THE SPORTS ECONOMIST

Μαυροπάνος: Ο δρόμος προς την Ντόρτμουντ

Ο Μαυροπάνος στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με την Ελβετία
Ο Μαυροπάνος στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με την Ελβετία INTIME

Το buy out που θα εξασκηθεί – με την σκέψη στο άμεσο κέρδος - το καλοκαίρι από την Στουτγάρδη, το προ ετών παράδειγμα του Κίμιχ, η αναζήτηση δύο στόπερ από την Ντόρτμουντ, ο ανοιχτός δίαυλος που υπάρχει με τους Σουηβούς, ο Σβεν Μίσλινταντ, όλα δικαιολογούν γιατί ο Ντίνος Μαυροπάνος βρίσκεται ψηλά στη λίστα των Βεστφαλών.

Νωπά τα δημοσιεύματα στη Γερμανία τα οποία επιβεβαιώνοντας τη δυναμική και την φετινή εικόνα του Ντίνου Μαυροπάνου στην Στουτγάρδη έκαναν λόγο για πληθώρα ενδιαφερόμενων ομάδων για τον διεθνή Ελληνα στόπερ. Επισημαίνοντας μάλιστα πως οι Σουηβοί, γνωρίζοντας την… πέραση που έχει ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός θα κάνουν χρήση του buy out που έχουν από την καλοκαιρινή τους συμφωνία για ανανέωση του δανεισμού του από την Αρσεναλ και θα τον πουλήσουν κατόπιν αμέσως.

Τακτική που δεν είναι άγνωστη στην Στουτγάρδη. Το 2013 έδωσαν στη Λειψία τον Γιόσουα Κίμιχ. Δεν τον υπολόγιζαν, άφησαν όμως μια επιλογή επαναγοράς του εντός διετίας για ένα – συμβολικό ουσιαστικά, 1,5 εκατ. ευρώ ήταν – ποσό. Ο Κίμιχ στους "ταύρους" έκανε… όργια, ξεκινώντας τη μετεωρική άνοδο της καριέρας του και ήταν σαφές ότι πήγαινε "καρφί" για το επόμενο level.

Αυτό ήταν η Μπάγερν, η οποία δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της, κινητοποιώντας έτσι και την Στουτγάρδη. Με τη σειρά της λοιπόν, εντός της συμφωνημένης διετίας, το καλοκαίρι του 2015, έκανε χρήση της option επαναγοράς του από τη Λειψία και αμέσως τον παραχώρησε στους Βαυαρούς. Ετσι – ανεξαρτήτως της κρίσης για την αξιολόγηση του ταλέντου και της δυναμικής του -, ο Κίμιχ χωρίς ποτέ να φορέσει τη φανέλα των Σουηβών ως επαγγελματίας, έφερε στα ταμεία της Στουτγάρδης κάτι περισσότερο από 8 εκατ. ευρώ.

Το buy out

Τακτική λοιπόν που είναι γνωστή στο γερμανικό club, το οποίο και ως προς την περίπτωση του Μαυροπάνου διατηρεί το πάνω χέρι. Η συμφωνία για την παράταση του δανεισμού του Ελληνα στόπερ από την Αρσεναλ προβλέπει buy out 3 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που η Στουτγάρδη παραμείνει στην Bundesliga. Buy out που – όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, χωρίς πάντα να ισχύει απόλυτα – είναι υποχρεωτικό.

Η μόνη περίπτωση που η Στουτγάρδη θα έχει κατοχυρωμένη τη δυνατότητα να μην κάνει χρήση του buy out είναι σε περίπτωση υποβιβασμού, κάτι που όμως προ ημερών ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Σβεν Μίσλινταντ – και ο άνθρωπος που ως Head of Scouting της Αρσεναλ εισηγήθηκε την αγορά του Μαυροπάνου από τον ΠΑΣ και ως αθλητικός διευθυντής της Στουτγάρδης, προχώρησε στον δις δανεισμό του – ουσιαστικά προεξόφλησε πως δεν θα συμβεί.

Κοντολογίς και συμπερασματικά, όποια και αν είναι η κατάληξη της Στουτγάρδης στην Μπουντεσλίγκα, η καλοκαιρινή αγορά του Μαυροπάνου (θα πρέπει να) θεωρείται δεδομένη. Και προφανώς η λογική πίσω από την κίνηση είναι είτε η κερδοφορία. Είτε με άμεση πώληση είτε με μια πώληση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η αναζήτηση της Ντόρτμουντ

Όλα όμως δείχνουν πως το ενδιαφέρον είναι τέτοιο και οι συγκυρίες/συνθήκες κατάλληλες, που η αμεσότητα θα είναι αυτή που θα επικρατήσει. Τα γερμανικά media ισχυρίζονταν στα δημοσιεύματά τους πως Γουέστ Χαμ και Νιουκάστλ βρίσκονται στο κατόπι του Ελληνα στόπερ.

Δύσκολο. Τουλάχιστον. Στους Λονδρέζους έχει προταθεί – ως εκεί – οι "καρακάξες", λόγω της άπειρης οικονομικής δύναμης που διαθέτουν μετά την εξαγορά τους από τους Σαουδάραβες, θα συνδεθούν – όπως και γίνεται – με όποιον ποδοσφαιριστή φοράει… εξάταπα. Η αλήθεια πάντως είναι πως άμεσος τουλάχιστον στόχος τους για τη θέση του στόπερ είναι ο Αγγλος διεθνής, αρχηγός των Γουλβς, Κόνορ Κόουντι.

Αυτή που όντως όμως ενδιαφέρεται, έχοντας τον Μαυροπάνο ψηλά στις λίστες της είναι η Ντόρτμουντ. Το καλοκαίρι οι Βεστφαλοί θα κινηθούν για (τουλάχιστον) δύο στόπερ. Η ηλικία και τα χρόνια προβλήματα τραυματισμών του κάπτεν Χούμελς φαίνονται πλέον. Το συμβόλαιο του Ελβετού διεθνή, Μάνουελ Ακάντζι ολοκληρώνεται το 2023 και αυτό του Γάλλου στόπερ, Ζαγκαντού το 2022. Δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για την ανανέωση του πρώτου, ενώ ο δεύτερος, ακόμη και αν δεν συμφωνήσει δεν θα… λείψει από κανέναν στην Βεστφαλία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επιβεβλημένη συνεπώς η αγορά δύο στόπερ από την Ντόρτμουντ. Η επαφή με την Στουτγάρδη έτσι κι αλλιώς εξαιρετική (το περασμένο καλοκαίρι αγόρασε από εκεί τον Ελβετό τερματοφύλακα Γκρεγκόρ Κόμπελ). Ο δίαυλος που υπάρχει με τον ίδιο τον Μίσλινταντ - από το οργανόγραμμα της Ντόρτμουντ ξεκίνησε την καριέρα του, ενώ δεν λείπουν οι εκτιμήσεις πως αργά ή γρήγορα, εκεί θα επιστρέψει… - πάντα ανοιχτός

Το σημαντικότερό όμως είναι η αναμφίβολα και καθολικά θετική άποψη των Βεστφαλών για τον Μαυροπάνο, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή μαζί με τον Κέβεν Σλότερμπεκ της Φράιμπουργκ είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες τους για τις θέσεις των κεντρικών αμυντικών.

Οσο για την τιμή; Φαντάζει απίθανο ένα αντίτιμο της τάξης των 25 εκατ. ευρώ που εκτίμησαν τα γερμανικά media, αλλά για την Στουτγάρδη, οτιδήποτε γύρω στα 15 – με τόσα άλλωστε παραχώρησε πέρυσι τον Κόμπελ… - λογικά θα είναι ικανοποιητικό (και φυσικά υπέρ-κερδοφόρο). Και για την Ντόρτμουντ απόλυτα εντός πλαισίου της μεταγραφικής της δαπάνης και πολιτικής.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑ BUNDESLIGA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ