ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Μάντσεστερ Σίτι: Ο Γκουαρδιόλα κατέκτησε το τρίτο Champions League της καριέρας του και έπιασε τον Ζιντάν

Manchester City's head coach Pep Guardiola claps his hands during the Champions League final soccer match between Manchester City and Inter Milan at the Ataturk Olympic Stadium in Istanbul, Turkey, Saturday, June 10, 2023. (AP Photo/Francisco Seco)
Manchester City's head coach Pep Guardiola claps his hands during the Champions League final soccer match between Manchester City and Inter Milan at the Ataturk Olympic Stadium in Istanbul, Turkey, Saturday, June 10, 2023. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Η επικράτηση της Μάντσεστερ Σίτι επί της Ίντερ στον τελικό της Κωνσταντινούπολης χάρισε στον Πεπ Γκουαρδιόλα το 3ο Champions League στην προπονητική καριέρα του, με τον 52χρονο Καταλανό να φτάνει τον Ζινεντίν Ζιντάν στις κατακτήσεις.

Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαίωσε τον τίτλο του απόλυτο φαβορί που είχε στην Κωνσταντινούπολη, επικρατώντας 1-0 της Ίντερ και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, γεγονός που συνέβαλε ώστε γιγαντώσει ακόμα πιο πολύ ο μύθος του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο 52χρονος Καταλανός πήρε μέρος στον τέταρτο τελικό Champions League της προπονητικής καριέρας του και πανηγύρισε τον τρίτο τίτλο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μετά από αυτούς με την Μπαρτσελόνα το 2009 και το 2011, έχοντας ανάμεσά τους και τον χαμένο τελικό του 2021 όπου διεκδίκησε για πρώτη φορά το "τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά" με τους πολίτες.

Χάρη στην επιτυχία αυτή, ο Γκουαρδιόλα έπιασε μάλιστα τους Ζινεντίν Ζιντάν και Μπομπ Πέισλι στη δεύτερη θέση της τιμητικής αυτής λίστας με 3 τρόπαια, με τον Κάρλο Αντσελότι να απολαμβάνει από το 2022 τη μοναξιά της κορυφής όταν και κατέκτησε το Champions League για τέταρτη φορά στην καριέρα του, με τη νίκη της Ρεάλ με 1-0 επί της Λίβερπουλ στο "Σταντ ντε Φρανς".

Σημειώνεται πως χάρη στη νίκη της Σίτι επί της Ίντερ, ο Γκουαρδιόλα άφησε πίσω του εξίσου μεγάλες μορφές της προπονητικής, με τους Μουρίνιο, Φέργκιουσον, Ντελ Μπόσκε, Χάινκες και Χίτσφελντ να έχουν μείνει στις 2 κατακτήσεις.

Οι ευρωπαϊκοί τελικοί του προπονητή Γκουαρδιόλα

  • 2008-09: Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (10' Ετό, 70' Μέσι)
  • 2010-11: Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (27' Πέδρο, 54' Μέσι, 69' Βίγια / 34' Ρούνεϊ)
  • 2020-21: Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι 0-1 (42' Χάβερτς)
  • 2022-23 Μάντσεστερ Σίτι - Ίντερ 1-0 (68' Ρόδρι)

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα έφτασε συνολικά τους 35 τίτλους στην καριέρα του και έπιασε στην 2η θέση της σχετικής λίστας τον Μιρτσέα Λουτσέσκου, με τον Βαλερί Λομπανόβσκι να είναι έξι τίτλους πίσω τους (29) και την κορυφή να ανήκει στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με 49 τίτλους.

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΤΕΛΙΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ