FOOTBALL ANALYSIS

Ο Λιβάγια έδειξε σημεία ζωής

Ο Μάρκο Λιβάγια
Ο Μάρκο Λιβάγια EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ πέτυχε την τέταρτη σερί νίκη της, με τον Μάρκο Λιβάγια να ξεχωρίζει κόντρα στον Ατρόμητο. Ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το γεμάτο παιχνίδι του Κροάτη που έκανε τη διαφορά μετά από πολύ καιρό.

Η ΑΕΚ επικράτησε 2-1 του Ατρομήτου στο ΟΑΚΑ για τη 17η αγωνιστική της Super League Interwetten και σημείωσε την τέταρτη σερί νίκη, παραμένοντας στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και στο -9 απ' τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Η Ένωση, ύστερα από ένα μέτριο πρώτο μέρος, ανέβασε την απόδοσή της στο δεύτερο και κατάφερε να πάρει τη νίκη, με μπροστάρη τον Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος πραγματοποίησε μία πολύ καλή και πειστική εμφάνιση ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Κροάτης ήταν "σκιά" του καλού εαυτού του στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου μισού της σεζόν, επηρεασμένος προφανώς κι απ' τη μέτρια εικόνα της ομάδας του, αλλά κι απ' τις συζητήσεις που υπάρχουν για την ανανέωση ή μη του συμβολαίου του.

Ωστόσο, μετά την επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία, ο 27χρονος επιθετικός παρουσιάζει μία βελτιωμένη εικόνα, δίνοντας λύσεις στον προπονητή του και απαντήσεις πρώτα απ' όλα στον ίδιο του τον εαυτό.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Ο Ισπανός τεχνικός τον χρησιμοποίησε ως αριστερό εξτρέμ, προσφέροντάς του ελευθερία κινήσεων, με τον Λιβάγια να τον δικαιώνει, αφού βοήθησε σημαντικά τόσο στο δημιουργικό όσο και στο παραγωγικό κομμάτι. Σημείωσε, άλλωστε, το δεύτερο γκολ της ομάδας του με υπέροχη κεφαλιά ψαράκι, ύστερα από όμορφη σέντρα του ανεβασμένου -το τελευταίο διάστημα- Μιχάλη Μπακάκη.

Πέρα, όμως, απ' το γκολ, ο Κροάτης ήταν πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες με εννιά, πρώτος σε κερδισμένα φάουλ με τέσσερα, καθώς και πρώτος σε επιτυχημένες ντρίμπλες με 3/3. Δείγμα της διάθεσης που έβγαλε απέναντι στους Περιστεριώτες. Ήταν, επίσης, δεύτερος σε επιτυχημένα τάκλιν με 2/2, ενώ είχε και πέντε ανακτήσεις κατοχής.

Στο γράφημα της Opta φαίνεται η εικόνα του Λιβάγια κόντρα στον Ατρόμητο:

Με γαλάζια τρίγωνα είναι τα κερδισμένα φάουλ και τα κλεψίματα, με ανάποδα πράσινα τρίγωνα οι επιτυχημένες ντρίμπλες και με πράσινα τρίγωνα τα επιτυχημένα τάκλιν.

Ήταν, λοιπόν, δίχως αμφιβολία, το πιο γεμάτο παιχνίδι του τη φετινή σεζόν με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Σε μία περίοδο, μάλιστα, που η ομάδα του, πέρα απ' τη βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι που είναι αισθητή, έχει ανάγκη και απ' την καλή παρουσία των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην επιθετική γραμμή.

ΛΙΒΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΒΕΪΡΑ ΕΙΧΑΝ 10/15 ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Εκτός, όμως, απ' τον Λιβάγια, αρκετά ανεβασμένος και ορεξάτος εμφανίστηκε κι ο Νέλσον Ολιβέιρα. Ένας επιθετικός που απέδειξε πέρυσι πως διαθέτει υψηλή ποιότητα και μεγάλη ικανότητα στην εκτέλεση, αλλά φέτος, για κακή τύχη της ΑΕΚ, παρουσιάζει αρκετές μεταπτώσεις στην απόδοσή του.

Παρ' όλα αυτά, στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητό, απόντος και του τραυματία Ανσαριφάρντ, ο Πορτογάλος έδειξε αποφασισμένος να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να αποδείξει πως παραμένει πολύτιμος. Σε 90 λεπτά συμμετοχής, ο 29χρονος φορ είχε επτά τελικές στον αγώνα, συμπεριλαμβανομένου και του εύστοχου πέναλτι, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για τον ίδιο τη φετινή σεζόν.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται οι τελικές των Λιβάγια και Ολιβέιρα:

Παράλληλα, οι τελικές του Ολιβέιρα είχαν συνολική "αξία" 0.60 xGoals, αποτελώντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του στο πρωτάθλημα ύστερα απ' τα 0.75 xGoals τη 13η αγωνιστική κόντρα στον Βόλο, δίχως προφανώς να συνυπολογίζονται τα πέναλτι. Την ίδια στιγμή, ο Λιβάγια είχε τρεις τελικές, οι οποίες βρήκαν αντίστοιχες φορές εστία.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό για τον Κροάτη, που δείχνει και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και δημιουργία της ομάδας του, είναι το γεγονός πως έδωσε τέσσερις πάσες που δημιούργησαν τελική, όντας ο πρώτος και σε αυτή την στατιστική κατηγορία, με τους Μάνταλο, Γκαρσία και Μπακάκη να ακολουθούν με δύο έκαστος.

Ο Χιμένεθ έχει καταφέρει, παρότι δεν έχει κλείσει ούτε μήνα στον κιτρινόμαυρο πάγκο, να ανεβάσει κατακόρυφα την ψυχολογία των παικτών του, να τους κάνει να αισθανθούν και πάλι σημαντικοί, με τους δύο προαναφερθέντες να είναι μεταξύ αυτών. Το ζήτημα, πλέον, για την ΑΕΚ είναι να υπάρξει μία σταθερότητα στην απόδοσή τους προκειμένου να έρθουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Σημεία ζωής, πάντως, έδειξαν (και με το παραπάνω).

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ