ΑΓΓΛΙΑ

Η πρώτη πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας σε 157 χρόνια δεν θα γκρεμίσει το κάστρο

Η νέα πρόεδρος της αγγλικής FA, Ντέμπι Χιούιτ, θα αναλάβει τα καθήκοντά της από τον Γενάρη του 2022
Η νέα πρόεδρος της αγγλικής FA, Ντέμπι Χιούιτ, θα αναλάβει τα καθήκοντά της από τον Γενάρη του 2022 EDDIE KEOGH/THE FA/THE FA VIA GETTY IMAGES

Θα είναι, από τον ερχόμενο Γενάρη, η 'Iron Lady' του αγγλικού ποδοσφαίρου. Λάτρης του σπορ και βραβευμένο στέλεχος οργανισμών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η Ντέμπι Χιούιτ δεν έρχεται για να ανατρέψει τα καθιερωμένα, αλλά για να φέρει την απαιτούμενη φρέσκια ματιά στην Ομοσπονδία.

Τα κάστρα πέφτουν, πάντα, από μέσα. Το 'πε, λέει, κάποιος (σοφός) Ινδιάνος. Κάπου, κάποτε. Του πιστώνεται η ιστορικότητας της φράσης. Αν το 'πε, μιλούσε για μια άλλη εποχή. Τότε που οι πύργοι χώριζαν τους κόσμους. Το ποδόσφαιρο δεν είναι κάστρο για να αλωθεί. Να πέσει στα χέρια (των) άλλων. Καλών ή κακών. Δεν ήταν ποτέ. Δεν έχει πολιορκηθεί. Ήταν, ανέκαθεν, κοινωνικό φαινόμενο που τους αφορούσε όλους. Είναι χώρος για όσους περισσότερους, πέρα από καταγωγή, τάξη και θρησκεία. Πόσο μάλλον το φύλο. Δεν δημιουργήθηκε για ν' αποκλείει τον οποιονδήποτε. Ψέμα δεν είναι ότι, κατά καιρούς, αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά πάντα κουβαλούσε μέσα μια προοδευτικότητα.

Άρα η είδηση πως η Ντέμπορα (Ντέμπι) Χιούιτ θα γίνει -μόλις στις 22 Ιουλίου η απόφαση επικυρωθεί τυπικά από το Διοικητικό Συμβούλιο- η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν ακούμπα την έννοια της έκπληξης. Η ανακοίνωση εκ μέρους της FA, όπως αυτή αναρτήθηκε την Τρίτη (8/6), ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Θα γινόταν. Τώρα, μετά από 157 χρόνια, ή αργότερα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Ο 63χρονος Γκρεγκ Κλαρκ, στον ίδιο ρόλο από τον Σεπτέμβριο του 2016 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, ήταν από τους άλλους. Τους λίγους. Τους μετρημένους. Τους κρυφο-φανατικούς. Εκείνους που, με τον τρόπο τους, επιδιώκουν την απομόνωση του ποδοσφαίρου. Τον αποκλεισμό όσων διαφέρουν. Εμφανώς ή όχι. Εκείνους που ορθώνουν κάστρα. Ευτυχώς για το σπορ εξ εκείνων που φροντίζουν τα ξεσκεπάζονται και να τα ρίχνουν όντως από μέσα. Εκ πεποιθήσεως ή από άγνοια, δεν ήταν δυνατόν ν' αντέξει άλλο σε μια τέτοια θέση ευθύνης. Σίγουρα όχι με όσα είχε ξεστομίσει πριν από λίγους μήνες σε δημόσια θέα. Το ποδόσφαιρο τον απέβαλε μεμιάς. Έψαχνε άλλοθι για να δικαιολογηθεί, να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο. Μάταια. Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, πρόεδρος της UEFA, ανέλαβε δράση. Όφειλε να το κάνει. Ως αντίδοτο. Κόκκινη κάρτα - και δια βίου αποκλεισμό.

Για να 'ρθει, από τον Γενάρη του 2022 έναντι του υπηρεσιακού Πίτερ ΜακΚόρμικ, η Χιούιτ. Μια 41χρονη γυναίκα, σύζυγος του Πολ και μητέρα δύο διδύμων, με σταθερές επιτελικές θέσεις σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς ομίλους και οργανισμούς. Γεννήθηκε τον Φλεβάρη του 1980, φοίτησε με μικρή καθυστέρηση στο Πανεπιστήμιο Μπαθ, μιας κι έπρεπε πρώτα να κερδίσει κάποια χρήματα, άρχισε ως εκπαιδευόμενη στη διοίκηση των Marks και Spencer, προτού ανελιχθεί στην πυραμίδα, και το 2011 βραβεύτηκε για τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον δημόσιο τομέα, έχοντας εργαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών ή στο Γραφείο Κυβερνητικού Εμπορίου. "Πάντα καταπιανόμουν με τη δουλειά μου, διότι μού άρεσε, όχι για την αναγνώριση", δήλωνε εμφανώς αιφνιδιασμένη από την τιμή που της είχε γίνει προ 10ετίας.

Ήταν ήδη πρότυπο και συνέχισε να 'ναι, με τη φήμη της να εξαπλώνεται σ' όλα τα μήκη της χώρας. Έγινε κοινοτικός σύμβουλος διότι "ήταν ένας καλός τρόπος για να γνωρίζω ανθρώπους" και επέκτεινε το φιλανθρωπικό έργο της, μεριμνώντας όχι μόνο για άστεγους αλλά και όσους άλλους είχαν ανάγκη από βοήθεια. Τον ίδιο τίτλο τιμής είχε λάβει ο παππούς της, ο δόκτωρ Βίβιαν Μπρακτστόουν, για τη συμβολή του στη σωτηρία αιχμαλώτων πολέμου σε ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Χιούιτ "έδειξε αμέσως το πάθος και την ικανότητά της προκειμένου να επηρεάσει θετικά την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας", όπως ανέφερε η Κέιτ Τίνσλεϊ, επικεφαλής της επιτροπής επιλογής, περιγράφοντάς την ως "μια εξαιρετική υποψήφια" για τη θέση, αφού πρώτα είχε καταλήξει πως πρόκειται για την καταλληλότερη επιλογή, προτείνοντάς την. "Η εμπειρία της σε πολλούς διαφορετικούς τομείς θα της επιτρέψει να συνεργαστεί και να παράσχει τη δική της εμπειρία και οπτική πάνω στα θέματα που έχουν τεράστια αξία", επισήμανε από την πλευρά του ο ανυπόμονος να συνεργαστεί μαζί της, Πίτερ ΜακΚόρμικ.

"Είμαι παθιασμένη με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία και ενθουσιασμένη με την ευκαιρία να παίξω ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος ενός αντικειμένου που έχει τόσο μεγάλη σημασία για πολλούς", υπογράμμισε η ίδια, γεμάτη χαρά για το γεγονός ότι θα αποτελέσει ένα βαρβάτο κομμάτι της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου "με σαφή σκοπό να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση του παιχνιδιού σε όλα τα επίπεδα". Στηρίζοντας πλήρως τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Μπούλινγχαμ.

Να χτίσει, άλλωστε, ήρθε η Χιούιτ. Και όχι να ρίξει, από μέσα, ένα κάστρο.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ