STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η Superleague λέει ''όχι'' στο Grexit!

Η Superleague λέει ''όχι'' στο Grexit!

Οι ομάδες της Superleague πήραν θέση στο Sport24.gr για το ποδοσφαιρικό Grexit. Οι περισσότερες κατέστησαν σαφές πως το ενδεχόμενο είναι καταστροφικό. Άλλες συμφωνούν, αρκεί να υπάρξει κάθαρση.

Κυβέρνηση και ΕΠΟ εξακολουθούν και δεν βρίσκουν κοινή γραμμή πλεύσης. Ο κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη συνεχίζει να υφίσταται και ο λόγος δίνεται στις ΠΑΕ της Superleague.

Το Sport24.gr συγκέντρωσε τις επίσημες θέσεις των ομάδων του πρωταθλήματος, εκτός εκείνης του ΠΑΣ Γιάννινα, που αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Κοινή συνισταμένη ότι το σενάριο είναι καταστροφικό, αν και ΠΑΕ όπως ο Πανιώνιος και ο Παναιτωλικός τάχθηκαν υπέρ του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή, αρκεί να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Η επίσημη θέση μέσω της επιστολής στον Κοντονή

ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή για διαβούλευση και ψήφιση και ήδη η ΕΠΟ ενημέρωσε τηνUEFAκαι τηνFIFAκαι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος της αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο τριφύλλι ήταν ενήμεροι για την κίνηση του Υφυπουργού αθλητισμού και φυσικά είναι αντίθετοι σε ότι θα φέρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, εκεί όπου οι πράσινοι έχουν μεγαλουργήσει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν κρατηθεί όρθιοι σε περιόδους όπου στην Ελλάδα τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα εξαιτίας πολλών παραγόντων. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο και θύμιζαν σε όλους την ανακοίνωση που είχαν βγάλει και τα έβαζαν με τον Υφυπουργό αθλητισμού κ. Κοντονή και την πρόθεση του να έρθει σε ρίξει με τηνUEFAκαι τηνFIFAκαι όχι να βρεθεί μια λύσει μέσα από τις δυο ομοσπονδίες. Αυτό που τόνιζαν από τον Παναθηναϊκό είναι πως δεν έχουν να κάνουν κάποιο νέο σχόλιο και έχουν ήδη τοποθετηθεί και όταν κρίνουν ότι είναι ανάγκη να επανέλθουν τότε θα το κάνουν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ανακοίνωση των πράσινων ήταν άλλωστε ξεκάθαρη:

“Ο δρόμος της κάθαρσης περνά αποκλειστικά από πρόσωπα με άκαμπτη ηθική και από τη συμμετοχή του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ειδικότερα για τον Παναθηναϊκό, που οι κορυφαίες ευρωπαϊκές πορείες αποτελούν το «παράσημο» του Συλλόγου, είναι και θα είναι προτεραιότητά μας η ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Παναθηναϊκός στα χρόνια που το ποδόσφαιρο βυθιζόταν από τις «εγκληματικές οργανώσεις» που σήμερα επιτέλους αρχίζουν να αποκτούν ονοματεπώνυμο, -αν και αποτελούσε βασικό στόχο εξόντωσης ως ο αιώνιος αντίπαλος- μπόρεσε και επιβίωσε λόγω της συμμετοχής του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκεί που έχει μάθει να αγωνίζεται με ίσους όρους, σημειώνοντας ακατάρριπτες - από κάθε άλλη ελληνική ομάδα - επιτυχίες.

Θεωρούμε λοιπόν, πως είναι υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και των αρμοδίων αρχών UEFA και FIFA να επιδιώξουν την από κοινού συνεργασία για την αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα μοιάζει με «ξερίζωμα» της ιστορίας μας και θα είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Οι αφορισμοί, οι αποκλεισμοί, τα οριζόντια μέτρα που δεν κατανέμουν δίκαια τις ευθύνες και άρα δεν «χτυπούν» αποτελεσματικά τον πυρήνα του προβλήματος, θα πλήξουν ανεπανόρθωτα και τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού αθλητισμού, θα στερήσουν το αίσθημα της δικαιοσύνης από τους φιλάθλους και θα βυθίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και αυθαιρεσίας”. Αυτό που τόνιζαν από τον Παναθηναϊκό είναι πως δεν έχουν να κάνουν κάποιο νέο σχόλιο και έχουν ήδη τοποθετηθεί και όταν κρίνουν ότι είναι ανάγκη να επανέλθουν τότε θα το κάνουν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: ''Να κατανοήσει η UEFA το μέγεθος της διάβρωσης του ποδοσφαίρου''

H ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει εκφραστεί εδώ καιρό υπέρ της διάθεσης που δείχνει ο Σταύρος Κοντονής να προχωρήσει την διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ και καιρό, άλλωστε, με ανακοινώσεις και επίσημες δηλώσεις στελεχών της είχε τονίσει την ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας, αφού έχει διαπιστώσει πως οι ποδοσφαιρικές αρχές ακόμη και οι διεθνείς δεν δείχνουν αντανακλαστικά αυτοκάθαρσης. Παρόλα αυτά επιμένει πως η διεθνοποίηση του προβλήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου αποτελεί το μοναδικό δρόμο για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, γι΄ αυτό και έχει συμβάλλει και η ίδια αποστέλλοντας εδώ καιρό στις διεθνείς αρχές στοιχεία για όσα συμβαίνουν με την διαιτησία και τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΠΟ.

"Το ιδανικό θα ήταν να μη φτάσουμε σε ρήξη, αλλά σε κατανόηση από την UEFA του πραγματικού μεγέθους της διάβρωσης που έχει υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από την κατηγορούμενη εγκληματική οργάνωση" λέγεται χαρακτηριστικά στα γραφεία της Τούμπας και αποτελεί κοινή πεποίθηση, ακόμη και τώρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, ότι τελικά δεν θα υπάρξει grexit.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι ο νέος υφυπουργός αθλητισμού εκμεταλλεύεται σωστά το τάιμινγκ και όλα τα διαπραγματευτικά ατού που του προσφέρει η δικαστική έρευνα για τους στημένους αγώνες και την εγκληματική οργάνωση. Και εκτιμούν πως τελικά, στις επαφές που θα γίνουν τέλη του μήνα με την UEFA, θα μπορέσει να αποκομίσει οφέλη σε ό,τι αφορά στην λειτουργία της ΕΠΟ και τον βαθμό παρέμβασης της Πολιτείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: ''Χρειάζονται αμοιβαίες αποχωρήσεις''

''Ευελπιστούμε ότι και οι δύο πλευρές, η ΕΠΟ και η Πολιτεία, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα κάνουν αμοιβαίες αποχωρήσεις. Πρέπει να υπάρξει διάλογος και έστω την ύστατη ώρα να μην υπάρξει πρόβλημα. Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το ποδόσφαιρο. Η Πολιτεία και η ΕΠΟ πρέπει να βρουν λύση στο ποδόσφαιρο. Όλα λύνονται με κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Δεν χρειάζεται πόλωση''.

ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ: ''Κινδυνολογία ή πραγματικότητα;''

''Εκτιμάμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε, να δούμε εάν όλο αυτό είναι κινδυνολογία ή εντέλει πραγματικότητα. Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο αποκλεισμός των ομάδων από την Ευρώπη, θα είναι έγκλημα. Το σενάριο είναι καταστροφικό. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και εάν τελικά φτάσουν εκεί τα πράγματα''.

ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: ''Η ΕΠΟ πίσω από τις εξελίξεις''

''Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα επειδή το υπουργείο παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο; Το ζητούμενο είναι να δει η ΕΠΟ αν αυτά που της προτείνει η Πολιτεία είναι σωστά. Για μια ακόμα φορά η ΕΠΟ είναι πίσω από τις εξελίξεις. Αν όλα αυτά που επιδιώκει να πετύχει ο υπουργός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ας γίνει. Και τώρα τι; Χαιρόμαστε με το ποδόσφαιρο που έχουμε; Ασφαλώς και κανείς δεν θα χαρεί που θα βγούμε από την Ευρώπη. Για αυτό η ΕΠΟ καλά θα κάνει να μπει σε ένα διάλογο''.

ΠΑΕ ΚΕΡΚΥΡΑ: ''Θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα''

''Προφανώς και πρέπει να γίνουν πράγματα και αλλαγές στο ποδόσφαιρο, αλλά ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ίσα ίσα, που θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει και περαιτέρω προβλήματα''.

ΠΑΕ ΚΑΛΛΟΝΗ: ''Στο παραμύθι του κ. Κοντονή ο δράκος είναι οι ΠΑΕ''

''Ο κ. Κοντονής ξεκίνησε με ημίμετρα όπως η διεξαγωγή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών*. Τίποτα δεν εκμεταλλεύτηκε από τον χρόνο που θεωρητικά επιδίωξε να πάρει εκείνες τις ημέρες. Δεν έμαθε όμως και τίποτα ο κ. Υπουργός. Στην περίπτωσή του αισθανόμαστε πως πιο επικίνδυνη από την αμάθεια δεν είναι η ημιμάθεια αλλά η παντελής άγνοια και το επιβεβαιώνουμε σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, μέσα από τις ασαφείς θέσεις του και τις υπεκφυγές στις εύλογες ερωτήσεις «μετά το νομοσχέδιο τι;». Το ποδόσφαιρο –το οποίο συμφωνούμε πως θέλει αλλαγές– δεν αλλάζει με αποκλεισμό και απομόνωση. Ούτε με επιθετική πολιτική. Δεν αλλάζει με την εξάλειψη των αγωνιστικών κινήτρων, την ευρωπαϊκή φίλαθλη απομόνωση και την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική υπονόμευση. Στο παραμύθι του κ. Κοντονή ο δράκος είναι οι ΠΑΕ. Το μειονέκτημά του είναι πως ο κ. Υπουργός έκατσε στη θέση του υπουργού ενώ δε φαίνεται πως πέρασε ποτέ από τη θέση του φιλάθλου. Το ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει καλύτερο όχι για το κράτος ή τους θεσμούς, ούτε καν για το ίδιο, αλλά για τους φιλάθλους του.

*Η Καλλονή από τους 17 εντός έδρας αγώνες θα παίξει φέτος τους 13 μπροστά στο κοινό της. Τα δύο παιχνίδια εξαιτίας της απόφασης του κ. Κοντονή''.

ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ: ''Μεγαλύτερη απαξίωση''

''Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ αυτού που βλέπουμε ότι πάει να γίνει. Η Πολιτεία και η ΕΠΟ πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα και να αντιληφθούν ποιο είναι το καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν αποκλειστούμε από την Ευρώπη, το ποδόσφαιρο θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο. Χρειάζεται οργάνωση προκειμένου να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρ''.

ΠΑΕ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: ''Στο τέλος θα βρεθεί λύση''

''Ο Υπουργός με το νομοσχέδιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση δείχνουν μεγάλη διάθεση ώστε να βελτιώσουν το ποδόσφαιρο κάτι που όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε στον βαθμό που μας αναλογεί αλλά και σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε. Ο Υπουργός συναντήθηκε με τους αξιωματούχους της UEFA και τους γνωστοποίησε το νομοσχέδιο με την UEFA να εκφράζει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά το νομοσχέδιο. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο σε συλλογικό επίπεδο, όπου οι ομάδες μας αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και σε εθνικό επίπεδο καθώς καμία Εθνική ομάδα δεν θα μπορεί να λάβει μέρος. Μιλάμε για τις Εθνικές ομάδες ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου που τα τελευταία χρόνια μας έχουν κάνει υπερήφανους. Θεωρώ πως στο τέλος θα βρεθεί η λύση για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου''.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: ''Ακραίες αντιδράσεις''

''Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και όχι οι ακραίες αντιδράσεις. Υπάρχουν ορθολογικοί τρόποι για να βελτιωθεί - και όχι να καταστραφεί - το ελληνικό ποδόσφαιρο''.

ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: ''Αν είναι να γίνει κάθαρση, το στηρίζουμε''

''Δεν είναι κάτι που εμάς ως Πανιώνιος μας καίει άμεσα. Εμείς δεν θα παίξουμε στην Ευρώπη. Αν είναι, όμως, να γίνει κάτι και να σημειωθεί κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως κάποτε στην Αγγλία, όπου αποκλείστηκαν για κάποια χρόνια οι ομάδες τους, εμείς θα είμαστε ουδέτεροι. Αν είναι να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες χωρίς να παρθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση όλων αυτών των προβλημάτων, τότε είναι δώρον άδωρον. Εμείς ως Πανώνιος είμαστε η μοναδική ομάδα που παίζουμε με τόσους Έλληνες παίκτες και το μόνο που μας νοιάζει είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για την ιστορική μας ομάδα. Αν έτσι λοιπόν είναι να επέλθει σωστή κάθαρση, όπως τη λέει ο υπουργός, αν πρέπει να γίνουν οι θυσίες αυτές, καλώς ας το κάνει''.

ΠΑΕ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: ''Καταστροφικές οι συνέπειες, να μην επέλθει οριστική ρήξη''

''Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε με τη νομιμότητα. Η παρέμβαση της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου θα επιφέρει το Grexit, μια σειρά καταστροφικών συνεπειών. Αναμφίβολα θα πρέπει να γίνουν αλλαγές τόσο για την πάταξη της βίας, όσο και για να δοθούν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Αλλά η εσωστρέφεια και ο αποκλεισμός που θα προκαλέσει το Grexit θα λειτουργήσουν αρνητικά όχι μόνο για το επαγγελματικό, αλλά και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αποκλεισμένοι σύλλογοι και εθνικές ομάδες, αποχώρηση χορηγών, μείωση του ενδιαφέροντος και υποβάθμιση του ποδοσφαίρου και εντός συνόρων. Ναι, να γίνουν αλλαγές, αλλά να μην επέλθει ρήξη με την UEFA και τη FIFA''.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΑΕ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: ''Όπως ο μαθητής που δεν έχει ερέθισμα''

''Φυσικά και δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν θα είναι πρωτάθλημα αυτό, αν ισχύσει ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη. Το αυτοδιοίκητο πολλές φορές προκαλεί προβλήματα, ναι. Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», όμως, στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν είναι ό,τι καλύτερο. Σαφώς και τώρα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει πρωτάθλημα χωρίς ερέθισμα. Χωρίς το κίνητρο να βγουν οι ομάδες στην Ευρώπη. Είναι όπως ένας μαθητής, που δεν έχει ερέθισμα στο να πάρει ένα καλό βαθμό. Είναι εκ του προχείρου η θέση που τηρείται. Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα που πρέπει να εφαρμοστούν. Και κάποτε επιτέλους θα πρέπει να λειτουργεί η δικαιοσύνη''.

ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: ''Χαθήκαμε...''

''Το ενδιαφέρον στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα λιγοστέψει ακόμη περισσότερο. Το status της Ελλάδας στην Ευρώπη θα αλλάξει. Δεν θα υπάρχουν χρήματα και αυτό θα είναι καταστροφικό για όλους. Τώρα την Ελλάδα την ακούν όλοι με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και ασφαλώς την Εθνική. Αν αυτές οι ομάδες δεν παίζουν πουθενά, τότε χαθήκαμε γενικά. Αυτό επηρεάζει όλο το χώρο. Τις ελληνικές ομάδες, τους δημοσιογράφους και ασφαλώς όλες τις οικογένειες που ζουν γύρω από το ποδόσφαιρο''.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ