FIFA

Ινφαντίνο: "Το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια ίσως αποτρέψει Αφρικανούς να διασχίζουν τη Μεσόγειο"

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πριν από την αναμέτρηση της Ολλανδίας με την Αυστρία για τη φάση των ομίλων του Euro 2020 στη "Γιόχαν Κρόιφ Αρένα", Άμστερνταμ | Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πριν από την αναμέτρηση της Ολλανδίας με την Αυστρία για τη φάση των ομίλων του Euro 2020 στη "Γιόχαν Κρόιφ Αρένα", Άμστερνταμ | Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 © 2021 KOEN VAN WEEL/ASSOCIATED PRESS

Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος υποστήριξε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια ενδέχεται να ελαττώσει το μεταναστευτικό κύμα απ' την Αφρική προς την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, βρέθηκε στο Στρασβούργο την Τετάρτη για να προωθήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης το προτεινόμενο σχέδιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου περί διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια από το 2026 αντί για κάθε τέσσερα που ισχύει από καταβολής του, το 1930.

Ο Ιταλοελβετός δικηγόρος προχώρησε σε μία δήλωση που θα συζητηθεί, αφού στην ολοκλήρωση της τοποθέτησής του συνέδεσε το προωθούμενο πλάνο με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη.

"Αυτό το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το αν θέλουμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, αλλά με το τι θέλουμε να κάνουμε για το μέλλον του ποδοσφαίρου. Αν σκεφτούμε τον υπόλοιπο πλανήτη και τη μεγάλη πλειονότητα της Ευρώπης, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τι φέρνει το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι ευκαιρία, ελπίδα, εθνικές ομάδες. Δεν μπορούμε να πούμε στον υπόλοιπο κόσμο δώστε μας τα λεφτά σας, δώστε μας έναν καλό παίκτη αν έχετε, αλλά δείτε μας στην τηλεόραση", εξήγησε αρχικά, όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας στο ακροατήριο και τον Αρσέν Βενγκέρ, επικεφαλής του πρότζεκτ της ομοσπονδίας για το μέλλον του ποδοσφαίρου.

"Πρέπει να τον συμπεριλάβουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπους να εντάξουμε όλον τον πλανήτη και να δώσουμε ελπίδα στους Αφρικανούς, ώστε να μη χρειάζεται να διασχίσουν τη Μεσόγειο ώστε να βρουν μια καλύτερη ζωή, αλλά πιθανότερα το θάνατο στη θάλασσα. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες, να δώσουμε αξιοπρέπεια. Όχι μέσω φιλανθρωπίας, αλλά επιτρέποντας στον υπόλοιπο κόσμο να συμμετάσχει. Ίσως το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια να μην είναι η απάντηση. Το συζητάμε".

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που στο οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της ηπείρου και της ανατολικής περιφέρειάς της, πέντε κράτη ως παρατηρητές και τρία ως παρατηρητές της συνέλευσής του, δεν πείστηκε από το λόγο του Ινφαντίνο.

Παρότι εξήρε τις προσπάθειες της FIFA σε άλλα θέματα που έθιξε νωρίτερα ο πρόεδρος της, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, το ΣτΕ απέρριψε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού θα συμπέφτουν με την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

"Το Συμβούλιο αμφισβητεί την ορθότητα του πλάνου που τίθεται υπό εξέταση από τη FIFA για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Θεωρεί ότι μια τέτοια αλλαγή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και γι' αυτό τόσο η UEFA, όσο και οι ευρωπαϊκές λίγκες αντιτίθενται σε αυτό το πρότζεκτ. Ενδέχεται να βλάψει επίσης ολόκληρο το αθλητικό οικοσύστημα, κάνοντας δύο βασικά παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ανταγωνίζονται για τηλεοπτική κάλυψη και κατά συνέπεια οικονομική υποστήριξη", αναφέρει στα συμπεράσματά του για το εν λόγω ζήτημα το ΣτΕ.

TAGS FIFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ