ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η ελληνική Αλάνιασπορ συνεχίζει να τρελαίνει την Τουρκία

Οι τρεις Έλληνες της Αλάνιασπορ, Γιώργος Τζαβέλλας, Μανώλης Σιώπης και Τάσος Μπακασέτας μετά τη νίκη επί της Γαλατασάραι
Οι τρεις Έλληνες της Αλάνιασπορ, Τζαβέλλας Μπακασέτας και Σιώπης ALANYASPOR

Η Αλάνιασπορ συνεχίζει να εκπλήσσει στην Τουρκία και με ελληνική ραχοκοκαλιά τους Τζαβέλλα-Σιώπη-Μπακασέτα συγκατοικεί στην κορυφή με τη Φενέρμπαχτσε του Πέλκα.

Τι κι αν έφυγε ο προπονητής που τον οδήγησε στον τελικό του κυπέλλου Τουρκίας και την έξοδο στα προκριματικά του Europa League, Ερόλ Μπουλούτ.

Η Αλάνιασπορ συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία και βρίσκεται στην κορυφή της Superlig.

Κι όλα αυτά με τους τρεις Έλληνες σωματοφύλακές της, Γιώργο Τζαβέλλα, Μανώλη Σιώπη και Τάσο Μπακασέτα (και οι τρεις στην αποστολή της Εθνικής για το φιλικό με το Κύπρο και τα ματς του Nations League με Μολδαβία και Σλοβενία).

Η ομάδα από την Αλάνια μοιράζεται την πρώτη θέση μαζί με τη Φενέρμπαχτσε του κατά σύμπτωση πρώην προπονητή της και φυσικά του Δημήτρη Πέλκα (η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έχει ένα ματς περισσότερο).

Σιώπης, Μπακασέτας και Τζαβέλλας μάλιστα ξεκίνησαν και οι τρεις βασικοί στα τέσσερα τελευταία ματς της ομάδας.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ

Πολλοί περίμεναν η περυσινή πορεία της Αλάνιασπορ να είναι ένα πυροτέχνημα - καθώς αποχώρησε ο αρχιτέκτονας της ομάδας - αλλά η πορεία στα πρώτα επτά ματς μόνο αυτό δεν δείχνει.

Άλλωστε και η περίπτωση που Τσαγκντάς Ατάν φέρει λίγο σε αυτήν του πρώην μπακ των Πανιωνίου, Ολυμπιακού, ΟΦΗ, Ολυμπιακού Βόλου και Βέροιας.

Ο 40χρονος πρώην στόπερ των Μπεσίκτας, Τράμπζονσπορ, Κότμπους και Βασιλείας - μεταξύ άλλων ομάδων - απολαμβάνει την παρθενική του προπονητική εμπειρία ως πρώτος προπονητής.

Τόσα χρόνια πάντα στο πλευρό του Σερτζέν Γιαλτσίν ως βοηθός σε Γκαζιαντέπσπορ, Εσκισεχίρσπορ, Κόνιασπορ, Μαλάτιασπορ και Μπεσίκτας.

Το μυστικό; Ότι δεν άλλαξε τη συνταγή του προκατόχου του.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ

Ένας Έλληνας σε κάθε γραμμή (αμυντική, μεσσαία και επιθετική) συνθέτουν τη σπονδυλική στήλη της ομάδας της γειτονικής χώρας.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας στην άμυνα, ο Μανώλης Σιώπης στο κέντρο και ο Τάσος Μπακασέτας στην επίθεση.

Δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας τόνιζαν στο Sport24.gr ότι η πορεία αυτή έχει επιτευχθεί στην αρχή της σεζόν χωρίς τον Μπακασέτα να σκοράρει κατά ριπάς όπως την περασμένη σεζόν.

O 27χρονος μετρά ένα γκολ (στην εξάρα επί της Χατάισπορ) και δύο ασίστ (κόντρα σε Καραγκιουμρούκ και Τράμπζονσπορ) και την Αλάνια θεωρούν ότι η ομάδα θα συνεχίσει ακόμη καλύτερη πορεία εάν πιάσει την περυσινή απόδοση (10 γκολ, 5 ασίστ στο πρωτάθλημα).

Μην ξεχνάτε ότι ο Ερόλ Μπουλούτ προσπάθησε να τον τραβήξει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη κι όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξη στο Sport24.gr θα προσπαθήσει να το πετύχει τον Ιανουάριο.

Μία ασίστ έχει και ο Τζαβέλλας - ηγέτη όπως τον χαρακτήρισε ο Μπουλούτ - στην εκτός έδρας νίκη επί της Σίβασπορ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Δεν χωρά αμφιβολία ότι στο τουρκικό πρωτάθλημα δεν υπάρχει άπλετος χώρος για εκπλήξεις. Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας και Γαλατασαράι εναλλάσσονται, ενώ η Μπασακσεχίρ που το κατέκτησε την περασμένη σεζόν το προσπαθούσε χρόνια και φυσικά με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ σε σχέση με την Αλάνιασπορ.

Η ομάδα των Σιώπη, Μπακασέτα και Σιώπη, ωστόσο, φρόντισε να στείλει το μήνυμα στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου βρέθηκε πίσω στο σκορ από την εκτέλεση πέναλτι του Ραδαμέλ Φαλκάο στο 34ο λεπτό, έφτασε όμως στην ανατροπή και τη νίκη (1-2) με τον Μπαμπακάρ να ισοφαρίζει στο 43' και τον Ντάβιντσον να χαρίζει τη νίκη στο 90+5'!

Η Αλάνιασπορ είναι η μοναδική ομάδα στη Superlig που δεν έχει γνωρίσει την ήττα! Πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες ο απολογισμός στα πρώτα επτά ματς.

ΤΑ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ

Τι γίνεται με τις ελληνικές συναντήσεις επί τουρκικού εδάφους; Τον Δημήτρη Κολοβέτσιο τον αντιμετώπισαν στις 19 Σεπτεμβρίου με την Αλάνιασπορ να νικά 2-0 την Καϊσερίσπορ.

Ο Δημήτρης Χατζηισαΐας ήταν εκτός αποστολής της Ρίζεσπορ στις 27 του μήνα, ενώ στον πάγκο έμεινε ο Αλέξανδρος Κατράνης στη συντριβή (6-0) της Χατάισπορ στις 4 Οκτωβρίου.

Μένουν οι Στέλιος Κίτσιου και Δημήτρης Πέλκας. Με τον δεύτερο θα τεθούν αντιμέτωποι στις 6 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη (κόντρα στη Φενέρμπαχτσε), με τον πρώτο στις 24 του πρώτου μήνα του νέου έτους στην Αλάνια (κόντρα στην Ανκαραγκιουτσού)

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ SUPER LIG ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ