ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέοι κανονισμοί: Αυτό πλέον δεν θα είναι χέρι

Νέοι κανονισμοί: Αυτό πλέον δεν θα είναι χέρι

Τι δεν θεωρείται πλέον μέρος του χεριού και πώς αλλάζουν οι γραμμές του VAR; Πώς επηρεάζει το πλεονέκτημα μια κίτρινη; Αυτοί είναι οι νέοι κανονισμοί της Super League Interwetten.

Η Super League Interwetten ξεκινάει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και μαζί της μπαίνουν σε εφαρμογή οι τελευταίες αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Η UEFA υιοθέτησε τις αλλαγές ήδη από το καλοκαίρι στα παιχνίδια του Champions και του Europa League και πλέον θα τις δούμε και στα ελληνικά γήπεδα. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία των τροποποιήσεων.

"ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΡΙ, ΕΙΝΑΙ ΩΜΟΣ"

Πόσες φορές δεν έχει ακουστεί αυτή η φράση σε διαφωνίες για πέναλτι που δόθηκαν ή δεν δόθηκαν. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι κανονισμοί ορίζουν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τι θα θεωρείται χέρι και τι όχι. Υπάρχει και το σχετικό σχέδιο, αυτό που βοηθάει στη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια.

Νέοι κανονισμοί: Αυτό πλέον δεν θα είναι χέρι

Από φέτος, το πράσινο κομμάτι ΔΕΝ θεωρείται χέρι. Οι αμυντικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, ηθελημένα ή όχι, χωρίς να δοθεί πέναλτι, ενώ το ίδιο μπορούν να κάνουν οι επιτιθέμενοι για να κοντρολάρουν, ακόμα και να σκοράρουν.

Πως ορίζει λεκτικά ο κανονισμός το συγκεκριμένο σημείο που δεν θεωρείται χέρι; "Από τον ώμο μέχρι το κάτω μέρος της μασχάλης".

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ

Ο σαφής αυτός διαχωρισμός δεν επηρεάζει μόνο τις παραβάσεις με τα χέρια, αλλά και το οφσάιντ. Όπως γνωρίζετε, στον κανονισμό του οφσάιντ τα σώματα αμυντικών και επιθετικών “κρίνονται” χωρίς να μετράμε τα χέρια τους.

Από τότε που μπήκε το VAR στη ζωή μας και ειδικά οι 3D γραμμές, υπάρχουν συχνά συζητήσεις για το που πρέπει να τοποθετηθούν. Στην Αγγλία την προηγούμενη σεζόν τους έδωσαν την ονομασία “οφσάιντ της μασχάλης”, γιατί εκεί τοποθετούσαν οι χειριστές τις γραμμές.

Πλέον, αυτό αλλάζει. Αφού σε εκείνο το ύψος δεν θεωρείται χέρι, οι γραμμές του οφσάιντ θα πρέπει να το περιλαμβάνουν όταν αυτό είναι το σημείο του σώματος πιο κοντά στην εστία. Τόσο για τους αμυντικούς, όσο και για τους επιτιθέμενους. Ορίστε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Νέοι κανονισμοί: Αυτό πλέον δεν θα είναι χέρι

Η φάση είναι από αγώνα Μπαρτσελόνα - Οσασούνα μετά την επανέναρξη της La Liga. Δείτε πως η γραμμή για τον Σουάρες μπήκε "έξω, συμπεριέλαβε όλο τον ώμο του. Με τον προηγούμενο κανονισμό θα έπρεπε να μπει πιο “μέσα”, στη μασχάλη. Ίσως και πάλι ο Σουάρες να ήταν οφσάιντ, ίσως και όχι, όμως σίγουρα η κόκκινη γραμμή θα ήταν αρκετά εκατοστά πιο κοντά στην μπλε του αμυντικού.

Πιθανότατα αυτή η αλλαγή να κόστισε στον Ολυμπιακό το γκολ απέναντι στη Γουλβς. Θυμίζουμε ότι σε όλους τους αγώνες της Super League Interwetten θα είναι διαθέσιμη η 3D γραμμή του οφσάιντ.

ΤΕΡΜΑ ΤΑ "ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ"

Η νέα διατύπωση του κανονισμού αφορά το πόσο πίσω πρέπει να γυρίσει μια φάση για να δοθεί χέρι στην ομάδα που επιτίθεται. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό "το ακούσιο χέρι επιτιθέμενου τιμωρείται μόνο αν συμβεί 'αμέσως'’ πριν δημιουργήσει ευκαιρία ή σκοράρει".

Στην επεξήγηση της διατύπωσης, αναφέρεται ότι "δεν είναι παράβαση αν μετά το ακούσιο χέρι η μπάλα ταξιδέψει κάποια απόσταση (με πάσα ή με ντρίμπλα) ή/και αν υπάρχουν αρκετές πάσες πριν την ευκαιρία ή το γκολ".

Το χέρι, ακόμα και το ακούσιο/μαζεμένο/κολλημένο, θα εξακολουθήσει να είναι λόγος να ακυρωθεί ένα γκολ, αλλά μόνο αν το έχει κάνει ο σκόρερ/δημιουργός αμέσως πριν την εκτέλεση/δημιουργία.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Αν ο διαιτητής δώσει πλεονέκτημα σε υποσχόμενη επίθεση ή επιτρέψει στην ομάδα να εκτελέσει γρήγορα το φάουλ, τότε ακυρώνεται η κίτρινη που θα έδινε αν σταματούσε το παιχνίδι.

Το πνεύμα της αλλαγής είναι προφανώς το "δεν μπορείς να έχεις και τη συνέχεια της επίθεσης και την κίτρινη". Αν ο παίκτης σταματήσει υποσχόμενη επίθεση πρέπει να δει κίτρινη, αλλά αν δοθεί πλεονέκτημα ή οι επιτιθέμενοι εκτελέσουν γρήγορα το φάουλ, η κάρτα "σβήνεται", τη γλιτώνει.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Πάμε και στα πέναλτι, που τα έκανε ξαφνικά περίπλοκα η παρουσία του VAR. Ο τερματοφύλακας εξακολουθεί να πρέπει να έχει επαφή με τη γραμμή την ώρα της εκτέλεσης. Όμως, αν η μπάλα φύγει άουτ ή βρει στο δοκάρι, το πέναλτι πλέον δεν θα επαναλαμβάνεται αν ο τερματοφύλακας είναι λίγο έξω από τη γραμμή.

Με λίγα λόγια, το να βγεις λίγο έξω από την εστία θα τιμωρείται με επανάληψη μόνο αν ο τερματοφύλακας έχει αποκρούσει το πέναλτι. Δεν θα δούμε ξανά αυτήν την παρωδία η μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ και να δίνεται επανάληψη επειδή το πόδι απέχει μερικά εκατοστά από τη γραμμή.

Επιπλέον, αλλάζει ο τρόπος τιμωρίας του τερματοφύλακα που αποκρούει το πέναλτι και έχει βγει από τη γραμμή του πριν την εκτέλεση. Πλέον, πριν την επανάληψη θα του γίνεται παρατήρηση, δεν θα παίρνει κατευθείαν κίτρινη κάρτα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΗΜΑ

Και κάτι τελευταίο. Για πρώτη φορά οι κανονισμοί διατυπώνουν τι συνιστά κράτημα. Σύμφωνα λοιπόν με την IFΑB, "παράβαση για κράτημα υπάρχει μόνο όταν η επαφή με το σώμα του αντιπάλου εμποδίζει την κίνησή του". Οπότε, μη φωνάζετε "τον κρατάει" όταν βλέπετε το ριπλέι μιας φάσης.

Το κράτημα επιτρέπεται, αυτό που απαγορεύεται είναι το κράτημα που εμποδίζει τον αντίπαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ