ΜΟΥΝΤΙΑΛ

ΗΠΑ - Ουαλία 1-1: Ο Μπέιλ έβαλε την τελευταία υπογραφή σε ματσάρα για γερά νεύρα

Ο Γκάρεθ Μπέιλ της Ουαλίας πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στις ΗΠΑ για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο "Αχμάντ Μπιν Αλί", Ντόχα | Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022
Ο Γκάρεθ Μπέιλ της Ουαλίας πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στις ΗΠΑ για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο "Αχμάντ Μπιν Αλί", Ντόχα | Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 © 2022/ASHLEY LANDIS/AP IMAGES

Η μονομαχία των ΗΠΑ με την Ουαλία εξελίχτηκε σε θρίλερ, με την αστερόεσσα να κυριαρχεί στο πρώτο μέρος και να προηγείται με τον Γουεά αλλά τους δράκους να κάνουν αντεπίθεση στο δεύτερο και να παίρνουν τον βαθμό (1-1) με ιστορικό γκολ του Μπέιλ.

Η πρώτη ισοπαλία στο 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε νωρίς (μόλις στο τέταρτο χρονικά ματς) ωστόσο ήταν άκρως χορταστική για το φίλαθλο κοινό, με τις ΗΠΑ και την Ουαλία να παίρνουν μέρος σε ένα σκληρό και αδυσώπητο μπρα ντε φερ μέχρι τελικής πτώσης και το φινάλε να τις βρίσκει αμφότερες ικανοποιημένες, με τον έναν βαθμό στο καλάθι τους (1-1).

Οι τελικές και τα expected goals στο ΗΠΑ - Ουαλία
Οι τελικές και τα expected goals στο ΗΠΑ - Ουαλία

Οι Αμερικανοί ήταν καταφανώς ανώτεροι στο πρώτο μέρος όπου περιορίσαν σε εντελώς παθητικό ρόλο τους αντιπάλους τους και πήραν κεφάλι στο σκορ με ένα γκολ χάρμα ειδέσθαι, με δημιουργό τον Πούλισικ και εκτελεστή τον Γουεά, για να έρθει όμως μία εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού στο δεύτερο μέρος.

Σε αυτό το διάστημα οι Βρετανοί κλείδωσαν στα αποδυτήρια το αναιμικό και υποτονικό παιχνίδι τους και εμφανίστηκαν εντελώς μεταμορφωμένοι, έχοντας διάθεση να ανοιχτούν και να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά, για να χάσουν σημαντικές ευκαιρίες και τελικά να δικαιωθούν με το γκολ της ισοφάρισης του Μπέιλ από την άσπρη βούλα.

Υπενθυμίζεται πως στην κορυφή του 2ου ομίλου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής βρίσκεται η Αγγλία, με τα "τρία λιοντάρια" να ισοπεδώνουν με το εμφατικό 6-2 το Ιράν, στο απογευματινό ματς.

Το ματς

Η ομάδα των ΗΠΑ είχε ξεκάθαρους επιθετικούς προσανατολισμούς από το πρώτο λεπτό και η Ουαλία στον αντίποδα αποκλειστικά αμυντικούς, με συνέπεια να δούμε έναν μονοδιάστατο αγώνα στο πρώτο μέρος.

Οι τυπικά γηπεδούχοι ανέλαβαν άμεσα την πρωτοβουλία των κινήσεων και παίζοντας με τη μπάλα κάτω επιχείρησαν να φτιάξουν φάσεις χτίζοντας επιθέσεις από την άμυνά τους, με τους Βρετανούς να περιμένουν όχι απλά στο δικό τους μισό γήπεδο αλλά έξω από την περιοχή του Χένεσι, με σκοπό να διαφυλάξουν το μηδέν.

Η πρώτη μεγάλη φάση στο ματς ήρθε στο 10ο λεπτό και ήταν διπλή για την ομάδα του Μπερχάλτερ, αφού πρώτα ο Χένεσι απέκρουσε ενστικτωδώς την κεφαλιά του Ρόντον και απέτρεψε ένα εντυπωσιακό αυτογκόλ εις βάρος της Ουαλίας και στην εξέλιξη της φάσης ο Σάρτζεντ έστειλε τη μπάλα με κεφαλιά στην εξωτερική πλευρά του δεξιού δοκαριού, πριν αυτή βγει άουτ.

Ακολούθησε ένα διάστημα άνω των 20 λεπτών όπου δεν υπήρχε κάποια αξιόλογη φάση παρά μόνο πίεση από πλευράς Αμερικανών και κάποια δυνατά μαρκαρίσματα που άναψαν τα αίματα, με το γκολ να φαίνεται όμως πως ήταν θέμα χρόνου για την παρέα του Πούλισικ και να έρχεται στο 36' μέσα από πανέμορφη ομαδική προσπάθεια.

Ο Σάρτζεντ έστρωσε τη μπάλα στον Πούλισικ και εκείνος εφόρμησε ταχύτατα προς την αντίπαλη περιοχή, για να βγάλει μπαλιά τρύπα την κατάλληλη στιγμή στον Γουεά και τον επιθετικό της Λιλ να εκτελεί με αψεγάδιαστο πλασέ τον Χένεσι για το 1-0.

Το μόνο που είχε να επιδείξει η Ουαλία στο πρώτο μέρος ήταν μία απελπιστικά άστοχη κεφαλιά του Ντέιβις από το ύψος της μικρής περιοχής, με τους "δράκους" να είναι ανύπαρκτοι επιθετικά στο πρώτο μέρος και να το ολοκληρώνουν με όλες και όλες δύο ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Στο δεύτερο μέρος οι Ουαλοί βελτίωσαν αισθητά την (απογοητευτική) εικόνα τους, βοηθούμενοι και από την είσοδο του Μουρ στο 46', με τους Βρετανούς να κερδίζουν σιγά σιγά μέτρα στο γήπεδο και προσωπικές μονομαχίες και να αγγίζουν δύο φορές το γκολ μέσα σε δύο λεπτά.

Στο 64' ο Ντέιβις υποχρέωσε τον Τέρνερ σε εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση σε κόρνερ με δυνατή κεφαλιά του ενώ στο 65' ο Μουρ είχε νέα μεγάλη ευκαιρία, ξανά από αέρος, με την κεφαλιά του από το ύψος της μικρής περιοχής να φεύγει άουτ.

Οι φάσεις αυτές έδωσαν αέρα στους Βρετανούς που δεν έπαψαν να πιστεύουν και ανταμείφθηκαν στο 82ο λεπτό, με τον Μπέιλ να βάζει έξυπνα το σώμα του και να κερδίζει πέναλτι σε άτσαλο μαρκάρισμα που δέχτηκε εντός αμερικανικής περιοχής από τον Ζίμερμαν, για να το εκτελέσει εύστοχα και να φέρει το ματς σε απόλυτη ισορροπία (1-1) με το πρώτο γκολ της Ουαλίας σε τελική φάση Μουντιάλ μετά από 64 ολόκληρα χρόνια.

Στη συνέχεια το ματς έγινε ακόμα πιο συναρπαστικό, με τον ρυθμό να γίνεται ακόμα πιο ξέφρενος και τις δύο ομάδες να τα δίνουν όλα για το πολυπόθητο δεύτερο γκολ, το οποίο πάντως δεν ήρθε και τις άφησε αμφότερες ζωντανές στη μάχη της πρόκρισης, με δεδομένο πως μοιράζονται την 2η θέση πίσω από την πρωτοπόρο του 2ου ομίλου, Αγγλία.

Τα στατιστικά και οι κορυφαίες επιδόσεις στο ΗΠΑ - Ουαλία
Τα στατιστικά και οι κορυφαίες επιδόσεις στο ΗΠΑ - Ουαλία

ΗΠΑ: Τέρνερ, Ντεστ (74' Γέντλιν), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον, Μούσα (74' Ακόστα), Άνταμς, ΜακΚένι (66' Αάρονσον), Γουεά (89' Μόρις), Σάρτζεντ (74' Ράιτ), Πούλισικ

ΟΥΑΛΙΑ: Χένεσι, Μέφαμ, Ροντόν, Ντέιβις, Ρόμπερτς, Αμπάντου (90+5' Μορέλ), Ράμσεϊ, Γουίλιαμς (79' Τζόνσον), Γουίλσον (90+3' Τόμας), Μπέιλ, Τζέιμς (46' Μουρ)

ΗΠΑ - Ουαλία 1-1: Ο Μπέιλ έβαλε την τελευταία υπογραφή σε ματσάρα για γερά νεύρα

Οι Παντελής Βλαχόπουλος, Θέμης Καίσαρης και Τσάρλυ σχολιάζουν τους σπουδαίους αγώνες στο Μουντιάλ του Κατάρ, ενώ οι απεσταλμένοι του SPORT24, Αλέξανδρος Τρίγκας και Βασίλης Τεμπέλης μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις από την Ντόχα.

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 10:30), Pame Stoixima Pre Game Show (11:30 - 12:00), The Show Must Go On (13:00 - 15:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΗΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ