LA LIGA

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Το Sport24.gr κάνει zoom στην Primera División. Όσοι και όσα ξεχώρισαν στο τριήμερο της 24ης αγωνιστικής. Ομάδες, παίκτες, προπονητές, φίλαθλοι, ρεκόρ, δηλώσεις, παράξενα (φωτογραφίες & videos)

Η 24η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβισιόν ολοκληρώθηκε και το Sport24.gr αναζητά τους πρωταγωνιστές. Όσοι και όσα ξεχώρισαν μέσα και έξω από τα γήπεδα της ισπανικής Λίγκας, σε μια ξεχωριστή μίνι ανασκόπηση!

Η 24η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβισιόν ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον αγώνα ανάμεσα στη Μάλαγα και τη Ρεάλ Σοθιεδάδ. Οι τρεις πρωτοπόροι κέρδισαν και έτσι, για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική έχουμε τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή (60 βαθμοί), με τις Μπάρσα, Ρεάλ και Ατλέτικο να παραμένουν στην πρώτη θέση! Στη μάχη για την τέταρτη θέση, η Αθλέτικ ηττήθηκε για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν στο «Σαν Μαμές», αλλά διατήρησε την απόσταση των 4 βαθμών από τη Βιγιαρεάλ που έχασε ξανά, αυτή τη φορά στην έδρα της από τη Θέλτα. Μόνη κερδισμένη ήταν η Ρεάλ Σοθιεδάδ που κέρδισε μέσα στη "Ροσαλέδα" τη Μάλαγα και έπιασε στην 5η θέση τους Λεβαντίνους.

Η Βαλένθια πήρε παλικαρίσιο «Χ» μέσα στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» από τη Σεβίγια με την οποία ισοβαθμεί, αλλά αμφότερες τις έπιασαν στους 32 βαθμούς τόσο η Εσπανιόλ όσο και η αθόρυβη αλλά αποτελεσματικότατη Λεβάντε (6 τελευταία ματς με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες)! Μια τετράδα η οποία κοιτάζει πλέον απειλητικά προς τα πάνω, στις θέσεις της Ευρώπης. Πολύτιμα τρίποντα πήραν η Θέλτα και η Γρανάδα, που απομακρύνθηκαν από την «δύσκολη» ζώνη, ενώ Έλτσε και Οσασούνα ήρθαν ισόπαλες και μάλλον έμειναν ικανοποιημένες. Στην ουρά η κατάσταση έμεινε αμετάβλητη, αφού και οι έξι τελευταίες, Μπέτις, Ράγιο, Βαγιαδολίδ, Μάλαγα, Χετάφε και Αλμερία έχασαν τα παιχνίδια τους. Δείτε εδώ τα αναλυτικά στατιστικά, τη βαθμολογία και τα βίντεο με όλα τα γκολ της 24ης αγωνιστικής.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙ ΙΛΙΓΓΟ!

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, Μπάρσα, Ρεάλ και Ατλέτικο παρέμειναν στην κορυφή. Και οι τρεις με εντυπωσιακές νίκες ξεπέρασαν εύκολα τα εμπόδια των Ράγιο (6-0), Χετάφε (0-3) και Βαγιαδολίδ (3-0) και συνέχισαν να οδηγούν την κούρσα της Πριμέρα Ντιβισιόν. Η Μπαρτσελόνα έχει πλέον την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (69 γκολ), ενώ η Ατλέτικο διατηρεί την καλύτερη άμυνα με 16 τέρματα. Για να βρούμε τριπλή ισοβαθμία στην πρώτη θέση της ισπανικής Λίγκας μετά την ολοκλήρωση της 24ης αγωνιστικής, θα πρέπει να γυρίσουμε 31 χρόνια πίσω, στη σεζόν 1982/83. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Αθλέτικ είχαν από 35 βαθμούς (σύστημα 2-1-0), με τους Βάσκους να κατακτούν τελικά τον τίτλο.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΦΩΤΙΕΣ!

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Η Μπαρτσελόνα δείχνει να βρίσκει τη φόρμα της την κατάλληλη στιγμή, παραμονές του αγώνα της με την Μάντσεστερ Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μέσι έχει ξεπεράσει τελείως τον τραυματισμό του και κάνει ξανά ότι θέλει μέσα στο γήπεδο, Αλέξις και Φάμπρεγας είναι σε εκπληκτική κατάσταση, ο Ινιέστα θυμίζει και πάλι τον εντυπωσιακό χαφ των περασμένων χρόνων, ο Πεδρίτο σκοράρει σε κάθε ευκαιρία και ο Νεϊμάρ επέστρεψε με ένα άπιαστο γκολ που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της εξάρας απέναντι στη Ράγιο. Το αποψινό ματς στο Etihad Stadium είναι ένα σημαντικό όσο και κρίσιμο σταυροδρόμι για τους «μπλαουγκράνα» του Τάτα Μαρτίνο.

ΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ!

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι για τη Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τον τιμωρημένο Κριστιάνο, δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τους «μερένγκες» που διανύουν περίοδο εξαιρετικής φόρμας, με τους Χεσέ, Μπενζεμά, Μπέιλ και Μόντριτς να είναι οι πρωταγωνιστές. Η Ρεάλ πήρε εύκολα τους 3 βαθμούς απέναντι στη Χετάφε, ενώ ο νεαρός Χεσέ που άνοιξε το σκορ στο Coliseum Alfonso Pérez, έφτασε τα 8 συνολικά γκολ στη φετινή σεζόν (5 στη Λίγκα & 3 στο Κύπελλο) και λογικά θα ξεπεράσει τα 10 που είχε πετύχει στη δική του πρώτη χρονιά με τους «μπλάνκος» ο Ραούλ (9 στη Λίγκα & 1 στο Κύπελλο). Η μεταξύ τους διαφορά είναι ότι ο Χεσέ έχει δώσει και 6 ασίστ έναντι καμίας τότε του ιστορικού αρχηγού των «μερένγκες»!

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕΡΙ

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Ο Σιμεόνε και οι παίκτες του έδειξαν ότι η Ατλέτικο δεν περνάει κρίση. Μετά τις τρεις συνεχόμενες ήττες, δυο από τη Ρεάλ για το Κύπελλο συν αυτή από την Αλμερία στο πρωτάθλημα, οι «ροχιμπλάνκος» έβαλαν τέλος στο αρνητικό σερί τους κερδίζοντας εύκολα τη Βαγιαδολίδ. Οι αρχισκόρερ της ομάδας, Ραούλ Γκαρθία και Ντιέγκο Κόστα, «καθάρισαν» το ματς πριν συμπληρωθεί καν το πρώτο πεντάλεπτο αφού πέτυχαν από ένα τέρμα ο καθένας, μετατρέποντας τη συνάντηση σε μια καλή προπόνηση ενόψει του αγώνα τους αύριο με τη Μίλαν στην Ιταλία για το Τσάμπιονς Λιγκ.

ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Η Εσπανιόλ κατάφερε να φύγει με το τρίποντο από το Μπιλμπάο κερδίζοντας 1-2 την Αθλέτικ, η οποία έτσι υπέστη την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα μέσα στο καινούργιο «Σαν Μαμές». Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τους υπόλοιπους διεκδικητές της τέταρτης θέσης εκμεταλλευόμενη την ήττα της Βιγιαρεάλ από τη Θέλτα. Θυμίζουμε ότι η Εσπανιόλ είχε κερδίσει και πέρυσι τα «λιοντάρια» μέσα στο παλιό «Σαν Μαμές» με το βαρύ 0-4 (10/2/2013). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 18ο λεπτό της συνάντησης, οι Βάσκοι φίλαθλοι αποθέωσαν τον Κάρλος Γκουρπέγκι (φοράει το νούμερο 18), για να του δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους μετά τις πολλές αρνητικές κριτικές που δέχτηκε για την αποβολή του Ρονάλντο στο ματς της Αθλέτικ με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γκουρπέγκι σκόραρε στο 56’, αλλά το γκολ του δεν αποδείχθηκε αρκετό…

ΚΑΤΟΣΤΑΡΗΣ Ο TXINGURRI

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε συμπλήρωσε 100 παιχνίδια πρωταθλήματος στον πάγκο της Αθλέτικ. Ο «Τσινγκούρι» στη διετία 2003-05 που είχε προπονήσει για πρώτη φορά τα «λιοντάρια», είχε συμπληρώσει 76 ματς στην ισπανική Λίγκα, φτάνοντας έτσι με τα 24 φετινά, τα 100. Σε αυτά τα 100 παιχνίδια, ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού έχει 42 νίκες, 25 ισοπαλίες και 33 ήττες. Συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη), ο Βαλβέρδε έχει καθίσει 123 φορές στον πάγκο της Μπιλμπάο.

ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΟ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ…

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια. Η συνάντηση μεταξύ της Βιγιαρεάλ και της Θέλτα στο «Ελ Μαδριγάλ» ήθελε τρία λεπτά για να ολοκληρωθεί, όταν κάποιος «πειραγμένος» πέταξε από το πέταλο ένα δακρυγόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, το οποίο προκάλεσε πραγματικό χάος στους όχι μαθημένους Ισπανούς σε τέτοιου είδους «πολιτιστικές παρεμβάσεις». Το ματς διακόπηκε για 25 λεπτά, ο περισσότερος κόσμος έφυγε από το γήπεδο, ενώ το ιατρικό επιτελείο της Βιγιαρεάλ πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες σε 20 περίπου φιλάθλους. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ ο σύλλογος του Λεβάντε κινδυνεύει με τιμωρία.

ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΠΛΕΟΝ Ο ΜΕΣΙ

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Με τα δυο γκολ που πέτυχε εναντίον της Ράγιο Βαγεκάνο, ο Μέσι έφτασε συνολικά τα 228 στην καριέρα του στην Πριμέρα Ντιβισιόν (227 σύμφωνα με τη Marca, αλλά δεν θα κολλήσουμε εκεί). Ο Αργεντίνος ξεπέρασε έτσι τον Ντι Στέφανο (227) και μοιράζεται πλέον την τρίτη θέση των αρχισκόρερ στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας με τον Ραούλ. Επόμενος στόχος του Λέο είναι τα 235 τέρματα του Ούγκο Σάντσες και από εκεί και μετά θα απομένουν μόνο τα 251 του Τέλμο Θάρα για να καταρριφθεί ένα ακόμα μεγάλο ρεκόρ του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΟΜΙΧΛΗ

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Οι παίκτες της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι συνηθισμένοι να προπονούνται τον χειμώνα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το προπονητικό τους κέντρο στο Θέρο ντελ Εσπίνο της Μαχανταόντα (στα περίχωρα της ισπανικής πρωτεύουσας) ήταν χιονισμένο πριν δυο εβδομάδες. Αυτή τη φορά, την παραμονή του αγώνα τους με την Βαγιαδολίδ, στη διάρκεια της πρωινής προπόνησης, πυκνή ομίχλη είχε σκεπάσει τον ουρανό, με αποτέλεσμα οι ασκήσεις να διεξάγονται με περιορισμένη ορατότητα. Η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας, με τον Ντιέγκο Κόστα να διακρίνεται ελάχιστα με τη μπάλα στα πόδια ανάμεσα στους συμπαίκτες του!

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

Ανήκει στον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τα συνεχόμενα παράπονα για τη διαιτησία που εκφράζουν οι τρεις πρωτοπόροι της βαθμολογίας, Μπάρσα, Ρεάλ και Ατλέτικο. Η απάντησή του στους δημοσιογράφους ήταν η εξής: «Αν έχουν παράπονα οι τρεις πρώτοι, φανταστείτε τι πρέπει να γίνεται με τους τρεις τελευταίους»!!!

ΤΟ ΡΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η Primera στο φακό του Sport24.gr

40 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τον μεγαλύτερο θρίαμβο που έχει πετύχει ποτέ η Μπαρτσελόνα μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και από την ημέρα που η Καταλονία λάτρεψε τον Γιόχαν Κρόιφ και τον «υιοθέτησε» ως ένα από τα αξιότερα τέκνα της σε έναν αγώνα ορόσημο τόσο στην ποδοσφαιρική όσο και την κοινωνικοπολιτική της προέκταση. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός», στην πρώτη του κιόλας χρονιά στην Ισπανία, καθοδήγησε μαεστρικά τους «μπλαουγκράνα» του Ρίνους Μίχελς, σκορπίζοντας στους τέσσερις ανέμους τη Ρεάλ και δημιουργώντας ένα ακατάρριπτο – μέχρι σήμερα – ρεκόρ στα «clásicos» της Ισπανίας, αυτό της μεγαλύτερης εκτός έδρας νίκης. Η Μπαρτσελόνα ξέπλυνε εκείνο το βράδυ τη ντροπή του 1-5 (27/1/1963) από τη γενιά των Πούσκας, Χέντο και Ντι Στέφανο. Τα τέρματα πέτυχαν οι Ασένσι (30’, 54’), Κρόιφ (39’), Χουάν Κάρλος (65’) και Σοτίλ (69’). Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Φεβρουαρίου του 1974.

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo, lfp.es

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ