ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μίχαλ Καρμπόβνικ: Αυτό είναι το wonderkid που παίρνει ο Ολυμπιακός

Ο Μίχαλ Καρμπόβνικ με τη φανέλα της Λέγκια
Ο Μίχαλ Καρμπόβνικ με τη φανέλα της Λέγκια ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Η ξαφνική ευκαιρία στην Λέγκια που άρπαξε από τα μαλλιά και το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη στην Πολωνία. Το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, η μεταγραφή στην Μπράιτον και η δύσκολη προσαρμογή στις απαιτήσεις της Premier League. Το SPORT24 σάς παρουσιάζει την ιστορία της έως τώρα καριέρας του νέου wonderkid του Ολυμπιακού.

Ασχολείται με το ποδόσφαιρο λίγο περισσότερο από μία δεκαετία, ωστόσο αποδεικνύει πως το ταλέντο σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Μετρώντας μόλις δύο σεζόν ουσιαστικά ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Μίχαλ Καρμπόβνικ που βρίσκεται μια ανάσα από τον Ολυμπιακό, είναι ένας παίκτης που έχει καταφέρει να πετύχει πολλά σε σύντομο διάστημα.

Στην μία γεμάτη σεζόν που αγωνίστηκε στην Πολωνία με την φανέλα της Λέγκια, κατέκτησε ως βασικός τον τίτλο του πρωταθλήματος και αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης της χώρας.

Η UEFA τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τα μεγαλύτερα ταλέντα της χρονιάς και οι επιδόσεις του ήταν τέτοιες που τον έβαλαν για τα καλά στα ραντάρ ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα, η Σεβίλλη και η Τότεναμ. Η Μπράιτον ήταν τελικά εκείνη που παρουσίασε το πιο χειροπιαστό ενδιαφέρον και τον έκανε δικό της τον προηγούμενο Οκτώβριο έναντι 5 εκατ. ευρώ

Στην Αγγλία ωστόσο αντιμετώπισε δυσκολίες προσαρμογής στις απαιτήσεις της Premier League και πλέον ο Ολυμπιακός τού δίνει την ευκαιρία να αποδείξει το χαρακτηρισμό του ως wonderkid.

Το who is who του Μίχαλ Καρμπόβνικ

Γεννημένος στην πόλη Ράντομ, η οποία απέχει 62 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Βαρσοβία, τον Μάρτιο του 2001. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε ηλικία 10 ετών και στα 14 του η ομάδα scouting της Λέγκια τον εντόπισε και τον ενέταξε άμεσα στις ακαδημίες της.

Σημαντικό μέλος και αρχηγός όλων των ηλικιακών τμημάτων της εθνικής Πολωνίας, τον Ιανουάριο του 2019 εντάχθηκε μόνιμα πλέον στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας υπό τις οδηγίες του Ρικάρντα Σα Πίντο. Όσοι τον γνωρίζουν, κάνουν λόγο για έναν ήπιο χαρακτήρα, ήσυχο εντός των αποδυτηρίων και απόλυτο επαγγελματία που δεν σταματά να δουλεύει και να βελτιώνεται

Παρ’ ότι δεξιοπόδαρος, στην Πολωνία ξεχώρισε αγωνιζόμενος ως αριστερό μπακ, ωστόσο μπορεί με την ίδια άνεση να προσφέρει τόσο στο δεξί άκρο της άμυνας όσο και σε διάφορες θέσεις στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Από δανεικός έγινε βασικός και αναντικατάστατος

Η σεζόν 2019-2020 παρ’ ό,τι πρωτάρης εξελίχθηκε ιδανικά για τον ίδιο. Στο ξεκίνημά της, προοριζόταν να παραχωρηθεί ως δανεικός, ωστόσο η λειψανδρία της Λέγκια στο αριστερό άκρο της άμυνας τού έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του. Και ο Πολωνός όχι απλά δεν την άφησε να περάσει, αλλά την άρπαξε από τα μαλλιά. Τον Αύγουστο έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην εκτός έδρας νίκη της Λέγκια κόντρα στη Λοντς με 3-2, μοιράζοντας μία ασίστ στον πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Ντομινίκ Ναγκί.

Η λίστα με τα μεγαλύτερα ταλέντα της UEFA και το τσεκ της Μπαρτσελόνα

Αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας, πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι του και κατάφερε με τις εμφανίσεις του να ξεχωρίσει και να τραβήξει πάνω του την προσοχή μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Η εξέλιξή του ήταν τέτοια, που η UEFA τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 50 μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης δίπλα σε ποδοσφαιριστές όπως ο Γκρίνγουντ, ο Ανσού Φάτι, και ο Σομποζλάι.

Πραγματοποιώντας συνολικά 28 συμμετοχέ,ς ήταν εκ των βασικών συντελεστών στην πορεία της Λέγκια ως την κατάκτηση του τίτλου. Για την παρουσία του, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης του πολωνικού πρωταθλήματος.

Το όνομά του είχε αρχίσει να ακούγεται για καλά πλέον στις ατζέντες μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ισπανικά μέσα τον παρουσίαζαν ως υποψήφιο μεταγραφικό στόχο της Μπαρτσελόνα, ενώ για χάρη του ενδιαφέρθηκαν ομάδας όπως η Τότεναμ και η Σεβίλλη.

Ο ονειρεμένος Οκτώβριος και η μεταγραφή στην Μπράιτον

Τελικά, η Μπράιτον ήταν εκείνη που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κατάφερε να τον κάνει δικό της τον προηγούμενο Οκτώβριο έναντι 5 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες πριν, είχε προλάβει ήδη να κάνει το ντεμπούτο του με την εθνική Πολωνίας σε μία αναμέτρηση κόντρα στην εθνική Φινλανδίας μοιράζοντας ασίστ στον Μίλικ στην εύκολη νίκη των Πολωνών με 5-1.

Παρά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του, αποφασίστηκε να παραμείνει στην Λέγκια έως τον φινάλε της χρονιάς, για να μετακομίσει οριστικά στην Αγγλία το Ιανουάριο του 2021. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο είχε προσβληθεί από κορονοϊό, γεγονός που του έκοψε κατά κάποιο τρόπο την αγωνιστική “φόρα” που είχε.

Οι δυσκολίες στην Premier League και ο Ολυμπιακός

Η ευκολία στην τακτική προσαρμογή του, άρεσε πολύ στον προπονητή της Μπράιτον, Γκράχαμ Πότερ, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή μέχρι να είναι απολύτως έτοιμος να ανταποκριθεί στους υψηλούς ρυθμούς του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ως το φινάλε της σεζόν, πέραν της συμμετοχής του ως βασικός σε ρόλο δεξιού χαφ σε ένα παιχνίδι κυπέλλου κόντρα στη Λέστερ, δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε κάποιο ματς με την φανέλα του αγγλικού συλλόγου.

Στη σεζόν που διανύουμε, ο Πότερ τον εμπιστεύτηκε σε όλο το ματς στη νίκη πρόκριση επί της Κάρντιφ για το Carabao Cup, ωστόσο αυτή φαίνεται πως θα είναι και η μοναδική του εμφάνιση για την Μπράιτον. Ο Ολυμπιακός το;y χτύπησε την πόρτα, ο νεαρός Πολωνός είδε πολύ ζεστά την προοπτική των ερυθρολεύκων και τις επόμενες ώρες αναμένεται στην Αθήνα για να οριστικοποιηθεί ο δανεισμός του στους πρωταθλητές Ελλάδος, προσφέροντας μία σημαντικότατη λύση στα πλάνα του Πέδρο Μαρτίνς.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ