ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Χάρης Κοπιτσής είχε προλάβει να ευχαριστήσει τον Μόμτσιλο Βούκοτιτς μέσω του SPORT24: "Το ποδόσφαιρο θα με είχε αποβάλει"

Ο Χάρης Κοπιτσής είχε προλάβει να ευχαριστήσει τον Μόμτσιλο Βούκοτιτς μέσω του SPORT24: "Το ποδόσφαιρο θα με είχε αποβάλει"

Σαν μια αόρατη δύναμη να τον είχε παρακινήσει και με καθυστέρηση 30 ετών ο Χάρης Κοπιτσής είχε προλάβει να πει ένα πολύ μεγάλο "ευχαριστώ", μέσω του SPORT24, στον Μόμτσιλο Βούκοτιτς που πέθανε στα 71 του.

Ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς πέθανε την Παρασκευή ύστερα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο θρύλος της Παρτίζαν, ως ο ποδοσφαιριστής που κατείχε επί χρόνια το ρεκόρ συμμετοχών (791) μέχρι να τον προσπεράσει ο Σάσα Ίλιτς, μπήκε στην προπονητική στα τέλη των 80s κι έκτοτε δούλεψε σε αρκετές ελληνικές ομάδες. Η πρώτη του στην Α’ Εθνική ήταν ο Πανιώνιος.

Ο Χάρης Κοπιτσής ήταν παίκτης του. Τον περασμένο Αύγουστο ο παλαίμαχος μπαμ-χαφ είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη ζωής στο SPORT24, κάνοντας εκτενή αναδρομή σ’ όσα έζησε από τη χωμάτινη πλατεία στο Αιγάλεω και το συμβάν που λίγο έλειψε να του στερήσει την όραση από το ένα μάτι ως τα ιστορικά παιχνίδια με τη Μίλαν των Ολλανδών και την αντιδικία του με την ΑΕΚ του Μάκη Ψωμιάδη.

Ο νυν προπονητής-υπεύθυνος ακαδημιών είχε αφιερώσει ένα μεγάλο κεφάλαιο της εξομολόγησής του στον Μόμτσιλο Βούκοτιτς. Τού όφειλε ένα μεγάλο ευχαριστώ, που έμελλε να πει με καθυστέρηση 30 χρόνων. "Εξόφλησε" μια επιταγή που θεωρούσε ότι χρωστούσε, γιατί τα κοινά χρόνια τους στη Νέα Σμύρνη είχε συμβιβαστεί με μια βαλτωμένη κατάσταση που τον ρουφούσε καθημερινά και στο τέλος θα τον έπνιγε. Χωρίς τη σωτήρια παρέμβαση του Σέρβου προπονητή, δήλωνε βέβαιος ο Κοπιτσής πως θα έπεφτε θύμα του ίδιου του εαυτού του!

Ο Χάρης Κοπιτσής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Χάρης Κοπιτσής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Χάρη Κοπιτσή στο SPORT24

Το ότι ο 20χρονος εαυτός του Χάρη Κοπιτσή "αντί εξέλιξης παρουσίασα μια ξεκάθαρη στασιμότητα" δεν αρνείται πως ήταν αποκλειστικά δική του ευθύνη. Ούτε του "πρωτοπόρου" Βέλγου Ιρμπέν Μπραμς ούτε του Σουηδού Μπο Γιόχανσον. "Είχα συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα ζωής που με ικανοποιούσε γιατί είχα τις βόλτες μου. Πήγαινα στην προπόνηση και μέχρι εκεί. Δεν είχα εγωισμό. Είναι από τα πολύ χρήσιμα πράγματα που μαθαίνεις. Για 2-3 χρόνια ήμουν ένας ποδοσφαιριστής που είχε δυνατότητες να εξελιχθεί, αλλά δεν τις έβγαζε". Συμφωνεί πως "ήταν συνέπεια της ηλικίας και της ιδιοσυγκρασίας μου", αλλά ταυτόχρονα "έφτασα μετά από 3 χρόνια παρόλο που στον Πανιώνιο με αγαπούσαν όλοι, να είμαι βαλτωμένος και να μην κάνω το επόμενο βήμα".

Πίνει μια γουλιά καφέ και κερδίζει λίγο χρόνο για να πει με βεβαιότητα ότι "το ποδόσφαιρο θα με είχε αποβάλει σε 1-2 χρόνια", αν δεν έφτανε στο check point "που άλλαξαν τα πάντα". Καλοκαίρι του '91 ήταν όταν "τελείωνε άλλη μια σεζόν που ήμουν μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών, μια κατάσταση που μ' άφηνε ικανοποιημένο χωρίς να καταλαβαίνω ότι άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση".

Το κατάλαβε τότε που "την τελευταία ημέρα των προπονήσεων με φώναξε στο γραφείο του ο τότε προπονητής μας, ο κ. Μόμτσιλο Βούκοτιτς για να μου μιλήσει. Ήθελε να μου κάνει μια κουβέντα. Εγώ, εν τω μεταξύ, είχα ήδη κανονίσει διακοπές και ανυπομονούσα να φύγω. Έλεγα μέσα μου ‘τι να θέλει αυτός τώρα’. Καθίσαμε και μου είπε ότι ενώ είμαι πάρα πολύ καλός παίκτης, ένας ποδοσφαιριστής με δυνατότητες, ήθελε να μου δώσει μια συμβουλή επειδή ήμουν μικρός. Ευχήθηκε να την ακολουθήσω, του απάντησα ευχαρίστως. 'Κατά τη γνώμη μου', μου έλεγε 'μην έρθεις πίσω μετά από 20-25 ημέρες για την προετοιμασία. Κοίτα να βρεις κάτι άλλο, μην χάνεις περισσότερο τον χρόνο σου. Γιατί έτσι όπως είσαι, δεν θα κάνεις καριέρα και ίσως χάσεις την ευκαιρία να κάνεις ένα άλλο επάγγελμα'. Φαντάζεσαι να σου λέει ο προπονητής ότι δεν κάνεις πια; Ότι δεν έχεις εξέλιξη; Βέβαια, όσο σοκαριστικό κι αν ακούγεται, εγώ δεν το επεξεργάστηκα αμέσως. Δεν του έδωσα σημασία. Έφυγα και αναρωτήθηκα 'τι μου λέει τώρα'. Και πήγα διακοπές.

Ορμώμενος όμως από την κουβέντα, άρχισα να αναρωτιέμαι το γιατί. Και μαζί τι θέλω να κάνω στη ζωή μου: να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο. Όπως λοιπόν έχω πάει διακοπές στη Σαντορίνη, ύστερα από 2-3 ημέρες τα μάζεψα κι έφυγα. Γύρισα και άρχισα ένα εντατική προπόνηση. Βρήκα προγράμματα, ακόμη και διατροφής.

Ο Χάρης Κοπιτσής είχε προλάβει να ευχαριστήσει τον Μόμτσιλο Βούκοτιτς μέσω του SPORT24: "Το ποδόσφαιρο θα με είχε αποβάλει"
Ο Χάρης Κοπιτσής ως παίκτης του Πανιωνίου ACTION IMAGES


Ήμουν εντελώς αλλαγμένος στην πρώτη συγκέντρωση, τόσο σωματικά όσο και κυρίως πνευματικά. Είχα φτιάξει πρόγραμμα: ξυπνούσα πολύ νωρίς το πρωί, έκανα 1-1,5 ώρα σπίτι μου γυμναστική, έτρωγα σωστά, πήγαινα προπόνηση το απόγευμα και έπεφτα για ύπνο στις 22:00! Έψαξα, διάβασα, ρώτησα. Από τον Μαύρο υιοθέτησα το αυστηρό ωράριο, κάποια κομμάτια διατροφής και τα βάρη, από τον Αναστόπουλο, που μ' έπαιρνε τρέχαμε στο Καλλιμάρμαρο, την έξτρα προπόνηση. Έκανα πράγματα που για την εποχή ήταν προχωρημένα. Ακόμη και ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού εφάρμοσα για να φτιάξω τη φυσική κατάστασή μου. Ήμουν 87 κιλά και γύρισα 72. Είχα χάσει 15".

Ούτε διαφήμιση για ινστιτούτα αισθητικής/αδυνατίσματος τέτοια εντυπωσιακή μετάλλαξη. Ινστιτούτο αυτοβελτίωσης πιο πιθανό, θαρρώ. "Σαν να πατήθηκε ένα κουμπί και άλλαξαν τα πάντα. Εμφανίστηκε ένας άλλος Χάρης, δεν με γνώρισαν. Σαν να μπήκα σε μια κάψουλα. Ακραίο μεν, αλλά άρχισα να μην έχω επαφές με φίλους. Ειδάλλως ήξερα ότι θα χάσω το όνειρό μου. Έτσι εκεί που ήμουν ένα παιδί που απλώς συμμετείχα, άρχισα να ξεχωρίζω πραγματικά και να κάνω τη διαφορά".

Τα σκληρά πλην ειλικρινά λόγια του Σέρβου προπονητή είχαν μετατραπεί σε κίνητρο και "είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι' αυτό". Υπό τις νέες αναδιαμορφωμένες συνθήκες, "έφτασα στο σημείο να είμαι βασικός και αναντικατάστατος όταν ήμουν ένα παιδί που δεν ήξεραν αν έπρεπε να το βάλουν να παίξει. Έτρεχα τόσο πολύ που κάποια στιγμή ο ίδιος άνθρωπος μου έλεγε να είμαι πιο συγκρατημένος για να μην τραυματιστώ. Το τι ερέθισμα μού έδωσε δεν περιγράφεται και από 'κει που θα σταματούσα βρέθηκα στην ΑΕΚ με παρακαταθήκη όλη αυτήν την προσπάθεια. Με ακολούθησε. Επειδή πάντως ήταν τρομερά βάρβαρο, χρειάστηκε ενίοτε και η αποτοξίνωση για να ισορροπήσω".

Θυμηθείτε όλη τη συνέντευξη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή στο SPORT24

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ