ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Γαλλία: Τέταρτη φορά αντιμέτωπες στη διοργάνωση

Οι παίκτες της Γαλλίας πανηγυρίζουν την πρόκριση απέναντι στην Αργεντινή στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στην "Καζάν Αρένα", Καζάν | Σάββατο 30 Ιουνίου 2022
Οι παίκτες της Γαλλίας πανηγυρίζουν την πρόκριση απέναντι στην Αργεντινή στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στην "Καζάν Αρένα", Καζάν | Σάββατο 30 Ιουνίου 2022 © 2022/DAVID VINCENT/AP IMAGES

Ο τελικός του Μουντιάλ 2022 φέρνει αντιμέτωπες Αργεντινή και Γαλλία για τέταρτη φορά στην ιστορία τους στη διοργάνωση και για δεύτερη σερί ύστερα από το χορταστικό 4-3 του 2018.

Αργεντινή και Γαλλία έδωσαν ραντεβού στον τελικό του Μουντιάλ 2022, ύστερα από τις προκρίσεις τους από τα ημιτελικά. Ο Λιονέλ Μέσι θα αντιμετωπίσει τον συμπαίκτη του στην Παρί, Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά αυτή δεν θα είναι η πρώτη μουντιαλική κόντρα τους, όπως ούτε και των δύο χωρών.

Ο αγώνας της Κυριακής θα είναι η τέταρτη φορά που τα δύο μεγαθήρια θα συναντηθούν σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώτη ήταν στο "παρθενικό" τουρνουά, το μακρινό 1930 στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, όταν η Αργεντινή επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Λουίς Μόντι στη φάση των ομίλων. Η "αλμπισελέστε" έφτασε μέχρι τον τελικό, όμως ηττήθηκε από τους διοργανωτές και οι "μπλε" αποκλείστηκαν στον όμιλο, από τον οποίο προκρινόταν μία ομάδα (μαζί ήταν η Χιλή και το Μεξικό).

Η δεύτερη συνάντησή τους σε επίπεδο Μουντιάλ καταγράφηκε το 1978, ξανά στον 1ο όμιλο του τουρνουά. Η κατάληξη ήταν ίδια, αφού η Αργεντινή επιβλήθηκε 2-1 στη 2η αγωνιστική και προκρίθηκε στην επόμενη φάση, τη στιγμή που οι Γάλλοι αποκλείστηκαν. Ο Ντανιέλ Πασαρέλα με πέναλτι άνοιξε το σκορ στο τέλος του 1ου μέρους, ο Μισέλ Πλατινί είχε ισοφαρίσει στο 60', όμως ο Λεοπολντο Λούκε έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Σέσαρ Λουίς Μενότι, που έφτασε ξανά μέχρι τον τελικό, αλλά και αυτήν τη φορά έφτασε στην εντός έδρας νίκη επί της Ολλανδίας στην παράταση.

Ύστερα από δύο αγώνες που περιελάμβαναν τόσα κοινά, ήρθε η διαφοροποίηση του 2018. Η Γαλλία αντιμετώπισε την Αργεντινή ως το μεγάλο φαβορί και παρότι οι παίκτες του Χόρχε Σαμπαόλι έκαναν την ανατροπή στο 48' από τα γκολ των Άνχελ ντι Μαρία και Γκαμπριέλ Μερκάδο (είχε ανοίξει το σκορ ο Αντουάν Γκριεζμάν με πέναλτι), στη συνέχεια λύγισαν. Από το 57' μέχρι το 68' ο Μπενζαμέν Παβάρ και ο Εμπαπέ (δις) βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα και διαμόρφωσαν συνθήκες πρόκρισης, παρά τη μείωση του σκορ στο 90' από τον Σέρχιο Αγκουέρο. Για ακόμα μία φορά σε διοργάνωση που συναντήθηκαν Αργεντινή και Γαλλία, η νικήτρια του ζευγαριού έφτασε τουλάχιστον μέχρι τον τελικό, όμως το 2018 στέφθηκε και πρωταθλήτρια κόσμου.

Φέτος, στο Κατάρ, Αργεντινή και Γαλλία θα συναντηθούν για τέταρτη φορά σε επίπεδο Μουντίαλ, όμως όχι και συνολικά, αφού υπάρχουν ακόμα εννέα φιλικές αναμετρήσεις αναγνωρισμένες από τη FIFA. Η Αργεντινή έχει επικρατήσει στις τέσσερις εξ αυτών, η Γαλλία στις δύο, ενώ τρία παιχνίδια έχουν τελειώσει ισόπαλα.

Η τελευταία φιλική αναμέτρηση ήταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο χωρών για το Μουντιάλ 2010, με δύο ιδιαίτερες μορφές στον πάγκο τους, τους Ντιέγκο Μαραντόνα και Ρεϊμόν Ντομενέκ, με την "αλμπισελέστε" να επικρατεί 2-0 χάρη σε γκολ των Χονάς Γκουτιέρες και Μέσι.

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 11:00), The Show Must Go On (12:00 - 14:00), Pame Stoixima Pre Game Show (15:30 - 16:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ