FOOTBALL ANALYSIS

Ο Κριχόβιακ αλλάζει σε όλα τα επίπεδα τη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ

Ο Κριχόβιακ αλλάζει σε όλα τα επίπεδα τη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ άρχισε να δείχνει δείγματα της ποιότητάς του, πραγματοποιώντας μία γεμάτη εμφάνιση απέναντι στον Ολυμπιακό και βοηθώντας την ΑΕΚ να φύγει με την ισοπαλία (1-1) από το "Γ. Καραϊσκάκης".

Η ΑΕΚ παρουσίασε καλύτερη εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και κατάφερε να φύγει με έναν υπερπολύτιμο βαθμό από το "Γ. Καραϊσκάκης", καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των playoffs της Super League Interwetten.

Οι "κιτρινόμαυροι" παρουσιάστηκαν αισθητά βελτιωμένοι από τη μέση και μπροστά, με τον Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ να αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους αγωνιστικής ανόδου. Ο Πολωνός χαφ συνέθεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον συμπατριώτη του, Ντάμιαν Σιμάνσκι. Ουσιαστικά, οι δύο ποδοσφαιριστές αλληλοσυμπληρώθηκαν, με τον 32χρονο μέσο να έχει -κυρίως- τον ρόλο του δημιουργού και τον Σιμάνσκι να τρέχει ακατάπαυστα καλύπτοντας τρύπες και προσφέροντας σημαντικές βοήθειες στο χώρο του κέντρου.

Η αλήθεια είναι πως η ποιότητα του Κριχόβιακ είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη. Γι' αυτό το λόγο οι διοικούντες την Ένωση έκαναν τα πάντα για να τον φέρουν στη χώρα μας, έστω για εννιά αγώνες. Ωστόσο, στο παιχνίδι της Κυριακής (04/04) κλήθηκε να αντιμετωπίσει ίσως την πιο ποιοτική μεσαία γραμμή του πρωταθλήματος. Κι όχι μόνο τα πήγε εξαιρετικά, αλλά κατάφερε σε πολλά σημεία του αγώνα να δώσει στην ΑΕΚ τον έλεγχο στον νευραλγικό χώρο του κέντρου.

Ο μαέστρος της ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο

Ο διεθνής Πολωνός μέσος κινήθηκε τόσο ψηλά όσο και χαμηλά στο γήπεδο, προσφέροντας τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να δημιουργήσει από πίσω, αλλά και να ασκήσει πρέσινγκ στους αντιπάλους της. Μάλιστα, ήταν δεύτερος σε ενέργειες με την μπάλα στον αγώνα (67), πίσω μόνο από τον Μίλαντ Μοχαμάντι, ο οποίος είχε 69, ενώ για τον Ολυμπιακό πρώτος σε επαφές ήταν ο Γιαν Εμβιλά με 65.

Επιπλέον, ήταν πρώτος σε κερδισμένα φάουλ με δύο, μαζί με τους Σέρχιο Αραούχο και Πέτρο Μάνταλο, όπως και σε κλεψίματα (2), ενώ ήταν δεύτερος σε ανακτήσεις κατοχής (6), πίσω μόνο (και πάλι) από τον Μοχαμάντι που είχε 9. Ο Κριχόβιακ σε αρκετά διαστήματα που αγώνα λειτούργησε αθόρυβα, αλλά κατάφερε να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα του.

Έμπαινε δυνατά στις φάσεις, κατηύθυνε τους συμπαίκτες του, ενώ δεν έλειψαν κι οι φωνές σε σημεία του παιχνιδιού που η Ένωση έδειχνε να χάνει τον έλεγχο. Με μία απλή κίνηση, μία εντολή ή ένα... κατσάδιασμα ο Πολωνός αφύπνισε την υπόλοιπη ομάδα και να τη διατήρησε σε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και αποδεικνύουν την σπουδαιότητα που έχει η παρουσία τέτοιων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ.

Τη διαφορά και στην ανάπτυξη

Παράλληλα, όμως, τεράστια ήταν η συμβολή στον τομέα της ανάπτυξης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Κριχόβιακ ήταν εκείνος που έπαιρνε την πρώτη πάσα και επιχειρούσε να μοιράσει σωστά το παιχνίδι στους συμπαίκτες του, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που εκμεταλλεύτηκε τους χώρους και έβγαλε την ΑΕΚ σε επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Η σωστή αλλαγή παιχνιδιού, η ασφάλεια στην πάσα ήταν στοιχεία που έλειπαν από την Ένωση καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και φαίνεται πως, έστω κι αργά, τα βρίσκει στο πρόσωπο του Πολωνού χαφ.

Απόδειξη του πόσο καταλυτικός ήταν ο Κριχόβιακ σε βασικούς τομείς του παιχνιδιού είναι το γεγονός πως ολοκλήρωσε τον αγώνα με σημαντικές πρωτιές και στις πάσες. Συγκεκριμένα, ήταν πρώτος σε επιτυχημένες πάσες συνολικά (43), πρώτος σε επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο μισό (27), αλλά και στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (15). Ο έμπειρος μέσος ενέπνεε όχι μόνο σιγουριά, αλλά κι αυτοπεποίθηση, ενώ αν δεν έλειπε οι "παιδικές ασθένειες" σε ακόμη ένα ματς όσον αφορά στο αμυντικό κομμάτι, τότε η τύχη της ΑΕΚ ίσως να ήταν και καλύτερη.

Όπως και να έχει, ο Κριχόβιακ δείχνει πως μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στην έκβαση της φετινής σεζόν για την Ένωση και συγκεκριμένα στη μάχη που δίνει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Με τον Πολωνό στη μεσαία γραμμή, η ομάδα του Σωκράτη Οφρυδόπουλου φαίνεται πως έχει ένα σημαντικό ατού σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Το ζήτημα είναι να το αξιοποιήσει σωστά.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ