ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής επανάστασης του Ολυμπιακού

Η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής επανάστασης του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πήγε στο Μπέρμιγχαμ με στόχο να κάνει το πρώτο βήμα και να μπορέσει να συνεχίσει την ήδη επιτυχημένη πορεία του στο Conference League. Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει από την αγγλική πόλη για τους ερυθρολεύκους που θέλουν να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή επανάστασή τους.

Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης στο προπονητικό κέντρο της Άστον Βίλα, αντιλαμβανόσουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ομάδα του Ουνάι Έμερι, τον σημερινό πρώτο ημιτελικό του Conference League, κόντρα στον Ολυμπιακό (2/5, 22:00, COSMOTE SPORT 2HD, LIVE SPORT24). Ο Ισπανός τεχνικός έχει 4 τίτλους Europa League (3 με Σεβίλλη, 1 με την Βιγιαρεάλ) στην κατοχή του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο χαλάρωσης στους παίκτες του, είναι αυτός που επανέφερε την ευρωπαϊκή νοοτροπία στην ομάδα από το Μπέρμιγχαμ.

Η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής επανάστασης του Ολυμπιακού
Ο Λάμπρος Μπαλάφας με τον Ουνάι Έμερι SPORT24


Όταν οι Άγγλοι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για το αν σκέφτεται να φρεσκάρει λίγο την ενδεκάδα, κοινώς να κάνει ροτέισον, λόγω της προσπάθειας κατάκτησης της 4ης θέσης στην Premier League, το μάτι του… γυάλισε και θύμισε σε όλους, πως η Άστον Βίλα έπαιξε τον μοναδικό ευρωπαϊκό ημιτελικό της το μακρινό 1982 και 42 χρόνια μετά, έχει μια νέα ευκαιρία να γράψει ξανά ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Κι αν η Βίλα έχει ξαναβρεθεί σε μια τέτοια διαδικασία, ο Ολυμπιακός την ζει για πρώτη φορά. Και στους "ερυθρόλευκους" υπάρχει ισπανική συνταγή επιτυχίας, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (νικητής με την Σεβίλλη στο περσινό Europa League) είναι αυτός που χάραξε μια άκρως στοχευμένη στρατηγική, είναι αυτός που ξέρει τα… μονοπάτια για την ευρωπαϊκή κορυφή. Ο Βάσκος τεχνικός δείχνει σίγουρος για τη δουλειά του, για τους παίκτες του, μα πάνω απ’ όλα για το πλάνο του.

Ήταν κάθετος και ξεκάθαρα αρνητικός σε κάθε αλλαγή προσέγγισης του ματς, λόγω ονόματος και δυναμικής του αντιπάλου. "Θα ήταν ασέβεια να αλλάξουμε το παιχνίδι μας, αυτό μας έφερε εδώ και αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε", είπε ορθά - κοφτά ο προπονητής των Πειραιωτών και όλοι κατάλαβαν…

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή του… επανάσταση. Δοκιμάστηκε αυτή η προσπάθεια, υπήρξαν σημαντικά εμπόδια τα οποία ξεπεράστηκαν, άλλες φορές με απόλυτη επικράτηση, άλλες φορές με επική ανατροπή, την τελευταία με αντοχή, ικανότητα και ρέντα στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Σε κάθε… τεστ, βρήκε και τον τρόπο λύσης της εξίσωσης, ο Μεντιλίμπαρ έχει δώσει στο κλαμπ μια ηρεμία που ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε σε τέτοιο βαθμό.

Η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής επανάστασης του Ολυμπιακού

Αντιλαμβάνεσαι στον… αέρα, μια ανεπανάληπτη προσμονή στον κόσμο του Ολυμπιακού για τη σέντρα του πρώτου ημιτελικού. Το καταλαβαίνεις από τις αντιδράσεις στο σόσιαλ, το νιώθεις στο… πετσί σου στους δρόμους του Μπέρμιγχαμ. Ανάμεσα στους ερυθρόλευκους οπαδούς που θα βρεθούν στην κερκίδα του "Βίλα Παρκ" υπάρχει μια παρέα από τον Καναδά που ταξίδεψε 25 ώρες για να είναι εκεί, για να ζήσει από κοντά αυτή την μοναδική στιγμή. Είναι αυτά τα συναισθήματα που ξεπερνούν τη λογική, είναι η ανεξάντλητη αγάπη για την ομάδα, είναι κάτι που δεν εξηγείται…

Προφανώς όταν φθάνεις μπροστά σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση, αυτό που θέλεις πρωταρχικά, είναι να φανείς αντάξιος της στιγμής. Να δώσεις όλα όσα έχεις, να κάνεις την προσπάθεια με όλη σου τη δύναμη. Αυτός νομίζω πρέπει να είναι και ο στόχος του Ολυμπιακού, στην πρώτη… παρτίδα των ημιτελικών.

Να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής, έχοντας καταθέσει κάθε ψυχικό απόθεμα. Αν συμβεί αυτό, πιθανότατα όλα θα μείνουν ανοικτά και η ρεβάνς του "Καραϊσκάκης" θα καθορίσει αυτόν που θα κλείσει θέση για την OPAP Arena.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ