ΑΡΣΕΝΑΛ

Μικέλ Αρτέτα: Δοκιμασία αποδείξεων κόντρα στον Έτερο Εγώ του

Ο Μικέλ Αρτέτα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα σε αγώνα Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ
Ο Μικέλ Αρτέτα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα σε αγώνα Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ 2021 RUI VIERA / AP PHOTO

Ο Μικέλ Αρτέτα ετοιμάζεται να δώσει ένα διαγώνισμα υψηλής δυσκολίας απέναντι στον Έτερο Εγώ του, Πεπ Γκουαρντιόλα.

Η αναμέτρηση της Άρσεναλ με την Μάντσεστερ Σίτι ανοίγει την αυλαία της νέας χρονιάς στην Premier League (01/01, 14.30, Cosmote SPORT 1 HD, LIVE από το SPORT24). Ο Μικέλ Αρτέτα φιλοξενεί τον δάσκαλό του, Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ένα διαγώνισμα υψηλής δυσκολίας που δίνει την ευκαιρία στον Βάσκο να αποδείξει πως η επάνοδος των Λονδρέζων στο κορυφαίο επίπεδο ίσως τελικά δεν απέχει και τόσο πολύ. Μία δοκιμασία κόντρα στον Έτερο Εγώ του, δίπλα στον οποίο έμαθε και έθεσε ιδανικά τις βάσεις της προπονητικής του καριέρας.

Χειμώνας του 2019. Λίγες ημέρες πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ, ο Μικέλ Αρτέτα επισκέπτεται το Emirates ως assistant coach της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Το τελικό 0-3 υπέρ των Πολιτών δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Πως οι κανονιέρηδες απείχαν ακόμη έτη φωτός από το να συμπεριληφθούν ξανά στις κορυφαίες ομάδες της κατηγορίας. Τότε ήταν που ο Βάσκος κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά στο σύλλογο που υπηρέτησε ως παίκτης και έφτασε να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού…

Ξεκίνημα με κατάκτηση τροπαίου αλλά και σύννεφα

Λίγο μετά την συμπλήρωση τριών χρόνων δίπλα στον κορυφαίο προπονητή του 21ου αιώνα, ο Αρτέτα αποφάσισε πως έφτασε η ώρα να πορευθεί μόνος του και να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες. Η πενταετία του ως ποδοσφαιριστή δίπλα στον ιερό τοτέμ Αρσέν Βενγκέρ, και η κάτι παραπάνω από μία τριετία ως βοηθός του Γκουαρντιόλα δημιουργούσε ένα αν μη τι άλλο ελκυστικό πακέτο. Από τις πρώτες του δηλώσεις, ως πρώτος προπονητής των κανονιέρηδων έκανε ξεκάθαρο πως πέρα από την αγωνιστική του φιλοσοφία, βασική του επιδίωξη ήταν να πείσει τους παίκτες του πως πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Έξι μήνες μετά, το φινάλε της πρώτης του σεζόν αν και με καθυστέρηση εν μέσω κορονοϊού τον βρήκε αγκαλιά με το τρόπαιο του κυπέλλου Αγγλίας έπειτα από τη νίκη στο μεγάλο τελικό του Ουέμπλεϊ κόντρα στην Τσέλσι.

Το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν έφερε τα πρώτα πυκνά σύννεφα στη σχέση του Βάσκου με την ομάδα του Λονδίνου. Η αγωνιστική σεζόν εξελισσόταν σε μία τεράστια αποτυχία καθώς, μία εβδομάδα πριν την Boxing Day του 2020 η Άρσεναλ μετά από 14 αγωνιστικές πρωταθλήματος είχε συγκεντρώσει μόλις 14 πόντους και βρισκόταν στην 15η θέση και στο +4 από την επικίνδυνη (!) ζώνη. Ο αποκλεισμός που ακολούθησε από τη συνέχεια του Carabao Cup λίγες ημέρες αργότερα ήρθε απλά να αποτελέσει το κερασάκι μιας ιδιαίτερα πικρής τούρτα.

Η στήριξη στο project και οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης

Παρά την καταιγίδα ωστόσο το project Αρτέτα στηρίχθηκε από τη διοίκηση του συλλόγου. Ο Βάσκος παρέμεινε στη θέση του και το παιχνίδι της Boxing Day κόντρα στην Τσέλσι αποτέλεσε το εφαλτήριο της εξαιρετικής πορείας που ακολούθησε. Η 8η θέση στο τέλος του πρωταθλήματος σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί επιτυχία καθώς σήμανε τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από μία 25ετία. Ωστόσο αυτή είναι η μία η πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη αφορά το ότι έκρυψε επιμελώς το γεγονός πως από την Boxing Day και ως το τέλος του πρωταθλήματος η Άρσεναλ είχε την δεύτερη καλύτερη συγκομιδή βαθμών πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Μια πορεία σε βαθμολογικά κριτήρια επιτυχημένη, η οποία έδωσε χώρο και χρόνο σε νεαρούς παίκτες να αναδείξουν τον ταλέντο τους και να καθιερωθούν στην πρώτη ομάδα. Σμίθ Ρόου, Σάκα, Μαρτινέλι αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν και λογίζονται πλέον ως βασικοί συντελεστές του ρόστερ των Gunners.

Μεταγραφικό ρεκόρ και στροφή στα νιάτα

Παρόμοια και η συνταγή στο μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού του 2021. Εκεί όπου η Άρσεναλ σπατάλησε σχεδόν 170 εκατ. ευρώ – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ευρώπη (!) – αγοράζοντας έξι ποδοσφαιριστές. Η μεταγραφική πολιτική ωστόσο συγκεκριμένη και βασισμένη σε αυστηρά ηλικιακά κριτήρια. Ο μεγαλύτερος εκ των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν ήταν μόλις 23 ετών! Αποτέλεσμα, την φετινή σεζόν η Άρσεναλ να έχει τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας αρχικής ενδεκάδας σε όλη την κατηγορία με 24 χρόνια και 230 ημέρες.

Το ξεκίνημα ωστόσο της χρονιάς δεν ήταν το πλέον αισιόδοξο. Το φινάλε της 3ης αγωνιστικής του νέου πρωταθλήματος έβρισκε τους κανονιέρηδες στην τελευταία θέση, δίχως βαθμό, με μία μεγαλοπρεπή πεντάρα στην… πλάτη από την Μάντσεστερ Σίτι και με παθητικό τερμάτων 0-9. Τότε ο Βάσκος προχώρησε στη δήλωση που αποτέλεσε το έναυσμα για την αντεπίθεση που ακολούθησε. “Πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη. Να αλλάξουμε και να ξεκινήσουμε να παίρνουμε αποτελέσματα”.

Πορεία πρωταθλητισμού και ρεκόρ για τον Βάσκο

Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά η Άρσεναλ έχει πανηγυρίσει στις 16 αγωνιστικές που ακολούθησαν 11 νίκες. Είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα της κατηγορίας σε συγκομιδή βαθμών πίσω από μόνο από τις Σίτι και Λίβερπουλ και τα Χριστούγεννα την βρήκαν για πρώτη φορά εντός πρώτης 4αδας μετά από μία πενταετία. To Νοέμβριο κόντρα στην Γουότφορντ ο Αρτέτα συμπλήρωσε 100 παιχνίδια ως πρώτος προπονητής των κανονιέρηδων και οι 54 νίκες που πανηγύρισε τον κατατάσσουν στην δεύτερη θέση όλων των εποχών, πίσω μόνο από Τζορτζ Γκράχαμ. Όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς. Ο Βενγκέρ είχε 51.

Οι νίκες χτίζουν αυτοπεποίθηση και το project Αρτέτα μέρα με την ημέρα μοιάζει να γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Αποφάσεις όπως το να τεθεί εκτός ομάδων ο επί σειρά ετών αρχηγός, Ομπαμεγιάνγκ μοιάζουν να μην μπορούν να το επηρεάσουν με την Άρσεναλ να παρουσιάζεται το ίδιο καλή ακόμα και χωρίς τον Γκαμπονέζο επιθετικό. Οι κανονιέρηδες διαθέτουν ένα ρόστερ με ποδοσφαιριστές νεαρούς στην ηλικία μεν, αλλά με σπουδαίο ταλέντο δε που δημιουργεί τα εχέγγυα για την δημιουργία μίας ομάδας που στο μέλλον θα μπορέσει να πρωταγωνιστεί και να διεκδικήσει τίτλους.

Η αναμέτρηση κόντρα στη Σίτι σε λίγη ώρα στο Emirates αποτελεί το ορόσημο της διετίας του Αρτέτα στον πάγκο των κανονιέρηδων. Ένα διαγώνισμα υψηλής δυσκολίας που δίνει την ευκαιρία στον Βάσκο να αποδείξει κόντρα στον προπονητικό Έτερο Εγώ του, Πεπ Γκουαρντιόλα πως η επάνοδος των Λονδρέζων στο κορυφαίο επίπεδο δεν απέχει τελικά και τόσο πολύ.

TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ