STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Live your myth in Greece

Live your myth in Greece
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr παρουσιάζει 14 περιπτώσεις γνωστών ξένων παικτών που είδαν τις καριέρες τους να απογειώνονται στο ελληνικό πρωτάθλημα την στιγμή που πολλοί τους θεωρούσαν "ξοφλημένους". Από τους Έμερσον, Ριβάλντο, Ρεκόμπα στον... Ντουντού.

Το πολύπαθο και μίζερο για πολλούς πολλούς ελληνικό πρωτάθλημα έχει φιλοξενήσει εδώ και 55 χρόνια, από τότε δηλαδή που θεσπίστηκε η Α' Εθνική, εκατοντάδες ξένους ποδοσφαιριστές σχεδόν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Παίκτες με περγαμηνές που κόλλησαν τα τελευταία ένσημα τους στη χώρα μας, άγνωστα φυντάνια που εξελίχθηκαν μέσω της Superleague, ποδοσφαιριστές που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στη μετριότητα τους, αλλά και σταρ του παρελθόντος οι οποίοι εκτόξευσαν και πάλι την καριέρα τους.

Με αφορμή τις εκπληκτικές εμφανίσεις στο come back του Ντουντού με τη φανέλα του ΟΦΗ το Sport24.gr καταγράφει τα πεπραγμένα παικτών οι οποίοι ξαναβρήκαν τους εαυτούς τους δικαιολογώντας την φήμη που τους συνόδευε.

Live your myth in Greece
INTIME SPORTS

1. Ριβάλντο

Ο "Ρίμπο" στις 22 Ιουλίου 2004 έπειτα από την σύντομη θητεία του στην Κρουζέιρο επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ήταν 32 ετών και αρκετοί είδαν με δυσπιστία την μεταπήδηση του κορυφαίου παίκτη του κόσμου για το 1999 στους "ερυθρόλευκους" θεωρώντας πως είχε φτάσει στην δύση της καριέρας του.

Στην τριετία που αγωνίστηκε στους Πειραιώτες σκόραρε 43 γκολ σε 81 ματς. Μεταξύ άλλων στην πρώτη σεζόν του πέτυχε το καθοριστικό γκολ κόντρα στον Ηρακλή σφραγίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στα 34 του ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Στην σεζόν 2006-2007 σκόραρε 17 γκολ σε 27 παιχνίδια.

Ο Βραζιλιάνος στις 27 Μαϊου 2007 υπέγραψε στην ΑΕΚ, όπου η απόδοση του παρέμεινε σε υψηλά στάνταρ.

Live your myth in Greece
Σισέ Μέλμπεργκ INTIME SPORTS

2. Τζιμπρίλ Σισέ

Οι σοβαροί τραυματισμοί του Τζιμπρίλ Σισέ στο πόδι είχαν ως συνέπεια να μην κάνει την καριέρα που επιθυμούσε στη Λίβερπουλ.

Αγωνίστηκε σε Μαρσέιγ και Σάντερλαντ για να καταλήξει το καλοκαίρι του 2009 στον Παναθηναϊκό με μεταγραφή που του απέφερε κοντά στα 2.5 εκ. ευρώ τον χρόνο. Σε 28 παιχνίδια της Super League πέτυχε 23 γκολ αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για το 2009-10.

Επίσης σημείωσε 5 τέρματα στο Εuropa League, δηλαδή συνολικά 29 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις και ψηφίστηκε ο MVP της Super League για τη σεζόν 2009-2010.

Την επόμενη χρονιά του (2010-2011) πετυχαίνει στο πρωτάθλημα 20 γκολ σε 27 εμφανίσεις του με το "τριφύλλι" και στο κύπελλο 2 τέρματα σε 4 συμμετοχές.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Λάτσιο που τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2011.

Live your myth in Greece
Κοβάσεβιτς

3. Ντάρκο Κοβάσεβιτς

Επιφυλάξεις υπήρχαν και για τον βαθμό ετοιμότητας του Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Ο Σέρβος προερχόμενος από την Ρεάλ Σοσιεδάδ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007.

Στην πρώτη του σεζόν σκόραρε 17 γκολ στο πρωτάθλημα και τρία στο Champions League. Επίσης πέτυχε δύο τέρματα απέ απέναντι στη Νόρτζελαντ σε ματς για το Europa League. Η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα τον Μάιο του 2009 λόγω προβλήματος στην καρδιά.

Live your myth in Greece
INTIME SPORTS

4. Μπρούνο Άλβες

Ένας πραγματικό ογκόλιθος στο κέντρο της άμυνας έμοιαζε με λαχείο για την ΑΕΚ την σεζόν 2005/2006. Παραχωρήθηκε με την μορφή δανεισμού διαδοχικά από την Πόρτο σε Φαρένσε, Βιτόρια Γκιμαράες καταλήγοντας στην "Ένωση" όπου ξεχώρισε με το καλημέρα.

Φόρεσε 27 φορές τη φανέλα του "Δικεφάλου" βρίσκοντας αν συνεχεία τον δρόμο του, στους "Δράκους του Οπόρτο". Τον Αύγουστο του 2010 η Ζενίτ ξόδεψε περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του.

Live your myth in Greece
Ρεκόμπα INTIME SPORTS

5. Αλβάρο Ρεκόμπα

Την σεζόν 2007-2008 ο άλλοτε σταρ της Ίντερ αγωνίστηκε στην Τορίνο. Οι εμφανίσεις του κατά γενική ομολογία δεν ήταν καλές εξαιτίας τραματισμών. Συνολικά έπαιξε σε 22 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε τρία γκολ. Στο τέλος της σεζόν, ο Ρεκόμπα έμεινε ελεύθερος. Αναζήτησε ομάδα στο ιταλικό και στο αγγλικό πρωτάθλημα, όπου είχε επαφές με την Μπλάκμπερν Ρόβερς. Τελικά, δεν κατάφερε να συμφωνήσει.

Όταν, οι επαφές με την Μπλάκμπερν ναυάγησαν το ενδιαφέρον του Πανιωνίου αναθερμάνθηκε και τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 ο Ρεκόμπα υπέγραψε διετές συμβόλαιο με το σύλλογο της Νέας Σμύρνης. Η μεταγραφή κόστισε γύρω στα 2 εκ. ευρώ και αποτελεί την ακριβότερη στην ιστορία του σωματείου.

Με την φανέλα του Πανιωνίου αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Στις 16 Δεκεμβρίου, έλυσε κοινή συναινέσει τη συνεργασία του μετά από συνάντηση που είχε με ανθρώπους της διοίκησης.

Κατάφερε πάντως να αγωνιστεί σε 19 αγώνες την περίοδο 2008-09 σημειώνοντας τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα και ουκ ολίγες ασίστ. Στην πρώτη του σεζόν υπήρχαν στιγμές όπου δικαιολόγησε το ένδοξο παρελθόν του.

Live your myth in Greece
Έμερσον

6. Έμερσον

Ο Βραζιλιάνος Έμερσον έχοντας κάνει αξιοπρόσεκτη καριέρα σε Πόρτο, Μίντλεσμπρο, Λα Κορούνια, Ατλέτικο και Ρέιντζερς επέστρεψε στην πατρίδα του την σεζόν 2004/2005 για λογαριασμό της Βάσκο Ντα Γκάμα.

Στην Skoda Ξάνθη πίστεψαν στην αξία του και δικαιώθηκαν καθώς ο έμπειρος μέσος εξελίχθηκε σε MVP των Ακριτών. Λίγους μήνες αργότερα πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ.

Live your myth in Greece
Λέτο Τοτσέ INTIME SPORTS

7. Σεμπαστιάν Λέτο

Στον Ολυμπιακό έμεινε μία σεζόν (2008/2009) δίχως να καταφέρει να διακριθεί. Μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, όπου ουσιαστικά αναγεννήθηκε. Ήταν από τους κύριους συντελεστές στο νταμπλ του "τριφυλλιού" το 2010.

Έγινε τέταρτος αρχηγός για την σεζόν 2011-2012 μετά την αποχώρηση του αρχηγού Τζιμπρίλ Σισέ και του Ζιλμπέρτο Σίλβα, στην οποία έχει ξεκινήσει με 10 γκολ σε 7 συμμετοχές στο εγχώριο πρωτάθλημα. Το Γενάρη του 2013 έλυσε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, μετά από μακρύ διάστημα απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους λόγω τραυματισμών.

Live your myth in Greece

8. Λιούμπομιρ Φέισα

Το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από δύο χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό, ο Λιούμπομιρ Φέισα πήρε μεταγραφή στην Μπενφίκα. Ο Σέρβος μέσος υπέγραψε στους Λουζιτανούς συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας με τους "ερυθρόλευκους" να βάζουν στα ταμεία τους το ποσό των 4.500.000 ευρώ.

Ο Λιούμπομιρ Φέισα μέτρησε συνολικά 36 συμμετοχές και 1 γκολ με τον Ολυμπιακό, από το καλοκαίρι του 2011 όταν και αποκτήθηκε από την Παρτίζαν Βελιγραδίου. Ένας ποιοτικός και σύγχρονος κεντρικός μέσος, που έδειξε όταν ήταν υγιής πως μπορούσε να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Live your myth in Greece
INTIME SPORTS

9. Κάρλος Γκαμάρα

Τη σεζόν 2001-2002 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ έχοντας πολύτιμη προσφορά. Αποτελούσε την πιο αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν με αποτέλεσμα η "Ένωση"να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος αλλά και να φτάσει στους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου αποκλείστηκε από την Ίντερ.

Οι ποδοσφαιρικές μετοχές του λίγο πριν το "μιλένιουμ" ακολούθησαν πτωτική πορεία καθώς η Ατλέτικο Μαδρίτης στην οποία αγωνιζόταν εκείνη την εποχή υποβιβάστηκε με συνέπεια να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Μετά την ΑΕΚ πήρε μεταγραφή για την Ίντερ δείγμα της εξαιρετικής παρουσίας του στην Ελλάδα

Υπήρξε για πολλά χρόνια ο ηγέτης αλλά και αρχηγός της Εθνικής Παραγουάης, με την οποία αγωνίστηκε σε τρεις διοργανώσεις παγκοσμίου κυπέλλου (1998, 2002, 2006). Αναδείχθηκε μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας του Μουντιάλ 1998 και της κορυφαίας ενδεκάδας της Νότιας Αμερικής το 1995, το 1996, το 1998 και το 2000. Το 2004 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ενώ ήταν αρχηγός της Εθνικής Παραγουάης.

Live your myth in Greece

10. Κέβιν Μιραλάς

Ο Βέλγος διεθνής εξτρέμ μεταπήδησε από την Σεντ Ετιέν στον Ολυμπιακό τον Ιούνιο του 2010, δίχως τυμπανοκρουσίες μολονότι οι ειδικοί έκαναν λόγο για ένα σπουδαίο ταλέντο.

Με τους "ερυθρόλευκους" διέπρεψε σκοράροντας σε δύο σεζόν 34 γκολ σε 52 συμμετοχές. Η Έβερτον τον ενέταξε στο δυναμικό της έναντι 7,6 εκατ. ευρώ. Ακόμη μία περίπτωση ξένου ποδοσφαιριστή που έφτασε στο peak της καριέρας του στην Ελλάδα.

Live your myth in Greece

11. Κρεγκ Μπρούστερ

Ο Σκωτσέζος φορ αποκτήθηκε από τον Ιωνικό το 1996. Στην πενταετία που ακολούθησε εξελίχθηκε στο κορυφαίο ίσως ξένο στην ιστορία του συλλόγου πετυχαίνοντας 45 γκολ σε 144 ματς. Ο Μπρούστερ έζησε σπουδαίες στιγμές στη Νίκαια. Μάλιστα έφτασε με τον Ιωνικό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (0-3 από την ΑΕΚ) αλλά ακόμη και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1999).

Στην πατρίδα του ήταν περιζήτητος. Επέστρεψε στην Σκωτία παίζοντας σε Χιμπέρνιαν, Ντανφέρμλιν, Ινβερνές, Νταντί Γιουν., Αμπερντίν και Ρος Κάουντι.

Live your myth in Greece

12. Αντελίνο Βιεϊρίνια

Η Πόρτο δεν πίστεψε τον Αντελίνο Βιεϊρίνια παραχωρώντας τον δανεικό την σεζόν 2007/08 στην Λεϊσόες. Την επόμενη σεζόν ακολούθησε νέος δανεισμός στον ΠΑΟΚ έπειτα από εισήγηση του Φερνάντο Σάντος. Στην αρχή της σεζόν ο Βιεϊρίνια τραυματίζεται στο τοπικό ντέρμπι με τον Άρη και μένει έξω ως τον Ιανουάριο του 2009.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Βιεϊρίνια έχοντας καθιερωθεί πλέον. επεκτείνει το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ ως το 2013 με αυξημένες αποδοχές και ρήτρα εξαγοράς στα 15.000.000 ευρώ. Στις 3 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε επίσημα η μεταγραφή του στην Βόλφσμπουργκ ύψους 4 εκατομυρίων ευρώ.

NEWSPORTS      26/9/99
AEK - ¦AO.
Μίκλαντ NEWSPORTS 26/9/99 AEK - ¦AO.

13. Έρικ Μίκλαντ

Ο Έρικ Μίκλαντ ήρθε στον Παναθηναϊκό στην περίοδο που το "τριφύλλι" βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο. Στους "πράσινους" το "κουνούπι" έμεινε για τρεις σεζόν (1997-2000) πραγματοποιώντας 71 εμφανίσεις με 3 γκολ.

Αλήστου μνήμης το τέρμα με κεφαλιά που πέτυχε στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρά το ύψος του (1.70), στον αγώνα με την Ντιναμό Κιέβου. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να τον κρατήσει και έτσι το καλοκαίρι του 2000 πήρε μεταγραφή για την Μόναχο 1860 που έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ