ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μουντιάλ 2022, Σαουδική Αραβία - Μεξικό 1-2: Η πρώτη νίκη των σομπρέρος δεν ήταν αρκετή για την πρόκριση

Μουντιάλ 2022, Σαουδική Αραβία - Μεξικό 1-2: Η πρώτη νίκη των σομπρέρος δεν ήταν αρκετή για την πρόκριση
@2022 LUCA BRUNO/AP IMAGES

Το Μεξικό επιβλήθηκε 2-1 της Σαουδικής Αραβίας και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στον 3ο όμιλο όμως δεν ήταν αρκετή για να το στείλει στη φάση των 16, για να γνωρίσει τον αποκλεισμό από τη νοκ-άουτ φάση μετά από επτά διαδοχικές προκρίσεις.

Το παράπονο των φίλων του Μεξικού εδώ και τρεις δεκαετίες ήταν πως η εθνική ομάδα της χώρας τους βίωνε την κατάρα του περίφημου "πέμπτου αγώνα" στο Μουντιάλ, αφού στις επτά προηγούμενες παρουσίες της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου περνούσε πάντα τη φάση των ομίλων αλλά αποκλειόταν συνέχεια στους 16.

Στα γήπεδα του Κατάρ, δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε αυτό το στόχο που εθεωρείτο "λίγος", αφού στο μπρα ντε φερ στο οποίο πήρε μέρος με την Πολωνία για το ποια εκ των δύο θα ακολουθούσε την Αργεντινή στην επόμενη φάση, βγήκε χαμένη.

Μουντιάλ 2022, Σαουδική Αραβία - Μεξικό 1-2: Η πρώτη νίκη των σομπρέρος δεν ήταν αρκετή για την πρόκριση

Το Μεξικό έφτασε να προηγείται με δύο γκολ διαφορά της Σαουδικής Αραβίας και την ίδια ώρα έβλεπε την Πολωνία να ηττάται με το ίδιο σκορ από την αλμπισελέστε, όμως εκεί που προσπαθούσε να βάλει το τρίτο γκολ για να πάρει εκείνο την πρόκριση και να μην αποκλειστεί λόγω του τελευταίου κριτηρίου ισοβαθμίας (είχε δύο περισσότερες κίτρινες κάρτες!) δέχτηκε γκολ από τον Αλ Νταουσάρι που μείωσε σε 2-1, με το φινάλε να βρίσκει την ομάδα του Τάτα Μαρτίνο να παίρνει μία πικρή νίκη.

Και αυτό γιατί στα ελάχιστα λεπτά που απέμεναν δεν βρήκε το τρίτο γκολ που θα έδινε σε εκείνη το πλεονέκτημα (μέσω του τρίτου κριτηρίου ισοβαθμίας: της καλύτερης επίθεσης) και έμεινε στην 3η θέση, που το στέλνει σπίτι του και το αφήνει εκτός των νοκ-άουτ αγώνων για πρώτη φορά μετά από το 1978.

Το ματς

Το πρώτο μέρος ήταν άκρως χορταστικό από άποψη ρυθμού και θεάματος, με το φινάλε του να βρίσκει τις δύο ομάδες να έχουν συνολικά 15 τελικές προσπάθειες. Ωστόσο υπήρχε μία ομάδα που επέβαλε πλήρως το ρυθμό της μετά από το πρώτο 15λεπτο και αυτή ήταν το Μεξικό του Χεράρδο Μαρτίνο, που πήρε τα ηνία, έκλεισε τους Σαουδάραβες στα καρέ τους και άρχισε να πολιορκεί, παίζοντας είτε από τον άξονα είτε από τα πλάγια.

Σε αυτό το διάστημα ο Ορμπελίν Πινέδα ήταν εκ των κορυφαίων παικτών των σομπρέρος έχοντας τις περισσότερες τελικές πάσες προς την επίθεση στο πρώτο μέρος (12) σε σχέση με όλους τους παίκτες που ήταν στο χορτάρι, με τους Ασιάτες από την πλευρά τους να είναι ανταγωνιστικοί στα πρώτα 15 λεπτά (είχαν δύο πολύ καλές φάσεις με τον Κάνο) αλλά να βρίσκονται σε κατάσταση τρικυμίας στη συνέχεια.

Η καλύτερη φάση για την Σαουδική Αραβία στο πρώτο μέρος ήταν η κεφαλιά του Αλγκανάμ από το ύψος της μικρής περιοχής στο 45+6' που έφυγε άουτ, με το Μεξικό από την πλευρά του να τα βάζει με την αστοχία του, αφού αν και έφτιαξε ουκ ολίγες καλές φάσεις στην αντίπαλη περιοχή (με Λοσάνο, Μαρτίν, Τσάβες και Πινέδα) δεν κούνησε τα δίχτυα.

Η λευκή ισοπαλία δεν ευνοούσε ούτε τη μία ούτε την άλλη ομάδα στην προσπάθειά τους για πρόκριση και ήταν δεδομένο πως ο ρυθμός θα άνοιγε στο δεύτερο μέρος, με τους παίκτες του Μεξικού να μπαίνουν αφιονισμένοι στο χορτάρι και να δικαιώνονται πανηγυρικά, βάζοντας δύο γκολ μέσα σε λίγα λεπτά που τους επανέφεραν δυναμικά σε τροχιά πρόκρισης.

Το 1-0 έγινε στο 47ο λεπτό όταν μετά από κόρνερ από τα αριστέρα, ο Μόντες έκανε το τακουνάκι και ο Μαρτίν με πλασέ μέσα από τη μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Τσάβες να απογειώσει τους συμπατριώτες του στις εξέδρες αφού με μία ασύλληπτη εκτέλεση φάουλ από τα 30 μέτρα έγραψε το 2-0, αποτέλεσμα που επέτρεψε στους σομπρέρος να πιστέψουν στη μεγάλη ανατροπή των δεδομένων.

Παράλληλα με το δικό τους ματς, το μυαλό ήταν και σε αυτό της Αργεντινής με την Πολωνία, με τα γκολ των Μακάλιστερ (46') και Άλβαρες (67') να δημιουργούν μία απίστευτη κατάσταση στον 3ο όμιλο. Κατάσταση που έβρισκε το Μεξικό να είναι σε απόλυτη ισοβαθμία με την Πολωνία στη δεύτερη θέση αλλά να υστερεί στο τελευταίο κριτήριο, το fair play (περισσότερες κίτρινες κάρτες οι σομπρέρος).

Το γεγονός αυτό ώθησε τους παίκτες του Μαρτίνο να παίξουν φουλ επίθεση για να βρουν το πολυπόθητο τρίτο γκολ και να μην περιμένουν κάποιο γκολ-δώρο της Αργεντινής, όμως παρά το γεγονός πως έπαιξαν μονότερμα την αντίπαλό τους και δημιούργησαν σωρεία ευκαιριών το 2-0 παρέμενε, είτε λόγω δικής τους αστοχίας είτε λόγω της εξαιρετικής απόδοσης του Αλ Οβάις που έκανε αρκετές σπουδαίες επεμβάσεις.

Στο φινάλε βγήκαν όλοι μπροστά για να βρουν το λυτρωτικό γκολ και όχι μόνο δεν το πέτυχαν αλλά αντίθετα πληγώθηκαν στα μετώπισθεν, με τον Αλ Νταουσάρι να βγαίνει απέναντι στον Οτσόα στο 90+5' και να μειώνει σε 2-1. Το γκολ της τιμής για τους Σαουδάραβες δεν απαντήθηκε από τους Μεξικανούς, ο οποίοι παρά τις 26 τελικές (10 εντός εστίας) βρέθηκαν στο φινάλε να πηγαίνουν σπίτι τους τους, λόγω του ότι υστέρησαν στη διαφορά τερμάτων σε σύγκριση με τους Πολωνούς.

Μουντιάλ 2022, Σαουδική Αραβία - Μεξικό 1-2: Η πρώτη νίκη των σομπρέρος δεν ήταν αρκετή για την πρόκριση

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Αλ Οβάις, Αλγκανάμ (88' Μπαχέμπρι), Αλ Αμρί, Αλ Ταμπακτί, Αλ Μπουλαϊχί (37' Σαραχίλι), Αλ Μπιρακάν, Αλ Χασάν (46' Μαντού), Αμπντουλχαμίντ, Αλ Νταουσάρι, Αλ Σεχρί (62' Αλομπούντ), Κάνο

ΜΕΞΙΚΟ: Οτσόα, Σάντσες (88' Άλβαρες), Μόντες, Μορένο, Γκαγιάρδο, Άλβαρες (88' Φούνες Μόρι), Τσάβες, Λοσάνο, Πινέδα (77' Ροντρίγκες) Βέγκα (46' Αντούνα), Μαρτίν (77' Χιμένες)

Μουντιάλ 2022, Σαουδική Αραβία - Μεξικό 1-2: Η πρώτη νίκη των σομπρέρος δεν ήταν αρκετή για την πρόκριση
Η τελική βαθμολογία του τρίτου ομίλου SPORT24

Οι Παντελής Βλαχόπουλος, Θέμης Καίσαρης και Τσάρλυ σχολιάζουν τις μεγάλες μάχες της Τετάρτης, ενώ οι απεσταλμένοι του SPORT24 από την Ντόχα, Βασίλης Τεμπέλης και Αλέξανδρος Τρίγκας μεταφέρουν το κλίμα από το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Κατάρ.

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 10:30), Pame Stoixima Pre Game Show (11:30 - 12:00), The Show Must Go On (13:00 - 15:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΞΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ