ΙΤΑΛΙΑ

Μάχη Λάτσιο-Σαμπντόρια για την 5η κούπα!

Μάχη Λάτσιο-Σαμπντόρια για την 5η κούπα!
Κασάνο-Σάρατε-Λάτσιο-Σαμπντόρια

Το "Ολίμπικο" φιλοξενεί τον 61ο τελικό του Κόπα Ιτάλια, με τη Λάτσιο να κυνηγά το πρώτο τρόπαιο μετά το 2004 και τη Σαμπντόρια από το 1994 (vds)!

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες σεζόν όπου Ίντερ και Ρόμα συνέθεταν το ζευγάρι του τελικού (δύο κατακτήσεις έκαστος), φέτος η δεύτερη τη τάξει ιταλική διοργάνωση περιελάμβανε πολλές εκπλήξεις, με τις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις να αποκλείονται η μία μετά την άλλη και τις Λάτσιο και Σαμπντόρια να επιβιώνουν και να φτάνουν στον τελικό της Ρώμης.
Όσο για το πόσο διψούν αυτές οι δύο ομάδες και οι φίλαθλοί τους για την κατάκτηση του τροπαίου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η Λάτσιο γεύτηκε για τελευταία φορά την γλύκα της κατάκτησης ενός τροπαίου το 2004 με το Κύπελλο Ιταλίας κόντρα στη Γιουβέντους, ενώ η Σαμπντόρια επιστρέφει σε τελικό μετά το 1994 και τον θρίαμβο με 6-1 επί της Ανκόνα στην ίδια διοργάνωση.

Πέρα από το γόητρο, την υστεροφημία, και το κέρδος (περίπου 5 εκ.ευρώ), οι δύο ομάδες θέλουν το τρόπαιο για να εξασφαλίσουν μία θέση στην Ευρώπη τη νέα σεζόν, καθώς απέτυχαν παταγωδώς να το κάνουν μέσω του πρωταθλήματος: η Λάτσιο ξεκίνησε εντυπωσιακά στη φετινή Serie A, όμως μετά το πρώτο δίμηνο "ξεφούσκωσε" και έτσι βρίσκεται τώρα στην 10η θέση της βαθμολογίας (47 πόντοι) ενώ τρεις βαθμούς πίσω της βρίσκεται η Σαμπντόρια με την απογοητευτική 12η θέση.

Οι "λατσιάλι" απέκλεισαν κατά σειρά στον δρόμο προς τον τελικό τις Μπενεβέντο, Αταλάντα, Μίλαν, Τορίνο (μονά παιχνίδια) και Γιουβέντους (δύο νίκες στους ημιτελικούς κόντρα στη "βέκια σινιόρα'), ενώ η Σαμπντόρια χρειάστηκε να βγάλει εκτός συνέχειας της Έμπολι, Ουντινέζε (μονά ματς) και Ίντερ (νίκη με 3-0 στη Γένοβα και ήττα με 1-0 στο Μιλάνο στους δύο ημιτελικούς).

Οι δύο μονομάχοι του φετινού τελικού έχουν πάντως και μία ακόμα ομοιότητα πέρα από την κοινή πορεία τους στο πρωτάθλημα: έχουν κατακτήσει αμφότερες το τρόπαιο 4 φορές (1958, 1998, 2000 και 2004 η Λάτσιο, ενώ η Σαμπντόρια το 1985, 1988, 1989 και 1994).

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποια σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της "αιώνιας πόλης" γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα έχει φτάσει τις πέντε κατακτήσεις, "πιάνοντας" έτσι τις Ίντερ, Μίλαν και Τορίνο.

Στα δύο πάντως μεταξύ τους παιχνίδια για το πρωτάθλημα η... μπίλια κάθησε στη μέση, με τη Λάτσιο να επικρατεί στον αγώνα της 2ης αγωνιστικής με 2-0 στο "Ολίμπικο", και τη Σαμπντόρια να "ανταποδίδει" στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής, νικώντας με 3-1 στο "Λουίτζι Φεράρις".

Παράδεισος ή κόλαση για Ρόσι
"Θα πρέπει να αγωνιστούμε από το πρώτο σφύριγμα μέχρι το τέλος των 90 λεπτών, καθώς η κατάκτηση του Κόπα Ιτάλια θα είναι η επιβράβευση δουλειάς τεσσάρων χρόνων.

Η νίκη θα είναι ένα εξαιρετικό σημάδι για το μέλλον και σημαντική για το σύλλογο. Θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Αυτό είναι ένα ματς που μπορεί να μας στείλει είτε στον παράδεισο είτε στην κόλαση", τόνισε με δηλώσεις του ο τεχνικός των "πρωτευουσιάνων" Ντέλιο Ρόσι, για να προσθέσει:

"Ο Κασάνο είναι σημαντικός παίκτης για τη Σαμπντόρια, όμως δεν είναι ο μοναδικός, με δεδομένο πως έχουν παίκτες που παίζουν σε εθνικές ομάδες. Θα τον προσέξουμε, όπως θα κάνουμε το ίδιο και με τους άλλους, όμως εύχομαι στο μεγαλύτερο κομμάτι να προσέχουν τους δικούς μας παίκτες οι αντίπαλοι".

O υπερήφανος και "αδικημένος" Ματσάρι
Στον αντίποδα, ο Βάλτερ Ματσάρι ο οποίος έφτασε τη Σαμπντόρια να μάχεται σε ένα ματς για ένα τρόπαιο μετά από το μακρινό 1994, δήλωσε για τον τελικό: "Για μας είναι λόγος υπερηφάνειας και μόνο το γεγονός ότι είμαστε στον τελικό του Κόπα Ιτάλια μετά από 15 χρόνια.

Τα πάντα μπορούν να συμβούν, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα ματς μία και έξω, στο οποίο η ομάδα με τα λιγότερα νεύρα θα έχει το αβαντάζ. Και θα παίζουμε και στην έδρα του αντιπάλου μας", τόνισε ο τεχνικός των "μπλουτσερκιάτι" εκφράζοντας και τη δυσφορία του για το γεγονός πως η Λάτσιο θα έχει το πλεονέκτημα στον τελικό ότι θα αγωνιστεί στο σπίτι της.

"Πολλοί έχουν πει ότι ο τελικός θα έπρεπε να διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος, και νομίζω ότι έτσι θα υπήρχε μεγαλύτερη ισορροπία, όμως αυτό δεν το λέω για να έχω άλλοθι σε περίπτωση που χάσουμε. Ό,τι και αν γίνει, θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς οπαδούς μας που θα ταξιδέψουν για να μας υποστηρίξουν.

Έχουμε μόνο δυόμισι προονήσεις για να προετοιμαστούμε για αυτό το ματς και θα πρέπει να δώσω όσο το δυνατόν περισσότερες υποδείξεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παλέψαμε σε τρία μέτωπα για μεγάλο διάστημα, ξεκινήσαμε από το Ιντερτότο και για δύο χρόνια δίνουμε παιχνίδια όπου τα πάντα κρίνονται σε 90 λεπτά.

Πάντως, για μας είναι τιμή η παρουσία στον τελικό μετά από 15 χρόνια: είμαστε υπερήφανοι για αυτό".

Vamos... Mauro και Forza... Antonio
Όσο για το μεγάλο αστέρι της κάθε ομάδας, αυτό δεν είναι άλλο από τον Μάουρο Σάρατε για τη Λάτσιο και τον Αντόνιο Κασάνο για τη Σαμπντόρια (φώτο).

Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός έχει "βγάλει μάτια" στην πρώτη του σεζόν στους "λατσιάλι" καθώς είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας με 12 τέρματα στο πρωτάθλημα, γεγονός που έχει κάνει τον Κλαούντιο Λοτίτο να κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει στο "Ολίμπικο", ενώ στον αντίποδα ο "Φανταντόνιο" έχει φτάσει τα 11 τέρματα στο φετινό Καμπιονάτο και αποτελεί τον ηγέτη στην επίθεση της Σαμπντόρια από το καλοκαίρι του 2008 και μετά.

Στο αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης, ο Ντέλιο Ρόσι δεν θα έχει στη διάθεσή του από πλευράς Λάτσιο τον τιμωρημένο Ματούζαλεμ, ενώ στον αντίποδα επιστρέφουν έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών τους οι Πάντεφ και Φότζα.

Στον αντίποδα, ο τραυματίας επιθετικός Μπελούτσι εξακολουθεί να απέχει από τους αγώνες της Σαμπντόρια, με τον Βάλτερ Ματσάρι να αισθάνεται ανακούφιση βλέποντας τους αμυντικούς Λουκίνι και Ακάρντι να δίνουν το "παρών" στον μεγάλο τελικό.

Οι πιθανές συνθέσεις των δύο ομάδων:

Λάτσιο (Ντέλιο Ρόσι): Μουσλέρα, Λιχτστάινερ, Σιβίλια, Ρόζεναλ, Κολάροφ, Μπρόκι, Λεντέσμα, Νταμπό, Φότζα, Πάντεφ, Σάρατε

Σαμπντόρια (Βάλτερ Ματσάρι): Καστελάτσι, Καμπανιάρο, Λουκίνι, Ακάρντι, Ράγκι, Σαμάρκο, Παλόμπο, Φραντσεσκίνι, Πιέρι, Κασάνο, Πατσίνι

Ο δρόμος των δύο ομάδων προς τον τελικό:







Το τελευταίο τρόπαιο για Λάτσιο και Σαμπντόρια:





Τα δύο φετινά ραντεβού των δύο ομάδων στο Καμπιονάτο:

































































TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ