ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Κλοπ: Οι τίτλοι του αναμορφωτή της Λίβερπουλ και η επιστροφή στον θρόνο της Premier League μετά από 30 χρόνια

Κλοπ: Οι τίτλοι του αναμορφωτή της Λίβερπουλ και η επιστροφή στον θρόνο της Premier League μετά από 30 χρόνια
Ο Γιούργκεν Κλοπ σηκώνει το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2018/2019 @2023 AP IMAGES/ARMANDO FRANCA

Ο Γιούργκεν Κλοπ στο φινάλε της σεζόν θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Λίβερπουλ μετά από 9 χρόνια. Οι ημέρες και τα έργα του αναμορφωτή των reds, που κατάφερε να ξαναβάλει τον αγγλικό σύλλογο στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και να επιστρέψει στον θρόνο της Premier League μετά από 30 χρόνια ανομβρίας.

Σαν βόμβα έσκασε στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα η δήλωση αποχώρησης του Γιούργεν Κλοπ από τον πάγκο της Λίβερπουλ στο τέλος της τρέχουσας (2023/24) σεζόν, όταν και θα συμπληρώσει εννιά χρόνια παρουσίας του στον αγγλικό σύλλογο.

Ο Γερμανός αποτέλεσε τον σύγχρονο αναμορφωτή των reds. Τον άνθρωπο που δέθηκε όσο ελάχιστοι με το συναισθηματικό κοινό του "Άνφιλντ" και κατάφερε μέσα από τη σκληρή δουλειά του και ένα πρότζεκτ που εξελισσόταν με την πάροδο των ετών να "χτίσει" μία ομάδα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία έξι χρόνια τόσο στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του πλανήτη, όσο και στο κορυφαίο επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Το ξεκίνημα του ταξιδιού και οι ήττες που την ατσάλωσαν

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ στις 8 Οκτωβρίου του 2015, αναλαμβάνοντας τις τύχες μιας ομάδας που έψαχνε να βρει το χαμένο της DNA και να κατακτήσει την πρωτιά στην Premier League μετά το μακρινό 1990.

Και φυσικά ο "The Normal One" ήταν ο καταλληλότερος, καθώς το είχε ήδη ξανακάνει με την Ντόρτμουντ, σπάζοντας την κυριαρχία της Μπάγερν Μονάχου στην Bundesliga. Συναισθηματικός, έντονος χαρακτήρας, εργατικός όσο λίγοι και με νοοτροπία νικήτη.

Αυτά έψαχνε και βρήκε στον Κλοπ η Λίβερπουλ, με το ταξίδι προς την κορυφή να ξεκινάει. Ένα ταξίδι που στο διάβα του θα παρέσερνε κάθε αντίπαλο που θα στεκόταν μπροστά σε αυτόν και στους παίκτες τους.

Η πρώτη προειδοποίηση δεν άργησε, με τον Κλοπ να φτάνει στον τελικό του Europa League με τους Άγγλους, χάνοντάς τον από τη Σεβίλλη με 3-1. Τα θεμέλια προς την επιτυχία είχαν, όμως, ήδη μπει και ήταν σε στέρεες βάσεις.

Δεύτερος τελικός για τον Κλοπ και ισάριθμη ήττα, αυτή τη φορά όμως στο υψηλότερο επίπεδο των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, το Champions League, κόντρα στη Βασίλισσα της διοργάνωσης, Ρεάλ Μαδρίτης, με τον τραυματισμό του Μοχάμεντ Σάλαχ και την κακή βραδιά του Λόρις Κάριους να του στερούν το τρόπαιο.

Ήττα 3-1 και το ραντεβού είχε ήδη δοθεί για τον τελικό της επόμενης σεζόν. Μάχη στήθος με στήθος για την πολυπόθητη κορυφή της Premier League με την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουραδιόλα, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών στην Αγγλία, με την ομάδα του Κλοπ να έρχεται δεύτερη με μόλις έναν βαθμό διαφορά από τους Πολίτες (97 έναντι 98).

Μια αγωνιστική περίοδο όμως που έμελλε να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σηκώνοντας την "κούπα με τα μεγάλα αυτιά". Επικράτηση 2-0 επί της Τότεναμ στον βρετανικό εμφύλιο και επιστροφή στην κορυφή του Champions League μετά τον επικό τελικό της Κωνσταντινούπολης (2004/05), εκεί που η Λίβερπουλ έχανε με 3-0 από τη Μίλαν στο ημίχρονο και κατέληξε να κατακτά τον τρόπαιο στα πέναλτι (3-2) μετά από μια ανατροπή που έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος.

Η χρονιά ορόσημο και οι τίτλοι που έγιναν συνήθεια

Όλα συνηγορούσαν ότι η σεζόν 2019/2020 θα είναι χρονιά ορόσημο τη Λίβερπουλ, με την ομάδα να ξεκινάει με ιστορικό σερί στην Premier League, παραμένοντας αήττητη για 27 αγωνιστικές, μέχρι το 3-0 από τη Γουότφορντ στις 29 Φεβρουαρίου.

Και εκεί που όλα έμοιαζαν ιδανικά, με τους reds να πραγματοποιούν μια αγωνιστική περίοδο όνειρο, πάνω στα πρότυπα του μοντέλου παιχνιδιού του Κλοπ, Gegenpressing, ήρθε ο κορωνοϊός. Το σενάριο να μην ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα παραλίγο να στερήσει από τον οργανισμό της Λίβερπουλ, αυτό που όλοι περίμεναν από τον Μάιο του 1990, που δεν ήταν άλλο από την Premier League.

Η σεζόν απειλήθηκε με διακοπή λόγω της πανδημίας, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη, με τη Λίβερπουλ τελικά να κατακτά μετά από 30 χρόνια το σημαντικότερο τρόπαιο στο αγγλικό ποδόσφαιρο, φτάνοντας τους 19 τίτλους, μόλις έναν λίγοτερο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που βρίσκεται στην κορυφή με 20.

UEFA Super Cup και FIFA World Cup έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο την πιο παραγωγική, βάσει συγκομιδής και σημαντικότητας τίτλων, χρονιά του Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο της Λίβερπουλ, αφού τρία τρόπαια κατάφερε να πανηγυρίσει και τη σεζόν (2021/22: FA Cup, Carabao Cup και Community Shield).

Κλοπ: Οι τίτλοι του αναμορφωτή της Λίβερπουλ και η επιστροφή στον θρόνο της Premier League μετά από 30 χρόνια
Ο Γιούργκεν Κλοπ σηκώνει στον ουρανό του Γουέμπλεϊ το τρόπαιο του FA Cup τον Μάιο του 2022 @2023 AP IMAGES/IAN WALTON

Ο τέταρτος τίτλος, αυτός του Champions League, χάθηκε για ακόμα μια φορά από τον κακό του δαίμονα, τη Ρέαλ Μαδρίτης, με τους μερένγκες να κερδίζουν με 1-0 χάρη στο γκολ του Βινίσιους και να σηκώνουν το 14ο τρόπαιό τους, αφήνοντας τη Λίβερπουλ στα έξι.

Δύο βραβεία καλύτερου προπονητή στον κόσμο (2018/19 και 2019/20) συνθέτουν το πλαίσιο της επιτυχίας του Γερμανού τεχνικού στα αισίως εννιά χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας, με την οποία έχει ήδη δώσει 464 ματς, με απολογισμό 288 νίκες, 96 ισοπαλίες και 80 ήττες, την ώρα που τα γκολ υπέρ και κατά είναι σχεδόν διπλάσια (1025-516).

Η Λίβερπουλ τη φετινή σεζόν βρίσκεται μέσα σε όλους τους τίτλους που διεκδικεί (Premier League, Fa Cup, Carabao Cup και Europa League).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κλοπ θα θελήσει να πει το δικό του ξεχωριστό "αντίο" στον σύλλογο με τον οποίο δέθηκε όσο κανέναν άλλον, αφήνοντας τη Λίβερπουλ στην κορυφή και τους οπαδούς της χαρούμενους και περήφανους. Όπως συνηθίζει δηλαδή να τους κάνει τα τελευταία οκτώ χρόνια.

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ