CHAMPIONS LEAGUE

Μπαρτσελόνα - Λιόν 1-3: Οι "λιονέ" σήκωσαν στο Τορίνο το 8ο Champions League

Οι παίκτριες της Λιόν σηκώνουν το τρόπαιο του Champions League μετά από τη νίκη τους επί της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Τορίνου | 21 Μαΐου 2022
Οι παίκτριες της Λιόν σηκώνουν το τρόπαιο του Champions League μετά από τη νίκη τους επί της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Τορίνου | 21 Μαΐου 2022 @2022 ALESSANDRA TARANTINO/AP IMAGES

Η Λιόν επιβλήθηκε 3-1 της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Champions League γυναικών και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, για να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο για όγδοη φορά στην ιστορία της.

Η Μπαρτσελόνα ήταν η ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο του Champions League το 2021 και η οποία τη φετινή σεζόν είχε εντυπωσιάσει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, φτάνοντας στον τελικο έχοντας μόνο μία ήττα και διαθέτοντας την κάτοχο της Χρυσής Μπάλας, Αλέξια Πουτέγιας, όμως το βράδυ της 21ης Μαΐου η ομάδα που έδειξε τη στόφα και το μέταλλό της ήταν η Λιόν.

Οι Γαλλίδες έφτασαν για 10η φορά στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και εκεί δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, με τις λιονέ να επικρατούν απολύτως δίκαια με 3-1 και να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες Ευρώπης για 8η φορά στην ιστορία τους (επέκτειναν το ρεκόρ τους).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η προπονήτρια της Λιόν, Σόνια Μπονπαστόρ, έγινε η πρώτη γυναίκα που κατακτά το Champions League τόσο ως παίκτρια όσο και ως προπονήτρια, αφού είχε πάρει τον τίτλο αγωνιζόμενη για λογαριασμό της γαλλικής ομάδας το 2011 και το 2012.

Οι παίκτριες της Λιόν πανηγυρίζουν γκολ εις βάρος της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Champions League γυναικών | 21 Μαΐου 2022
Οι παίκτριες της Λιόν πανηγυρίζουν γκολ εις βάρος της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Champions League γυναικών | 21 Μαΐου 2022 @2022 ALESSANDRA TARANTINO/AP IMAGES

Το ματς

Η Μπαρτσελόνα παρατάχτηκε στο Allianz Stadium με τον αέρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης και της ομάδας που διεκδικεί το back-to-back και η Λιόν ως η πολυνίκης του θεσμού με επτά κατακτήσεις, με τις παίκτριες της γαλλικής ομάδας να μπαίνουν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και να κυριαρχούν.

Χρειάστηκαν μόλις έξι λεπτά για να προηγηθούν και το έκαναν με ένα γκολ παγκόσμιας κλάσης, με την Ανρί να εξαπολύει ασύλληπτο σουτ από απόσταση 30 μέτρων και να κεραυνοβολεί την αντίπαλη κίπερ.

Στο 23ο λεπτό ήρθε και το δεύτερο χτύπημα από τις "λιονέ", με την Χέγκερμπεργκ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής μετά από σέντρα από τα αριστερά (0-2) ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης έκανε το γύρισμα από τα δεξιά σε μία στιγμή σύγχυσης στα καρέ της Μπαρτσελόνα και η Μακάριο προώθησε τη μπάλα στα δίχτυα με πλασέ μέσα από τη μικρή περιοχή για το 0-3.

Το μόνο που μπόρεσε να πετύχει στο πρώτο μέρος η Μπαρτσελόνα ήταν να μειώσει σε 3-1, με την αρχηγό της και κάτοχο της Χρυσής Μπάλας, Πουτέγιας, να σκοράρει με πλασέ στην κίνηση μετά από σέντρα του Χάνσεν, για να φτάσει τα 11 γκολ στη φετινή διοργάνωση (πρώτη σκόρερ).

Στο δεύτερο μέρος οι μπλαουγκράνα πλησίασαν το δεύτερο γκολ αλλά δεν το βρήκαν στο 57' όταν υπέροχο ψηλοκρεμαστό πλασέ από 40 μέτρα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, με τη συνέχεια να βρίσκει τόσο την Μπαρτσελόνα να απειλεί με ένα ακόμα γκολ όσο και την Λιόν να ψάχνει και τέταρτο για να κλειδώσει το ματς και τον τίτλο.

Τελικά, άλλο γκολ δεν σημειώθηκε μέχρι το φινάλε, με την Λιόν να διαχειρίζεται εξαιρετικά το υπέρ της προβάδισμα από το πρώτο μέρος και να φτάνει σε μία γλυκιά επικράτηση με 3-1, που την έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 8η φορά στην ιστορία της.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΛΙΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ