MUNDIAL MORNING SHOW

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στο SPORT24: "Θέλω ο Μέσι να πάρει το Μουντιάλ, δεν είναι εύκολο όταν σε βρίζουν από την εξέδρα"

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στο Mundial Morning Show
Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στο Mundial Morning Show SPORT24

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μίλησε στο Mundial Morning Show για το Μουντιάλ και τον Φερνάντο Σάντος, την Εθνική Ελλάδας που μπορεί να πάρει την πρόκριση στο Euro 2024, τον Παναθηναϊκό, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι ένας ποδοσφαιριστής να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μίλησε στο "Mundial Morning Show" με τους Αντρέα Παλομπαρίνι, Ηλία Καλλονά και Μαρία Κουβέλη.

Ο πρώτος Έλληνας που έχει σκοράρει σε τελική φάση Μουντιάλ αναφέρθηκε στον Φερνάντο Σάντος και τη συζήτηση γύρω από την απόφασή του να αφήσει στον πάγκο τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ εξέφρασε και την επιθυμία του να δει την Αργεντινή και τον Λιονέλ Μέσι να το κατακτά.

Παράλληλα, σχολίασε την πορεία του Παναθηναϊκού στη Super League και με αφορμή την αποκάλυψη του Τάσου Μπακασέτα στα βραβεία του ΠΣΑΠΠ τη Δευτέρα (12/12) εξήγησε πόσο δύσκολο είναι για έναν ποδοσφαιριστή να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει.

Για το Μουντιάλ: "Το θέαμα είναι αρκετά καλό, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, βλέπουμε αρκετές εκπλήξεις κι αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Θα ήθελα να προχωρήσει η Αργεντινή μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου, γιατί θα ήθελα να δω έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή να ολοκληρώνει την καριέρα του -όταν αποφασίσει να το κάνει- μ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Άλλη μία ευχάριστη έκπληξη είναι που το Μαρόκο βρίσκεται στην τετράδα".

Για το τι θυμάται από τα ταξίδια της Εθνικής Ελλάδας στις μεγάλες διοργανώσεις: "Επειδή είχα την τύχη να βρεθώ σε δύο Euro και δύο Μουντιάλ το διάστημα είναι πολύ μεγάλο. Κοιμάσαι και ξυπνάς με τα ίδια παιδιά, είστε μία παρέα, μία οικογένεια. Αυτό που θα έλεγα ως διαφορά είναι ότι σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο βλέπεις κι άλλες κουλτούρες. Ο αέρας που αναπνέεις είναι διαφορετικός, η διοργάνωση είναι διαφορετική. Είναι δύσκολο να το περιγράψεις με λέξεις και η αλήθεια είναι πως όταν ξεκινά κανείς και τον ρωτήσουν ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο θα πει: "να παίξω σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο".

Για το πρώτο γκολ της Ελλάδας με τη Νιγηρία που πέτυχε: "Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για όλη τη χώρα. Αυτό το παιχνίδι ήταν πολύ σημαδιακό, γιατί ήταν η πρώτη μας νίκη. Για μένα είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας μου, φαίνεται και από τον πανηγυρισμό μου η ένταση που βγάζω. Όταν το βλέπω νιώθω ιδιαίτερα, ανατριχιάζω, συγκινούμαι, αναπολείς τέτοιες στιγμές. Είναι στιγμές που μένουν στη ζωή σου χαραγμένες".

Για τον Φερνάντο Σάντος: "Όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Είναι φυσιολογικό όταν ένας προπονητής αποφασίζει να διαχειριστεί έναν τεράστιο παίκτη με αυτόν τον τρόπο, αν έρθει η νίκη να τον αποθεώσουν, αν έρθει η ήττα να δεχθεί κάποια "βέλη". Είναι ένας άνθρωπος που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αντικειμενικά αν το δούμε η απόδοση του Ρονάλντο δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, όμως δεν παύει να είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Επομένως, είναι κάτι που ο κ. Σάντος μπορεί να διαχειριστεί και δεν θα κριθεί από αυτήν του την απόφαση".

Για το αν διατηρεί επαφές με τους άλλους διεθνείς: "Γενικά εγώ έζησα μία 10ετία στην Εθνική που το κλίμα ήταν αρκετά καλό. Ήταν πολύ όμορφα χρόνια, εγώ κράτησα κάποιους φίλους. Αν και υπάρχει η απόσταση έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία. Έχω επαφές με τους Νίκο Σπυρόπουλο, Λουκά Βύντρα, Αλέξανδρο Τζιόλη. Είναι παιδιά που αρκετά συχνά ερχόμαστε σε επικοινωνία, όποτε μπορούμε βρισκόμαστε κι από κοντά και συζητάμε, θυμόμαστε τα παλιά".

Για το αν η Εθνική μπορεί να προκριθεί στο Euro 2024: "Έχει αρκετές δυνατότητες και πιθανότητες. Η εθνική ομάδα δείχνει τον τελευταίο καιρό σημάδια βελτίωσης. Πάντα υπήρχαν ποδοσφαιριστές που είχαν ταλέντο και μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ένα μεγάλο τουρνουά. Δεν τα καταφέραμε δυστυχώς, αλλά στο μέλλον θα έρθουν καλύτερες μέρες. Η Εθνική δείχνει τα αποκτά ταυτότητα, να χτίζει θεμέλια και ελπίζω αυτό που είδαμε τους προηγούμενους μήνες να συνεχιστεί, γιατί είναι πολύ σημαντική η διάρκεια. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ταλέντο, αν έχεις ταλέντο και τις δυνατότητες μπορείς να πετύχεις κάτι καλό".

Για τον άδικο αποκλεισμό της Εθνικής από την Κόστα Ρίκα σύμφωνα με την Opta: "Όλα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί. Βέβαια, στην επόμενη φάση θα είχαμε αντίπαλο την Ολλανδία. Το ότι η Κόστα Ρίκα αποκλείστηκε στα πέναλτι δεν σημαίνει πως εμείς θα πηγαίναμε και θα πετυχαίναμε 2-3 γκολ. Το κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό κι ανάλογα με την κάθε ομάδα σε τι ημέρα βρίσκεται μπορεί να υπάρχει διαφορετική εξέλιξη. Η Ολλανδία πάντα ήταν κι είναι καλή ομάδα, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι θα φτάναμε στον τελικό με τόση σιγουριά. Το θέμα είναι ότι αποκλειστήκαμε πολύ άδικα, θα μπορούσαμε να περάσουμε και να γράφαμε την ιστορία λίγο πιο μακριά".

Για την πορεία του Παναθηναϊκού: "Περίμενα μία καλή πορεία, αλλά τόσο καλή όχι. Ο Παναθηναϊκός δείχνει πολύ σταθερή ομάδα στο πρωτάθλημα, αλλά είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι ένα σπριντ και δεν ξέρεις πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα, πόσο μάλλον όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη διακοπή, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι οι ομάδες ξεκινώντας πάλι, αλλά αυτό που έχει μείνει στη σκέψη και το μάτι του Έλληνα φιλάθλου είναι ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που έχει περισσότερες πιθανότητες να πάει μέχρι τέλους και να κρατηθεί στην κορυφή. Φυσικά, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ κι ο Ολυμπιακός είναι ομάδες που μπορούν να μπουν στο ελληνικό πρωτάθλημα κάνοντας ένα σερί και να είναι διαφορετική η εξέλιξη".

Για το ποιο ζευγάρι θα ήθελε να δει στον τελικό του Μουντιάλ: "Θα ήθελα να πάει Αργεντινή - Γαλλία, Αξίζει στον Μέσι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, μακάρι να πάει και να το σηκώσει. Δεν θέλω να το πάρει η Γαλλία, αν και τη συμπαθώ αρκετά, γιατί το πήρε νωρίτερα. Επομένως, δεν θα ήθελα να δω ένα back to back, θα ήθελα κάτι διαφορετικό και δεν θέλω το Μαρόκο στον τελικό, γιατί δεν είναι στο επίπεδο των άλλων ομάδων για να δούμε έναν υψηλού επιπέδου τελικό".

Για τα συναισθήματα όταν ένας αθλητής αποσύρεται και πώς ο ίδιος το βίωσε: "Η μετάβαση είναι πολύ δύσκολη και ίσως πολλοί ποδοσφαιριστές να δυσκολεύονται. Εγώ δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα, γιατί η περίοδος που σταμάτησα το ποδόσφαιρο ήταν μία περίοδος που με έβρισκε με οικογένεια και μικρά παιδιά. Επομένως, δεν είχα πολύ κενό χρόνο για να φτάσω σ' ένα σημείο και να πω "τώρα τι κάνω;". Η αλήθεια είναι ότι για 2-3 μεταγραφικές περιόδους σκεφτόμουν αν πρέπει να συνεχίσω ή όχι, αλλά καταβάθος μάλλον δεν ήθελα. Είχα κουραστεί τόσο πολύ, ψυχολογικά κυρίως, όχι σωματικά, που ήρθαν τα πράγματα να μου το δείξουν κι όχι να πάρω εγώ μία απόφαση. Είναι κάτι που ήρθε σιγά σιγά, ήρθε ήπια και νομίζω πως το διαχειρίστηκα αρκετά καλά. Είναι φυσιολογικό όταν κάνεις κάτι από πολύ μικρός, από 8-10 χρονών επί καθημερινή βάση και όταν ξαφνικά κόβεται να σου λείπει. Επομένως, είναι λογικό να μου λείπει το παιχνίδι. Δεν μου λείπουν τα ταξίδια, η καθημερινή τριβή, δεν μου λείπει τίποτα από τα υπόλοιπα, η κούραση, η ταλαιπωρία, οι αναμονές, το πρόγραμμα".

Για το ότι οι αθλητές πλέον μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας: "Είναι όμορφο να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, να ξέρει ο κόσμος τι περνάς. Θα το γενικεύσω. Είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε τις ζωές των άλλων, να λέμε αυτό που κάνει ο απέναντί μας είναι πολύ εύκολο και κερδίζει πολλά χρήματα χωρίς να κουράζεται, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περνάει ο καθένας είτε στην καθημερινότητά του, είτε στη ψυχική του κατάσταση, στην υγεία του, για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Ο αθλητισμός δεν είναι εύκολος. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι η αλήθεια. Δεν είναι εύκολο να παίζεις σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια, να παίζεις σε ομάδες που έχουν λαό από πίσω και ειδικά όταν μιλάμε για ελληνικές ομάδες. Ο Έλληνας φίλαθλος είναι εκρηκτικός και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Επομένως, δεν είναι και τόσο εύκολο να διαχειριστείς μία τέτοια κατάσταση, να έχεις στην κερκίδα ανθρώπους που σε βρίζουν, να είναι δύσκολο όταν τελειώνει το παιχνίδι να πας στο αυτοκίνητό σου ή το σπίτι σου. Είναι πράγματα δυσάρεστα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, δεν είναι η ζωή μας".

Για τη συμβουλή που θα έδινε σ' ένα παιδί που ξεκινά τώρα την καριέρα του: "Αυτό που πρέπει να πεις σ' ένα παιδί που ξεκινάει τώρα κι έχει όνειρα είναι να τα κυνηγάει, να προσπαθεί μέχρι τέλους να πιάσει το όνειρό του. Σίγουρα ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Επομένως, πρέπει να προσπαθεί, να δουλεύει, να πιστεύει στον εαυτό του κι όταν βρίσκει ένα εμπόδιο να κοιτάει πώς θα το προσπεράσει, πώς θα τα καταφέρει κι όχι πώς θα γυρίσει την πλάτη σ' αυτό. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνεις για να πετύχεις τα όνειρά σου και να είσαι προετοιμασμένος να ανταποκριθείς στις δυσκολίες, γιατί σε οποιονδήποτε κλάδο για να φτάσεις ψηλά πρέπει να μοχθήσεις και ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ένα κόκκινο χαλί. Πρέπει να παλέψεις και να κερδίσεις τα έπαθλα στη ζωή σου".

Για τον θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη: "Είναι πολύ λυπηρό γενικά για τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία. Είναι μία φωνή που έχει μείνει χαραγμένη στο αυτί του Έλληνα φιλάθλου. Τι να πω, λυπάμαι πολύ. Συλλυπητήρια στους οικείους του και την οικογένειά του, καλή δύναμη".

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 11:00), The Show Must Go On (12:00 - 14:00), Pame Stoixima Pre Game Show (15:30 - 16:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS MUNDIAL MORNING SHOW ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ