτλο στο παλμαρέ του. Έμελλε όμως να είναι ο τελευταίος, αφού η ατυχία παραμόνευε. Στις 10 Ιανουαρίου του 2007 η Λίβερπουλ αντιμετώπισε στο «Άνφιλντ» την Άρσεναλ σε αγώνα για το Λιγκ Καπ, όταν σε μια διεκδίκηση ο Λουίς Γκαρθία προσγειώθηκε άσχημα στο τερέν, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου στο δεξί του γόνατο. Η διάγνωση του ιατρικού επιτελείου δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Γκαρθία θα έμενε έξι μήνες εκτός δράσης, χάνοντας όλη την υπόλοιπη σεζόν. Αυτό ήταν και το τελευταίο ματς που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Λίβερπουλ.

22. Σε αυτή την τρίτη σεζόν στους «reds», ο Γκαρθία είχε συνολικά 25 συμμετοχές (17 στην Πρέμιερ με 7 γκολ, 1 στο Λιγκ Καπ και 7 στο Τσάμπιονς Λιγκ με 3 γκολ). Ο σοβαρός τραυματισμός του και η απουσία του από την αγωνιστική δράση δεν επηρέασε στο ελάχιστο την αγάπη των φίλων της Λίβερπουλ προς το πρόσωπό του. Το 2007 βρέθηκε στο νούμερο 43 των «100 παικτών που συγκίνησαν την Kop», με τον Τζέραρντ και τον Κάραγκερ να είναι οι μόνοι εν ενεργεία που τον ξεπερνούσαν σε αυτή την on line ψηφοφορία. Ο Λουίς Γκαρθία έγινε και τραγούδι στο πέταλο του «Άνφιλντ», αφού η Kop προσάρμοσε στη μελωδία του «You are my sunshine» τους εξής στίχους: «Luis Garcia, he drinks sangria / he came from Barca to bring us joy / he’s five foot seven, he’s football heaven / so please don’t take our Luis away».

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Με αντίπαλο τον Μονρεάλ σε αγώνα της Ράθινγκ με την Οσασούνα (Πριμέρα Ντιβισιόν 2009-10)

23. Στις 27 Αυγούστου του 2007 η liverpoolfc.tv δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή, με την οποία ο Λουίς Γκαρθία εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του προς τους φίλαθλους της Λίβερπουλ για την αγάπη και την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του. Λίγες μέρες αργότερα πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Ισπανία και την Ατλέτικο Μαδρίτης, ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του Φερνάντο Τόρες. Στην πρώτη του σεζόν στους «ροχιμπλάνκος» ο Γκαρθία είχε 45 συμμετοχές (30 στην Λίγκα με 2 γκολ, 6 στο Κύπελλο και 9 στο Τσάμπιονς Λιγκ με 4 γκολ), παίζοντας κυρίως ως αλλαγή του Σιμάο Σαμπρόζα. Στις 4 Νοεμβρίου του 2008 έζησε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην καριέρα του, όταν μπήκε ως αλλαγή στο ματς της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και είδε όλο το «Άνφιλντ» να σηκώνεται όρθιο για να του χαρίσει μια αξέχαστη «standing ovation».

24. Τη δεύτερη χρονιά του στο «Βιθέντε Καλντερόν» μειώθηκαν κατακόρυφα οι συμμετοχές του και ο Γκαρθία βρέθηκε μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Με μόλις 19 ματς στο πρωτάθλημα (τα 14 εκ των οποίων ως αλλαγή) ήταν φανερό πως ο Λουίς θα έπρεπε να βρει καινούργιο προορισμό για να συνεχίσει την καριέρα του. Στις 11 Αυγούστου του 2009 η Ράθινγκ του Σανταντέρ ανακοίνωσε την απόκτηση του Γκαρθία για δυο χρόνια. Όμως ούτε στην Καντάμπρια μπόρεσε να στεριώσει, αφού ο προπονητής του, Μιγκέλ Άνχελ Πορτουγάλ, του έδωσε ελάχιστες ευκαιρίες. Ο Γκαρθία αγωνίστηκε σε μόλις 15 ματς (στα 11 ως αλλαγή) και για πρώτη φορά δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα σε μια ολόκληρη σεζόν. Το καλοκαίρι του 2010 η Σανταντέρ έλυσε το συμβόλαιό του και τον άφησε ελεύθερο, μέχρι που λίγες μέρες πριν ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να επανέλθει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, κλείνοντας μαζί του συμφωνία για ένα χρόνο.

Ο Λουίς Γκαρθία σε 24 παραγράφους
Στην επίσημη παρουσίασή του από τον Παναθηναϊκό (30 Αυγούστου 2010) INTIME SPORTS

Ο Λουίς Γκαρθία με αριθμούς

- Στα 14 χρόνια που αγωνίζεται ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Λουίς Γκαρθία έχει παίξει συνολικά 442 επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (Ισπανία και Αγγλία), ενώ έχει πετύχει 108 τέρματα.

- Αναλυτικά, έχει παίξει σε 36 ματς της Segunda B, σε 94 της Segunda Division, σε 150 της Primera Division και σε 77 της Premier League. Επίσης έχει αγωνιστεί σε 31 ματς του ισπανικού Κυπέλλου και σε 4 του αγγλικού Κυπέλλου.

- Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει 38 συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ (11 γκολ) και 16 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (7 γκολ).

- Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει αγωνιστεί επαγγελματικά με 8 διαφορετικές ομάδες: FC Barcelona B (1997-1999), Real Valladolid CF (1999-2000 & 2001-2002), CD Toledo (1999-2000), CD Tenerife (2000-2001), Atletico de Madrid (2002-2003 & 2007-2009), FC Barcelona (2003-2004), Liverpool FC (2004-2007) και Real Racing Club de Santander (2009-10). Ο Παναθηναϊκός θα είναι ο ένατος σύλλογος του Λουίς Γκαρθία.

- Με την Εθνική Ισπανίας έχει 18 συμμετοχές και έχει πετύχει 4 γκολ. Έχει πάρει μέρος στο Μουντιάλ του 2006, όπου είχε 3 συμμετοχές και 1 γκολ.

- Έχει κατακτήσει το Champions League (2004-05), το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2005), το κύπελλο Αγγλίας (2005-06) και το Community Shield (2006), όλα με τη Λίβερπουλ. Επίσης αποτέλεσε μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας της UEFA για το 2005, επίσης αγωνιζόμενος με τη Λίβερπουλ.

Βίντεο: δείτε στιγμές από την καριέρα του Λουίς Γκαρθία. Η ποιότητα της εικόνας δεν είναι η καλύτερη, αλλά το περιεχόμενο αποζημιώνει. Πραγματικά απολαυστικό!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ