ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Λέτο: "Του χρόνου μάχη για το πρωτάθλημα"

Λέτο: "Του χρόνου μάχη για το πρωτάθλημα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σεμπαστιάν Λέτο παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη και αναφέρθηκε στην επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, στον τραυματισμό του που τον πήγε πίσω και στον στόχο του πρωταθλήματος τη νέα σεζόν.

Για πολλά θέματα μίλησε στην εφημερίδα "Πράσινη" ο Σεμπαστιάν Λέτο. Ο Αργεντινός εξτρέμ, αναφέρθηκε στην επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, στον τραυματισμό του που τον πήγε πίσω και στον στόχο του πρωταθλήματος τη νέα σεζόν. Παράλληλα, είπε πως ταιριάζει περισσότερο με τον Μπεργκ σ σχέση με τον Σισέ, ενώ ανέφερε πως στο "τριφύλλι" έζησε τα καλύτερά του χρόνια.

Αποσπάσματα όσων δήλωσε:

Γνωρίζοντας όλες αυτές τις αλλαγές, τι ήταν αυτό που σε έκανε τόσο πολύ να θες να γυρίσεις;

"Για μένα ήταν πολύ εύκολο. Εδώ πέρασα τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου. Τόσο επαγγελματικά, όσο και στην καθημερινή μου ζωή. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψω δεν το σκέφτηκα περισσότερο για ένα δευτερόλεπτο".

Πότε έμαθες για πρώτη φορά ότι υπήρχε η προοπτική επιστροφής και τι ήταν αυτό που σκέφτηκες;

"Στην πραγματικότητα, εδώ και ένα-δύο χρόνια υπήρχε πάντα η… σπίθα της επιστροφής. Η σχέση μου ήταν πάντα πολύ καλή με τον Παναθηναϊκό, ακόμα και μετά την αποχώρησή μου. Πάντοτε, λοιπόν, υπήρχε στο μυαλό μου η σκέψη της επιστροφής στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό".

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σε πήρε και σε ενημέρωσε για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού;

"Ο εκπρόσωπός μου είναι εκείνος που χειρίζεται αυτά τα θέματα. Εκείνη την περίοδο ήμουν στενοχωρημένος. Γιατί δεν ήξερα αν μπορώ να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο. Όχι τόσο από φυσικής κατάστασης, αλλά πνευματικής. Όταν όμως με ενημέρωσαν για την προοπτική του Παναθηναϊκού, πήδηξα από τη χαρά μου".

Σε έχει αλλάξει σαν άνθρωπο όλη αυτή η περιπέτεια που πέρασες; Νιώθεις πιο ώριμος;

"Ναι, βέβαια, Αν μιλάτε για τον… προηγούμενο Λέτο, όχι ότι δεν υπάρχει, αλλά είμαι ένας άλλος άνθρωπος. Είμαι πιο επαγγελματίας. Προσέχω πολύ περισσότερο τα πράγματα, ίσως κι επειδή μεγάλωσα λίγο".

Έφυγες από μια κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα και ήρθες σε μια άλλη κατάσταση. Με όλα αυτά που βλέπεις από τους διαιτητές και όλα όσα συμβαίνουν, πώς μπορείς και διατηρείσαι σε ήρεμη κατάσταση;

"Είναι κάτι που ίσως το συνηθίζεις. Πριν τέσσερα χρόνια ήταν διαφορετικά, τώρα είναι μια άλλη κατάσταση. Είναι σίγουρα δύσκολο. Είναι κι αυτό που λέω και στους συμπαίκτες μου. Αν μπορούσαμε να είμαστε 10-15 λεπτά πιο συγκεντρωμένοι, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο κάτι τέτοιο. Αλλά όλα είναι στο χέρι μας, όλα εξαρτώνται από εμάς".

Επειδή είσαι ο Λέτο. Και ο κόσμος σε λαμβάνει πολύ σοβαρά όταν μιλάς. Αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός πέρασε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ξεκίνησε από μία κατάσταση μηδέν, με πολλά χρέη και πλέον τώρα αρχίζει να ξεφεύγει σιγά-σιγά απ’ αυτήν την ιστορία. Ο κόσμος όμως, την ομάδα την έχει συνηθίσει ψηλά. Δηλαδή πρώτη στην Ελλάδα και με πορεία στην Ευρώπη. Φέτος δεν τα κατάφερε η ομάδα. Όπως ζεις τον Παναθηναϊκό από τον Γενάρη που ήρθες, μπορείς να πεις κάτι στον κόσμο για τη νέα σεζόν;

"Κατά την άποψή μου, τη νέα χρονιά μπορούμε να δώσουμε τη μάχη μας για το πρωτάθλημα. Από τη μέρα που έφυγα, μέχρι και σήμερα, βλέπω πολλές αλλαγές στον Παναθηναϊκό, είναι μια διαφορετική κατάσταση. Ίσως να πρέπει να έρθουν κάποιοι νέοι παίκτες, αλλά η βάση της ομάδας και η βάση του πώς πρέπει να παίζεις ήδη υπάρχει. Το ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι δύσκολα, Αλλά κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο είναι για καλό και αξίζει τον κόπο. Πιστεύω πως έχουμε πολλές δυνατότητες".

Ήδη υπάρχουν συζητήσεις ότι το συμβόλαιο 1,5 έτους είναι μικρό για σένα. Αν σε φώναζε κάποιος από τον Παναθηναϊκό από τώρα για να επεκτείνεις το συμβόλαιό σου για περισσότερα χρόνια και γιατί όχι να κλείσεις την καριέρα σου στην ομάδα, τι θα έκανες;

"Υπέγραψα για ενάμισι χρόνο. Γνωρίζοντας ο σύλλογος ότι ήμουν χωρίς παιχνίδια για έναν χρόνο ουσιαστικά. Συμφωνήσαμε λοιπόν, για αυτούς τους έξι μήνες, με σκοπό να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά. Μακάρι για μένα, κάνοντας τα πράγματα σωστά και προσφέροντας στον Παναθηναϊκό, που αυτό είναι το πιο σημαντικό, να με φωνάζουν και να μου το προτείνουν. Θα με έκανε πολύ χαρούμε. Αλλά πρώτα πρέπει να το αποδείξω παίζοντας στον αγωνιστικό χώρο. Το λέω γιατί καθημερινά πρέπει να αποδεικνύεις τι μπορείς να κάνεις. Δεν μου επιτρέπω να σκέφτονται τι έκανα στο παρελθόν πριν από 2-3 χρόνια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι μπορώ να κάνω και να προσφέρω σήμερα".

Τι σημαίνει για σένα ο Παναθηναϊκός και να παίζεις για τον Παναθηναϊκό;

"Για μένα είναι εύκολο. Και μόνο να μπαίνεις στο γήπεδο με τη φανέλα αυτής της ομάδας, σου δημιουργεί ένα συναίσθημα που πολύ δύσκολα ένας παίκτης μπορεί να αισθανθεί και να καταλάβει. Πιστέψτε με ότι, τώρα, το χαίρομαι πάρα πολύ. Αλλά βεβαίως αυτό δίνει και μια τεράστια ευθύνη. Γιατί μπορεί να παίξεις τρεις αγώνες και να μετά να μου πουν “πήγαινε σπίτι σου” (γελάει). Για αυτό και πρέπει να είσαι πάντα συγκεντρωμένος".

Πώς βλέπεις τη σημερινή ομάδα, μετά την επιστροφή σου στον Παναθηναϊκό, σε σχέση με την ομάδα που ήσουν στο προηγούμενο πέρασμά σου;

"Είναι δύο ομάδες διαφορετικές. Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό, υπήρχαν παίκτες με μεγάλη εμπειρία και καλά ονόματα. Για μένα ήταν εύκολο να προσαρμοστώ, έχοντας αυτούς τους έμπειρους παίκτες δίπλα μου. Σήμερα υπάρχει μια ομάδα με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Με την οποία δεν είναι εύκολα τα πράγματα, βάσει και της γενικότερης κατάστασης στον σύλλογο. Πλέον είμαι εγώ μέσα στους μεγαλύτερους, που πρέπει να δείξω κάποια πράγματα στους νεότερους. Αυτή είναι η βασική διαφορά που βλέπω".

Θεωρείς ότι από όσα έχεις δει μέχρι τώρα υπάρχουν κάποια σημεία που δεν πολεμάει ο Παναθηναϊκός; Ότι τα παρατάει επειδή νευριάζει με διάφορες καταστάσεις;

"Η αλήθεια είναι πως στην αρχή όταν ήρθα, ναι, υπήρχαν τέτοια φαινόμενα. Ένα μήνα πριν 9 νέοι ποδοσφαιριστές, που δεν ήξεραν το πρωτάθλημα, δεν ήξεραν τίποτα. Αλλά τώρα πλέον ξέρουν. Ξέρουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο προπονητής, ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Άρα πλέον βλέπουμε μία ομάδα, με άλλη συμπεριφορά".

Στην προηγούμενη θητεία σου στον Παναθηναϊκό συνεργάστηκες με έναν τεράστιο επιθετικό, τον Τζιμπρίλ Σισέ. Τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε και τώρα να συνεργάζεσαι με έναν ακόμα μεγάλο επιθετικό, τον Μάρκους Μπεργκ. Τι διαφορές εντοπίζεις;

"Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Ο Τζιμπρίλ ήταν ένας αποφασιστικός παίκτης, που σε βοηθούσε να κερδίζεις παιχνίδια. Και ο Μπεργκ σε βοηθάει να κερδίζεις, αλλά έχουν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού.Προσωπικά εμένα μου αρέσει περισσότερο ο τρόπος που αγωνίζεται ο Μπεργκ. Όχι ότι μου αρέσει περισσότερο ο Μπεργκ σαν παίκτης, αλλά ο τρόπος που παίζει, για να μην παρεξηγηθώ. Αλλά ακόμα και τώρα που εγώ δεν είμαι σε καλή φυσική κατάσταση, είμαστε δύο παίκτες που κινούμαστε συνέχεια και συνεργαζόμαστε καλά. Και στον Μπεργκ αρέσει να παίζει σέντερ φορ και σε εμένα να κινούμαι συνέχεια δίπλα του. Οπότε εναλλασσόμαστε καλά. Ταιριάζουμε καλύτερα ως δίδυμο. Γιατί με τον Τζιμπρίλ, ουσιαστικά παίζαμε διαφορετικά, 4-3-3, κι εγώ ήμουν αριστερά ενώ τώρα παίζουμε 4-4-2, που είναι άλλος τρόπος παιχνιδιού. Η αλήθεια είναι πως με τον Μπεργκ τα πάω πολύ καλά".

Στην ομάδα, λίγο πριν από εσένα ήρθε ένας ακόμα Αργεντινός, ο Λούκας Βιγιαφάνιες, αλλά ουσιαστικά εσύ είσαι ο «παλιός». Μιλάς μαζί του, του εξηγείς κάποια πράγματα;

"Φυσικά, μιλάω πάρα πολύ με τον Λούκας. Τον θεωρώ πολύ καλό παίκτη. Δεν τον γνώριζα πριν. Ήξερα το όνομά του, αλλά δεν τον είχα δει ποτέ να παίζει. Νομίζω είναι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει πολύ και επιθετικά και ανασταλτικά με τον τρόπο παιχνιδιού του. Είναι πολύ τεχνίτης και δύσκολα βρίσκεις τέτοιους ποδοσφαιριστές πλέον. Μακάρι να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε".

Γιατί επέλεξες να πάρεις το «5»; Θέλεις κάποιο άλλο νούμερο για την επόμενη σεζόν;

"Είχα να επιλέξω ανάμεσα στο 5 που ήταν το μόνο διαθέσιμο από τα πρώτα έντεκα και το 86 που είναι η χρονολογία γέννησής μου. Προτίμησα λοιπόν να επιλέξω το πέντε. Όσο για την επόμενη σεζόν, θα δούμε. Δεν το έχω πολυσκεφτεί ακόμα. Ξέρω ότι οι οπαδοί με έχουν συνηθίσει με το 11. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει".

Μας είπες κάποια συγκλονιστικά πράγματα για την περιπέτεια που πέρασες, που δείχνουν και τη δύναμη του χαρακτήρα σου. 9 στους 10 θα είχαν σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ήρθε σε μια «Α» φυσική κατάσταση. Πότε πιστεύεις θα είσαι 100% έτοιμος για να είσαι αυτός που εσύ ο ίδιος θέλεις;

"Ξέρω ότι πολύς κόσμος πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο μετά από όλα αυτά. Εγώ όμως δεν μπορώ να σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να δουλέψω και να παίξω ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή μαζί με τον προπονητή κάνουμε μία προσπάθεια, ώστε να μπω στα πλέι οφ σε καλό επίπεδο. Εδώ κι ένα χρόνο δεν έχω κάνει καθόλου προετοιμασία και είναι σημαντικό για μένα να πάρω μέρος σε μία. Μακάρι μετά την προετοιμασία του ερχόμενου καλοκαιριού να είμαι στο… 80%. Στο 100% δεν ξέρω…".

Τέλος, για την κατάσταση στην Ελλάδα και την κρίση που βιώνουμε. Πώς βρήκες εσύ τα πράγματα μετά την επιστροφή σου;

"Έχω πολλούς φίλους που μου διηγήθηκαν όλα όσα συνέβησαν. Σήμερα βλέπω την κατάσταση. Μακάρι τα πράγματα να γίνουν καλύτερα το συντομότερο δυνατόν. Στην Αργεντινή περάσαμε μια εξίσου δύσκολη κατάσταση, αλλά μπορέσαμε σιγά-σιγά να βγούμε. Με λυπεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να είναι έτσι σήμερα".

Photo Credits: Action Images

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ