ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ: Η FIFA απόφασισε τη χρήση της τεχνολογίας του ημιαυτόματου οφσάιντ στα γήπεδα του Κατάρ

Στιγμιότυπο από αγώνα στην Ιαπωνία μεταξύ της Ρεάλ και της Κλαμπ Αμέρικα | 15 Δεκεμβρίου 2016
Στιγμιότυπο από αγώνα στην Ιαπωνία μεταξύ της Ρεάλ και της Κλαμπ Αμέρικα | 15 Δεκεμβρίου 2016 @2016 SHUJI KAJIYAMA/AP IMAGES

Μία σημαντική τεχνολογική καινοτομία θα εφαρμοστεί στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο, με την FIFA να γνωστοποιεί πως στα γήπεδα του Κατάρ θα γίνει χρήση του ημιαυτόματου οσφάιντ.

Η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε διάφορα ποδοσφαιρικά τουρνουά υπό την αιγίδα της FIFA, μεταξύ των οποίων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2021, όμως σε λίγους μήνες από τώρα θα ανέβει στο επόμενο επίπεδο.

Αυτό δεν είναι άλλο από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την FIFA να εκδίδει ανακοίνωση μέσω της οποίας επιβεβαίωσε πως στα γήπεδα του Κατάρ θα χρησιμοποιηθεί η ημιαυτόματη τεχνολογία για το οφσάιντ, με τον στόχο να είναι οι διαιτητές ενός του γηπέδου και εκείνοι που ελέγχουν το VAR, να λαμβάνουν γρηγορότερα και ασφαλέστερα τις όποιες αποφάσεις.

Πώς ακριβώς θα βοηθηθούν οι διαιτητές; Όπως έγινε γνωστό, κάτω από την οροφή κάθε γηπέδου -όπου θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία- θα είναι τοποθετημένες 12 κάμερες για την "ανίχνευση" της μπάλας όπως και 29 σημεία ακρίβειας από κάθε παίκτη για τον υπολογισμό της ακριβής θέσης του καθενός στο γήπεδο.

Με το που θα λαμβάνεται μάλιστα κάποια απόφαση, θα δημιουργείται ένα ακριβές αντίγραφο της φάσης σε 3D animation, που θα προβάλλεται τόσο στα μάτριξ του γηπέδου όσο και στους τηλεοπτικούς δέκτες, ώστε όλοι -θεατές και τηλεθεατές- να έχουν επίγνωση για το τι ακριβώς συνέβη σε κάθε φάση.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ