ΛΑΤΣΙΟ

Ιβάν Προβεντέλ: Αυτός είναι ο τερματοφύλακας της Λάτσιο που τρέλανε την ποδοσφαιρική Ευρώπη

Ο Ίβαν Προβεντέλ
Ο Ίβαν Προβεντέλ @ 2023 ANDREW MEDICHINI / AP IMAGES

Ο τερματοφύλακας της Λάτσιο, Ιβάν Προβεντέλ, τρέλανε την ποδοσφαιρική Ευρώπη, σκοράροντας με κεφαλιά στο 95' στο 1-1 με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Ολίμπικο για την πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. Αυτή είναι η πορεία του Ιταλού πορτιέρε με τα πέντε αδέλφια από την επαρχία Πορντενόνε.

Ο τερματοφύλακας της Λάτσιο, Ιβάν Προβεντέλ (29 ετών, ύψος 1,94μ.), έγραψε ιστορία με το γκολ του στο 90+5' απέναντι στην Ατλέτικο στο Ολίμπικο για την πρεμιέρα των ομίλων του Champions League και τρέλανε την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Ήταν η βραδιά του, η στιγμή του, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω του και η λάμψη του έγινε... εκτυφλωτική. Ένα γκολ που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ και αναμφίβολα αποτελεί το highlight της μέχρι σήμερα καριέρας του.

Μάλιστα, έγινε ο πρώτος που σκοράρει σε κανονική ροή παιχνιδιού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από 14 χρόνια. Τελευταίος ήταν ο πρώην κίπερ της Σταντάρ Λιέγης, Σινάν Μπολάτ που με κεφαλιά είχε ισοφαρίσει την Άλκμααρ σε 1-1, επίσης στο 90+5'. Ο Προβεντέλ ξέρανε τους ροχιμπλάνκος και έστειλε στα ουράνια τους φίλους των λατσιάλι.

Για τον ίδιο πάντως, δεν ήταν μια... άγνωστη διαδικασία. Η απόδειξη βρίσκεται μερικά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο ίδιος σκόραρε ως παίκτης της Γιούβε Στάμπια στο φινάλε της εκτός έδρας αναμέτρησης απέναντι στην Άσκολι για την Serie B, με το ματς να λήγει ισόπαλο 2-2.

Ο γκολκίπερ από το Πορντενόνε με τα πέντε αδέλφια που έφτασε μέχρι την σκουάντρα ατζούρα

Ποιος είναι όμως ο τερματοφύλακας που έστρεψε όλα τα βλέμματα πάνω του; Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1994 και είναι το νεότερο από τα έξι αδέρφια της οικογένειας. Μεγάλωσε στο Πορντενόνε, επαρχία της αυτόνομης περιφέρειας του Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, από Ιταλό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Το 2016, ο πατέρας του, Βενάντσιο, επιχειρηματίας στον τομέα των επίπλων, έφυγε από τη ζωή.

Τα πρώτα του βήματα στην Ουντινέζε (2011-12) και την Κιέβο (2012-13) σε επίπεδο Νέων. Σιγά σιγά ετοιμαζόταν για την επαγγελματική του διαδρομή, η οποία έχει συμπληρώσει αισίως μια δεκαετία και η πορεία είναι σταθερή και ανοδική.

Στη διάρκεια της σεζόν 2013–14 έπαιξε ως δανεικός στην Πίζα στη Lega Pro Prima Divisione και την επόμενη αγωνιστική περίοδο πήγε δανεικός στην Περούτζια στη Serie B. Έκανε το ντεμπούτο του στις 29 Αυγούστου 2014 εναντίον της Μπολόνια σε μια εντός έδρας νίκη με 2-1. Ακολούθησαν Μόντενα (21 συμμετοχές) και Προ Βερτσέλι (40 συμμετοχές) πάλι ως δανεικός.

Το καλοκαίρι του 2017, ο Προβεντέλ πήρε μεταγραφή στην Έμπολι έναντι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και εκεί παρέμεινε ως το 2020, μετρώντας συνολικά 39 εμφανίσεις. Στις 22 Ιανουαρίου 2020, εντάχθηκε στη Γιούβε Στάμπια, με την οποία και πέτυχε το πρώτο του γκολ, Στις 5 Οκτωβρίου 2020, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Σπέτσια και παρέμεινε ως το 2022, καταγράφοντας 60 εμφανίσεις.

Στις 8 Αυγούστου 2022, ήρθε η μεγάλη μεταγραφή και η στιγμή της δικής του καταξίωσης, όταν μετακόμισε στην Αιώνια Πόλη για τη Λάτσιο και έκτοτε είναι ο φύλακας άγγελός της. Στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, διάγει την καλύτερη περίοδό του και αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Το συμβόλαιό του με τους λατσιάλι ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2027, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt.

Μέσω της Λάτσιο ήρθε και η ύψιστη τιμή της κλήσης στην εθνική Ιταλίας. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, ο Προβεντέλ ήταν μεταξύ των εκλεκτών του Ρομπέρτο Μαντσίνι για τους αγώνες του UEFA Nations League εναντίον της Αγγλίας και της Ουγγαρίας, χωρίς ακόμα να έχει αγωνιστεί (έχει πέντε συμμετοχές με την U20). Μένει να δούμε τι άλλο του επιφυλάσσει το μέλλον...

TAGS ΛΑΤΣΙΟ ΙΤΑΛΙΑ SERIE A ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ