ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ο Κατράνης "χτυπάει" Ευρώπη με τη Χατάισπορ κι ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή

Ο Αλέξανδρος Κατράνης με τη φανέλα της Χατάισπορ
Ο Αλέξανδρος Κατράνης με τη φανέλα της Χατάισπορ HATAYSPOR TWITTER

Ο Αλέξανδρος Κατράνης έχει καθιερωθεί και ξεχωρίζει στη νεοφώτιστη Χατάισπορ που πραγματοποιεί μία εξαιρετική πορεία στο τουρκικό πρωτάθλημα, δείχνοντας έτοιμος για την επιστροφή στο υψηλότερο επίπεδο.

Το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από μία γεμάτη σεζόν στον Ατρόμητο ως δανεικός από τη Σεντ Ετιέν, ο Αλέξανδρος Κατράνης βρέθηκε μπροστά σε ένα σημαντικό δίλημμα για την καριέρα του. Να παραμείνει στην Ελλάδα, είτε στον Ατρόμητο είτε σε κάποια άλλη ομάδα ή να δοκιμάσει εκ νέου την πρόκληση του εξωτερικού.

Μπορεί σε λίγους μήνες να γίνεται 23 ετών, αλλά διαθέτει ήδη εμπειρία από ομάδες του εξωτερικού. Πρώτα απ' τη Σεντ Ετιέν, η οποία δαπάνησε 800.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από τον Ατρόμητο το 2017, και στη συνέχεια απ' τη βελγική Μουσκρόν, στην οποία αγωνίστηκε ως δανεικός απ' τη γαλλική ομάδα το πρώτο μισό της σεζόν 2018/19.

Η επιστροφή στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019 τού έκανε καλό, καθώς βρήκε ξανά τα πατήματά του, στάθηκε γερά στα πόδια του και πραγματοποίησε μία ώριμη σεζόν με τους Περιστεριώτες. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, το όνομά του συνδέθηκε το περασμένο καλοκαίρι με τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Ωστόσο ο ίδιος, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του, αποφάσισαν πως το ιδανικότερο για εκείνον είναι να αποδεχθούν την πρόταση της Χατάισπορ. Είναι αλήθεια πως αρκετές ομάδες ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του, αλλά το πρότζεκτ της τουρκικής ομάδας κρίθηκε αρκετά ενδιαφέρον. Προφανώς κι η Χατάισπορ δεν είναι μία παραδοσιακή δύναμη της Τουρκίας, αφού μόλις φέτος ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Süper Lig, αλλά οι διοικούντες το σύλλογο θέλουν να την καθιερώσουν στην πρώτη κατηγορία και έχουν αποφασίσει να επενδύουν μέχρι εκεί που έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Είναι άλλωστε πάμπολλα τα παραδείγματα νεόπλουτων τουρκικών ομάδων που προχώρησαν σε μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και εν τέλει βάρεσαν... κανόνι και εξαφανίστηκαν από τον χάρτη σε χρόνο dt. Η απόφαση, βέβαια, για τον Κατράνη δεν ήταν εύκολη, καθώς, πέρα απ' το αγωνιστικό, υπήρχε και το κομμάτι της καθημερινότητας. Δεν ήταν, λοιπόν, εύκολο να μετακομίσει σε μία πόλη που βρίσκεται στα βάθη της Ανατολής. Παρ' όλα αυτά, το πλάνο της ομάδας, αλλά κι οι διαβεβαιώσεις πως θα αποτελεί σημαντικό στέλεχος,

Ο χάρτης της Τουρκίας με την πόλη Χατάι
Ο χάρτης της Τουρκίας με την πόλη Χατάι GOOGLE MAPS

Στο χάρτη φαίνεται με κόκκινο κύκλο η πόλη της Χατάι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας.

Ουσιαστικά, η απόφαση που πάρθηκε απ' τον 22χρονο αριστερό μπακ ήταν στρατηγική, με σκοπό να καθιερωθεί σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα απ' το ελληνικό και στη συνέχεια να κάνει το βήμα παραπάνω. Ούτως ή άλλως, έχει αποδειχθεί περίτρανα τα τελευταία χρόνια πως οι τουρκικές ομάδες, που βρίσκονται ένα σκαλοπάτι κάτω απ' τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας (Φενέρμπαχτσε, Γαλατασαράι, Μπεσίκτας), ταιριάζουν απόλυτα στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και αποτελούν ιδανικό προορισμό για να έρθει η αγωνιστική εκτόξευση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο Τάσος Μπακασέτας με την Αλάνιασπορ.

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΕΒΑΛΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Βέβαια, το πρώτο διάστημα δεν ήταν εύκολο για τον νεαρό αμυντικό, αφού η ομάδα του πλήγηκε απ' τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να νοσήσει διψήφιος αριθμός μελών της και να αναβληθούν οι αναμετρήσεις με Ερζούρουμσπορ και Ανκαραγκουτσού στα μέσα Οκτωβρίου.

Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Κατράνης δεν είχε πάρει την ευκαιρία, αλλά η Χατάισπορ είχε αρχίσει εξαιρετικά το πρωτάθλημα με επτά βαθμούς ύστερα από τέσσερις αγωνιστικές. Μοναδικό "μελανό σημείο" το βαρύ 6-0 από την Αλάνιασπορ εκτός έδρας. Εξαιτίας και της κατάστασης με τον κορονοϊό, ο τεχνικός της Χατάισπορ, Ομέρ Ερντογάν προτίμησε να εμπιστευτεί στα πρώτα παιχνίδια τους ποδοσφαιριστές που είχαν χημεία μεταξύ τους απ' την προηγούμενη σεζόν.

Ο Κατράνης με τη φανέλα της Εθνικής Ελπίδων
Ο Κατράνης με τη φανέλα της Εθνικής Ελπίδων EUROKINISSI SPORTS

Ο Κατράνης σε αγώνα με την Εθνική Ελπίδων

Ωστόσο, η διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων έδωσε τη δυνατότητα στον Κατράνη να μετρήσει τα πρώτα αγωνιστικά λεπτά, έστω και με τις Ελπίδες. Η εικόνα, μάλιστα, που παρουσίασε ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, παρότι τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά για την Εθνική. Με την επιστροφή απ' τους αγώνες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ήρθε κι η παρθενική συμμετοχή με τη Χατάισπορ, στον αγώνα Κυπέλλου με τη Σανλιούρφασπορ, όπου η ομάδα του επικράτησε 2-1 και πήρε την πρόκριση για τον επόμενο γύρο.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ

Το νερό είχε μπει πλέον στο... αυλάκι. Ο Κατράνης άρχιζε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και μετά τη δεύτερη διακοπή, στα μέσα Νοεμβρίου για τους αγώνες των εθνικών ομάδων, ήρθε ο αγώνας που τον καθιέρωσε. Ο Ερντογάν του έδωσε φανέλα βασικού ξανά σε αγώνα Κυπέλλου, αυτή τη φορά με αντίπαλο την Μπελεντίγε Σπορ, και ο Κατράνης τον δικαίωσε απόλυτα. Ο Έλληνας μπακ πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό παιχνίδι, έδωσε την ασίστ για το 2-2 της ομάδας του, αλλά τελικά η πρόκριση χάθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με την Μπελεντίγε Σπορ να παίρνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και ύστερα, ο "Κάτρα" δεν κοίταξε ποτέ πίσω, παρότι ταλαιπωρήθηκε με ένα θέμα υγείας που τον άφησε εκτός δράσης για μερικά ματς. Όμως απ' τα μέσα Δεκεμβρίου και ύστερα πήρε σερί παιχνίδια στο πρωτάθλημα, ενώ στο εμφατικό 6-0 επί της Αντάλιασπορ έδωσε και την πρώτη ασίστ σε αγώνα της Süper Lig.

Η ικανότητα που έχει στο ένας εναντίον ενός, τα ανεβάσματα στην αντίπαλη περιοχή και το γεγονός πως δεν παραμελεί τα αμυντικά καθήκοντά του, τον έχουν μετατρέψει σε ένα πολύτιμο γρανάζι στα πλάνα του Ομέρ Ερντογάν. Την ίδια στιγμή η ομάδα του τα πηγαίνει εξαιρετικά, αφού ύστερα από 15 αγωνιστικές, βρίσκεται στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος, στο -4 από την κορυφή και κάνει όνειρα για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η ΟΨΙΟΝ, Η ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το περασμένο καλοκαίρι, η συμφωνία μεταξύ της Σεντ Ετιέν και της Χατάισπορ αφορούσε δανεισμό του ποδοσφαιριστή μέχρι το καλοκαίρι του 2021, με την τουρκική ομάδα να διατηρεί κι οψιόν αγοράς του. Αν ο Κατράνης συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις, δεν αποκλείεται οι διοικούντες τη Χατάισπορ να προχωρήσουν στην αγορά των δικαιωμάτων του. Άλλωστε, το συμβόλαιο του Έλληνα μπακ με τη Σεντ Ετιέν ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2022, το οποίο σημαίνει πως είναι κι η τελευταία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία της γαλλικής ομάδας να αποκομίσει όφελος.

Βέβαια, ακόμα κι αν η Χατάισπορ τον αποκτήσει, δεν είναι δεδομένο πως θα παραμείνει στην ομάδα, αφού σκοπός του 22χρονου αριστερού μπακ είναι να αναζητήσει το βήμα παραπάνω. Κι οι άνθρωποι της τουρκικής ομάδας, απ' την πλευρά τους, έχουν ξεκαθαρίσει εξ αρχής πως δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στα όνειρά του. Ειδικά, αν αυτά τα όνειρα συνδυαστούν και με μία κλήση στην Εθνική Ανδρών, όπου είναι κι ο μεγάλος στόχος του, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές.

Πιο ώριμος από ποτέ, ο Κατράνης είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία και να εκτοξεύσει την καριέρα του. Διότι, πολλές φορές, χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω για να πάρεις φόρα και να πας δύο μπροστά.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ