ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Νιγηρία - Νότια Αφρική 4-2 πέν. (1-1): Με ήρωα και σκόρερ τον Τροστ-Εκόνγκ στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών

Ο Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ της Νιγηρίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Νότια Αφρική για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2023 στο "Πις οφ Μπουάκε", Μπουάκε | Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024
Ο Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ της Νιγηρίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Νότια Αφρική για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2023 στο "Πις οφ Μπουάκε", Μπουάκε | Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 © 2024/THEMBA HADEBE/AP IMAGES

Ο Γουίλιαμς Τροστ-Εκόνγκ σκόραρε για τη Νιγηρία και εκτέλεσε με επιτυχία και ένα πέναλτι της εξτρά διαδικασίας, δίνοντάς της τη νίκη με 4-2 επί της Νότιας Αφρικής στα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Ο Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ ήταν ο πρωταγωνιστής στην πρόκριση της Νιγηρίας για όγδοη φορά στην ιστορία της σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ σημείωσε το τέρμα των "σούπερ αετών" και εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι στη σχετική νικηφόρα διαδικασία (4-2), ύστερα από το 1-1 στα 120 λεπτά κόντρα στη Νότια Αφρική.

Η αναμονή έντεκα ετών ήταν αρκετά μεγάλη για τη Νιγηρία, η οποία επιστρέφει σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από το 2013, ύστερα από τη νίκη της με 2-0 επί της Νότιας Αφρικής στα ημιτελικά του θεσμού, έχοντας ως σκόρερ τον Γουίλιαν Τροστ-Εκόνγκ.

Ο αγώνας ήταν αρκετά ισορροπημένος, με λίγες ευκαιρίες στο 1ο μέρος και περισσότερη δράση στο 2ο. Στο 67', η Νιγηρία κέρδισε πέναλτι που ανέλαβε την ευθύνη του ο αρχηγός της και μόνιμος εκτελεστής. Ο Τροστ-Εκόνγκ άνοιξε το σκορ, όμως υπήρχε δρόμος ακόμα.

Στο 86ο λεπτό της συνάντησης σημειώθηκε η φάση του αγώνα. Ο Βίκτορ Όσιμεν έσπρωξε την μπάλα σε κενή εστία για το 2-0, όμως η φάση γύρισε πίσω και ο VAR είδε πέναλτι υπέρ της Νότιας Αφρικής. Ο διαιτητής επιβεβαίωσε και ο Τεμπόχο Μοκοένα ισοφάρισε σε 1-1 κι έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Η "μπαφάνα-μπαφάνα" είχε την κατοχή στο επιπλέον ημίωρο, όμως οι μεγάλες στιγμές ήταν ελάχιστες. Σε μία εξ αυτών, η Νιγηρία κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Τερέμας Μόφι μόλις είχε μπει στο παιχνίδι, όμως και πάλι το σύστημα VAR την εμπόδισε. Η ανατροπή είχε γίνει εκτός περιοχής, κάτι που οδήγησε στην αποβολή του θύτη, Γκραντ Κεκάνα.

Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος των 120 λεπτών και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι. Ο Στάνλεϊ Νουαμπάλι απέκρουσε τις προσπάθειες των Μοκοένα και Έβιντενς Μακγκόπα, ο Τροστ-Εκόνγκ έκανε το 3-1 και ο Κελέτσι Ιχεανάτσο διαμόρφωσε το τελικό 4-2.

Η Νιγηρία προκρίθηκε για πρώτη φορά από το 2013 σε τελικό της διοργάνωσης και ψάχνει το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας της.

  • ΝΙΓΗΡΙΑ: Νουαμπαλί, Άινα, Τροστ-Εκόνγκ, Ατζαγί, Μπάσεϊ, Οσάγι-Σάμουελ (120+2' Οσαγί-Σάμουελ), Ονιέκα (102' Αρίμπο), Ιγουόμπι (62' Γιουσούφ), Σάιμον (62' Τσουκουέζε), Όσιμεν (110' Μόφι), Λούκμαν (102' Ιχεανάτσο)
  • ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Γουίλιαμς, Μουντάου, Κεκάνα, Μβάλα, Μοντίμπα, Μοκοένα, Ξούλου (76' Μαγιαμπέλα), Σιτόλε, Ζουάνε (76' Λεπάσα, 117' Σιμπίσι), Μακγκόπα, Τάου

Τα αποτελέσματα των ημιτελικών

  • Νιγηρία - Νότια Αφρική 4-2 πέν., 1-1 παρ., 1-1 κ.α. (57' πέν. Τροστ-Εκόνγκ / 90' πέν. Μοκοένα)
  • 07/02 22:00 Ακτή Ελεφαντοστού - Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό

Το πρόγραμμα του μικρού τελικού

  • 10/02 22:00 Νότια Αφρική - Ακτή Ελεφαντοστού - Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό

Το πρόγραμμα του μεγάλου τελικού

  • 11/02 22:00 Νιγηρία - Ακτή Ελεφαντοστού - Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό
TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ