MUNDIAL ANALYSIS

Μουντιάλ 2022: Ο Μέσι ολοκλήρωσε το μύθο του με μία ηγεμονική εμφάνιση στον τελικό

Ο Λιονέλ Μέσι φιλάει το τρόπαιο του Μουντιάλ
Ο Λιονέλ Μέσι φιλάει το τρόπαιο του Μουντιάλ @ 2022 MARTIN MEISSNER / AP IMAGES

Ο Λιονέλ Μέσι τα κατάφερε. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ μετά τη νίκη επί της Γαλλίας στον τελικό και έγινε ο απόλυτος ποδοσφαιρικός μύθος. Κόντρα στους μπλε έκανε ξανά θαύματα και ήταν ο απόλυτος ηγέτης της αλμπισελέστε.

Το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου στο Lusail Iconic Stadium η Αργεντινή έγραψε ιστορία. Η αλμπισελέστε επικράτησε 4-2 της Γαλλίας στα πέναλτι (3-3 παράταση) και έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ένα ματς που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Σε αυτό λοιπόν το παιχνίδι ο Λιονέλ Μέσι ολοκλήρωσε τον μύθο του. Ο Pulga πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του την κούπα που του έλειπε. Την κούπα που ονειρευόταν και ήθελε σαν τρελός να κατακτήσει, αυτή του Μουντιάλ.

Ο Αργεντινός σταρ τα κατάφερε και πλέον δίχως καμία αμφιβολία έχει αναχθεί σε εθνικό ήρωα και έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στο πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δίπλα στον Πελέ και τον Μαραντόνα.

Παράλληλα, κατέγραψε μία σειρά από ρεκόρ, τα οποία οι ποδοσφαιριστές του μέλλοντος θα κυνηγούν να σπάσουν, με τον Pulga να είναι το σημείο αναφοράς για τα επόμενα Μουντιάλ.

Απέναντι στους Γάλλους ήταν ξανά ο κορυφαίος, καθώς πέτυχε δύο γκολ. Άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έχοντας "κρύο" αίμα, ενώ στην παράταση έβαλε, έστω και για λίγο σε θέση οδηγού την Αργεντινή, κάνοντας το 3-2. Στο παρακάτω γράφημα της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε όλες τις τελικές και τα γκολ του στο τουρνουά.

Οι τελικές και τα xGoals του Λιονέλ Μέσι
Οι τελικές και τα xGoals του Λιονέλ Μέσι

Ο Μέσι σήκωσε το τρόπαιο του Μουντιάλ έχοντας πετύχει επτά γκολ, ο δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης πίσω από τον Κιλιάν Εμπαπέ. Τα τέσσερα εξ αυτών ήταν με εκτέλεση πέναλτι. Συνολικά είχε 34 τελικές με αξία 6.62 xG.

Ο Μέσι ήταν παντού γύρω και μέσα στην περιοχή της Γαλλίας

Ο Μέσι γι' ακόμη μία φορά ήταν ο εφιάλτης της αντίπαλης άμυνας. Ο Pulga αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης, δίπλα από τον Χουλιάν Άλβαρες, με τον χώρο δράσης του να είναι κυρίως στη δεξιά πλευρά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις ενέργειες του Μέσι στην αναμέτρηση.

Οι επιδόσεις και οι ενέργειες του Μέσι στον τελικό του Μουντιάλ κόντρα στη Γαλλία
Οι επιδόσεις και οι ενέργειες του Μέσι στον τελικό του Μουντιάλ κόντρα στη Γαλλία

Γίνεται εμφανές πως ο Αργεντινός σούπερ σταρ ήταν παντού στον αγωνιστικό χώρο. Γύρω από την γαλλική περιοχή ή μέσα σε αυτήν, ενώ είχε ενέργειες ακόμη και πίσω από τη μεσαία γραμμή. Στα 120 λεπτά που έπαιξε είχε 86 ενέργειες με την μπάλα, με τις οκτώ από αυτές να είναι στην περιοχή της Γαλλίας.

Ο πιο επιδραστικός στη δημιουργία της Αργεντινής

Ο Μέσι ήταν από τα πιο σημαντικά γρανάζια στη δημιουργία της Αργεντινής. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτυπωθεί και από το παρακάτω γράφημα με τις συνολικές μεταβιβάσεις του Pulga.

Οι επιδόσεις και οι μεταβιβάσεις του Μέσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Οι επιδόσεις και οι μεταβιβάσεις του Μέσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ο Μέσι κυριαρχούσε γύρω από την περιοχή της Γαλλίας και με τις πάσες του προσπαθούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Παράλληλα, κάποιες στιγμές γυρνούσε και πιο πίσω, ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη από χαμηλά.

Ο Pulga ήταν σχεδόν αλάνθαστος με 46 πετυχημένες στις 53 μεταβιβάσεις του. Επιπλέον είχε 34 πάσες στην επίθεση και τρεις μεταβιβάσεις του έφτιαξαν ευκαιρία. Παράλληλα, είχε 4/4 στις μακρινές του μπαλιές.

Ο Μέσι τελείωσε τον τελικό με δέκα συμμετοχές σε επιθέσεις σε open play, τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. Συγκεκριμένα, χωρίς να υπολογίζουμε στατικές φάσεις, είχε τέσσερις τελικές, δύο key passes και συμμετείχε τέσσερις φορές στο build up που κατέληξε σε τελική.

Σε ακόμη ένα παιχνίδι έκανε τα πάντα. Ήταν ο πιο επιδραστικός παίκτης της Αργεντινής, ο απόλυτος leader. Σε ηλικία 35 ετών κάνει πράγματα που δεν υπάρχουν και πλέον η ιστορική κούπα που σήκωσε στον ουρανό του Κατάρ ντυμένος σαν βασιλιάς θα "στολίζει" μία δυσθεώρητη καριέρα.

Δείτε την Game Night:

TAGS MUNDIAL ANALYSIS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ