FOOTBALL ANALYSIS

Ο Λιβάι Γκαρσία γύρισε για να φτιάξει ένα φονικό δίδυμο με τον Πόνσε

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -   (  / EUROKINISSI)
Ο Λιβάι Γκαρσία EUROKINISSI SPORTS

Ο Λιβάι Γκαρσία επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και τα γκολ και μαζί με τον Πόνσε συνεχίζουν να προσφέρουν στην ΑΕΚ μια άκρως παραγωγική επιθετική γραμμή μπαίνοντας σε μια κρίσιμη φάση της Stoiximan Super League.

Η ΑΕΚ έκανε τη δουλειά της κόντρα στον Αστέρα, νίκησε εύκολα 4-2 στην OPAP Arena βάζοντας άλλους τρεις βαθμούς στο σακούλι της και τώρα έχει μπροστά της το ντέρμπι κορυφής της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ.

Ο Αλμέιδα έχει πολλά που μπορεί να κρατήσει από αυτό το παιχνίδι. Την επιστροφή του Λιβάι Γκαρσία σε αγωνιστική δράση και στα γκολ, την άνοδο που δείχνουν ο Πήλιος και ο Ραντόνια που προτιμήθηκαν παρότι οι Σιντιμπέ και Ρότα ήταν έτοιμοι κι φυσικά το ότι ο Εσέκιελ Πόνσε σκόραρε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι και πάλι δύο γκολ, φτάνοντας έτσι τα οκτώ στη Stoiximan Super League.

Ο Λιβάι Γκαρσία μπήκε στο ματς και ήταν φουριόζος, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να παίξει βασικός στην Τούμπα. Από την άλλη ο Πόνσε έχει επτά γκολ σε τρία ματς. Είναι ένα δίλημμα για τον Αλμέιδα ποιον θα χρησιμοποιήσει, αν και για τον ίδιο μπορεί να είναι ξεκάθαρο.

Ο Πόνσε έβαλε τις βάσεις, ο Γκαρσία μπήκε σαν ταύρος και καθάρισε

Ο Ματίας Αλμέιδα έριξε στο ματς τον Εσέκιελ Πόνσε βασικό, έχοντας στο πλάι του τον Στίβεν Τσούμπερ. Ο Αργεντινός επιθετικός δεν χρειάστηκε πολλές ενέργειες για να γίνει αισθητός στο ματς, καθώς έχει πλέον περιορίσει αισθητά τις πιο περιφερειακές ενέργειές του.

Ο Λιβάι Γκαρσία γύρισε για να φτιάξει ένα φονικό δίδυμο με τον Πόνσε
Οι ενέργειες του Πόνσε κόντρα στον Αστέρα

Ο Αργεντινός φορ έμεινε στο χορτάρι για 66 λεπτά και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 16 ενέργειες με την μπάλα και έξι εξ αυτών στην αντίπαλη περιοχή. Τα δύο γκολ (έστω και αν το ένα είχε τη συνδρομή του Ζουκάνοβιτς) που πέτυχε προήλθαν από εκεί με δύο όμορφες κεφαλιές.

Στο παιχνίδι με τον Αστέρα ο Πόνσε είχε συνολικά τέσσερις τελικές με αξία 1.13 xGoals, ενώ έφτιαξε και μια τελική για συμπαίκτη του. Σε γενικές γραμμές δεν έκανε το παιχνίδι που έκανε κόντρα στον ΟΦΗ, όμως η δουλειά έγινε και στο 66' έδωσε τη σκυτάλη στον Γκαρσία.

Ο φορ από το Τρινιντάτ και Τομπάγκο επέστρεψε μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που αποκόμισε και τραυματισμό και έδειξε ότι ήταν σαν να μην έλειψε καθόλου.

Ο Λιβάι Γκαρσία γύρισε για να φτιάξει ένα φονικό δίδυμο με τον Πόνσε
Οι ενέργειες του Λιβάι Γκαρσία με τον Αστέρα

Ο Γκαρσία ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 21 ενέργειες (περισσότερες από τον βασικό Πόνσε) εκ των οποίων οι οκτώ στην περιοχή. Μάλιστα οι πέντε ενέργειες στο "κουτί" ήταν οι τελικές προσπάθειες (και το γκολ) που είχε συνολικά στο παιχνίδι.

Η "αξία" της συνολικής του απειλής είναι 1.47 xGoals, που είναι το ατομικό του ρεκόρ στο φετινό πρωτάθλημα σε non penalty xGoals. Παράλληλα είχε και δύο πετυχημένες ντρίμπλες, η μια πιο καθοριστική πάνω στον Γραμματικάκη.

Παράλληλα δημιούργησε μια τελική για τους συμπαίκτες του, ενώ είχε κερδισμένες 3/5 μονομαχίες. Με αυτή την εμφάνιση έβαλε γερή υποψηφιότητα για τον Λουτσέσκου.

Η εικόνα τους στη σεζόν μέχρι τώρα

Ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα είναι ο Λιβάι Γκαρσία, παρότι έχει παίξει σε μόλις εννέα παιχνίδια. Ο 26χρονος διεθνής επιθετικός έχει σκοράρει εννέα γκολ τα δύο εξ αυτών από την άσπρη βούλα.

Έτσι τα επτά γκολ που έχει σημειώσει τα έχει πετύχει χάρη σε 29 τελικές (δεν συνυπολογίζονται αυτές των πέναλτι), των οποίων η συνολική "αξία" είναι 4.65 xGoals.

Ο Λιβάι Γκαρσία γύρισε για να φτιάξει ένα φονικό δίδυμο με τον Πόνσε
Οι τελικές και τα Expected Goals του Γκαρσία στο πρωτάθλημα

Ο μέσος όρος τελικής του Λιβάι Γκαρσία είναι 0.16 xGoals, ενώ όπως βλέπουμε και στο γράφημα με τα σουτ που επιχειρήσει στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα είναι μέσα από την περιοχή, έχοντας περιορίσει έτσι αρκετά τις προσπάθειές του μακριά από αυτήν.

Περίπου στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο Εσέκιελ Πόνσε. Ο Αργεντινός επιθετικός έχει πετύχει οκτώ γκολ στα 15 παιχνίδια που έχει παίξει έως τώρα, εκ των οποίων όμως μόλις στα οκτώ ξεκίνησε βασικός.

Ο Λιβάι Γκαρσία γύρισε για να φτιάξει ένα φονικό δίδυμο με τον Πόνσε
Οι τελικές και τα Expected Goals του Πόνσε στο πρωτάθλημα

Ο Πόνσε έχει συνολικά 36 τελικές στο πρωτάθλημα με συνολική "αξία" 6.04 xGoals. Ο μέσος όρος απειλής του είναι 0.17, ήτοι οριακά μεγαλύτερος από εκείνον του Γκαρσία.

Ο Αργεντινός κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα non penalty xGoals στο πρωτάθλημα σε έναν αγώνα, συγκεκριμένα στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και φυσικά είναι ο κορυφαίος της ΑΕΚ στη συγκεκριμένη στατιστική.

Και οι δύο δείχνουν καυτοί, ο Αλμέιδα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να τους δούμε μαζί. Στο παιχνίδι με τον Αστέρα δε συνέβη και σίγουρα δεν θα ξεκινήσει με αυτούς τους δύο με τον ΠΑΟΚ. Ενδεχομένως να παίξουν οι δυο τους αν η ΑΕΚ κυνηγά το σκορ, σε διαφορετική περίπτωση αυτό το δίδυμο θα το δούμε πιο μετά στη σεζόν.

Ο Αργεντινός κόουτς της ΑΕΚ πρέπει να τρίβει τα χέρια του που αυτοί οι δύο έχουν λύσει το πρόβλημα που είχε η ΑΕΚ ως προς το σκοράρισμα, έχοντας μπει πλέον στην τελική ευθεία της κανονικής διάρκειας και λίγο πριν από τα playoffs.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ