THE SPORTS ECONOMIST

Η Βιγιαρεάλ που έχει στα ραντάρ της τον Γκαρσία, τα οικονομικά δεδομένα και το μεγάλο εμπόδιο

Ο Λιβάι Γκαρσία
Ο Λιβάι Γκαρσία PHOTO CRERDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το background του φημολογούμενου ενδιαφέροντος της Βιγιαρεάλ για τον Λιβάι Γκαρσία. Το στάτους του επιθετικού της ΑΕΚ στη λίστα των Λεβαντίνων, το προφίλ αυτών στους οποίους (διαχρονικά) αρέσκονται, οι επικείμενες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τους, η σημαντικότατη οικονομική παράμετρος, τι έγινε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και τι αναμένεται στην καλοκαιρινή.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Λιβάι Γκαρσία μετά την αποτελεσματική αλλαγή θέσης του στο γήπεδο, δικαιολογημένα, έχουν προκαλέσει ντόρο στην ποδοσφαιρική αγορά. Ο επιθετικός της ΑΕΚ, έχει τραβήξει την προσοχή ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) συλλόγων, κάνοντας αρκετούς μόνιμους θαμώνες τόσο της OPAP Arena, αλλά και γενικότερα των παιχνιδιών των πρωτοπόρων της Stoiximan Super League.

Η Βιγιαρεάλ, για την οποία έγινε αρκετός λόγος τις τελευταίες εβδομάδες, δεν συγκαταλέγεται στους μόνιμους. Παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα, το "κίτρινο υποβρύχιο" δεν είχε απεσταλμένο στο ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, είχε όμως όντως – κατόπιν πρόσκλησης - σε αυτό της περασμένης Κυριακής στο παιχνίδι με τον Άρη.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι Λεβαντίνοι δεν γνωρίζουν τον αρχισκόρερ του πρωταθλήματος. Τον γνωρίζουν. Και τον τσεκάρουν μιας και το αγωνιστικό προφίλ του ταιριάζει με τα όσα αναμένεται να ψάξουν το προσεχές καλοκαίρι. Ενδεχομένως, να έψαχναν και στην πρόσφατη μεταγραφική περίοδο, αλλά δεν έγινε.

Ο λόγος ήταν το ναυάγιο στην πώληση του Νικολάς Τζάκσον στην Μπόρνμουθ. Τα πάντα ήταν συμφωνημένα, ο Σενεγαλέζος εξτρέμ ταξίδεψε στην Αγγλία, στα ιατρικά όμως που υποβλήθηκε, αποδείχτηκε πως το μυϊκό πρόβλημα που είχε στον ιγνυακό τένοντα θα τον κρατούσε εκτός δράσης για δύο μήνες ακόμη και όχι ως τις αρχές Φεβρουαρίου όπως ισχυρίζονταν οι γιατροί της Βιγιαρεάλ. Και έτσι, η μεταγραφή (22 εκατομμυρίων ευρώ) δεν προχώρησε.

Αν προχωρούσε, τότε ίσως – υπογραμμισμένο το "ίσως" – ο Γκαρσία θα μπορούσε να μπει στην εξίσωση των επιλογών των Λεβαντίνων για αντικαταστάτη του Τζάκσον, ενός ποδοσφαιριστή δηλαδή με παρόμοιο αγωνιστικό προφίλ, λογικής και λειτουργίας στο γήπεδο και ευχέρειας να καλύψει ρόλο στα άκρα και στην κορυφή της επίθεσης.

Τι έρχεται το καλοκαίρι

Εν όψει καλοκαιριού; Η Βιγιαρεάλ έχει ήδη συμφωνήσει με τον Χιλιανό επιθετικό της Μπλάκμπερν, Μπεν Μπρερετόν, το συμβόλαιο του οποίου στα «ρόδα» ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν. Και αυτός, επιθετικό "πολυεργαλείο": αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο για τους επιθετικούς που ψάχνει η Βιγιαρεάλ, να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επωμιστούν διάφορους ρόλους και να καλύψουν διάφορες θέσεις.

Επίσης, οι Λεβαντίνοι έχουν δώσει από το περασμένο καλοκαίρι δανεικό στη Σαλερνιτάνα τον Σενεγαλέζο διεθνή φορ, Μπουλαγέ Ντιά. Υπάρχει option αγοράς 12 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβάνεται 1 που έχει δοθεί ως loanfee) και όπως εκτιμάται θα εξασκηθεί.

Δανεικός παραχωρήθηκε τον Ιανουάριο και ο Ολλανδός εξτρέμ, Αρνάουτ Ντανζούμα, με το deal με την Τότεναμ να προβλέπει option αγοράς 40 εκατομμύρια ευρώ. Δύσκολο να εξασκηθεί, ακόμη και αν όντως δεν συμβεί, η Βιγιαρεάλ έτσι κι αλλιώς έχει βάλει τον 26χρονο ακραίο στην υπό παραχώρηση ρήτρα της, θέλοντας να καλύψει την χασούρα (δεν βγήκε η τεράστια επένδυση…) των 23 εκατομμυρίων ευρώ από την προ διετίας αγορά του.

Σαφές λοιπόν πως το αγωνιστικό πακέτο του Λιβάι Γκαρσία ανταποκρίνεται στις γενικές προϋποθέσεις του πλαισίου της αναζήτησης της Βιγιαρεάλ εν όψει καλοκαιριού. Το αν καλύπτει και τις επιμέρους, μένει να φανεί. Δεν αποκλείεται, αλλά σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες του SPORT24 αν και εφόσον η Βιγιαρεάλ μπει σε διαδικασία διεκδίκησης του επιθετικού της ΑΕΚ, είναι δύσκολο να φτάσει στο αντίτιμο που αξιώνει η Ένωση.

Υπάρχει οικονομικό άνοιγμα – λόγω της ανακατασκευής του γηπέδου της Βιγιαρεάλ -, το οποίο με τις προαναφερθείσες κινήσεις φιλοδοξούν οι Λεβαντίνοι να περιορίσουν, χωρίς να προβούν σε… εξαλλοσύνες στο παζάρι. Παραδοσιακά έτσι κι αλλιώς στρέφονται στην ακαδημία τους και η προσέγγιση άλλωστε του προπονητή τους, Κίκε Σετιέν είναι ανάλογη (ήταν άλλωστε μεταξύ των λόγων που προτιμήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου).

Η δημοσιοποίηση άλλωστε της πρόθεσης των Λεβαντίνων – όταν η μεταγραφή του Τζάκσον δεν είχε ακόμη χαλάσει – στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, να προχωρούσαν (αν και εφόσον, δεν είχε καν τεθεί υπό συζήτηση) σε μια καταδικασμένη, κάτι που γνώριζαν πως ήταν, πρόταση δανεισμού του Γκαρσία με option αγοράς το καλοκαίρι (οπότε και προσδοκούν έσοδα) ήταν πολυεπίπεδα ενδεικτική στάτους, προθέσεων και δυνατοτήτων.

Κοντολογίς και συμπερασματικά: η Βιγιαρεάλ ψάχνει ποδοσφαιριστή (και πιθανότατα ποδοσφαιριστές) του στιλ του Γκαρσία το καλοκαίρι. Τον έχει παρακολουθήσει, όχι πάντως τόσο επιστάμενα. Γνωρίζει πλέον άριστα τι απαιτείται για την απόκτησή του.

Και ακόμη και αν φτάσει να εγκριθεί μια κίνηση (κάτι από το οποίο απέχουμε αρκετά τη δεδομένη στιγμή), το οικονομικό κομμάτι μοιάζει να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη, μιας και το ταβάνι των Λεβαντίνων δεν προσεγγίζει ούτε καν το κατώτατο όριο των απαιτήσεων της ΑΕΚ.

Απαγορευτικό δεν είναι φυσικά τίποτα. Ειδικά τόσο νωρίς και ειδικά εφόσον το όνομα του Γκαρσία υπάρχει όντως στα κιτάπια των Λεβαντίνων. Φαίνεται όμως πως πριν καν ξεκινήσει η σχετική κούρσα, βρίσκονται (αν υποτεθεί πως θέλουν να συμμετάσχουν τελικά…) με σημαντικό χάντικαπ έναντι των υπολοίπων ενδιαφερόμενων για τον επιθετικό της ΑΕΚ.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ