ΑΡΣΕΝΑΛ

Η σύγκριση ανάμεσα σε Ράγια και Ράμσντεϊλ και η δικαίωση του Αρτέτα

Η σύγκριση ανάμεσα σε Ράγια και Ράμσντεϊλ και η δικαίωση του Αρτέτα
Ο Νταβίντ Ράγια με τη φανέλα της Άρσεναλ στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Αϊντχόφεν @2023 AP IMAGES/KIN CHEUNG

Με τον Νταβίντ Ράγια να έχει πάρει τη θέση του βασικού τερματοφύλακα της Άρσεναλ, τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα όσον αφορά την απόφαση του Μικέλ Αρτέτα να αντικαταστήσει τον Ράμσντεϊλ στο ξεκίνημα της σεζόν με τον Ισπανό πρώην γκολκίπερ της Μπρέντφορντ.

Στον πάγκο της Άρσεναλ, μετά από δύο χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ενδεκάδα της ομάδας, κάθεται το τελευταία διάστημα ο Ράμσντεϊλ, με τον Άγγλο πορτιέρε να βλέπει τον χρόνο του να μειώνεται δραστικά ύστερα από τις 85 εμφανίσεις του με τη φανέλα των "Κανονιέρηδων" από το καλοκαίρι του 2021, όταν μεταγράφηκε από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο παραγκωνισμός του Ράμσντεϊλ οφείλεται στην απόφαση του Μικέλ Αρτέτα να ενισχύσει τη θέση του τερματοφύλακα στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, με τον Νταβίντ Ράγια να κάνει το δρομολόγιο Μπρέντφορντ - Άρσεναλ, βάζοντας την πίεση για τον ανταγωνισμό στην πλευρά του -μέχρι πρότινος- γκολκίπερ του αγγλικού συλλόγου.

Η μειωμένη απόδοση του Ράμσντεϊλ στο ξεκίνημα της σεζόν ενεργοποίησαν ταχύτερα τις διαδικασίες αλλαγής στην ιεραρχία της βασικής ενδεκάδας της Άρσεναλ, με τον Νταβίντ Ράγια να "παίρνει τα γάντια του βασικού στο σπίτι του", δικαιώνοντας απόλυτα τον Αρτέτα για αυτήν του την επιλογή.

Η στατιστική διαφορά των αποδόσεων των δύο τερματοφυλάκων είναι αμείλικτη

Πέρα από την επιφανειακή ανάγνωση του γεγονότος ότι ο Νταβίντ Ράγια έχει σε 8 εμφανίσεις (5 για την Premier League και 3 για το Champions League) με τη φανέλα των "Κανονιέρηδων" 4 clean sheets, έχοντας δεχθεί και 7 γκολ, την ώρα που ο Ράμσντεϊλ σε 6 συμμετοχές μετράει 5 τέρματα παθητικό και -μόλις- 2 ματς με ανέπαφη εστία, τα αντικειμενικά στατιστικά αποδεικνύουν τη διαφορά δυναμικής που έχει -πλέον- η Άρσεναλ με τον Ισπανό στο τέρμα της.

Συγκρίνοντας τις εμφανίσεις των δύο τερματοφυλάκων -μόνο- στην Premier League, ο Ράγια υπερισχύει σε όλες τις βασικές κατηγορίες, που κρίνουν την απόδοση ενός πορτιέρε. Ο Ισπανός είναι καλύτερος με την μπάλα στα πόδια, κάτι που μέτρησε στην τελική απόφασή μετακόμισής του στο Λονδίνο, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει περίπου το ίδιο ποσοστό επιτυχίας (78% έναντι 77%) με τον Ράμσντεϊλ, ωστόσο, επιχειρεί σχεδόν 15 περισσότερες πάσες ανά 90λεπτο.

Σημαντική είναι και η διαφορά στις μακρινές μεταβιβάσεις, έναν από τους βασικούς τρόπους για να σπάσει η Άρσεναλ το αντίπαλο πρέσινγκ, με τον Ράγια να επιχειρεί 15 μεγάλες πάσες με ποσοστό επιτυχίας το 43,42%, ενώ ο Άγγλος στα πρώτα 4 παιχνίδια του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου επιχειρούσε 8 μακρινές μεταβιβάσεις, με επιτυχία που κυμαινόταν στο 33%.

Οι μεγαλύτερες διαφορές, όμως, εντοπίζονται στα στατιστικά που χαρακτηρίζουν και κρίνουν την αξία ενός τερματοφύλακα, που δεν είναι άλλα από τις σωτήριες επεμβάσεις, τα γκολ ανά αναμέτρηση και το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεών τους. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες ο Ράγια έρχεται πρώτος, καθιστώντας σαφές ότι η Άρσεναλ έχει νέο "Κέρβερο" κάτω από τα δοκάρια της.

Η έρευνα του "Squawka" με στοιχεία που του παρείχε η Opta, έδειξε ότι ο Νταβίντ Ράγια σώζει το 67% των σουτ που αντιμετωπίζει, έναντι του φτωχού 55,5% του Ράμσντεϊλ, δέχεται λιγότερα γκολ ανά παιχνίδια (0,8 έναντι 1), ενώ, ταυτόχρονα, πραγματοποιεί και περισσότερες επεμβάσεις (1,6 έναντι 1,3 του Άγγλου).

Τα στατιστικά μπορούν να σου πουν ψέματα μόνο αν τα μεταφράσεις λανθασμένα και σε αυτήν την περίπτωση, ο Μικέλ Αρτέτα θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφασή του να φέρει το καλοκαίρι τον Ράγια στην Άρσεναλ, δίνοντάς του, παράλληλα, τη θέση του βασικού τερματοφύλακα της ομάδας.

TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ