EURO

Ιρλανδία - Γαλλία 0-1: Απέδρασε από το Δουβλίνο με Παβάρ και Μενιάν

Ιρλανδία - Γαλλία 0-1: Απέδρασε από το Δουβλίνο με Παβάρ και Μενιάν
@2023 PETER MORRISON/AP IMAGES

Με τον Παβάρ να σκοράρει με άπιαστο σουτ στο 50' και τον Μενιάν να κατεβάζει ρολά κάνοντας δύο εκπληκτικές επεμβάσεις στο φινάλε, η Γαλλία λύγισε με 1-0 εκτός έδρας την αντίσταση της αξιόμαχης Ιρλανδίας και έκανε το 2/2 στον όμιλο της Εθνικής ομάδας.

Μετά από τον θρίαμβο με 4-0 επί της Ολλανδίας στο ντέρμπι της πρεμιέρας του 2ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2024, η εθνική Γαλλίας ταξίδεψε στο Δουβλίνο, με την Ιρλανδία να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από σκληρό καρύδι αλλα την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ να δείχνει χαρακτήρα και να παίρνει το τρίποντο.

Οι γηπεδούχοι "κλείδωσαν" τα επιθετικά ατού των δευτεραθλητών κόσμου σε όλο το πρώτο μέρος όμως δεν είχαν λύση για την βολίδα του Παβάρ στο 50ο λεπτό, για να προσπαθήσουν στο φινάλε να πάρουν την ισοπαλία αλλά να πέφτουν πάνω σε έναν εκπληκτικό Μενιάν, που μετά από το πέναλτι του Ντεπάι που έπιασε στο "Παρκ ντε Πρενς" έκανε δύο τεράστιες επεμβάσεις στο "Αβίβα Στέιντιουμ" και κράτησε το χρυσό 0-1 υπέρ της ομάδας του.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η Γαλλία επιβεβαίωσε με το... καλημέρα πως είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς στον όμιλο της Εθνικής ομάδας, αν αναλογιστεί κανείς πως έχει το απόλυτο των νικών μετά από δύο ματς με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Το ματς

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Γαλλία μπήκε φουριόζα στο ντέρμπι της πρεμιέρας του 2ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2024 και από το 22ο λεπτό είχε καθαρίσει το ματς με την Ολλανδία πετυχαίνοντας τρία γκολ, με το πάθημα των οράνιε να γίνεται ένα πρώτης τάξεως μάθημα για την Ιρλανδία.

Οι παίκτες του Στίβεν Κένι έπαιξαν άμυνα για σεμινάριο από το 1ο μέχρι το 45ο λεπτό και δεν επέτρεψαν στους δευτεραθλητές κόσμου να έχουν ούτε μία επικίνδυνη τελική προσπάθεια, με τους μπλε να έχουν μεν τη μπάλα στα πόδια τους (61% κατοχή) αλλά να βρίσκουν κλειστούς όλους σχεδόν τους διαδρόμους.

Ως συνέπεια, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με τους Ιρλανδούς να έχουν 2 τελικές έναντι 5 των Γάλλων, που είχαν για καλύτερη στιγμή τους ένα σουτ του Γκριεζμάν στο 39' που ήταν όμως άστοχο.

Το σενάριο ωστόσο στο δεύτερο μέρος γράφτηκε διαφορετικά, με την Γαλλία να βρίσκει δίχτυα στην πρώτη καλή στιγμή της. Ο Κάλεν έκανε λάθος πάσα στο πλέον ακατάλληλο μέρος, ακριβώς έξω από τη μεγάλη περιοχή της ομάδας του, με τον Παβάρ να εξαπολύει μία βολίδα με το δεξί πόδι από το ημικύκλιο και να νικάει τον Μπαζούνου στο 50', γράφοντας το 0-1 με το τρίτο διεθνές γκολ του (σε 47 συμμετοχές).

Ο Μπενζαμέν Παβάρ πανηγυρίζει το γκολ του με τη φανέλα της Γαλλίας κόντρα στην Ιρλανδία για τα προκριματικά του Euro 2024 | 27 Μαρτίου 2023
Ο Μπενζαμέν Παβάρ πανηγυρίζει το γκολ του με τη φανέλα της Γαλλίας κόντρα στην Ιρλανδία για τα προκριματικά του Euro 2024 | 27 Μαρτίου 2023 @2023 PETER MORRISON/AP IMAGES

Το γκολ αυτό έφτιαξε την ψυχολογία των παικτών του Ντεσάμπ που συνέχισαν να πιέζουν ενώ στον αντίποδα δεν άλλαξε στο παραμικρό τη προσέγγιση των γηπεδούχων που παρέμειναν αφοσιωμένοι στο αμυντικό πλάνο τους έστω και πίσω στο σκορ.

Στο 65ο λεπτό ο Ντεσάμπ άλλαξε τον σέντερ φορ του περνώντας τον Ντιαμπί στη θέση του Ζιρού και εκείνος άγγιξε το 0-2 στο 69' αλλά είδε τον Μπαζούνου να εκτινάσσεται εντυπωσιακά στη δεξιά γωνία του και να τον σταματάει, ενώ στο 75' ο γκολκίπερ της Σαουθάμπτον είχε νέα σπουδαία επέμβαση, αυτή τη φορά σε δυνατό συρτό σουτ εκτός περιοχής του Ραμπιό.

Στο 78ο λεπτό ο Στίβεν Κένι έκανε τρεις αλλαγές για να φρεσκάρει την ομάδα του και ο Ντιντιέ Ντεσάμπ απάντησε με διπλή αλλαγή στο 81', με τους γηπεδούχους να φορτσάρουν στην τελική ευθεία και να έχουν δύο επικίνδυνα σουτ με τους Μακλίν και Μπράουν που δεν βρήκαν όμως στόχο.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο συναρπαστική, με την Ιρλανδία να πιέζει μέσα από στημένες φάσεις και τον Μενιάν να γίνεται ήρωας για την Γαλλία βάζοντας το όνομά του δίπλα σε αυτό του σκόρερ Παβάρ, όσον αφορά στους κορυφαίους του ματς.

Στο 89ο λεπτό απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Κουντέ που παραλίγο να σημειώσει αυτογκόλ ενώ στο δεύτερο σερί κόρνερ των γηπεδούχων απογειώθηκε στη δεξιά γωνία του και απέκρουσε την καρφωτή κεφαλιά του Κόλινς.

Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη φάση στο ματς, με τους Ιρλανδούς να φτάνουν πολύ κοντά στο να τσιμπήσουν έναν χρυσό βαθμό αλλά την Γαλλία να παίρνει το τρίποντο με τη στόφα της μεγάλης ομάδας και να απολαμβάνει από νωρίς τη μοναξιά της κορυφής στον 2ο προκριματικό όμιλο.

  • ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Μπαζούνου, Κόλινς, Ίγκαν, Ο'Σι (78' Μπράουνι), Κόουλμαν, Μολούμπι (86' Ομπαφέμι), Κάλεν, Ντόχερτι (77' Μακλίν), Νάιτ (77' Τζόνστον), Ογκμπένε, Φέργκιουσον (65' Ίντα)
  • ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Παβάρ (81' Κουντέ), Κονατέ, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ, Καμαβινγκά, Γκριεζμάν, Ραμπιό (81' Τσουαμενί), Μουανί (90+2' Τουράμ), Ζιρού (65' Ντιαμπί), Εμπαπέ

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής

  • Ολλανδία - Γιβραλτάρ 3-0 (23' Ντεπάι, 50' 82' Ακέ)
  • Ιρλανδία - Γαλλία 0-1 (50' Παβάρ)

Η βαθμολογία του 2ου ομίλου

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής

  • 16/06 21:45 Γιβραλτάρ - Γαλλία
  • 16/06 21:45 Ελλάδα - Ιρλανδία
  • Ρεπό: Ολλανδία
TAGS EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ