MEDIA

Formula 1: To 18o Grand Prix, στο Όστιν, έρχεται την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 22:00 ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+

Antonin Vincent / DPPI / Scuderia Ferrari Press Office

Το 18ο Grand Prix του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στο Όστιν των ΗΠΑ την Κυριακή 25 Οκτωβρίου και θα μεταδοθεί στις 22:00, ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ (https://www.antennaplus.gr) και ετεροχρονισμένα στις 23:30 στον ΑΝΤ1.

Το αγωνιστικό τριήμερο ξεκινά την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και συνεχίζεται το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, με όλες τις ελεύθερες και τις κατατακτήριες δοκιμές που θα διαμορφώσουν το grid της Κυριακής να μεταδίδονται ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+.

O Αντονέλι έχει ραντεβού με την ιστορία

Ο νεαρός οδηγός της Mercedes μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, στο Όστιν αυτό το Σαββατοκύριακο και αν τα καταφέρει θα γίνει ο νεότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ιστορία της Formula 1. Γεννημένος στις 25 Αυγούστου 2006, ο Αντονέλι είναι μόλις 20 ετών. Το ρεκόρ σήμερα κατέχει ο Φέτελ, που κατέκτησε τον τίτλο το 2010 σε ηλικία 23 ετών και 134 ημερών. Επιπλέον ο Αντονέλι θα γίνει ο πρώτος Ιταλός παγκόσμιος πρωταθλητής μετά από 73 χρόνια. Ο τελευταίος Ιταλός οδηγός που στέφθηκε πρωταθλητής ήταν ο Αλμπέρτο Ασκάρι το μακρινό 1953.

Wolfgang Wilhelm / Mercedes AG

Απομένουν 6 αγώνες (150 βαθμοί) για την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος και ο Κίμι Αντονέλι φτάνει στο Circuit of the Americas με προβάδισμα 102 βαθμών. Μετά το Όστιν απομένουν 5 αγώνες στο πρόγραμμα (Μεξικό, Βραζιλία, Λας Βέγκας, Κατάρ και Άμπου Ντάμπι), οπότε το μέγιστο των διαθέσιμων βαθμών είναι 125.

Αυτό σημαίνει ότι για να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο Όστιν, η διαφορά του από τον Ράσελ -καθώς και από τους Λιούις Χάμιλτον (229 β.) και Μαξ Φερστάπεν (221 β.)- πρέπει να είναι τουλάχιστον 125 βαθμοί. Σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας στους 125 βαθμούς, ο τίτλος κατοχυρώνεται στον Αντονέλι, λόγω περισσότερων νικών (έχει ήδη 8 νίκες έναντι 3 του Ράσελ).

Η μοναδική περίπτωση να εξασφαλιστεί μαθηματικά ο τίτλος στο Τέξας απαιτεί νίκη του Ιταλού στον αγώνα της Κυριακής (25 βαθμοί). Έτσι φτάνει τους 365 βαθμούς και για να εξασφαλίσει μαθηματικά το πρωτάθλημα ο Ράσελ δεν πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 2 βαθμούς, δηλαδή πρέπει να τερματίσει στη 9η θέση ή χαμηλότερα.

Με τη νίκη του Αντονέλι, τόσο ο Χάμιλτον όσο και ο Φερστάπεν τίθενται αυτόματα εκτός μαθηματικής διεκδίκησης, ανεξάρτητα από το πού θα τερματίσουν στο Όστιν. Αν ο Αντονέλι τερματίσει 2ος η εξασφάλιση του τίτλου μεταφέρεται για το Μεξικό (25/10).

Η εκκίνηση του GP ΗΠΑ 2025 Mark Thompson/Getty Images/McLaren Media Centre

Το Circuit of the America’s φιλοξενεί αγώνα από το 2012. Έχει μήκος 5513m και 20 στροφές, μερικές εκ των οποίων πολύ γρήγορες. Υπάρχουν και δυο μεγάλες ευθείες, της εκκίνησης και ανάμεσα στις στροφές 11 και 12 με αντίστοιχες ζώνες straight mode και overtake mode. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής είναι η πρώτη στροφή, με έντονη ανωφέρεια και μεγάλο πλάτος. Καταλήγει σε μια αριστερή στροφή 120 μοιρών όπου οι οδηγοί διεκδικούν θέση.

Η τριπλέτα στροφών 3-6 θυμίζει την αντίστοιχη Maggots-Becketts στο Σίλβερστον, η τριπλέτα στροφών 12-15 θυμίζει Χόκενχάιμ και η τριπλέτα στροφών 16-18, την διαβόητη στροφή 8 στην Κωνσταντινούπολη.

Φέτος η επιλογή ελαστικών είναι χωρίς κενό ανάμεσα στις γόμες. Λόγω τραχύτητας οδοστρώματος, αλλά και υψηλών ενεργειακών φορτίων που μεταφέρουν τα ελαστικά στις γρήγορες καμπές, διαθέσιμες είναι οι γόμες C2, C3, C4.

Θα είναι ο 82ος αγώνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Όστιν έχουν διεξαχθεί 13 αγώνες από το 2012 ως και το 2025. Πολυνίκης είναι ο Χάμιλτον με 5 νίκες. Πέρυσι κέρδισε ο Φερστάπεν φτάνοντας τις 4 νίκες, ενώ όσον αφορά στους κατασκευαστές Mercedes και Red Bull έχουν από 5 νίκες.

Αναλυτικά οι μεταδόσεις και εκπομπές του 18ου Grand Prix σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+:

  • F1 – FP1 – 23/10 – 20:30 – ANT1+
  • F1 – FP2 – 23/10 – 00:00 – ANT1+
  • F1 – FP3 – 24/10 – 20:30 – ANT1+
  • F1 – Qualifying – 24/10 – 00:00 – ANT1+
  • F1 – Formula 1 Show – 25/10 – 21:00 – ANT1+
  • F1 – Race – 25/10 – 22:00 – ANT1+
  • F1 – Formula 1 Show – 25/10 – Με τη λήξη του αγώνα – ΑΝΤ1+
  • F1 – Race (delayed) – 25/10 – 23:30 – ANT1
  • Nascar Cup Series – Talladega – 25/10 – 20:00 – ΑΝΤ1+

«Formula 1 Show» και «Formula 1 Stories» αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+

Το Formula 1 Show, που ξεκινά στις 21:00, μία ώρα πριν από την εκκίνηση του αγώνα, θα είναι, όπως πάντα, γεμάτο αποκλειστικό περιεχόμενο. Το σπορ επιστρέφει στην Αφρική μετά από 33 χρόνια και οι Λέκλερκ και Χάμιλτον μιλούν στην κάμερα του ΑΝΤ1 για τη σημασία ενός αγώνα στη συγκεκριμένη ήπειρο. Παράλληλα, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μιλάει για μία προσωπικότητα που θαυμάζει, τον Νέλσον Μαντέλα.

Το νέο πρόσωπο στο grid του 2027, ο Ραφαέλ Καμάρα που υπέγραψε στη Haas F1, μιλάει αποκλειστικά στον Γιώργο Ανανίδα, ο πρώην οδηγός F1 και νυν σταρ του IndyCar, Μάρκους Έρικσον, στον Πάνο Σεϊτανίδη, ενώ ο Άρβιντ Λίντπλαντ της Racing Bulls, αποκαλύπτει στη Μαρία Θωμά τον… άνθρωπο πίσω από τον οδηγό.

Παράλληλα, μπορεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να μην υπήρχε Grand Prix της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όμως η ομάδα του Formula 1 Show ήταν ακροβολισμένη σε πίστες της Ευρώπης και μεταφέρει εικόνες και ρεπορτάζ: από τον «τελικό» του NASCAR Euro Series στο Ζόλντερ (Βέλγιο) και την προσπάθεια του Θωμά Κρασώνη στη διεκδίκηση του τίτλου που μεταδόθηκε LIVE από το ΑΝΤ1+, από τις 6 Ώρες της Βαρκελώνης (Ισπανία) για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής αλλά και από την εντυπωσιακή παράσταση του Μαξ Φερστάπεν, στον τελευταίο αγώνα του GT World Challenge, στο Πορτιμάο (Πορτογαλία), που επίσης μεταδόθηκε LIVE και αποκλειστικά από το ΑΝΤ1+.

Scuderia Ferrari Press Office

Μετά το τέλος της εκπομπής «Formula 1 Show, η δράση συνεχίζεται αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ με το «Formula 1 Stories». Οι Τάκης Πουρναράκης και Πάνος Σεϊτανίδης μάς μεταφέρουν πίσω σε έναν από τους πιο δραματικούς και γεμάτους ένταση αγώνες που έχουν διεξαχθεί στο Όστιν, αυτόν του 2015 που διεξήχθη υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές του τυφώνα Πατρίσια, είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση των δεύτερων ελεύθερων δοκιμών και τη μεταφορά των κατατακτήριων δοκιμών το πρωί της Κυριακής. Όταν τελικά έσβησαν τα κόκκινα φώτα, η πίστα ήταν ακόμα υγρή, δημιουργώντας χάος με συνεχείς εναλλαγές θέσεων, στρατηγικών και επαφών μεταξύ των μονοθεσίων.

Ο Λιούις Χάμιλτον και ο Νίκο Ρόσμπεργκ, χάρισαν στους θεατές μια συγκλονιστική μονομαχία. Η πρωτιά του αγώνα άλλαξε χέρια πολλές φορές και το κρίσιμο σημείο ήρθε λίγους γύρους πριν το τέλος, όταν ο Νίκο Ρόσμπεργκ έκανε ένα σπάνιο οδηγικό λάθος γεγονός που επέτρεψε στον Λιούις Χάμιλτον να αντικρίσει πρώτος την καρό σημαία. Έτσι εξασφάλισε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο του. Η ένταση μεταφέρθηκε και στο δωμάτιο των νικητών, όπου ο Λιούις Χάμιλτον πέταξε το καπέλο της δεύτερης θέσης στον Νίκο Ρόσμπεργκ κι εκείνος του το επέστρεψε εκνευρισμένος.

Zak Mauger/LAT Images/McLaren Media Centre

Το πρόγραμμα των αποκλειστικών τηλεοπτικών μεταδόσεων του τριημέρου από το ΑΝΤ1+ ολοκληρώνεται, όπως πάντα, με τη δράση του συναρπαστικού πρωταθλήματος NASCAR Cup Series.

Μετά τον επεισοδιακό αγώνα στο Φοίνιξ της Αριζόνα με νικητή τον Τάιλερ Ρέντικ της 23XI Racing, το βράδυ της Κυριακής το σκηνικό μεταφέρεται στη θρυλική Talladega, στην Αλαμπάμα, για την κρίσιμη 34η μάχη της σεζόν. Το «Yellawood 400», ξεκινά στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Στις μεταδόσεις του αγωνιστικού τριημέρου θα βρίσκονται οι Γιώργος Ανανίδας, Κώστας Λεώνης, Τάκης Πουρναράκης και Πάνος Σεϊτανίδης.

Παράλληλα, μέσα από την ιστοσελίδα antenna.gr/f1 οι φίλοι της Formula 1 μπορούν να ακούσουν τα podcast “Καρό Σημαία” με τον Κώστα Ψάρρα και τον Πάνο Σεϊτανίδη και “Brake Test” με τη Μαρία Ανδρεάδη και τον Κώστα Λεώνη, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους για να διεκδικήσουν πλούσια δώρα στο “Formula 1 Trivia” και, φυσικά, να ενημερώνονται καθημερινά για όλα τα νέα της Formula 1, με ειδήσεις, βίντεο και έγκυρη αρθρογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ