ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μουντιάλ 2022: Η αιώνια ιδιοφυΐα του Μέσι και η πάσα-τομή στον χωροχρόνο

Μουντιάλ 2022: Η αιώνια ιδιοφυΐα του Μέσι και η πάσα-τομή στον χωροχρόνο

Ο Μέσι στα 35 του κάνει ένα συγκλονιστικό τουρνουά. Με την ασύλληπτη πάσα στο πρώτο γκολ, έγινε αυτός που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες στην ιστορία των Μουντιάλ. Το φάουλ που μας έκανε να χάσουμε ένα χτύπο στην καρδιά, τα ουρλιαχτά στην παράταση και η δικαίωση της μαγείας του Pulga.

Είναι ανίκητο το ρημάδι το ποδόσφαιρο. Ανίκητο. Όλα τα παιχνίδια έχουν τη μαγεία τους, όμως τίποτα δεν μπορεί να νικήσει το μείγμα του ποδοσφαίρου.

Είναι μαγευτικό όταν νομίζεις ότι είναι βαρετό, είναι όμορφο και αμέσως γίνεται άσχημο, γίνεται απρόβλεπτο όταν νιώσεις βέβαιος, γίνεται δίκαιο εκεί που πιστεύεις ότι πάλι αδικεί κάποιον, γίνεται γλυκό μόνο αφού πρώτα σου έχει θυμίσει ότι είναι το πιο σκληρό, το πιο σαδιστικό παιχνίδι απ΄όλα.

Προημιτελικός Μουντιάλ με ήρωα που υποβιβάστηκε με την Μπέρνλι

Ποιος και τι να σε προετοιμάσει για το Ολλανδία - Αργεντινή; Ακόμα και ότι η ομάδα του Σκαλόνι ήταν καλύτερη ήταν έκπληξη, ελάχιστοι περίμεναν ότι ο Αργεντινός θα "ματσάρει" με τέτοια επιτυχία το 3-5-2 του Φαν Χαλ.

Ποιος να σε προετοιμάσει για τον Ολλανδικό βομβαρδισμό στο φινάλε, με τον Φαν Χαλ να εκμεταλλεύεται τις πέντε αλλαγές και να ποντάρει στη δύναμη της απελπισίας με γιόμες και δίδυμους πύργους;

Ποιος να σου πει και να τον πιστέψεις πως ήρωας με δύο γκολ σε προημιτελικό Μουντιάλ θα είναι 30χρονος φορ, ύψους 1.97, που πέρυσι υποβιβάστηκε με την Μπέρνλι και φέτος παίζει δανεικός στην Μπεσίκτας;

Το φάουλ που μας έκανε να χάσουμε ένα χτύπο στην καρδιά

Το φάουλ στο 90'+11'. Ναι, όλος ο πλανήτης κρατούσε την αναπνοή του, περίμενε να δει την εκτέλεση για να μάθει το τελικό αποτέλεσμα.

Όμως, ποιος δεν έχασε ένα χτύπο στην καρδιά του, ποιος δεν γούρλωσε τα μάτια, όταν είδε ξαφνικά το απίθανο, το αδιανόητο, το φάουλ να εκτελείται με πάσα στην περιοχή, με αυτόν τον τρόπο;

Ουρλιαχτά στην παράταση

Και ποιος δεν ένιωσε την καρδιά του έτοιμη να βγει από το σώμα του όταν έγινε το 2-2, είτε ήθελε να μπει αυτό το γκολ, είτε όχι.

Παράταση. Όλοι σκέφτηκαν ότι τώρα η Ολλανδία έχει αβαντάζ, η Αργεντινή τα είχε όλα και τα έχασε, που να βρει κουράγιο να παλέψει Κι όμως, ουρλιαχτά και κραυγές στα τελευταία δέκα λεπτά, ευκαιρίες και δοκάρι ο Έντσο Φερνάντες στο 120'+1'.

Δεν μπορεί, οι περισσότεροι θα είπαν "αφού δεν μπήκε, έχουν γίνει όλα για να περάσει η Ολλανδία".

Δικαιώθηκε η μαγεία του Μέσι

Στο τέλος, η σκληρή διαδικασία των πέναλτι ήταν τελικό το πιο "φυσιολογικό" κομμάτι του αγώνα. Ο πλανήτης τα είδε με αγωνία, αλλά τουλάχιστον ήξερε τι να περιμένει. Ή θα το χάσουν ή θα το βάλουν, ή θα περάσουν ή θα αποκλειστούν.

Αυτό που έμοιαζε πως θα γίνει ο πιο σκληρός αποκλεισμός για την Αργεντινή, έγινε πρόκριση και γλέντι. Κι αυτό που θα ήταν η πιο μεγάλη επιστροφή για την Ολλανδία, κατέληξε άλλος ένας αποκλεισμός στα πέναλτι.

Η Αργεντινή πέρασε. Έστω και από χίλια κύματα, πήρε στο τέλος το εισιτήριο για τον ημιτελικό, για το ραντεβού με την Κροατία.

Έστω κι έτσι, η μαγεία του Μέσι στο τέλος δικαιώθηκε. Γιατί μπορεί ο αγώνας να πέρασε στο πάνθεον του Μουντιάλ λόγω του δράματος και της εξέλιξης, αλλά πριν απ'όλα αυτά, ζήσαμε όλοι τη μαγεία.

Μόνο αυτός

Πάλι. Προσποίηση, αλλαγή κατεύθυνσης, απελευθέρωση, μέτρα με την μπάλα, άνοιγμα στα αριστερά και ξαφνικά η μαγεία. Η πάσα που κανείς δεν περιμένει σ'αυτόν το χώρο, ούτε θεατής, ούτε αντίπαλος.

Μόνο αυτός την σκέφτεται, μόνο αυτός μπορεί να τη δοκιμάσει, μόνο αυτός μπορεί να την εκτελέσει. Οι αντίπαλοι κλείνουν τα ανοιχτά σημεία, οπότε ο μόνος τρόπος είναι ένας: κάτω από τα πόδια του παίκτη που τον μαρκάρει, ώστε η μπάλα να περάσει και να πάει εκεί που δεν κλείνει κανείς.

Ο Μέσι είναι ιδιοφυΐα και ευτυχώς για εκείνον ο Μολίνα δεν του το χάλασε, πήρε και εκτέλεσε άψογα.

Η πάσα με την οποία πέρασε τον Μαραντόνα και τον Πελέ

Μαγεία και σημειολογία ταυτόχρονα. Ο Μέσι είναι πλέον ο παίκτης που έχει φτιάξει τις περισσότερες ευκαιρίες στη ιστορία των Μουντιάλ, πέρασε τον Μαραντόνα, που εννοείται πως ήταν πρώτος.

Η πάσα με την οποία ο Μέσι πέρασε τον Ντιέγκο δεν ήταν μια απλή, αλλά ήταν αυτή, η ασίστ στο 1-0, αυτή η τομή στον χωροχρόνο.

Πλέον ο Μέσι είναι ταυτόχρονα και ο παίκτης που έχει κάνει τις περισσότερες ντρίμπλες και αυτός που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Και στις δύο κατηγορίες πέρασε τον Μαραντόνα.

Επίσης είναι αυτός με τις περισσότερες ασίστ σε νοκ-άουτ Μουντιάλ. Σε αυτό πέρασε τον Πελέ.

Αυτή η πάσα δεν έκοψε μόνο το γήπεδο στα δύο, αυτή η πάσα διέσχισε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα και "ακούμπησε" τους μύθους του παρελθόντος.

Αυτός για το πρώτο γκολ σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια

Ο Μέσι στο Κατάρ έχει το γκολ ή την ασίστ στο πρώτο γκολ της Αργεντινής σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια της. Πέναλτι με την Σαουδική Αραβία, σουτ με το Μεξικό, πλασέ με την Αυστραλία, ασίστ με την Ολλανδία.

Μόνο απέναντι στην Πολωνία πήραν προβάδισμα χωρίς αυτόν κι αυτό μόνο γιατί ο Σέζνι του έπιασε το πέναλτι.

Συγκλονιστικό τουρνουά

Είναι μαγικός ή απλώς είναι αυτός που ήταν πάντα: ο παίκτης που τα κάνει όλα. Μόνο που τώρα είναι 35 και ίσως δεν θα έπρεπε να τα κάνει ακόμα. Αλλά τα κάνει.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Αλίμονο σε όποιον προβλέψει μ'αυτά που βλέπουμε στο Κατάρ. Οπότε, ας μείνουμε στα σίγουρα. Ο Μέσι κάνει στα 35 του ένα συγκλονιστικό τουρνουά.

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 11:00), The Show Must Go On (12:00 - 14:00), Pame Stoixima Pre Game Show (15:30 - 16:00), Game Night (22:45 - 00:15).

Δείτε την Game Night:

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ