ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Γκάρι Ροντρίγκες αποτελεί επιλογή στήριξης του 4-4-2 και κάνει πιο γρήγορο τον Ολυμπιακό

Ο Γκάρι Ροντρίγκες
Ο Γκάρι Ροντρίγκες OZAN KOSE/AFP/VISUALHELLAS.GR

Ο Τσάρλυ γράφει για την αλλαγή του αγωνιστικού πλάνου του Ολυμπιακού από τον Μαρτίνς, την σημασία της απώλειας του Χασάν, αλλά και γιατί ο Πορτογάλος προπονητής θέλει τον Γκάρι Ροντρίγκες.

Βλέποντας την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα, από το ποδόσφαιρο που προσπάθησε να εφαρμόσει ο Πεδρο Μαρτίνς, καταλαβαίνει κανείς τους λόγους για τους οποίους ο Πορτογάλος προπονητής θέλει να προσθέσει στο ρόστερ τον Γκάρι Ροντρίγκες. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο που ο προπονητής θέλει να το ενισχύσει. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ακραίος χώρου, ταχύτητας και διασκελισμού

Τον Γκάρι Ροντρίγκες τον γνωρίζουμε καλά από την θητεία του στον ΠΑΟΚ. Πρόκειται για έναν ακραίο ποδοσφαιριστή ταχύτητας. Είναι ένας εξτρέμ που χρειάζεται να του δημιουργήσει η ομάδα μέτρα για να βγάλει τον διασκελισμό του.

Σε συνθήκες αντεπιθέσεων μπορεί να παίξει δεύτερος επιθετικός, όπως έκανε κάποτε στην Έλτσε, ενώ όταν ο προπονητής του εφαρμόζει σύστημα με τρεις στόπερ παίρνει εύκολα την πλευρά όπως έκανε στον ΠΑΟΚ του Τούντορ.

Ασφαλώς και η καλή του θέση, ο φυσικός του ρόλος, είναι αυτός του εξτρέμ. Παλιός κλασικός εξτρέμ ταχύτητας και διασκελισμού που δίνει πλάτος στην ανάπτυξη της ομάδας του και ανεβάζει την ένταση και την επιθετικότητα. Φέτος στον Ολυμπιακό, ο Πέδρο Μαρτίνς καταλαβαίνει πως ήρθε η ώρα να ψάξει για ένα νέο αγωνιστικό πλάνο.

Το πλάνο άλλαξε

Για την ακρίβεια, ένα καινούριο ποδοσφαιρικό τρόπο ώστε να ανοίγει τις οργανωμένες άμυνες στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός, τα προηγούμενα χρόνια, κατάφερνε και καθάριζε πολλά παιχνίδια από την ικανότητα στην δημιουργία εν στάσει των Φορτούνη και Βαλμπουενά.

Οι δύο δημιουργοί έχουν το σπάνιο χάρισμα, χωρίς να χρειάζεται να τρέξουν με την μπάλα, να σηκώσουν το κεφάλι και να πάρουν μία επιλογή που θα ακινητοποιήσει την αντίπαλη άμυνα. Ο Φορτούνης τραυματίστηκε, ενώ ο Βαλμπουενά σε δέκα μέρες κλείνει τα 37 του χρόνια και δεν μπορεί ο σύλλογος να υπολογίζει πως θα έχει την ίδια διάρκεια και συνέπεια.

Στοίχισε η αποχώρηση του Χασάν

Επίσης, φάνηκε ξεκάθαρα στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο πως είναι σημαντική η αποχώρηση του Χασάν. Είναι πολλά τα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός λύγισε της αντίπαλες άμυνες, επειδή στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, σε κουρασμένες άμυνες, μπήκε ένας σέντερ φορ περιοχής, που με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, ο αντίπαλος δεν μπορούσε να τον κρατήσει.

Ο Ατρόμητος, κουράστηκε φανερά στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, έχασε μέτρα, μπήκε μέσα στην περιοχή του. Oι ευκαιρίες δημιουργήθηκαν, ένας ξεκούραστος επιθετικός να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα δεν υπήρχε. Ασφαλώς και κανένας δεν μπορεί να βγάλει από την κουβέντα, πως το 0-0 ήταν συγκυριακό. Οι ευκαιρίες δημιουργήθηκαν, ο Ολυμπιακός είχε φάσεις για 1,90 xgoals και θα μπορούσε να νικήσει το παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ήταν ακραίο που σε κενό τέρμα η μπάλα πέρασε στην μικρή περιοχή, κάτω από τα πόδια του Τικίνιο και που ο Ελ Αραμπί, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί. Όμως ήταν ξεκάθαρο πως ο Μαροκινός δεν ήταν σε καλή ημέρα. Φάνηκε στην παράλληλη πάσα του Τικίνιο στο 64ο λεπτό που δεν πρόλαβε την μπάλα και από την άψυχη απογοητευτική για την κλάση του εκτέλεση στο 71ο λεπτό, στην αγκαλιά του Πίριτς, όταν του έστρωσε με το σώμα την μπάλα ο Τίκινιο, όμως ο Μαρτίνς δεν είχε την δυνατότητα, να περάσει κάποιον πιο φρέσκο επιθετικό από τον πάγκο.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα, με το οποίο θα ζήσει φέτος ο Πορτογάλος προπονητής. Είναι φανερό πως το γνωρίζει και ο ίδιος κάνει τα πλάνα του.

Δημιουργεί έναν πιο γρήγορο Ολυμπιακό

Πέρα από τα στοιχεία που λείπουν στον φετινό Ολυμπιακό, η συνολική εικόνα του στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν ενθαρρυντική και δείχνει τον δρόμο. Δηλαδή πως σκοπεύει, ο Πορτογάλος τεχνικός να λύσει την έλλειψη της ποιοτικής άμεσης δημιουργίας, που υπάρχει στον Ολυμπιακό. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε πως συνειδητά, δεν αποκτήθηκε καθαρός, επιτελικός μέσος, για να καλύψει το κενό του Φορτούνη, καθώς ο προπονητής θέλει να παίξει κάτι άλλο.

Για την ακρίβεια να δημιουργήσει έναν πιο γρήγορο Ολυμπιακό. Το έγραψα την ημέρα, που αποκτήθηκε ο Τικίνιο, σε άρθρο με τίτλο, πως ο Τικίνιο φέρνει σύστημα με δύο επιθετικούς. Η συγκεκριμένη μεταγραφή, δείχνει μία απόφαση του Μαρτίνς, να πάει σε σημαντικό αριθμό παιχνιδιών σε καθαρό 4-4-2, δεν αποκλείεται να γίνει και το πρώτο σύστημα του Ολυμπιακού. Ο Τίκίνιο, δεν είναι στράικερ περιοχής, αλλά εκπαιδευμένος να λειτουργεί υποστηρικτικά σε καθαρά σέντερ φορ. Δεν ήταν ποτέ αυτός ο πρώτος σκόρερ της Πόρτο, ούτε ο κλασικός στράικερ, αλλά ο ποδοσφαιριστής που με τις κινήσεις του, έφτιαχνε χώρους για να κάνει πιο εύκολη την δουλειά των Αντρέ Σίλβα, Μαρεγκά, Αμπουμπαγκάρ, που είχε σαν παρτενέρ στα 3 ½ χρόνια που αγωνίστηκε στην Πόρτο.

Ο τρόπος που έπαιξε στην πρεμιέρα, δείχνει και την ικανότητα του, βγαίνοντας στο πλάι, να ανακατεύει την αντίπαλη άμυνα, να δημιουργεί συνεργασίες με τον εξτρέμ της πλευράς που συγκλίνει και να βάζει την μπάλα βαθιά στην αντίπαλη περιοχή για τον σέντερ φορ.

Το δεύτερο ημίχρονο δείχνει το δρόμο

Στο δεύτερο ημίχρονο η είσοδο του Ονιεκούρου, δημιούργησε ακριβώς αυτήν την συνθήκη που σας περιγράφω. Οι δύο τους εξάντλησαν της άμυνα του Ατρόμητου και με συνεργασία τους ήρθε η ευκαιρία στο 78ο λεπτό, που ο Ονιεκόύρου επέλεξε από την μικρή περιοχή, να την τελειώσει με τακουνάκι και την σπατάλησε.

Σε αυτό το γρήγορο ποδόσφαιρο, που θα έχει πλάτος και ταχύτητα, θέλει να επενδύσει ο Μαρτίνς, έτσι σχεδιάζει τον φετινό Ολυμπιακό, με ξεκάθαρο στόχο να τον κάνει πιο γρήγορο. Αυτός είναι ο λόγος, που ποτέ δεν έψαξε για καθαρό αντικαταστάτη του Φορτούνη, αλλά η κατεύθυνση ήταν ξεκάθαρη για προσθήκη ακραίων επιθετικών. Ακόμα είναι νωρίς για να κριθεί, προς το παρόν, ο Λόπεζ στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν φαίνεται σε καλό ατομικό επίπεδο.

Ο Πέδρο Μαρτίνς, με την προσθήκη του Ροντρίγκες και με δεδομένο πως υπάρχει πάντα στο ρόστερ του Ολυμπιακού και ο Μασούρας, φροντίζει, ώστε να μπορεί ο Ολυμπιακός να παίζει το 4-4-2, ακόμα και με δύο καθαρά εξτρέμ στο βασικό σχήμα. Δηλαδή σε μία λογική, πως δίδυμο των Καμαρα, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, μπορεί κάλλιστα να κρατήσει τον άξονα και να στηρίξει, ένα σχήμα θα έχει δύο γρήγορους εξτρέμ και δύο φορ στην βασική ενδεκάδα.

Το 4-4-2 μόνο με έντονο πρεσινκ και ταχύτητα μπορεί να εφαρμοστεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και επειδή ο Μαρτίνς το έχει στο μυαλό του, φροντίζει ώστε οι επιλογές του, να κάνουν τον Ολυμπιακό πιο γρήγορο και να ανεβάζουν την ένταση.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ